Pentru zona

    Vată minerală - preț și caracteristici care sunt bine de știut

    Articolul a fost citit chiar de 588+ utilizatori
    Izolarea oricărei clădiri, fie că este în construcție sau deja construită, este de o importanță cheie pentru longevitate, utilizare, calitate și costuri de întreținere. Materialele de izolație pot fi diferite în funcție de protecția fundației, fațadei sau acoperișului, adică interiorul clădirii. Materialele de izolare calitative care sunt montate conform tuturor regulilor de bună practică sunt o garanție a clădirii, că va fi de înaltă calitate, costurile actuale de încălzire și răcire vor fi mai mici și că viața în ea va fi confortabilă. Vata minerală este materialul ales pentru termoizolație în aproape 80% din cazuri în România, atât datorită caracteristicilor, cât și a prețului.
    Articol de specialitate 588
    vata minerala montare
    Avem 2487 executanți pentru domeniul Fațade case:

    1. Vata minerală

    Cerințele de bază pe care trebuie să le îndeplinească fiecare material izolator sunt: ​​protecția împotriva influențelor atmosferice și schimbărilor de temperatură, prevenirea umidității și mucegaiului, precum și reducerea consumului de energie. Vata minerală îndeplinește totul, din toate punctele de vedere, și de aceea asigură eficiența energetică a unei clădiri nou construite sau renovate.

    În comparație cu materialele termoizolante de alte tipuri și proprietăți, produsele din vată minerală, care includ vata de sticlă și vata bazaltică, sunt cele mai des și mai mult folosite în construcții:

    • când izolarea termică exterioară a fațadei se face cu sisteme de tip umed,
    • la efectuarea izolației termice a fațadelor ventilate,
    • când izolarea termică a pereților exteriori se face din interior,
    • când izolarea termică a pereților exteriori se face în straturi, din panouri sandwich cu placare metalică,
    • ca bază pentru acoperișuri din șindrila bituminoasă (acoperiș ușor de montat),
    • în construcția tavanelor și planșeelor, în special a planșeelor ​​deasupra plăcii de fundație și la punctele de contact dintre pereții exteriori și acoperiș.

    2. Din ce constă vata minerală?

    Vata minerală se obține prin prelucrarea materialelor naturale - bazalt și sticlă. Se obține prin suflarea aerului peste piatra zdrobită înroșită în furnalele înalte sau prin trecerea unui compus din diabaz (piatră tehnică de construcție de înaltă calitate) peste discuri de argilă refractară care se rotesc rapid. Fibrele de sticlă fine care se formează la sfârșitul acestui proces sunt trase în „lână”. Densitatea vatei minerale se obține prin compactarea ulterioară și variază între 40-50, adică 200-300 kg/mc.

    Vata minerală de sticlă și bazaltică diferă și prin materiile prime din care sunt produse, prin procesul de fabricație, prin metoda de ambalare, dar și prin anumite caracteristici tehnice. Pentru vânzarea pe piață se ambalează în stare liberă, subțiate ca pâsla sau mai groase, în rulouri de anumite dimensiuni, iar cu adăugarea de lianți speciali se realizează și plăci semi-dure, tot cu dimensiuni standardizate.

    Toate materialele folosite pentru izolarea termică, fonică și la foc de origine naturală sau minerală se numesc vată minerală. În acest sens, vata minerală este și produs pe bază de vata de sticlă și bazaltică, care se găsesc și pe piață, iar principala diferență constă în modul de utilizare.
    Montarea vatei minerale
    Montarea vatei minerale

    3. Caracteristicile vatei minerale

    Vata minerală este rezistentă la substanțele chimice, insecte și microorganisme. Aceste produse sunt elastice, deci sunt mai rezistente la impact, nu se crapă și nu se sparg; nu își schimbă forma sau dimensiunile, motiv pentru care sunt stabile, durabile și pot fi și reciclate. Datorită acestor proprietăți, acestea sunt și incombustibile, adică rezistente la foc (temperaturile în timpul unui incendiu sunt în jur de 600°C - vata bazaltică se topește la peste 1.000°C, iar vata de sticlă la peste 700°C - ceea ce înseamnă că nici lâna va lua foc) . În plus, nici cea bazaltică, nici vata minerală de sticlă nu se topesc și nici nu emit fum toxic în caz de incendiu. Prin urmare, este și un material foarte dorit din punct de vedere al siguranței.

    Vata minerala folosită pentru izolarea interioara este produsă după o tehnologie specială, bazată pe materiale biodegradabile și fără adaos de formaldehidă, motiv pentru care sunt inofensive pentru om, nu emit gaze nocive și dăunează calității aerului din locuință. Deoarece vata minerală este un material fibros, permite pereților să „respire”, este permeabilă la vapori, ceea ce previne formarea condensului, umidității, mucegaiului, alergenilor - cu alte cuvinte, a tuturor substanțelor care provoacă probleme cu respirația și alergiile.

