Pentru zona

    Planificarea bucătăriei și elementele de bucătărie

    Articolul a fost citit chiar de 945+ utilizatori
    Bucătăria este un loc în care mereu ceva se întâmplă. Fiecare casă are nevoie de o bucătărie adaptată nevoilor sale. Bucătăriile sunt de obicei proiectate sub formă de pătrat sau dreptunghi, iar în cazuri rare, planul lor este poligonal. Printre aranjamentele clasice ale elementelor se numără cele cu insulă și cu elementele suspendate sau bucătăriile de colț, precum cele în formă de U și L. Pentru planificarea reușită a bucătăriei, fiecare detaliu este foarte important, inclusiv cele legate de aspect: există bucătării rustice, bucătării moderne, bucătării cu blaturi din piatră, bucătării cu dulapuri din lemn...
    Articol de specialitate 945
    planificare bucatarie
    Avem 232 executanți pentru domeniul Mobilă bucatarie:

    1. Planificarea bucătăriei

    Planificarea unei bucătării poate fi un proces ușor dacă știți de care elemente de bucătărie aveți nevoie și ce fel de design vă place. Puteți încredința proiectarea bucătăriei unui dulgher sau unui arhitect, care va schița bucătăria înainte de construcție, dar o puteți încredința și vânzătorilor din saloane, pentru că de multe ori oferă realizarea desenelor 3D.

    2. Elemente de bucătărie

    Este foarte important pe care dintre elementele de bucătărie le considerați necesare și indispensabile în versiunea dumneavoastră. Elementele, inclusiv polițe de diferite dimensiuni, rafturi, sertare de gunoi, frigider, mașină de spălat vase, chiuvetă, dulapuri suspendate, unități de podea pentru vase, fac parte integrantă din fiecare bucătărie, dar asta nu înseamnă că trebuie sau că le doriți pe toate. Dacă vă gândiți la dorințele și nevoile voastre și la modul în care funcționați în bucătărie, veți putea determina rapid care piese sunt esențiale pentru modul vostru de viață. Alcătuirea unei astfel de liste este o idee bună, fiindcă cel care va planifica amenajarea și dotarea interiorului va avea o imagine clară despre ceea ce doriți și ce căutați.

    2.1. Care sunt dimensiunile elementelor de bucătărie?

    Adâncimea și lățimea standard pentru elementele de bucătărie sunt de 60 cm, iar pentru dulapurile suspendate de 30 cm, astfel în timp ce lucrați deasupra blatului, să nu vă loviți cu capul de ele. Elementele insulei sunt puțin mai mari. De obicei au o adâncime de 90-120 cm, dar depinde și de dorințele clientului și de spațiul disponibil. Elementele de bucătărie au înălțimea cuprinsa între 90-92 cm.

    3. Elemente de bucătărie în linie

    3.1. Elemente de bucătărie într-o singură linie

    Elementele de bucătărie în rând, adică în aceeași linie pe o parte, sunt o soluție ideală pentru spațiile mici și înguste, unde aveți la dispoziție un singur perete pe care pot fi amplasate părțile din bucătărie. Avantajul unei astfel de organizări este utilizarea eficientă a spațiului. Dezavantajul este că are o suprafață de lucru relativ mică dintr-o singură bucată. Este greu de asigurat ca toate lucrurile să fie la îndemâna cuiva care lucrează într-un spațiu atât de limitat. O bucătărie în linie este considerată cea mai simplă aranjare, deoarece elementele bucătăriei sunt unul lângă celălalt de-a lungul peretelui.

    „Majoritatea persoanelor sunt în mare parte dreptace și este obișnuit ca elementele să fie aranjate de la stânga la dreapta într-o ordine tipică: frigider, elementele la înălțime pentru depozitare, suprafața de depozitare sau blat de lucru, chiuvetă, suprafață centrală de lucru, aragaz sau plită și cuptor și suprafața pentru depozitarea alimentelor.”
     Elementele de bucătărie în linie sunt o soluție ideală pentru spațiile mici și înguste
    Elementele de bucătărie în linie sunt o soluție ideală pentru spațiile mici și înguste

    3.2. Elemente de bucătărie pe două linii

    Elementele de bucătărie în linie pot forma și o bucătărie prin plasarea a două linii paralele. Într-o astfel de situație, spațiul dintre cele două rânduri trebuie să fie de cel puțin 90 cm lățime, de fapt 100-110 cm, pentru a vă putea deplasa între ele cu ușurință. Când faceți repartizarea în două linii, trebuie să acordați atenție așa-numitului „triunghi de bucătărie”; este de fapt un plan clasic și omniprezent, tipic pentru încăperile cu acest scop: locul de gătit - fie că este un cuptor standard sau cea mai recentă plită - ar trebui să fie pe o parte, iar chiuveta pe cea opusă - de preferință chiar vis-à-vis. La astfel de aranjare liniară, nu așezați niciodată plita și chiuveta într-un colț, deoarece o astfel de poziție îngreunează gătitul confortabil. Excepția este încăperea îngustă, unde se iau în calcul alte soluții. Trebuie avut grijă ca blatul să fie suficient de mare.

