Pentru zona

    Cum se realizează soclul pe fațada casei?

    Articolul a fost citit chiar de 719+ utilizatori
    Soclul face parte din fațadă, în partea de jos a zidului casei și se deosebește de acesta prin faptul că este realizat dintr-un material diferit și poate fi colorat sau prelucrat diferit. Soclul este un element foarte important al fațadei, și deci al întregii clădiri, deoarece împiedică pătrunderea apei la îmbinarea casei cu solul. Se consideră că soclul este cel mai bun atunci când are între 30 și 50 cm înălțime. Pe lângă rolul său funcțional, reprezintă și accentul estetic al exteriorului.
    Articol de specialitate 719
    fasada soclu
    Avem 2469 executanți pentru domeniul Fațade case:

    1. Ce este un soclu?

    Soclul face parte din fațada casei și este de obicei situat în partea de jos a zidurilor exteriori. Cel mai adesea este realizat dintr-un material solid și durabil, cum ar fi betonul sau piatra, deși variantele de tencuială brută sunt, de asemenea, comune. Scopul soclului este de a proteja partea inferioară a zidului de efectele intemperiilor, umidității din sol și murdăriei și are și o funcție estetică.

    2. Funcția soclului

    2.1. Rolul funcțional al soclului

    Primul și principalul rol al soclului este funcțional, deoarece protejează cea mai sensibilă parte a fațadei - contactul dintre fațadă și sol - de efectele intemperiilor, de fapt, în cea mai mare parte a precipitațiilor și a impurităților care se desprind de pe sol și murdăresc fațada. Datorită reținerii acestor tipuri de depuneri, se recomandă ca soclul să fie realizat într-o culoare mai închisă - antracit sau gri pur, negru, maro nuanțe de nisip, roșu închis sau verde închis - de exemplu, și nu în tonuri deschise. Impuritățile vor fi astfel mult mai puțin vizibile. Pe lângă prevenirea apariției petelor vizibile, soclul se folosește și pentru hidroizolație, adică pentru a proteja fațada sau partea inferioară a zidului de pătrunderea apei și a umezelii în punctele critice, mai precis cele în contact cu solul, de unde apa se izbește în timpul ploii și stropește fațada. Pe lângă soclu, este important și drenajul corespunzător de pe căile din jurul casei, în acest fel scurgerea apelor pluviale fiind asigurată direct în burlan fără retenție.

    2.2. Rolul estetic al soclului

    Soclul poate fi un adaos estetic frumos la casa dumneavoastră, marcând simbolic contactul dintre fațadă și sol. Vă puteți juca cu diferite materiale și decora fațada tencuită cu, de exemplu, o coroană de piatră. În felul acesta casa va arăta parcă întreagă ar fi construită pe piatră.

    3. Înălțimea soclului

    Înălțimea obișnuită și recomandată a soclului este între 30 și 60 cm. Un soclu atât de înalt își va îndeplini cu succes sarcina și va servi bine ani de-a rândul. Un soclu mai mare de 60 cm nu este doar inutil, ci și în mare măsură inestetic, având în vedere proporțiile întregii fațade.

    4. Izolarea soclului

    Există aceia care sunt de părere că soclul poate fi izolat termic cu diferite materiale precum polistiren extrudat, polistiren expandat sau vată bazaltică/de sticlă. De fapt, s-a dovedit în practică că este cel mai optim și funcțional să folosiți polistiren pentru soclu, deoarece nu leagă umezeala. De obicei izolația trebuie să fie cu câțiva centimetri mai subțire decât cea de pe fațadă, dar poate avea și aceeași grosime. Important este doar ca aceasta să nu fie mai groasă decât cea de pe fațadă.

    Protecția mecanică împotriva umezelii este, de asemenea, extrem de importantă în timpul execuției soclului, iar pentru aceasta se folosește hidroizolația. Hidroizolația se așează în partea inferioară a fațadei, la cel puțin 30 cm deasupra nivelului solului și, dacă este necesar, se fixează cu șuruburi adecvate.
    Plinta soclu
    Piatra este un material de plintă foarte elegant și durabil

    5. Stratul final al soclului

    Pe lângă faptul că soclul protejează clădirea de umezeală, are și o valoare estetică. Acționează ca un postament pe care se înalță casa, așa că de obicei este acoperit cu un material mai greu precum piatra sau vopsit într-o culoare mai închisă - așa că pare mai greu și mai puternic, iar casa în sine este mai ușoară. Soclul pare să facă cea mai puternică impresie atunci când este din piatră, deși se poate folosi granit, plăci ceramice sau lambriuri. Dacă vă decideți pentru un cofraj în strat gros sau în strat subțire, adică un finisaj tencuit, atunci cu siguranță ar trebui să fie vopsit în culoare închisă. Nu numai pentru estetică, ci și pentru că murdăria, petele de apă sau alte precipitații sunt mai puțin vizibile, deoarece reflexia este în felul acesta redusă.

    Cea mai ieftină alegere a materialului pentru placarea soclului este un strat de finisare în strat subțire - mortar.

    6. Soclu - la ce ar trebui acordată atenția

    Este extrem de important ca atât termoizolația, cât și hidroizolația să fie corect atașate sau ancorate de ziduri. În caz contrar, dacă se face incorect sau superficial, materialul izolator sau soclul în sine se va separa rapid de substrat și apa va putea pătrunde în fațadă. De asemenea, este important ca soclul să fie proiectat astfel încât să prevină formarea punților termice.

     

    Articol de specialitate 719
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Fațade case?

    Avem 2469 executanți pentru domeniul Fațade case:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 2469 executanți pentru domeniul Fațade case
    9.4
    0

    SPONTAN BUILDING SRL-


    9.1
    0

    TEKRAM MITROI GROUP SRL


    9.4
    0

    EDUARD FISCHE CAMPING S.R.L.


    9.7
    0

    EURO CONTUR SRL