    Singurul dezavantaj al vatei minerale îl reprezintă faptul că este doar parțial impermeabilă, deci nu este recomandată pentru încăperile umede sau subsoluri.

    3.1. Izolație fonică și conductivitate termică

    În ceea ce privește protecția împotriva zgomotului, și aici se enumeră printre cele mai bune materiale. Datorită structurii sale fibroase, absoarbe foarte bine sunetul și astfel oferă o protecție excelentă în medii zgomotoase, fie că este folosită pentru izolația exterioară sau interioară.

    Densitatea materialului influențează și conductibilitatea - o densitate mai mare a lânii asigură o conductivitate termică mai mică și o pierdere mai mică de energie. Vata minerală este un izolator termic cu un coeficient de conductivitate termica între 0,030 si 0,045 W/mK, ceea ce o plasează printre cele mai bune materiale de acest gen.

    3.2. Vata minerală ca izolator

    Cea mai importantă caracteristică a vatei minerale ca izolator este că asigură gospodăriei un consum de energie incomparabil mai mic. Mai puțină energie - facturi mai mici - mai puține emisii de gaze nocive în aer - și mai multe economii!

    Datorita densității sale mai mari, vata minerală se încălzește mai greu, reține căldura mai mult timp și ulterior o eliberează mai lent în spațiu, ceea ce previne supraîncălzirea clădirii și menține o temperatură plăcută în cameră. Pe de altă parte, este excelentă și în perioada de iarnă, din nou pentru că reține căldura pentru o perioadă lungă de timp, deci se folosește mai puțin combustibil pentru încălzire, iar ca izolație pe fațadă și acoperiș previne formarea punților termice.

    Deoarece vata minerală este un material termoizolant elastic, atunci când este folosită pentru izolarea acoperișului, se plasează între grinzi deoarece când se extinde, previne formarea punților termice. Această proprietate de dilatare și umplere a găurilor, golurilor și denivelărilor (la fel ca atunci când este folosită pentru o fațadă) este cea mai utilă tocmai pentru că suprafețele plane și drepte în mod ideal sunt rare, astfel că vântul și apa își găsesc întotdeauna calea. Datorită acestor caracteristici, vata minerală este un material izolant incomparabil mai bun decât cele rigide și dure, precum plăcile EXS și EPS.

    4. Vata minerală: de sticlă și bazaltică - diferențe

    Principala diferență dintre aceste subcategorii sunt materiile prime din care sunt obținute, procesele tehnologice prin care sunt produse și proprietățile finale ale produsului. Principala materie primă din care se obține vata de sticlă este nisipul de cuarț la care se adaugă așa-numitele rămășițe de sticlă, adică sticla reciclată. Vata minerală bazaltică se obține prin măcinarea rocii vulcanice, mineralelor de piatră, dolomitei, bazaltului și diabazului cu adaos de cocs.

    Vată minerală de sticlă
    Vată minerală de sticlă

    Pe lângă faptul că diferă ca origine, fibrele minerale diferă și în tehnologia de producție: fibrele bazaltice sunt obținute prin turnarea unui amestec de rocă topită peste role rotative, în timp ce fibrele de sticlă sunt realizate prin turnarea sticlei topite în rotoare. Fibrele de vată de sticlă sunt mai elastice și de zece ori mai lungi. Elasticitatea fibrelor permite comprimarea materialului la un volum minim, ceea ce înseamnă transportul și depozitarea mai ușoară.

    În ceea ce privește execuția lucrărilor, montarea este mai rapidă și mai simplă, deoarece nu este necesară tăierea materialului la dimensiuni precise. Când vata minerală este așezată și fixată, cel mai important lucru este că singură se extinde, astfel încât să nu se formeze punțile termice.

    Vată minerală bazaltică
    Vată minerală bazaltică

    5. Vata minerală – preț

    Vata minerală bazaltică și de sticlă, pot fi găsite pe piață mai ales sub formă de role și plăci de diferite grosimi, deși sunt disponibile și sub formă de filț sau plinte de margine pentru acoperirea colțurilor. Prețurile variază în funcție de compus, grosime, densitate și formă - de fapt, de tipul de vată minerală - pentru acoperiș, fațadă sau placare interioară, precum și de producător. Plăcile cu grosimea de 5 cm sunt în jur de 70 RON, în timp ce rulourile sunt la prețul de 114 RON; plăcile de 10 cm costă în jur de 70 RON, în timp ce o rolă, 10 cm grosime, costă 125 RON.

    Articol de specialitate 588
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Fațade case?

    Avem 2487 executanți pentru domeniul Fațade case:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 2487 executanți pentru domeniul Fațade case
    8.9
    0

    DYA INSTAL SRL


    9.7
    0

    TOTAL CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    LIRALEX PROCONS SRL


    8.9
    3

    ART HOME DECORING S.R.L.