Pentru zona
    Bucătăria nu este doar o încăpere în care pregătim mâncarea, ci un loc în casă unde ne adunăm, vorbim și petrecem timp plăcut alături de cei dragi. Potrivit estimărilor, petrecem cel puțin 400 de ore pe an în bucătărie, așa că este important să acordăm o mare atenție amenajării acesteia. Astăzi cercetăm  care sunt cele mai bune culori pentru bucătărie, adică care este paleta de culori pentru bucătărie cu care nu puteți da greș.
    Articol de specialitate 39
    culori pentru bucatarie
    Avem 232 executanți pentru domeniul Mobilă bucatarie:

    Când spunem culori, ne referim la culoarea pereților, a elementelor de bucătărie, a pardoselilor, a detaliilor decorative. În primul rând, este important de subliniat că atunci când alegeți culoarea pentru bucătărie, este important să vă ghidați după sensibilitatea personală, culori care plac ochilor. 

    Culorile pentru bucătărie ar trebui să placă ochilor.

    Așa  cum tendințele din lumea modei se schimbă, anumite stiluri de interior sunt mai mult sau mai puțin la modă. Pentru cei care își doresc ca designul bucătăriei lor să fie actual, după „ultima moda”, mai jos am selectat cele mai noi tendințe conform designerilor de interior din lume. Cu toate acestea, anumite culori pentru bucătărie s-au demodat cu anii,  chiar și de-a lungul decenilor  și nu sunt trecătoare, ceea ce este cu siguranță o alegere mai bună.

    Ce ar trebui să știți înainte de a alege culoarea  pentru bucătărie?

    Pentru  început este important să acordați atenție anumitor factori atunci când alegeți paleta de culori pentru bucătărie: stilul interior - stilul tradițional preferă nuanțe atenuate și tonuri pământii, stilul scandinav promovează minimalismul, toate nuanțele de gri, alb, negru și lemn,  elemente cu multe lumini naturale, arta pop, stilul boho,  precum nuanțe saturate și culori contrastante; cantitate de lumină - dacă ajunge multă lumină în bucătărie, nuanțele calde vor crea o senzație de incomoditate, în timp ce nuanțele reci vor împrospăta plăcut spațiul, pe de altă parte, din cauza lipsei de lumină, se folosesc culori calde, care arată fantastic în combinație cu lemnul; al treilea factor este dimensiunea bucătăriei - culorile deschise măresc vizual spațiul, în timp ce culorile închise îl reduc. Prin urmare, dacă bucătăria ta este mai mică, folosiți culori deschise precum alb, gri deschis, bej. Dacă spațiul pare prea monoton, în acest caz, adăugați detalii în culori intense.

    bucatarie

    Dacă intră multă lumină în bucătărie, nuanțele calde vor crea o senzație de incomoditate, tonurile reci sunt o alegere mai bună.

    Bucătăria cu  finisaj lucios va face bucătăria să pară mai spațioasă „ochiului”. Strălucirea va adânci bucătăria.

    Pe de alta parte, dacă aveți o bucătărie spațioasă, puteți folosi nuanțe mai închise, saturate în combinație cu finisaje mate.

    Există oare  anumite reguli pentru combinarea culorilor pentru bucătărie? Aici îl vom aminti pe pictorul, designerul și profesorul expresionist elvețian Johannes Itne și cercul său de culoori. Cercul este împărțit în 12 sectoare și conține trei culori de bază: roșu, albastru și galben, în timp ce celelalte sunt rezultatul amestecării lor. Cele mai populare combinații de culori din tabel sunt: ​​complementare - atunci când culorile din părțile opuse ale cercului sunt combinate; triada contrastantă - în acest caz, alegeți culoarea principală, iar ca secundară alegeți cele două culori care sunt lângă cea contrastantă, aceasta este o versiune mai blândă a combinației complementare; triada clasică – alegeți o culoare principală și apoi imaginați-vă un triunghi echilateral - culorile de pe vârfuri sunt culorile dvs.  secundare și triada analogică - cea mai blândă versiune, trei culori una lângă alta.

    Culorile pentru bucătărie cu care nu dați niciodată greș

    Gri în toate nuanțele - de la deschis la antracit, nu a „coborât de pe tron” de ani de zile. Chiar și Feng Shui recomandă această culoare în amenajarea bucătăriei. Culoarea gri se combină bine cu aproape toate tonurile de lemn și culoarea albă. Nuanța de gri deschis  creează o ambianță blândă, liniștitoare și aerisită.

    Elementele de bucătărie în nuanța de gri deschis în combinatțe cu suprafețele din lemn,  precum blatul de bucătărie, suprafața de lucru, bara, cu puțina vopsea alba, reprezintă întotdeauna o combinație elegantă.
    bucatarie gri
    Nuanța de gri deschis  creează o ambianță blândă, liniștitoare și aerisită.

