Dacă aveți și o baie mică în casă și v-ați hotărât să o renovați, vom fi sinceri - nu este o sarcină ușoară! Amenajarea spațiilor restrânse este mult mai dificilă decât a celor spațioase, cu un număr mai mare de metri pătrați - în acest caz concret, trebuie să îndepliniți toate cerințele de funcționalitate, să găsiți un loc pentru mobilierul, dispozitivele și obiectele necesare.
Băile mici reprezintă o provocare în toate sensurile - organizatorice, spațială, estetică.
Totuși, asta nu înseamnă că ar trebui să renunțați la estetică și să dați o notă personală atunci când amenajați. Este clar că nu puteți mări suprafața băii dvs., dar puteți face un lucru - faceți-o vizual mai mare, mai confortabilă, în conformitate cu preferințele personale. Iată și cum:
1. O baie mică ar trebui să aibă ușă cu deschidere spre exterior
Când sunt deschise, ușile batante ocupă mult spațiu în adâncime, care poate fi folosit pentru unul sau chiar două elemente. Prin urmare, cel mai bine este să nu deschideți ușa băii spre interior, ci spre exterior - spre hol sau altă cameră. Acest lucru va oferi spațiu suplimentar băii.
2. Cabine de duș triunghiulare pentru băi mici
Toți cei care iubesc atmosfera spa și relaxarea pe care o aduc vănile cu jeturi, trebuie să știe că astăzi există pe piață numeroase modele de cabine de duș cu sistem de hidromasaj și alte echipamente însoțitoare, iar jeturile sunt încorporate în perete sau gata- se instalează unități realizate cu jeturi integrate în cabine. Prin urmare, nu trebuie să renunțați la beneficiile vănilor cu hidromasaj, adică la Jacuzzi.
Cabina de duș va ocupa mult mai puțin spațiu, iar dacă o așezi într-un colț, adică dacă vă decideți pentru o cabină de duș triunghiulară, pe colț, veți umple util fiecare centimetru din spațiul disponibil. Și anume, colțurile rămân în mare parte goale, nefolosite. Un fapt care vă va convinge și mai mult de acest lucru: cabinele de duș triunghiulare ocupă de două ori mai mult spațiu decât cabinele de duș pătrate.
Cu o cabină de duș, veți avea alte beneficii - de obicei stăm în ea mai puțin timp decât într-o vană și vom folosi mult mai puțină apă, ceea ce se va reflecta în facturile lunare, adică consumul de apă și energie electrică pentru încălzire va fi semnificativ mai mic. Acest lucru reprezintă un beneficiu imens și din punct de vedere ecologic - cea mai valoroasă resursă, apa, este salvată.
3. Cabine de duș cu sticlă transparentă - o soluție pentru o baie mică
Apropo de cabinele de duș, este important să menționăm un alt truc care va face vizual mica dumneavoastră baie mai mare. Folosiți sticlă transparentă pe cabine de duș - pe lângă faptul că acționează ca o oglindă, creând percepția unui spațiu mai mare, sticla reflectă celălalt capăt al băii, făcând-o să pară mai spațioasă decât este în realitate. Sticla mată sau închisă, precum și perdelele de duș reprezintă o barieră vizuală.
4. Oglinda este un element obligatoriu pentru băile mici
A patra regulă decurge din a treia - oglinzile sunt un element obligatoriu al fiecărei băi. Ne vedem reflectarea în oglindă și verificăm cum arătăm, iar ele joacă, de asemenea, un rol foarte important în decorarea interiorului, mai ales în spațiile mai mici, înghesuite - reflexia ajută la crearea impresiei unui spațiu mai mare.
Designerii de interior recomandă oglinzi mari pentru băile mici, deoarece acestea pot dubla vizual spațiul.
O altă soluție excelentă sunt dulapurile de baie cu oglindă deasupra chiuvetei. Sunt „2 în 1” – pe lângă faptul că suprafețele reflectorizante fac spațiul mai mare, iar oglinzile ajută la îndeplinirea activităților de zi cu zi, precum spalatul, periajul dinților, aplicarea machiajului și se obține spațiul de depozitare foarte necesar. În dulapurile de baie cu oglindă, putem păstra produse de igienă orală (eliberând astfel spațiul din jurul chiuvetei), igiena personală, machiaj, prosoape mici...
