Pentru zona

    Tencuieli de fațadă - cum prelungește stratul final al fațadei durata de viață a casei?

    Articolul a fost citit chiar de 5098+ utilizatori
    Fațada este partea exterioară, vizibilă a fiecărei clădiri, motiv pentru care este adesea numită „fața casei”. Alții pleacă de la ea în imaginarea casei, iar pe de altă parte, arhitecții și designerii pleacă de la construcție. Și fațada în sine este o construcție, de fapt, un întreg sistem de cofraje exterioare datorită căruia clădirea este izolată, protejată și rezistentă la influențele externe. Oricum, fiecare clădire trebuie să aibă o fațadă, iar pentru ca aceasta să fie frumoasă și în armonie cu grădina și în primul rând durabilă și rezistentă, trebuie realizată din materiale calitative și conform tuturor regulilor din profesie.
    Articol de specialitate 5098
    stratul final de fatada
    Avem 2598 executanți pentru domeniul Fațade case:

    1. Tencuieli de fațadă - execuția unei fațade de contact

    În general, fațadele sunt împărțite în cele de contact și ventilate. Acestea din urmă sunt mai scumpe și necesită un alt mod de lucru, mai complex, alte tipuri de materiale și, bineînțeles, mai mult timp, așa că se găsesc mai des pe clădirile publice și comerciale. Fațada de contact este cea care se realizează pe cel mai mare număr de case particulare, fie în timpul construcției, fie în timpul renovării.

    Fațada de contact este de fapt amplasarea și montarea sistematică a straturilor de izolare termică, fonică și hidroizolație care sunt lipite direct de zidurile exterioare. În timpul realizării fațadei, în afară de materialele izolante dure sau moi precum polistirenul extrudat și expandat sau vata minerală, trebuie folosiți lianți precum tencuieli, adeziv sau spumă, pentru ca în final totul să fie finisat cu tencuiala de fațadă sau vopsea de fațadă.

    Tencuielile de fațadă sunt realizate în tehnică brută și fină, adică răzuite și netezite. Structura mortarului ca amestec este de așa natură încât oferă protecție datorită rezistenței sale mecanice și durabilității, precum și rezistenței sale la apă și radiații UV. De asemenea, este important ca tencuielile să fie impermeabile dar și permeabile la vapori, ceea ce asigură un microclimat excelent în casă și previne formarea umezelii și mucegaiului. Sunt produse în principal în alb, dar pot fi și colorate la comandă conform paletei de culori. Se estimează că se consumă 2-2,5 kg/m2.

    2. Strat de finisare pentru fațade

    Stratul final al fațadei este o parte a sistemului de fațadă, al cărui scop principal este de a proteja clădirea de influențele externe nefavorabile, atmosferice și de temperatură și de a oferi un mediu de viață plăcut și costuri acceptabile. În același timp, asigură și longevitatea casei în sine. Pe de altă parte, stratul final al fațadei ar trebui să contribuie din punct de vedere estetic și stilistic la un tot întreg format din casă și grădină.

    Când vine vorba de construcțiile noi, sistemul de fațadă este planificat și proiectat împreună cu restul clădirii și așa se execută. Toate materialele care vor fi folosite cu acea ocazie sunt cumpărate după parametrii exact stabiliți.

    Dacă este vorba despre renovarea unei clădiri mai vechi, adică restaurarea fațadei acesteia, experții recomandă ca mai întâi să se facă testarea. Acest test se efectuează prin lipirea (clei sau mortar) a unei bucăți de polistiren de 10x10 cm, care trebuie să stea cel puțin trei zile. După aceea, cubul trebuie desprins de pe bază; dacă se îndepărtează doar polistirenul, iar lipiciul și suprafața rămân intacte înseamnă că starea fațadei este satisfăcătoare și că lucrările pot fi continuate. În caz contrar, mai întâi trebuie tratat substratul.

    Pentru stratul final al fațadei, în special la casele particulare, în mai mult de 90% din cazuri se alege tencuiala. Celelalte 10% constă în lemn, metal, sticlă, materiale compozite de ultima producție, diverse materiale plastice. Însă, toate sunt mai scumpe decât tencuielile de fațadă și necesită metode de lucru diferite.

