Pentru zona

  Înălțimea blatului de bucătărie

  Articolul a fost citit chiar de 1811+ utilizatori
  Bucătăria este un loc în spațiul personal de locuit unde mulți își petrec cea mai mare parte a timpului. Se pregătesc mese în familie, legume pentru iarnă, dulciuri pentru prieteni sau doar „gustări”. Ergonomiei trebuie să i se acorde o atenție deosebită atunci când planificați și echipați bucătăria. Există standarde bine definite și testate pentru înălțimea blatului de lucru care ar trebui să corespundă unui număr cât mai mare de persoane.
  Articol de specialitate 1811
  blat de bucatarie

  1. Este oare înălțimea blatului de bucătărie atât de importantă?

  Probabil, la un moment dat în amenajarea sau cel puțin în planificarea bucătăriei, ați ajuns la întrebarea blatului de bucătărie, adică la cea mai bună poziție a acestuia, și deci înălțimea lui. Înălțimea ideală a blatului este o provocare unică de design, deoarece trebuie să fie accesibilă și la fel de practică pentru oricine are nevoie să lucreze ceva pe el. Pe baza multor ani de experiență și cercetări pentru stabilirea standardelor, s-a ajuns la concluzia că înălțimea optimă a blatului de bucătărie este de aproximativ 90 cm.

  „Înălțimea necorespunzătoare a blatului de bucătărie nu este doar inconfortabilă pentru lucru, dar duce și la poziții incomode ale corpului care pot provoca dureri prelungite. Prin urmare, ergonomia și respectarea standardelor sunt cruciale.”

  2. Înălțimea blatului de bucătărie și ergonomia

  2.1. Ce este ergonomia?

  Ergonomia este o știință care se ocupă cu înțelegerea relației dintre oameni și alte elemente. Designul ergonomic adecvat previne leziunile datorate repetării acelorași mișcări, care, în timp, pot duce la dezvoltarea anumitor probleme, și chiar la boli cronice, ca la unele boli profesionale. Scopul și menirea ergonomiei sunt duble - de a proteja sănătatea și de a crește productivitatea.

  2.2. Înălțimea blatului de bucătărie și ergonomia

  Înălțimea blatului de bucătărie este legată și de ergonomie, deoarece numai dacă este determinată cu precizie, permite lucratul confortabil și ușor în bucătărie. Înălțimea insuficientă a blatului de bucătărie obligă o persoană să aibă gâtul și spatele îndoit, în poziție nenaturală; mai mult, oamenii înalți trebuie să se aplece complet atunci când folosesc blatul de bucătărie, ceea ce duce la curbura coloanei vertebrale și la apariția durerii. Pe de altă parte, un blat prea înalt împiedică munca normală și reduce vizibilitatea copiilor și a persoanelor care sunt de o constituție mai mică.

  „Înălțimea blatului de bucătărie trebuie să fie reglată ergonomic în funcție de persoană și să îi permită să lucreze cât mai confortabil și mai eficient posibil.”
   Înălțimea inadecvată a blatului de bucătărie nu numai că face lucrul neconfortabil, dar din cauza posturii proaste a spatelui și a întregului corp, poate provoca durere și chiar probleme de sănătate pe termen lung.

  Înălțimea inadecvată a blatului de bucătărie nu numai că face lucrul neconfortabil, dar din cauza posturii proaste a spatelui și a întregului corp, poate provoca durere și chiar probleme de sănătate pe termen lung.

  3. Înălțimea blatului este variabilă

  3.1. Fosta înălțime a blatului

  Cândva, cu zeci de ani în urmă, oamenii erau în medie mai scunzi decât sunt astăzi. Modificările lente, dar continue ale înălțimii medii au afectat și designul mobilierului; designerii au ajustat dimensiunile conform standardelor și principiilor nou stabilite de ergonomie, astfel încât oamenii mai mari să poată folosi cât mai confortabil orice parte a mobilierului și a produselor de casă.

  „Dacă înălțimea scaunului în urmă cu câteva decenii era de 42-43 cm, astăzi este de aproximativ 45 cm. Deși diferența de doi-trei centimetri pare neglijabilă, în realitate înseamnă o diferență semnificativă și adaptarea la persoanele mai înalte.”