    4. Bucătării de colț

    4.1. Bucătărie de colț în formă de L

    În acest caz, elementele de bucătărie sunt aranjate unul după altul în forma literei L și așezate pe doi pereți adiacenți ai camerei. Bucătăriile de colț în formă de L sunt potrivite pentru spațiile mari deschise în care bucătăria se prelungește în camera de zi sau în sufragerie. Atunci când proiectați acest tip de plan, trebuie să asigurați o suprafață de lucru suficient de mare într-un singur loc. Se recomandă amplasarea elementelor înalte din bucătărie (frigider, dulap depozitare și cuptor la înălțime) la capătul setului pentru asigurarea unui blat continuu. Într-o astfel de amenajare a unei bucătării de colț, plita și chiuveta nu ar trebui să fie una lângă alta. Soluția optimă este așezarea fiecărui element dintre acestea pe lângă peretele său, așa că între ele veți obține o suprafață de lucru liberă. Ca avantaj în proiectarea unei astfel de bucătării, merită evidențiat unul dintre colțurile libere, unde puteți așeza o masă.

    „Dezavantajul bucătăriei în formă de L este elementul unghiular înalt, care nu poate fi evitat în niciun fel. Elementul bucătăriei de colț nu este practic pentru depozitarea vaselor.”

     Un plan al bucătăriei de colț este una în care elementele au forma literei L sau U
    Un plan al bucătăriei de colț este o bucătărie în care elementele au forma literei L sau U

    4.2. Bucătării de colț în formă de U

    Planificarea unei bucătării de colț în formă de U este o soluție ideală atât pentru încăperile mari cât și pentru cele mici. Din punct de vedere al designului, ele sunt de fapt bucătării în duble linii cu adaos. La proiectare, elementele înalte ale bucătăriei sunt amplasate de-a lungul a trei pereți, cu reguli similare pentru amenajarea și succesiunea elementelor ca pentru bucătăriile de colț în formă de L. Dispunerea funcțională vă permite mișcarea pe cea mai scurtă direcție atunci când pregătiți mesele.

    Dezavantajele unor astfel de bucătării sunt elementele de colț ale bucătăriei care necesită așezarea atentă. De asemenea, nu alegeți acest tip de bucătărie de colț daca liniile opuse nu sunt la cel puțin 120 cm între ele. Bucătăriile în formă de U pot fi amplasate în propriul cerc, separate de zona centrală a camerei de zi, dar pot fi extinse frumos până în sufragerie.

     Bucătăriile cu o insulă apar de obicei ca un plan extins ale bucătăriei de colț sau în linie
    Bucătăriile cu o insulă apar de obicei ca un plan extins ale bucătăriei de colț sau în linie

    5. Bucătării cu insulă

    Bucătăriile cu insulă sunt o soluție ideală pentru spațiile de locuit în care unitățile sunt combinate într-un întreg, deoarece permit comunicarea și conectarea vizuală cu alte persoane din cameră. Aceste tipuri de bucătării au o insulă ca element independent, care de obicei stă în mijlocul încăperii sau cu o parte atinge peretele. În acest caz, este o peninsulă. Compoziția bucătăriei cu o insulă ca element central și elemente de bucătărie înalte care sunt aliniate pe peretele din spatele acesteia este considerată funcțională și deschisă, adică potrivită pentru socializare.

    „Bucătăriile cu insulă sunt ideale pentru acei bucătari care au o mulțime de aparate electrocasnice și echipamente pentru prepararea și gătitul alimentelor, pentru că oferă mult spațiu de depozitare.”

    Bucătăriile cu o insulă au adesea un colț cu scaune de bar mai înalte. O astfel de bucătărie are o aranjare a elementelor foarte eficientă, dar vă sfătuim să nu încercați să forțați aranjarea pieselor destinate unei bucătării spațioase într-o bucătărie mică. Insula trebuie să fie la cel puțin 90 cm distanță de alte elemente sau, și mai bine, la 100-110 cm, pentru a putea fi ușor accesată. Dimensiunile planului insulei sunt la libera alegere. Insula are de obicei o plită și/sau o chiuvetă, în timp ce elementele înalte de-a lungul peretelui  sunt alcătuite din frigider și cuptor suspendate.

    Articol de specialitate 945
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Mobilă bucatarie?

    Avem 232 executanți pentru domeniul Mobilă bucatarie:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 232 executanți pentru domeniul Mobilă bucatarie
    8.9
    0

    ADRIA LUX SRL


    8.9
    0

    DEMAR MOB DESIGN SRL


    8.9
    0

    RESETAR M SRL


    8.9
    0

    DORIALX MOB SRL