    Multe persoane evită nuanța de gri deschis din interior deoarece  dacă nu există detalii în culori mai intense, este mult prea mohorât.  Cu toate acestea, dacă îl combinați cu detalii în culori saturate, va fi un adevărat hit. Gri antracit este, de asemenea, o alegere bună și populară. Este chiar mai asemănător cu negrul decât cu gri deschis și este întotdeauna elegant. Gri antracit se recomandă în special pentru decorarea interioară modernă. Când este vorba de  o bucătărie neagră, este important să îmbinați culoarea antracit cu elemente din lemn sau metal (stil industrial), precum și ca în bucătărie să ajungă suficientă lumină solară.

    Vom adăuga doar un lucru. Griul este culoarea popularului stil scandinav, care se remarcă prin simplitate, minimalism și rafinament. Conform stilului scandinav, paleta de culori pentru bucătărie include gri și alb, cu elemente din lemn și eventual detalii verzi, precum plantele de interior.

    stil scandinav de bucatarie
    Bucătăria în stil scandinav. 

    Culoare verde mentă  - culoarea verde ne asociază cu peisajele naturale, calmează mintea și sufletul, mărește concentrarea și inspiră. Culoarea verde poate fi folosită pentru a accentua  și puteți adăuga liber puțină prospețime pe peretele de est, sud-est sau sud al bucătăriei. 

    Menta blândă este o culoare care a „bătut” la ușa stilului de interior cu câțiva ani în urmă. În primul rând, pereții în această nuanță au devenit actuali, apoi piese de mobilier, camere de studiu, băi și în final bucătării.

    Această nuanță este foarte mult folosită pentru că pe lângă împrospătarea spațiului și aducerea de veselie și lumină, se potrivește bine cu diferite materiale: lemn, piatră și metal. Se va potrivi bine în casele minimaliste, dar și în cele bogate în detalii, în stil contemporan sau clasic.

    bucatarie culoarea verde menta
    Bucătăria de culoare verde mentă.

    Alb atemporal - atunci când luăm în considerare paleta de culori pentru bucătărie, albul este esențial. Culoarea albă este mereu la modă. Va face fiecare spațiu mai spațios „pentru ochi”, adică îl va mări vizual. O bucătărie albă aduce lumină, eleganță care nu se demodează niciodată. Este simplu și eficient. Singura întrebare care apare este dacă să alegeți un finisaj mat sau lucios? În ultimii ani, matul are prioritate și se apropie mai mult de decorul modern, în timp ce iubitorii stilului clasic optează mereu pentru un finisaj lucios.

    Dacă bucătăria dvs.  albă este prea „sterilă”, adaugați câteva detalii în culori vesele. Elementele de culoare maro, adică din lemn, aduc rusticitate și căldură interiorului.
    bucatarie alba
    Bucătăria albă aduce lumină, eleganță care nu se demodează niciodată.

    O altă soluție pentru cei cărora li se pare că bucătăria albă este prea monotonă – folosiți bejul. Cu toate acestea, alegeți cu atenție nuanța, deoarece bejul va arăta diferit la lumina zilei și la iluminarea artificială. Dacă este galben deschis, bejul poate părea prea intruziv, sufocă bucătăria. În acest caz, alegeți tonuri reci. Combinați-l cu gri, maro (în general tonuri pământii) și albastru.

    Culoarea albastru marin – la popularitatea acestei culori în designul interior a contribuit  Institutul Pantone, care a ales albastrul clasic drept culoarea anului 2020. Această nuanță aduce liniște, relaxare, ameliorează stresul. Acesta nu este singurul motiv - culoarea albastră se potrivește bine cu elementele albe, din lemn și din metal, dă ambianței un ton elegant.

    bucatarie albastra
    Culoarea albastră se potrivește bine cu elementele albe, din lemn și din metal.

    Culoare neagră – alături de cea albă, singura culoare care nu a ieșit niciodată din modă. O bucătărie neagră arată elegant și sofisticat. Puțini oameni, pe bună dreptate, se decid asupra unei bucătării exclusiv neagră - cel mai bine este să o combinați cu elemente metalice, lemn și gresie în culori mai deschise. De asemenea, dacă vreți să aveți o bucătărie neagră în casa dvs., trebuie să aveți ferestre enorme, adică afluxul unei cantități mari de lumină naturală.

    Culoarea neagră este potrivită doar pentru bucătăriile mai mari, deoarece va face o bucătărie mică din punct de vedere vizual și mai înghesuită.
    bucatarie neagra
    Culoarea neagră este potrivită doar pentru bucătăriile mai mari.

