Pentru zona

    Organizarea bucătăriei: Ce este regula triunghiului din bucătărie?

    Cum să reușim ca bucătăria să fie atât funcțională, cât și aranjată estetic conform ideilor noastre? Să avem tot ce ne trebuie la îndemână și să ne bucurăm la maxim de pregătirea mesei? Răspunsul la aceste întrebări este organizarea corectă a bucătăriei sau regula triunghiului din bucătărie. Știți ce este triunghiul din bucătărie?
    Articol de specialitate 35
    organizare bucatarie
    Avem 232 executanți pentru domeniul Mobilă bucatarie:

    Puteți așeza tacâmurile, oalele, tigăile și alte vase, coșul de gunoi oriunde vreți, însă locul unde vor fi amplasate electrocasnicele de bucătărie trebuie planificat cu atenție. Probabil și dumneavoastră ați observat în multe bucătării că cele mai importante elemente: chiuveta, frigiderul și aragazul sunt întotdeauna în același loc. Există un motiv pentru asta - aflați despre regula triunghiului din bucătărie.

    Ce este triunghiul din bucătărie și buna organizare a bucătăriei?

    Probabil că ați auzit cel puțin o dată de regula triunghiului din bucătărie și v-ați întrebat ce este de fapt. Ideea triunghiului din bucătărie a apărut în anii 1940, când un grup de arhitecți a creat o „formulă” pentru obținerea unei mai bune funcționalități în bucătărie. Acesta a fost standardul pentru o bucătărie bine organizată și designul în sine de zeci de ani. Regula triunghiului din bucătărie se aplică în majoritatea cazurilor și în bucătăriile moderne.

    Triunghiul de bucătărie a fost standardul pentru o bucătărie bine organizată și design-ul în sine de zeci de ani.
    Triunghiul de bucătărie a fost standardul pentru o bucătărie bine organizată și design-ul în sine de zeci de ani.

    Triunghiul din bucătărie este spațiul care leagă cele trei zone principale de lucru din bucătărie - chiuveta, aragazul și frigiderul, iar elementele enumerate sunt punctele acestui triunghi. Prin urmare, chiuveta, frigiderul și aragazul ar trebui să formeze un triunghi în bucătărie, astfel încât utilizarea acestei încăperi să fie cât mai simplă. Scopul este funcționalitatea maximă și circularea ușoară prin bucătărie cu obstacole minime între fiecare aparat.

    Regula triunghiului din bucătărie este concepută ca un ghid general pentru realizarea unei anumite proximități sau distanțe între cele trei elemente principale ale bucătăriei: chiuvetă, aragaz și frigider. Esența acestui concept este de a asigura eficiența maximă, precum și ușurința de mișcare între aceste trei puncte.

    Deci, pentru a se asigura o bună organizare a bucătăriei, este necesar să se respecte una dintre cele mai importante reguli - regula triunghiului din bucătărie.

    Orientări privind triunghiul din bucătărie

    Este important să acordați atenție dimensiunii triunghiului din bucătărie. Regula triunghiului bucătăriei se referă în primul rând la distanța dintre cele trei puncte principale: aragaz, frigider și chiuvetă. Conform regulii, nicio latură a unui triunghi nu trebuie să fie mai scurtă de 1,2 metri (120 cm), nici mai lungă de 2,7 metri. În mod ideal, suma laturilor triunghiului bucătăriei nu ar trebui să fie mai mică de 390 cm sau să depășească 800 cm. În felul acesta se realizează o bună organizare a bucătăriei, adică spațiul bucătăriei este practic, confortabil și suficient de spațios, dar nu prea mult încât să nu trebuiască să mergeți mult de la un punct la altul al triunghiului din bucătărie.

    Orientarea principală este ca cele trei puncte principale din bucătărie să fie suficient de aproape unul de celălalt pentru a reduce pașii inutili, dar pe de altă parte, la o distanță suficientă, astfel încât aceste elemente să fie separate și întregul spațiu să fie pe deplin funcțional.
    Planul bucătăriei
    Planul bucătăriei

    Dar de ce este important ca elemente precum frigiderul și aragazul să nu fie în imediata apropiere? Pentru a se evita defecțiunile și supraîncălzirea. De asemenea, este recomandat să amplasați hota deasupra aragazului sau, eventual, să poziționați aragazul lângă o fereastră.

    Și filozofia Feng Shui arată că elementele opuse foc și apă nu ar trebui să stea unul lângă celălalt în bucătărie. Focul în acest caz este cuptorul/aragazul, iar elementele de apă sunt chiuveta și frigiderul.