5. Mobilier de baie mic pentru o baie mică
Cea mai mare problemă a băilor mici este cu siguranță lipsa spațiului de depozitare pentru toate lucrurile necesare. Pentru a face loc pentru orice - lăsați mobilierul de baie în sine să fie cât mai minimalist.
Pe lângă dulapurile de baie de deasupra chiuvetei, dulapurile inferioare sunt o modalitate bună de a păstra lucrurile mici fără de care nu poți trăi într-un loc curat.
O chiuvetă încorporată cu un dulap dedesubt este o alegere bună pentru băile mici.
Pe lângă depozitarea articolelor mici (mulți folosesc dulapuri inferioare pentru depozitarea produselor chimice de uz casnic și a detergenților), acestea pot avea încorporat un coș de rufe, ceea ce economisește mult spațiu.
Și cât veți plăti pentru mobilarea băii, adică cât costă mobila de baie? Acest răspuns va depinde de mai mulți factori: materiale alese, calitate, detalii dorite, dar și dacă le cumpărați din magazinele de mobilă sau dacă le face un meșter la comandă. În caz contrar, va trebui să plătiți cu aproximativ 30% mai mult. Valoarea confecționării mobilierului de baie este în jur de 200-300 EURO.
Dacă sunteți în căutarea unor meșteri cărora le veți încredința producția sau achiziționarea și montarea elementelor de baie, puteți solicita ajutor la daibau.ro, complet gratuit, rapid și simplu. Trebuie doar să completați cererea de pe site-ul nostru și în curând meșterii vă vor contacta cu o ofertă potrivită.
6. Băile mici necesită rafturi verticale
Spațiile mici solicită o viziune pe verticală, un sistem de depozitare vertical va împiedica baia să pară supra aglomerată.
Acolo unde nu poate încăpea un dulap obișnuit, alegeți unul care să meargă în înălțime, deoarece spațiul vertical rămâne în mare parte nefolosit. Mobilierul cu dimensiuni nestandard poate fi realizat de un meșter, adică se poate face la comandă. În acest fel, veți folosi fiecare centimetru de spațiu cu înțelepciune și se va potrivi cu celelalte elemente.
Este aproape sigur că aveți cel puțin o porțiune de perete în baia dumneavoastră, care, pentru că este îngustă, nu și-a găsit menirea. Îl puteți umple pe cu un raft vertical, cel mai bine realizat în funcție de dimensiunile disponibile ale spațiului.
7. Alegeți culori deschise pentru băile mici
Este un fapt binecunoscut că alegând anumite culori, putem mări sau chiar reduce vizual un spațiu. Culorile deschise vor face ca baia să pară mai mare decât este în realitate, dar vor da, de asemenea, impresia de luminozitate și va fi plăcut să fiți în ea.
Puteți opta pentru culoarea albă mereu elegantă care emană puritate și se potrivește ușor, iar dacă vi se pare prea sterilă, puteți opta pentru bej, gri deschis, sau tonuri deschise și reci, precum albastrul deschis. Potrivit psihologilor, albastrul deschis calmează mintea și sufletul, relaxează, pentru că ne amintește de cerul fără nori.
Designerii de interior evidențiază nuanța cunoscută sub numele francez de taupe ca fiind actuală. Această nuanță modernă este o combinație de alb, bej și gri și se îmbină ușor cu alte culori.
Daca nu vreți să renunțați la culorile puternice, folosiți-le doar pentru detalii - dozatoare de săpun lichid, prosoape, pahare pentru perii, covoare. Astfel veți „rupe” monotonia.
O altă recomandare: folosiți plăci care au un finisaj lucios, adică un nivel ridicat de reflexie. Acest lucru va face baia mai spațioasă.