  Înălțimea blatului de bucătărie s-a schimbat în ultimii ani. Cu zeci de ani în urmă, înălțimea standard a blatului era de 85-87 cm, dar astăzi blaturile de sub 90 cm practic nu mai sunt disponibile. Acelea de 91 sau chiar 92 cm devin din ce în ce mai des întâlnite.

  Sfaturi de specialitate de la MARMIDESIGN SRL

  Cum întreținem blaturile de bucătărie executate de MARMIDESIGN?

  În ceea ce privește întreținerea Blaturilor, diferența o face materialul din care acestea sunt executate. Blaturile executate din Cuart compozit, în mod teoretic nu necesită întreținere, practic este bine ca cel puțin după montare acestea să fie protejate cu impermeabilizant  ECO Lithofin-Stain Stop.
  Blaturile realizate din Piatra Naturala, Granit sau Marmură, au nevoie de impermeabilizare foarte bună, deoarece porozitatea acestora este ridicată iar produsele folosite în bucătărie pot pătrunde foarte ușor în structura pietrei. Impermeabilizarea acestora poate fi făcuta cu MN Stain Stop sau produse similare.
  Curațarea zilnică trebuie făcută cu produse specifice pietrelor naturale și compozite, care nu îndepărtează protecția realizată prin impermeabilizare, produse precum Easy-Clean sau MN Easy-Care Cleaner.
   
  Care sunt cele mai frecvente greșeli care trebuie evitate când planificăm blaturile de bucătărie și baie?

  Atunci când ne dorim achiziția blaturilor de baie sau bucătărie, trebuie să avem în vedere mai multe aspecte de design dar și dimensionale.
  Primul aspect se referă la design. Piatra naturală nu se potrivește la toate tipurile de bucătării, la fel cum Cuartul compozit nu se potrivește la toate tipurile de bucătării.
  Atunci când ne orientăm către piatra naturală, trebuie să știm că acestea au nevoie de o ramforsare specială în dreptul decupajelor de plită și chiuvetă, ceea ce implică o lățime minimă a blaturilor dar și o grosime minimă de 3cm. În ceea ce privește blaturile de Cuart compozit, acestea nu impun condiții speciale de lățime și grosime, dar prețul final al blatului este foarte mult influențat de modul de încadrare al blatului în lastra de material, de aceea înainte de a comanda mobila este bine de stabilit toate detaliile dimensionale și de a alege tipul de material pentru blat.

  Liviu Toma - Director general MARMIDESIGN SRL

  3.2. Înălțimea blatului de bucătărie în raport cu zona geografică

  Este clar că toți oamenii diferă între ei, așa că producătorii și meșterii își adaptează produsele la un număr diferit și tot mai mare de cerințe; același lucru se întâmplă și cu mobila, pentru că aceasta nu poate fi o excepție în acest sens. Pe de altă parte, este clar că, să zicem, asiaticii sunt mai scunzi decât europenii sau americanii, așa că blatul din bucătărie va fi adaptat lor. În Asia există standarde puțin diferite, ajustate la înălțimea medie a populației de acolo. Așadar, înălțimea blatului de bucătărie nu numai că variază din punct de vedere istoric, pentru că oamenii sunt din ce în ce mai înalți, dar în același timp variază și în funcție de zona geografică.

   Înălțimea blatului de bucătărie poate fi reglată atât pentru persoanele scunde, cât și pentru cele mai înalte

  Înălțimea blatului de bucătărie poate fi reglată atât pentru persoanele scunde, cât și pentru cele mai înalte

  4. Înălțimea ideală a blatului de bucătărie

  Înălțimea ideală a blatului de bucătărie este între 90 și 92 cm. Acesta este standardul care vi se oferă și în saloanele de mobilier de bucătărie - cea mai comună înălțime a blatului este de 90 cm, deși este adevărat că în ultimii ani sunt tot mai mult întâlnite cele de 91 și 92 cm. Acest standard satisface 95% dintre oameni, ceea ce înseamnă că este cea mai sigură alegere. Totuși, rețineți că înălțimea poate fi ușor modificată în funcție de înălțimea persoanelor care o vor folosi cel mai mult. Desigur, reglarea înălțimii este și mai ușoară dacă bucătăria este realizată de un tâmplar/meșter care poate face totul după cerințele și dorințele tale.