    Regula triunghiului din bucătărie s-a dovedit a fi deosebit de eficientă în bucătăriile înghesuite și de dimensiuni medii.

    O bucătărie organizată presupune amenajarea aparatelor și electrocasnicelor, a blaturilor și a elementelor pentru depozitare care este coordonată cu o serie de activități în timpul preparării alimentelor - depozitarea alimentelor (frigider), pregătirea alimentelor (chiuveta și blatul) și prelucrarea termică a acestora (cuptor și aragaz). Triunghiul din bucătărie și fluxul de preparare a alimentelor sunt strâns legate. Dispunerea punctelor triunghiului ar trebui să fie în conformitate cu ordinea tipică a activităților din bucătărie.

    Cele trei grupe de activități enumerate formează o schemă triunghiulară, iar unde va fi poziționat fiecare punct al triunghiului depinde de forma bucătăriei, precum și de dimensiuni. Uneori, regula triunghiului clasic din bucătărie nu este practică, de ex. când vine vorba de bucătărie liniară. O bucătărie liniară, adică o bucătărie în care toate elementele sunt de-a lungul unui perete, se găsește adesea în spații înguste și prelungite, mai ales în apartamente mici. Într-o bucătărie liniară, principiul triunghiului de lucru se transformă într-o linie, deoarece nu poate avea un triunghi clasic. Într-o astfel de configurație, cel mai bine este să aplicați următorul aranjament: chiuveta ar trebui să fie în mijlocul rândului înconjurată de elemente suspendate, iar frigiderul și aragazul în diferite locuri ale acestei linii.

    Într-o bucătărie liniară, principiul triunghiului de lucru se transformă într-o linie, deoarece nu poate avea un triunghi clasic.
    Într-o bucătărie liniară, principiul triunghiului de lucru se transformă într-o linie, deoarece nu poate avea un triunghi clasic.

    De asemenea, distanța dintre punctele principale - chiuvetă, frigider și cuptor - va depinde de dimensiunile bucătăriei. Bucătăriile mai mici nu pot avea o distanță mai mare între punctele principale, dar pe de altă parte, este mai ușor să implementați regula triunghiului din bucătărie în bucătăriile mai mici decât în ​​cele spațioase. De ce? Datorita apropierii acestor elemente, în bucătăriile mai mari, este necesară o planificare atentă a triunghiului pentru a se evita mersul prea mult de la un punct la altul. Doar triunghiurile de scalare corectă asigură că, indiferent de dimensiunile bucătăriei, aceasta va fi funcțională și fluxul de lucru eficient.

    Este mai ușor să implementați regula triunghiului bucătăriei în bucătăriile mai mici decât în cele spațioase.
    Este mai ușor să implementați regula triunghiului bucătăriei în bucătăriile mai mici decât în ​​cele spațioase.

    Prin urmare, structura triunghiului se va schimba în fiecare încăpere individual, scopul fiind doar de a se obține funcționalitate și estetică. Triunghiul din bucătărie oferă și multe variante de design, se poate spune că nu există limite atunci când vine vorba de amenajarea triunghiului din bucătărie. Cu toate acestea, mai trebuie luat în considerare un lucru: supraaglomerarea. Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli care reduce productivitatea dumneavoastră în bucătărie.

    Dacă plasați prea multe aparate mici de bucătărie sau alte „obstacole” în interiorul triunghiului, se creează aglomerație în bucătărie și se reduce funcționalitatea. Designerii de interior recomandă ca zonele pentru depozitare, cum ar fi rafturile, să fie amplasate lângă unul sau mai multe puncte ale triunghiului. Acesta este singurul mod de a asigura accesul ușor la oale, tigăi și alimente în timpul gătitului. De exemplu oalele și tigăile trebuie ținute aproape de aragaz, ustensilele și plăcile de tăiat trebuie să fie aproape de locul unde se prepară mâncarea - blatul și chiuveta unde se spală alimentele.

    O altă greșeală comună când vine vorba de designul bucătăriei este ignorarea ergonomiei, ceea ce reduce și eficiența. Ce se înțelege prin asta?

    Există diferite tipuri de bucătării: cu insulă, bucătăriile în linie sau liniare menționate mai sus, în formă de litere U, cu bar etc. Triunghiul din bucătărie în sine depinde de ergonomia bucătăriei.