    Executarea tencuielii este cea mai rapidă, cea mai ușoară, mai practică și mai accesibilă. Proporțional cu acești factori sunt longevitatea, protecția precum și aspectul fațadei și al casei în sine.

    Tencuieli de fațadă

    3. Tipuri de tencuieli de fațadă

    Datorită progresului industriei privind materialele de construcții, aproape în fiecare zi pe piață apar materialele din ce în ce mai bune și nu este deloc ușor profanilor, și uneori chiar profesioniștilor, să se decidă pentru cele potrivite. Ca de obicei, când vine vorba de lucruri profesionale, cel mai bine este să vă adresați profesioniștilor, pentru că aceștia vor ști să vă îndrume. Totuși, este o regulă generală că atunci când achiziționați materiale, luați întotdeauna tot ce aveți nevoie de la același producător, astfel încât acestea să fie compatibile între ele și pentru a se obține caracteristicile finale pe care le doriți. Deși poate părea că mortarul este -mortar și adezivul este - adeziv, fiecare are propriile caracteristici și proprietăți. Nu orice tencuială poate fi folosită pe fiecare fațadă și nici fiecare adeziv nu poate fi un liant pentru fiecare material.

    În general, tencuielile de fațadă sunt împărțite în 4 tipuri principale în funcție de substanțele din care sunt realizate: minerale, acrilice, silicați și siliconice. În grupul special sunt incluse cele mai vechi, cimentul și amestecurile, adică compozitul. Sarcina de bază a tencuielilor de fațadă este de a etanșa placarea fațadei și clădirea în sine, pentru a permite protejarea acesteia împotriva pierderilor de căldură în timpul iernii, precum și împotriva supraîncălzirii vara.

    Tencuielile de fațadă pentru stratul final al fațadei diferă și se aleg, în funcție de compoziție, granulație, rezistență la apă și permeabilitate la vapori, elasticitate, rezistență la murdărie și tipul de substrat peste care sunt aplicate, de fapt - în funcție de baza din care sunt realizate - acrilică, silicat, silicon și minerale.

    Zidurile care vor fi baza fațadei pot fi izolați cu polistiren, spumă, vată minerală sau izolări termice din blocuri în așa-numiții „pereți tip sandwich”, iar înainte de montare trebuie asigurat să fie solizi, curați, uscați și acoperiți cu grund. Este foarte important ca toate materialele folosite la placarea fațadei, până la ultimul strat de tencuială sau vopsea, să fie compatibile între ele privind permeabilitatea la vapori.

    În țara noastră, la finalizarea construcției caselor, pe lângă demit-fațadă, tencuiala acrilică de fațadă se folosește cel mai adesea, în 60-80% din cazuri. Tencuielile din silicon, silicat și silicon-silicat se potrivesc cu izolația termică din vată minerală. Alături de „pereții sandwich” și blocurile termice se folosesc mortare minerale sau pe bază de silicat.

    Din punct de vedere al caracteristicilor tehnice, nu există diferențe mari - cu excepția granulației, care influențează consumul, și deci prețul. Se consideră că granulația de 1,5 mm este cea mai bună în raport cu consumul, calitatea și prețul. Cu cât granulația este mai grosieră, cu atât se lucrează mai ușor și cu atât ascunde mai bine denivelările de pe suprafața fațadei, dar repede se uzează și se murdărește mai mult. O granulație mai grosieră face ca fațada să pară mai rustică, mai aspră, în timp ce una mai fină oferă o suprafață mai netedă.

    Când vine vorba de culori, puteți lăsa albul, care este cea de bază în producție, dar puteți opta pentru orice ton sau nuanță din paleta de culori pe care o are fiecare producător. În general, culorile mai închise nu sunt recomandate, deoarece ar putea duce la crăparea stratului de suprafață datorată dilatării la căldură și contractării la rece. Din cauza aceasta, trebuie să știți că acele culori marcate cu litera Y sunt cele mai potrivite.