    La fel ca și bucătăria albă, atunci când vine vorba de finisare, mat este cea mai bună alegere pentru decorul contemporan, în timp ce finisajul lucios este un clasic atemporal. Cu toate acestea, designerii de interior preferă culoarea mat.

    Nuanțele neutre - prin tonuri neutre înțelegem cele naturale, iar cele blânde - de la lemn, prin piatra naturala până la tonuri pământii. Popularitatea lor nu a scăzut de ani, chiar decenii. Aceste culori pentru bucătărie se potrivesc cu orice stil de decorare interioară, se îmbină bine cu alte nuanțe.

    Ce culori de bucătărie spun experții că ar trebui să evitați?

    După ce răspundem la întrebarea care este cea mai bună culoare pentru bucătărie, ne vom ocupa acum de paleta de culori pentru bucătărie care trebuie evitată  potrivit designerilor de interior. 

    Culoarea roșu aprins - această nuanță nu ar trebui, în general, să domine interiorul, indiferent de încăpere, ci să fie folosită doar pentru zone mai mici sau sub formă de detalii izbitoare. Potrivit psihologilor, culoarea iubirii și a dragostei poate provoca, de asemenea, emoții incomode. Știați că roșul stimulează pofta de mâncare?

    Culoarea galbenă - deși se spune că culoarea galbenă este veselă și aduce bună dispoziție pentru că este asociată cu soarele, vara, floarea soarelui, dă energie și elan, poate distra atenția foarte mult. Care este motivul principal pentru care culoarea galbenă ar trebui evitată în decorarea bucătăriei? Pentru că elementele în alte culori devin invizibile. Paleta culorilor galbene și asemănătoare pentru bucătărie nu sunt recomandate în mod special dacă aveți multă lumină naturală în această cameră. Galbenul va oferi un plus de căldură, ceea ce cu siguranță nu este de dorit.

    bucataria galbena
    Bucătăria  de culoare galbenă

    Ce culori pentru bucătărie în 2024 sunt selectate de designerii de interior?

    Designerii de interior evidențiază următoarele 5 culori pentru 2024:

    Nuanțe de verde pământiu - ne referim mai ales la culoarea mușchiului sau a verdelui măsliniu. Acestea sunt nuanțe calde care creează un sentiment de confort. Ele funcționează mai  bine atunci când sunt asociate cu mobilierul din lemn sau cel din bambus sau ratan.

    bucataria maslinie

    Bucătăria de culoare verde măsliniu

    Culoarea nisipului - este asociată cu liniștea și frumusețea plajelor exotice, calmează și relaxează cu aspectul său natural. Mai presus de toate, bucătăria de culoarea nisipului arată sofisticată, se încadrează în minimalismul luxos. Dacă această culoare vi se pare monotonă, „delimitați-o” cu detalii în negru, auriu sau chiar vișiniu.

    Al treilea este bleumarinul menționat mai sus, care se află de ani de zile printre lideri. Al patrulea este și griul menționat.

    Maro ciocolatiu - aparține tonurilor pământii care sunt întotdeauna de încredere și evocă un sentiment de confort.  Vă va asocia cu natura, dar și cu dulciurile. Este excelent în combinație cu o nuanță de bej. Totuși, fiind o nuanță închisă, este potrivită doar pentru bucătăriile spațioase, deoarece poate reduce vizual spațiul, iar nimeni nu vrea ca bucătăria lui să pară și mai mică decât este. Ca să nu arate monoton, îl puteți delimita  cu detalii în bej și auriu.

    Iar dacă sunteți interesat să faceți o bucătărie la comandă, veți avea nevoie de meșteri cu experiență. Deși o bucătărie la comandă este cu aproximativ 30% mai scumpă decât una industrială, este de înaltă calitate și de lungă durată. Prețul unei bucătării la comandă variază între 150 si 400 EURO/m2, dar rețineți că am luat ca exemplu o bucătărie medie cu un număr standard de elemente.

     

    Cui ar trebui să i se încredințeze construcția sau achiziționarea și asamblarea bucătăriei? Trimiteți o cerere meșterilor din zona dumneavoastră - gratuit și fără obligații!

     

     

    Articol de specialitate 39
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Mobilă bucatarie?

    Avem 232 executanți pentru domeniul Mobilă bucatarie:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 232 executanți pentru domeniul Mobilă bucatarie
    8.9
    0

    FREE SPIRIT PURE SRL

    41
    8.9
    0

    GARDEN VISION SRL


    8.9
    1

    V&C MOBIX SRL


    10
    2

    ORIZONT CONSTRUCT BUILDING S.R.L.

    Lotul nr.2 camera 1