Pentru zona

    Grosimea optimă a fațadei

    Articolul a fost citit chiar de 2286+ utilizatori
    Pe piață se găsesc numeroase soluții pentru fațadele clasice de contact de la producători de renume. Am scris multe despre importanța grosimii învelișului izolator ale fiecărei clădiri. Totuși, care este grosimea optimă a fațadei, cu costuri minime și eficiență maximă?
    Articol de specialitate 2286
    fatada
    Avem 2490 executanți pentru domeniul Fațade case:

    1. Grosimea optimă a izolației fațadei

    1.1. Care este grosimea optimă a izolației?

    În primul rând, este necesar să explicăm care este grosimea optimă a fațadei.

    „Grosimea optimă a izolației fațadei este cea care protejează cel mai bine clădirea de pierderile de energie din toate punctele de vedere, permițând în același timp utilizarea rațională și economică a energiei în clădire - prin urmare, cât mai eficient.”

    Grosimea excesivă a izolației pe fațadă nu numai că necesită costuri inutil de mari, datorită utilizării unor cantități mai mari de materiale, energie, timp și muncă, dar împiedică și clădirea să „respire” corect.

    2. Izolație fațadă: grosimea minimă

    2.1. Grosimea izolației fațadei conform reglementărilor

    Grosimea minimă de termoizolație determinată de reglementări nu este întotdeauna o soluție optimă. De fapt, un strat prea subțire de polistiren, polistiren grafit sau vată bazaltică nu asigură o izolare termică suficientă, mai exact, una care să reducă costurile de încălzire. De asemenea, este adevărat că straturile foarte groase de izolație fac construcția mai scumpă și mai complicată, îngroașă inutil pereții și nu permit învelișului, și astfel nici întregii clădiri, să „respire”.

    3. Grosimea minimă a termoizolației în raport cu materialul

    Desigur, grosimea izolației termice este influențată în cea mai mare parte de materialul din care este realizată. XPS necesită o grosime mai mică pentru a se obține același grad de izolare termică ca, de exemplu, cu vată bazaltică. Grosimea minimă a termoizolației cu vata bazaltică sau de sticlă este aproximativ aceeași, deoarece sunt de fapt tipuri de materiale înrudite. Cel mai subțire strat se obține prin montarea izolației termice în vid, care este folosită pentru izolarea navelor spațiale. Pentru acest tip de izolație se folosesc folii speciale de doar câțiva milimetri grosime, dar, după cum puteți presupune, sunt extrem de scumpe și sunt rar folosite în construcții.

    Folia de vid este cel mai subțire tip de izolație termică care există. Deoarece este foarte scumpă, se folosește doar pentru a proteja anumite părți
    Folia de vid este cel mai subțire tip de izolație termică care există. Deoarece este foarte scumpă, se folosește doar pentru a proteja anumite părți

    4. Grosimea minimă de izolație în funcție de preț

    Deoarece prețurile termoizolației variază considerabil și diferă foarte mult între ele, acesta este cu siguranță unul dintre criteriile principale atunci când alegeți protecția termică. Grosimea minimă prescrisă a izolației termice nu este niciodată și nu poate fi singurul criteriu - este asigurată doar de folie de vid, care este atât de scumpă încât este folosită pentru a prelucra doar anumite detalii individuale, pentru a preveni formarea punților termice. Pentru alte părți ale învelitorii clădirii sunt de preferat alte materiale, mai accesibile și deci mai economice. Cea mai bună soluție este întotdeauna să găsiți un echilibru între beneficiile așteptate și preț.

    5. Grosimea optimă a termoizolației – estetică

    Deoarece nu există un răspuns clar la determinarea valorii grosimii optime a izolației, unul dintre criteriile importante pentru a decide este estetica, de fapt, cum va arăta casa după finalizarea lucrărilor. De exemplu, ferestrele mai mici într-un strat gros de fațadă arată ca niște găuri în aluatul crescut și acest lucru nu este de dorit. Pe de altă parte, chiar și ferestrele mari într-o învelitoare prea groasă nu vor arăta mult mai bine

    „Grosimea mare a termoizolației casei conduce și la iluminarea insuficientă a interiorului.”