  „Membrii familiei cu vârsta și constituția diferite reprezintă o provocare specială, deoarece este aproape imposibil să așezați blatul astfel încât să fie ideal pentru toată lumea. În acest caz, regula este ca înălțimea trebuie să fie ajustată la persoana mai scundă sau la cea care va folosi blatul cel mai mult.”

  O persoană de 190 cm înălțime are nevoie de un blat de 92 cm, iar pentru o persoană de 155 cm, 89 cm ar fi cel mai potrivit. Pentru fiecare individ, există o înălțime ideală a blatului din bucătărie, care permite o postură adecvată și cea mai confortabilă poziție pentru coloana vertebrală. Înălțimea optimă se obține stând în poziție verticală cu mâna îndoită la cot; din distanța măsurată de la podea până la vârful cotului trebuie să se scadă 10-15 cm și rezultatul obținut este înălțimea care este considerată optimă.

  5. Înălțimea ideală a blatului de bucătărie - specificații privind calculul

  Raportul dintre lungimea mâinii și înălțimea corpului nu este același pentru toți oamenii, așa că pot exista abateri, ceea ce înseamnă că această scară nu este întotdeauna cel mai bun exemplu pentru calcularea înălțimii blatului de bucătărie. Dacă doriți să vă faceți lucrul din bucătărie mai ușor, pe lângă înălțimea suprafeței de preparare a mâncărurilor, puteți regla și înălțimea plitei și a chiuvetei. Înălțimea optimă a plitei – cea care va fi plăcută pentru spatele vostru este cu 10-15 cm mai mică decât blatul. La montarea chiuvetei se recomandă ca marginea să fie cu 10 cm mai înaltă decât blatul.

  Dacă decideți să montați sau să înlocuiți un blat de bucătărie, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

  Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

  Articol de specialitate 1811
  Autorul: Revista Daibau

  Cum v-au fost de folos aceste informații?


  Idei de amenajare a casei

  O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

  CăutațI executanțI buni pentru domeniul MOBILĂ BUCATARIE?