Pentru băile mici, cea mai bună alegere este să lipiți plăci ceramice pe tavan. Acest lucru reduce tranzițiile și creează o senzație de spațiu. Mai este un avantaj: nu va trebui să vă gândiți la vopsirea întregii băi, rămâne doar tavanul.
Apropo de tavan – dacă vreți ca baia să arate mai mare, vopsiți tavanul în alb, iar dacă este de aceeași culoare cu pereții, baia va fi vizual mai lată. Simțiți-vă liber să vopsiți tavanul folosind o nuanță ceva mai deschisă pentru că tavanele par întotdeauna puțin mai închise decât pereții, așa că aceasta îl va uniformiza.
8. Dungi într-o baie mică
La fel ca și culorile, dungile de pe pereți servesc la crearea unei iluzii optice. În plus, aduc dinamism oricărui spațiu, fie că sunt verticale sau orizontale, subțiri sau late. Sunt în special populare în rândul persoanelor pentru care zugrăvirea pereților într-o singură culoare a devenit monotonă.
Cu ajutorul dungilor de diferite lățimi, precum și cu plasarea lor la o anumită distanță, puteți influența foarte mult percepția spațiului.
Dungile orizontale sunt recomandate în special pentru spațiile înguste, deoarece vor extinde cât mai mult spațiul. Și anume, vor face suprafața îngustă a peretelui mai lată și vor da iluzia de spațiu. Pe de altă parte, dungile verticale sunt recomandate pentru tavanele joase, ele creând iluzia de înălțime.
De asemenea, acordați atenție lățimii lor, lățimea liniilor afectează efectul final. Astfel, dungile mai largi sunt recomandate pentru băile mai mari și mai spațioase, în timp ce dungile subțiri sunt o alegere mai bună pentru băile mici. Dacă alegeți culori înrudite din spectru, veți crea un efect mai subtil.
Cu dungi pe pereți, alegeți mobilier de baie într-o singură culoare, de preferință în culoarea dungilor, pentru că în acest fel veți combina diferite elemente în baie, adică obțineți un aspect mai uniform.
9. Cuier pe ușa băii mici
Interiorul ușii este un loc ideal pentru a atârna halate de baie și prosoape. Este suficient să atârnați cârligele - în afară de faptul că sunt practice și ușor de montat, lucrurile nu vă vor mai deranja și vor fi în continuare la îndemână.
Apropo de prosoape, evident că pot ocupa mult spațiu. Cel mai bine este să le rulați și să le puneți în coșurile pe care le veți păstra pe mașina de spălat. În acest fel, prosoapele vor reprezenta și un fel de decor, și în același timp va fi mai ușor să le scoateți fără a rasturna celelalte prosoape. Chiar și hotelurile de lux aplică acest truc.
10. Peretele de lângă cadă/cabina de duș sau deasupra vasului de toaletă
Acestea sunt suprafețe de perete care rămân în mare parte neutilizate. Veți evita aspectul haotic caracteristic băilor mici dacă atârnă pe ele rafturi - de preferință cele suspendate care sunt pur și simplu înșurubate pe perete. Puteți pune sticle de șampon, loțiuni și alte produse de igienă personală pe rafturile suspendate din apropierea căzii/dușului.
Utilizați spațiul de deasupra vasului de toaletă și a rezervorului. Pe rafturile suspendate, puteți păstra provizii de hârtie igienică, prosoape,șervețele igienice, etc.
Spațiul de deasupra mașinii de spălat este, de asemenea, în cea mai mare parte nefolosit și puteți monta pe el rafturi plutitoare pentru a susține diverse necesități.
Un alt truc, pe care probabil îl știți deja - baia trebuie să fie puternic luminată! Cel mai bine este dacă baia dumneavoastră are un aflux de lumină naturală, adică are o fereastră, pentru că face camera mai mare și îi dă lățime. Dacă aveți noroc și aveți o fereastră în baie, evitați geamurile fumurii care blochează lumina, jaluzelele, draperiile.
Dacă nu aveți lumină naturală în baie, alegeți becuri de calitate. Culoarea albă a luminii face baia mai spațioasă, în timp ce lumina galbenă va face camera să pară caldă și confortabilă.