    6. Grosimea izolației variază în funcție de părțile clădirii

    Nu trebuie să uităm că grosimea minimă a izolației depinde în mare măsură de partea de casă care trebuie protejată. Grosimea maximă a izolației termice ar trebui să fie pe acoperiș, fiindcă cea mai mare parte a energiei se pierde acolo. Prin urmare, izolația termică a acoperișului ar trebui să fie de 2-2,5 ori mai groasă decât în ​​alte părți ale clădirii. De asemenea, stratul protector ar trebui să fie mai gros în jurul fundației, adică a subsolului, aproximativ la fel ca pe acoperiș. Pe pereții subsolului care sunt în contact cu solul, grosimea izolației poate fi cu câțiva centimetri mai mare decât la pereții deasupra solului.

     Termoizolația optimă pentru acoperiș este de două ori mai groasă decât pe fațadă
    Termoizolația optimă pentru acoperiș este de două ori mai groasă decât pe fațadă

    7. Prețul nu ar trebui să fie singurul factor

    7.1. Grosimea mai mică a fațadei poate însemna costuri mai mari

    Este clar că atunci când alegeți o fațadă, vă uitați mai întâi la preț. Însă, o fațadă mai ieftină înseamnă o izolație mai subțire, și astfel o conductivitate termică mai mare, ceea ce se poate observa prin pierderile de energie în primul an. Fațada prea groasă nu este, de asemenea, o soluție adecvată. Există situații în care chiar și izolația de 30 cm sau mai mult nu poate reduce pierderile de căldură, iar costurile de investiție sunt peste toate așteptările.

    7.2. Prețurile de fațadă nu sunt determinate doar de izolație

    Dacă vă decideți pentru o fațadă de 20 cm grosime, investiția în izolații va reprezenta doar 30% din costurile totale. Trebuie sa știți că prețul fațadei include costul transportului, schelei, a căror chirie este de aproximativ 2 RON/m2/zi, precum și prețul finisării marginilor, adică fațada din jurul deschiderilor de ferestre și uși. Pentru un strat de izolație de 20 cm grosime veți plăti doar 20% mai mult decât ar costa o izolație de 15 cm grosime.

    8. Deci care este grosimea ideală a izolației?

    Se consideră că grosimea fațadei între 20 și 25 cm este cea optimă. Dacă se folosește XPS, puteți îndrăzni și să reduceți grosimea la mai puțin de 20 cm. Pe acoperiș și în jurul fundației și subsolului, protecția termică trebuie să fie aproape de două ori mai groasă - aproximativ 30-40 cm. În raport cu restul clădirii, pe pereții subsolului este suficientă aceeași grosime de izolație sau câțiva centimetri mai mulți, dar trebuie să fie inevitabil impermeabilă.

    Cu o asemenea grosime a fațadei, veți obține o izolație optimă și un preț acceptabil pentru fațadă. Pentru o fațadă care este acoperită cu polistiren expandat, 10 cm grosime, veți plăti aproximativ 29 RON/m2, în timp ce pentru polistiren expandat pentru fațadă, 10 cm grosime veți plăti în jur de 35 RON/m2. Dacă se folosește și mai gros, de 15 cm, prețul ar fi în jur de 60 RON/m2.

    Dacă decideți să montați o fațadă nouă sau să renovați vechea fațadă, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și furnizorii și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 2286
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Fațade case?

    Avem 2490 executanți pentru domeniul Fațade case:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 2490 executanți pentru domeniul Fațade case
    10
    0

    MARCRIST CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    HOUSE BOBICONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    MINCONS PREST SRL


    8.9
    0

    MAGIC SELECT S.R.L.