 • Mobilă bucatarie Bucureşti
 • Mobilă bucatarie Cluj-Napoca
 • Mobilă bucatarie Constanţa
 • Mobilă bucatarie Dumbrăveni
 • Mobilă bucatarie Iaşi
 • Mobilă bucatarie Timişoara
 • Mobilă bucatarie Alba Iulia
 • Mobilă bucatarie Arad
 • Mobilă bucatarie Bacău
 • Mobilă bucatarie Baia Mare
 • Mobilă bucatarie Bârlad
 • Mobilă bucatarie Bistriţa
 • Mobilă bucatarie Botoşani
 • Mobilă bucatarie Brăila
 • Mobilă bucatarie Braşov
 • Mobilă bucatarie Buzău
 • Mobilă bucatarie Călăraşi
 • Mobilă bucatarie Craiova
 • Mobilă bucatarie Deva
 • Mobilă bucatarie Drobeta-Turnu Severin
 • Mobilă bucatarie Focşani
 • Mobilă bucatarie Galaţi
 • Mobilă bucatarie Giurgiu
 • Mobilă bucatarie Hunedoara
 • Mobilă bucatarie Mediaş
 • Mobilă bucatarie Oradea
 • Mobilă bucatarie Piatra-Neamţ
 • Mobilă bucatarie Piteşti
 • Mobilă bucatarie Ploieşti
 • Mobilă bucatarie Râmnicu Vâlcea
 • Mobilă bucatarie Reşiţa
 • Mobilă bucatarie Roman
 • Mobilă bucatarie Satu Mare
 • Mobilă bucatarie Sfântu Gheorghe
 • Mobilă bucatarie Sibiu
 • Mobilă bucatarie Slatina
 • Mobilă bucatarie Slobozia
 • Mobilă bucatarie Suceava
 • Mobilă bucatarie Târgovişte
 • Mobilă bucatarie Târgu Jiu
 • Mobilă bucatarie Târgu Mureş
 • Mobilă bucatarie Tulcea
 • Mobilă bucatarie Turda
 • Mobilă bucatarie Vaslui
 • Mobilă bucatarie Zalău
 • Mobilă bucatarie Abrud
 • Mobilă bucatarie Adjud
 • Mobilă bucatarie Agnita
 • Mobilă bucatarie Aiud
 • Mobilă bucatarie Aleşd
 • Mobilă bucatarie Alexandria
 • Mobilă bucatarie Amara
 • Mobilă bucatarie Anina
 • Mobilă bucatarie Aninoasa
 • Mobilă bucatarie Ardud
 • Mobilă bucatarie Avrig
 • Mobilă bucatarie Azuga
 • Mobilă bucatarie Babadag
 • Mobilă bucatarie Baia de Aramă
 • Mobilă bucatarie Baia de Arieş
 • Mobilă bucatarie Baia Sprie
 • Mobilă bucatarie Băile Govora
 • Mobilă bucatarie Băile Herculane
 • Mobilă bucatarie Băile Olăneşti
 • Mobilă bucatarie Băile Tuşnad
 • Mobilă bucatarie Băileşti
 • Mobilă bucatarie Bălan
 • Mobilă bucatarie Bălceşti
 • Mobilă bucatarie Balş
 • Mobilă bucatarie Băneasa
 • Mobilă bucatarie Baraolt
 • Mobilă bucatarie Bechet
 • Mobilă bucatarie Beclean
 • Mobilă bucatarie Beiuş
 • Mobilă bucatarie Berbeşti
 • Mobilă bucatarie Bereşti
 • Mobilă bucatarie Bicaz
 • Mobilă bucatarie Blaj
 • Mobilă bucatarie Bocşa
 • Mobilă bucatarie Boldeşti-Scăeni
 • Mobilă bucatarie Bolintin-Vale
 • Mobilă bucatarie Borşa
 • Mobilă bucatarie Borsec
 • Mobilă bucatarie Brad
 • Mobilă bucatarie Bran
 • Mobilă bucatarie Breaza
 • Mobilă bucatarie Brezoi
 • Mobilă bucatarie Broşteni
 • Mobilă bucatarie Bucecea
 • Mobilă bucatarie Budeşti
 • Mobilă bucatarie Buhuşi
 • Mobilă bucatarie Bumbeşti-Jiu
 • Mobilă bucatarie Buşteni
 • Mobilă bucatarie Buziaş
 • Mobilă bucatarie Cajvana
 • Mobilă bucatarie Calafat
 • Mobilă bucatarie Călan
 • Mobilă bucatarie Călimăneşti
 • Mobilă bucatarie Câmpeni
 • Mobilă bucatarie Câmpia Turzii
 • Mobilă bucatarie Câmpina
 • Mobilă bucatarie Câmpulung
 • Mobilă bucatarie Câmpulung Moldovenesc
 • Mobilă bucatarie Caracal
 • Mobilă bucatarie Caransebeş