    4. Execuția stratului final al fațadei

    Montarea tencuielii de fațadă se recomandă primăvara sau toamna când condițiile meteorologice sunt mai bune precum și temperaturile externe. Umiditatea ridicată, soarele și vântul puternic, ploaia sau temperaturile scăzute nu sunt factori favorabili pentru muncă, așa că trebuie evitați.

    Cu tencuielile de fațadă acrilice se lucrează cel mai ușor; nu au miros, se usucă rapid și se spală ușor, iar în același timp, sunt foarte stabile și durabile. Aderă perfect la substrat, sunt foarte puternice și rezistente la apă. De asemenea, pot fi folosite pentru a crea o suprafață „zgâriată” ( mai aspră) sau „plină” (mai fină, mai netedă și mai compactă).

    Tencuielile de fațadă pe bază de silicon sunt cele mai bune, deși cele mai scumpe datorită rășinilor siliconice care le conferă o calitate de prestigiu.  Cu aceasta merge și o garanție de 25 de ani. Sunt recomandate pentru fațadele expuse la condițiile meteorologice extreme, deoarece sunt foarte permeabile la vapori, impermeabile și la fel de rezistente la radiațiile UV și influențele atmosferice. Cu aceste tencuieli se lucrează ușor și, cel mai important, veți găsi peste 1.300 de nuanțe în paleta de tonuri.

    Tencuielile de fațadă pe bază de silicați sunt produse pe bază de mesalicat de sodiu și necesită temperaturi mai ridicate pentru montare - 15°-30°C. Sunt deosebit de excelente pentru renovări deoarece pot fi folosite pentru blocurile termice, „pereții sandwich” precum și pereții clasici.

    Tencuielile de fațadă combinate, silicat-silicon, sunt o combinație a celor mai bune proprietăți ale acestor elemente și sunt permeabile la vapori, impermeabile și rezistente la radiațiile UV. Sunt excelente pentru restaurarea clădirilor vechi izolate cu vată bazaltică.

    Tencuielile de fațadă minerale în strat subțire pe bază de ciment sunt pentru protecția și decorarea suprafețelor de fațadă. Au fost deosebit de populare în anii 1980, deoarece au la bază minerale, var și ciment și, fiind poroase, s-au auto-curățat. Sunt extrem de aderente și ușor pentru lucrat. Sunt deosebit de permeabile la vapori și impermeabile și aproape niciodată nu există mucegai sau umezeală pe ele.

    Tencuielile decorative de fațadă plastifiate pot fi monocomponente sau bicomponente și sunt produse pe bază de lianți hidraulici cu adaos de aditivi și agregate de marmură. Sunt considerate unul dintre cele mai bune produse noi.

    Când fațada este izolată, adică acoperită cu materiale dure sau moi pentru hidroizolare, termică și fonică, nu mai rămâne decât aplicarea stratului final, după ce totul s-a uscat. Tencuitul cu tencuiala de fațadă se face în mare parte mecanizat, deoarece este mai rapid și mai ușor cu ajutorul unei motopompe și a pulverizatorului, iar doar părțile greu accesibile și cele din jurul ferestrelor și ușilor sunt finisate manual.

    Dacă alegeți tencuială din granule mai mari, veți obține o suprafață care seamănă cu un zid cu tencuială striată în interior, adică o fațadă striată. Dacă optați pentru granule mai fine, fațada va fi mai netedă și va arăta mai uniformă. Desigur, în ambele cazuri poate fi de orice culoare doriți.

    Stratul final al fațadei

    5. Tencuiala de fațadă – prețul  materialelor și execuției

    Ca și la celelalte produse, prețul tencuielilor de fațadă depinde de dimensiunea suprafeței, de modul și condițiile de lucru și, desigur, de producător. Mortarul se vinde de obicei la saci (pulbere) sau găleți (mixte) de 25 kg și poate costa între 21-33 RON. Cu toate acestea, țineți cont de costurile lucrării, posibila montare a schelelor, de nevoia prelucrării manuale ș.a.m.d.

    5098
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Fațade case?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    Avem 2598 executanți pentru domeniul Fațade case:

    Serviciu gratuit
    Căutăm local
    Fără comisioane