Pentru zona

    Punți termice - izolarea necorespunzătoare a fațadei

    Articolul a fost citit chiar de 871+ utilizatori
    Orice clădire poate pierde cantități mari de căldură prin părțile izolației proiectate necorespunzător. Din cauza unor astfel de erori, se pierde energie și, prin urmare, costurile pentru încălzirea locuinței cresc. În termeni profesionali, termenul „punte termică” este definit ca un punct cu transfer de căldură crescut în construcția unei clădiri sau a unui dispozitiv din cauza modificărilor materialelor, grosimii sau geometriei structurii. Are loc pe anvelopa exterioară a clădirii. Punțile termice sunt deosebit de problematice pentru clădirile care sunt izolate suplimentar.
    Articol de specialitate 871
    punti termice
    Avem 2489 executanți pentru domeniul Fațade case:

    1. Ce este o punte termică?

    1.1 Puntea termică provoacă pierderi de căldură

    O punte termică este acea parte a construcției sau anvelopei clădirii în care transferul de căldură din interior către mediu este crescut din diverse motive. Punțile termice pot provoca foarte multe bătăi de cap, deoarece cresc costurile de încălzire, iar casa în sine poluează mediul mai mult din cauza consumului mai mare de energie.

    2. De ce se formează punți termice?

    Motivele formării punților termice sunt diverse. Acestea sunt cel mai adesea rezultatul unei conexiuni necorespunzătoare între diferite materiale, dar pot apărea și din cauza geometriei speciale a construcției, deoarece există diferențe mari în grosimea materialelor sau a conductibilității lor termice (de exemplu, lemnul și betonul au conductivitate termică diferită). Totuși, punțile termice pot să apară și din cauza unei erori umane, unei execuții proaste sau incorecte sau din cauza creării unui plan incorect de execuție a lucrării.

    „O punte termică poate să apară și din cauza izolației termice prost montate sau chiar incomplete sau a defecțiunii izolației termice din cauza distribuției instalațiilor.”
     Punțile termice sunt văzute folosind o cameră termică; pierderea mărită de căldură poate fi detectată la toate ferestrele și ușile
    Punțile termice sunt văzute folosind o cameră termică; pierderea mărită de căldură poate fi detectată la toate ferestrele și ușile 

    3. Punți termice - tipuri

    3.1. Punte termică de convecție

    Unul dintre tipurile de punți sunt punțile termice de convecție. Acestea pot fi îndepărtate prin asigurarea impermeabilității anvelopei. Astfel, punctele de convecție se reduc la deschiderea ferestrelor și ușilor. Când anvelopa nu este închisă ermetic, în ea se formează deschideri și fisuri locale, prin care aerul cald scapă necontrolat. Acest fenomen se numește punte termică de convecție.

    3.2. Punte termică geometrică

    Există și punți termice geometrice. Acest fenomen apare atunci când suprafața exterioară a peretelui, prin care scapă căldura, este mai mare decât cea interioară datorită unghiului pe care îl formează. Ele sunt, create ori de câte ori două elemente structurale se întâlnesc la un anumit unghi. Acest tip de punte termică este comună și greu de evitat. Procesul funcționează prin transferul de căldură de la o suprafață interioară mai mică și mai fierbinte la o suprafață exterioară mai mare și mai rece.

    3.3. Punți termice liniare

    Nu în ultimul rând, în anvelopa clădirii se pot forma și punți termice liniare. Ele apar în locurile în care anvelopa este întreruptă într-un anumit fel; acestea sunt puncte sau locuri din structură care trebuie realizate inevitabil - străpungeri, surplombe, îmbinări, întreruperi, adesea la contactul a două materiale diferite cu conductivitate termică diferită etc.

    „Punțile termice de liniare sunt create în locuri cu detalii prost proiectate și acolo scapă căldura.”
    Punțile termice sunt adesea cauzate de o terasă sau un balcon neizolat; pot fi prevenite prin elementul „shock” (sursa: ekonaimar.com)
    Punțile termice sunt adesea cauzate de o terasă sau un balcon neizolat; pot fi prevenite prin elementul „shock” 

    4. Punte termică – consecințe

    Punțile termice provoacă pierderi de căldură și alte probleme în clădire. Extinderea punților termice trebuie împiedicată ca măsură preventivă, adică trebuie limitat efectul acestora, deoarece, în caz contrar, pot deteriora elementele de construcție. Pot apărea diferite fenomene negative, cum ar fi coroziunea, ruinarea mortarului, formarea mucegaiului și chiar slăbirea capacității portante a întregii structuri.

    4.1. Consum de energie crescut

    Cea mai vizibilă consecință a formării acestui tip de deteriorare a fațadei este consumul crescut de energie pentru încălzire. Suprafețele reci ale elementelor de construcție care apar ca urmare a punților termice necesită temperaturi mai ridicate ale aerului în spațiul închis. Așadar, dacă doriți să aveți confort termic standard, trebuie să încălziți clădirea mai tare. Rezultatul va fi cu siguranță o creștere a costurilor, dar și împovărarea mediului înconjurător.

    4.2. O punte termică reduce confortul termic

    Punțile termice reduc, de asemenea, confortul locuirii în clădire. Problema crește mai ales iarna, când locurile punților termice din interiorul peretelui sunt mai reci decât locurile fără ele. Din această cauză, în cameră există o mișcare de aer, de fapt un curent de aer, pe care cei din casă îl simt cu adevărat. Cea mai simplă soluție care vine în mintea fiecăruia este sporirea încălzirii, iar asta nu rezolvă problema în sine.

    4.3. Acumularea umezelii și a mucegaiului

    Datorită punților termice, pe suprafețele interioare ale peretelui se poate forma condens. Temperaturile mai scăzute în părțile interioare ale peretelui, în locurile unde apar punți termice, provoacă umiditate. Aerul cald din interior se răcește pe suprafața rece a peretelui și se formează condens. În locurile în care se formează, praful se depune și se formează mediu propice pentru spori și mucegai. Acest fenomen poate fi atenuat prin asigurarea umidității interioare între 35 și 65%.

    4.4. Punțile termice provoacă deteriorarea construcției

    Primele semne ale unei probleme, dacă punțile termice nu sunt atât de evidente, sunt apariția umezelii. Pe termen lung, umiditatea care este reținută în elementul de construcție face ca acesta să se deteriorizeze. Cu cât puntea termică este mai mare și mai durabilă, cu atât elementul de construcție pe care se află se răcește, devine mai umed și se provoacă mai multe daune.

    Zbašnik Senegačnik, Martina (2007) Casă pasivă. Ljubljana: Facultatea de Arhitectură, Universitatea din Ljubljana

     

     

     

     

     

     

     

     

    Articol de specialitate 871
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Fațade case?

    Avem 2489 executanți pentru domeniul Fațade case:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 2489 executanți pentru domeniul Fațade case
    10
    2

    COSTI BRILLIANT BUILDING S.R.L.


    8.6
    0

    TACSUM GRUP SERVICII SRL


    8.9
    0

    MAXIM SPECIAL CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    DIMAFLAVIS SRL