 • Mobilă bucatarie Carei
 • Mobilă bucatarie Cavnic
 • Mobilă bucatarie Căzăneşti
 • Mobilă bucatarie Cehu Silvaniei
 • Mobilă bucatarie Cernavodă
 • Mobilă bucatarie Chişineu-Criş
 • Mobilă bucatarie Ciacova
 • Mobilă bucatarie Cisnădie
 • Mobilă bucatarie Codlea
 • Mobilă bucatarie Comăneşti
 • Mobilă bucatarie Comarnic
 • Mobilă bucatarie Copşa Mică
 • Mobilă bucatarie Corabia
 • Mobilă bucatarie Costeşti
 • Mobilă bucatarie Covasna
 • Mobilă bucatarie Cristuru Secuiesc
 • Mobilă bucatarie Cugir
 • Mobilă bucatarie Curtea de Argeş
 • Mobilă bucatarie Curtici
 • Mobilă bucatarie Dăbuleni
 • Mobilă bucatarie Darabani
 • Mobilă bucatarie Dărmăneşti
 • Mobilă bucatarie Dej
 • Mobilă bucatarie Deta
 • Mobilă bucatarie Dolhasca
 • Mobilă bucatarie Dorohoi
 • Mobilă bucatarie Drăgăneşti
 • Mobilă bucatarie Drăgăneşti-Olt
 • Mobilă bucatarie Drăgăşani
 • Mobilă bucatarie Dragomireşti
 • Mobilă bucatarie Eforie
 • Mobilă bucatarie Făgăraş
 • Mobilă bucatarie Făget
 • Mobilă bucatarie Fălticeni
 • Mobilă bucatarie Făurei
 • Mobilă bucatarie Feteşti
 • Mobilă bucatarie Fieni
 • Mobilă bucatarie Fierbinţi-Târg
 • Mobilă bucatarie Filiaşi
 • Mobilă bucatarie Flămânzi
 • Mobilă bucatarie Frasin
 • Mobilă bucatarie Fundulea
 • Mobilă bucatarie Găeşti
 • Mobilă bucatarie Gătaia
 • Mobilă bucatarie Geoagiu
 • Mobilă bucatarie Gheorgheni
 • Mobilă bucatarie Gherla
 • Mobilă bucatarie Ghimbav
 • Mobilă bucatarie Gura Humorului
 • Mobilă bucatarie Hârlău
 • Mobilă bucatarie Hârşova
 • Mobilă bucatarie Haţeg
 • Mobilă bucatarie Horezu
 • Mobilă bucatarie Huedin
 • Mobilă bucatarie Huşi
 • Mobilă bucatarie Ianca
 • Mobilă bucatarie Iernut
 • Mobilă bucatarie Ineu
 • Mobilă bucatarie Însurăţei
 • Mobilă bucatarie Întorsura Buzăului
 • Mobilă bucatarie Isaccea
 • Mobilă bucatarie Jibou
 • Mobilă bucatarie Lehliu-Gară
 • Mobilă bucatarie Lipova
 • Mobilă bucatarie Liteni
 • Mobilă bucatarie Livada
 • Mobilă bucatarie Luduş
 • Mobilă bucatarie Lugoj
 • Mobilă bucatarie Lupeni
 • Mobilă bucatarie Mangalia
 • Mobilă bucatarie Mărăşeşti
 • Mobilă bucatarie Marghita
 • Mobilă bucatarie Medgidia
 • Mobilă bucatarie Miercurea Nirajului
 • Mobilă bucatarie Miercurea Sibiului
 • Mobilă bucatarie Miercurea-Ciuc
 • Mobilă bucatarie Mihăileşti
 • Mobilă bucatarie Milişăuţi
 • Mobilă bucatarie Mioveni
 • Mobilă bucatarie Mizil
 • Mobilă bucatarie Moineşti
 • Mobilă bucatarie Moldova Nouă
 • Mobilă bucatarie Moreni
 • Mobilă bucatarie Motru
 • Mobilă bucatarie Murfatlar
 • Mobilă bucatarie Murgeni
 • Mobilă bucatarie Nădlac
 • Mobilă bucatarie Năsăud
 • Mobilă bucatarie Năvodari
 • Mobilă bucatarie Negreşti
 • Mobilă bucatarie Negreşti-Oaş
 • Mobilă bucatarie Negru Vodă
 • Mobilă bucatarie Nehoiu
 • Mobilă bucatarie Novaci
 • Mobilă bucatarie Nucet
 • Mobilă bucatarie Ocna Mureş
 • Mobilă bucatarie Ocna Sibiului
 • Mobilă bucatarie Ocnele Mari
 • Mobilă bucatarie Odobeşti
 • Mobilă bucatarie Odorheiu Secuiesc
 • Mobilă bucatarie Olteniţa
 • Mobilă bucatarie Oneşti
 • Mobilă bucatarie Orăştie