    Putem spune că există practic 5 tipuri diferite de bucătării, în funcție de dispunerea elementelor: liniare menționate mai sus, paralele, sub forma literelor L, G și U. Așa cum sugerează și numele, în bucătăriile paralele, elementele sunt dispuse în două linii paralele. Într-o bucătărie paralelă, triunghiul de lucru poate fi organizat în diferite moduri. Când vine vorba de bucătăria sub forma literei L, există o asemănare cu bucătăria liniară. Și anume, elementele sunt dispuse și în serie continuă, doar că în acest caz această serie se îndoaie în unghi drept și formează forma literei menționate. În bucătăria L, este, de asemenea, ușor să aplicați regula triunghiului din bucătărie, adică să asigurați o bună organizare a bucătăriei.

    Dacă aveți o familie numeroasă și petreceți mult timp în bucătărie, atunci este perfectă pentru dumneavoastră bucătăria sub forma literei U. În acest fel, se asigură mult spațiu de lucru, există suficient spațiu pentru dulapuri și se poate implementa cea mai bună amenajare posibilă a triunghiului din bucătărie.În bucătăria în formă de U, trei din cei patru pereți sunt umpluți cu elemente de bucătărie, iar organizarea acesteia este destul de simplă. Cu toate acestea, acest tip de bucătărie nu este posibil în spații restrânse. O bucătărie în forma literei G este foarte asemănătoare cu cea în forma literei U, singurul lucru este că are un spațiu suplimentar de lucru sau spațiu pentru depozitare. Cel mai adesea, acest spațiu este folosit ca spațiu auxiliar pentru luarea meselor și este organizat sub forma unui bar cu scaune de bar.

    Triunghiul din bucătărie în sine depinde de ergonomia bucătăriei.
    Triunghiul din bucătărie în sine depinde de ergonomia bucătăriei.

    Concluzie

    Când vine vorba de organizarea bucătăriei, este important să luați în considerare mai întâi nevoile dumneavoastră personale sau designul general al casei. Stilul dumneavoastră de viață, obiceiurile, precum și amenajarea cu care v-ați obișnuit sunt cei mai importanți factori de care trebuie să țineți cont, iar zonarea bucătăriei sau determinarea triunghiului din bucătărie ar trebui să le urmeze. Triunghiul din bucătărie este doar o sugestie a modului în care vă puteți planifica mai bine amenajarea bucătăriei și puteți obține o bună agilitate fără să faceți prea mulți pași și să pierdeți timpul. Obținând echilibrul și alegând aspectul ideal, vă puteți îmbunătăți performanța în bucătărie și puteți face din aceasta un loc în care se prepară mese delicioase și se creează amintiri frumoase.

    Cu siguranță vă întrebați dacă ar trebui să urmați „orbește” sau nu regulile triunghiului din bucătărie. Răspunsul este următorul - cel mai bine este să folosiți triunghiul din bucătărie ca îndrumări sau ghid, dar nu ca o regulă strictă pe care trebuie să o urmați. Scopul este ca bucătăria să fie funcțională, „curgătoare”, să răspundă tuturor nevoilor celor care o folosesc.

    Când vine vorba de organizarea bucătăriei, este important să luați în considerare mai întâi nevoile personale sau designul general al casei dumneavoastră.
    Când vine vorba de organizarea bucătăriei, este important să luați în considerare mai întâi nevoile personale sau designul general al casei dumneavoastră.

    Dar dacă știți care va fi designul dumneavoastră, dar nu aveți pe cine să angajați să vă facă o bucătărie la comandă, ne puteți contacta. Trimiteți o cerere către tâmplarii potriviți și evaluați din zona dumneavoastră - gratuit și fără obligații!

    Cât costă bucătăriile la comandă? O bucătărie la comandă este cu aproximativ 30% mai scumpă, iar în aceiași măsură mai calitativă decât una industrială. Termenul de livrare este de aproximativ 4 săptămâni. Prețul variază între 900 și 3.000 RON/ml, dar luați în considerare că am luat ca exemplu o bucătărie medie cu un număr standard de sertare.

    Articol de specialitate 35
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Mobilă bucatarie?

    Avem 232 executanți pentru domeniul Mobilă bucatarie:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 232 executanți pentru domeniul Mobilă bucatarie
    8.9
    0

    MISPASIF FAN UNIVERSAL SRL


    8.9
    0

    EGREGOR DESIGN SRL-D


    8.9
    0

    SUPERMOB S.R.L.


    8.9
    0

    TIRA CONS BUILDING SRL

    F1