 • Mobilă bucatarie Oraviţa
 • Mobilă bucatarie Orşova
 • Mobilă bucatarie Oţelu Roşu
 • Mobilă bucatarie Ovidiu
 • Mobilă bucatarie Panciu
 • Mobilă bucatarie Pâncota
 • Mobilă bucatarie Paşcani
 • Mobilă bucatarie Pătârlagele
 • Mobilă bucatarie Pecica
 • Mobilă bucatarie Petrila
 • Mobilă bucatarie Petroşani
 • Mobilă bucatarie Piatra-Olt
 • Mobilă bucatarie Plopeni
 • Mobilă bucatarie Podu Iloaiei
 • Mobilă bucatarie Pogoanele
 • Mobilă bucatarie Potcoava
 • Mobilă bucatarie Predeal
 • Mobilă bucatarie Pucioasa
 • Mobilă bucatarie Răcari
 • Mobilă bucatarie Rădăuţi
 • Mobilă bucatarie Râmnicu Sărat
 • Mobilă bucatarie Râşnov
 • Mobilă bucatarie Recaş
 • Mobilă bucatarie Reghin
 • Mobilă bucatarie Roşiori de Vede
 • Mobilă bucatarie Rovinari
 • Mobilă bucatarie Roznov
 • Mobilă bucatarie Rupea
 • Mobilă bucatarie Săcele
 • Mobilă bucatarie Săcueni
 • Mobilă bucatarie Salcea
 • Mobilă bucatarie Sălişte
 • Mobilă bucatarie Săliştea de Sus
 • Mobilă bucatarie Salonta
 • Mobilă bucatarie Sângeorgiu de Pădure
 • Mobilă bucatarie Sângeorz-Băi
 • Mobilă bucatarie Sânnicolau Mare
 • Mobilă bucatarie Sântana
 • Mobilă bucatarie Sărmaşu
 • Mobilă bucatarie Săveni
 • Mobilă bucatarie Scorniceşti
 • Mobilă bucatarie Sebeş
 • Mobilă bucatarie Sebiş
 • Mobilă bucatarie Segarcea
 • Mobilă bucatarie Seini
 • Mobilă bucatarie Sighetu Marmaţiei
 • Mobilă bucatarie Sighişoara
 • Mobilă bucatarie Simeria
 • Mobilă bucatarie Şimleu Silvaniei
 • Mobilă bucatarie Sinaia
 • Mobilă bucatarie Siret
 • Mobilă bucatarie Slănic
 • Mobilă bucatarie Slănic-Moldova
 • Mobilă bucatarie Solca
 • Mobilă bucatarie Şomcuta Mare
 • Mobilă bucatarie Sovata
 • Mobilă bucatarie Ştefăneşti
 • Mobilă bucatarie Ştefăneşti
 • Mobilă bucatarie Ştei
 • Mobilă bucatarie Strehaia
 • Mobilă bucatarie Sulina
 • Mobilă bucatarie Tălmaciu
 • Mobilă bucatarie Ţăndărei
 • Mobilă bucatarie Târgu Bujor
 • Mobilă bucatarie Târgu Cărbuneşti
 • Mobilă bucatarie Târgu Frumos
 • Mobilă bucatarie Târgu Lăpuş
 • Mobilă bucatarie Târgu Neamţ
 • Mobilă bucatarie Târgu Ocna
 • Mobilă bucatarie Târgu Secuiesc
 • Mobilă bucatarie Târnăveni
 • Mobilă bucatarie Tăşnad
 • Mobilă bucatarie Tăuţii-Măgherăuş
 • Mobilă bucatarie Techirghiol
 • Mobilă bucatarie Tecuci
 • Mobilă bucatarie Teiuş
 • Mobilă bucatarie Ţicleni
 • Mobilă bucatarie Tismana
 • Mobilă bucatarie Titu
 • Mobilă bucatarie Topliţa
 • Mobilă bucatarie Topoloveni
 • Mobilă bucatarie Turceni
 • Mobilă bucatarie Turnu Măgurele
 • Mobilă bucatarie Ulmeni
 • Mobilă bucatarie Ungheni
 • Mobilă bucatarie Uricani
 • Mobilă bucatarie Urlaţi
 • Mobilă bucatarie Urziceni
 • Mobilă bucatarie Valea lui Mihai
 • Mobilă bucatarie Vălenii de Munte
 • Mobilă bucatarie Vânju Mare
 • Mobilă bucatarie Vaşcău
 • Mobilă bucatarie Vatra Dornei
 • Mobilă bucatarie Vicovu de Sus
 • Mobilă bucatarie Victoria
 • Mobilă bucatarie Videle
 • Mobilă bucatarie Vişeu de Sus
 • Mobilă bucatarie Vlăhiţa
 • Mobilă bucatarie Vulcan
 • Mobilă bucatarie Zărneşti
 • Mobilă bucatarie Zimnicea
 • Mobilă bucatarie Zlatna