Pentru zona

    Polistiren expandat sau polistiren extrudat pentru termoizolarea fațadei?

    Articolul a fost citit chiar de 2072+ utilizatori
    Atât polistirenul expandat (EPS), cât și polistirenul extrudat (XPS) sunt utilizate pentru o varietate de scopuri în viața de zi cu zi, pentru ambalarea produselor și, bineînțeles, în construcții. În acest ultim domeniu, ambele materiale sunt cunoscute ca fiind bune pentru izolare termică, deoarece au proprietăți unice.
    Articol de specialitate 2072
    placi  polistiren

    1. Termoizolație de polistiren expandat sau de polistiren extrudat. Cum se obțin ambele materiale

    Plăcile din polistiren expandat se obțin printr-un proces de polimerizare, în cadrul căruia stirenul este expandat prin adăugarea de pentan (C5H12). Astfel, volumul stirenului crește de aproximativ 40 de ori. După obținerea polistirenului expandat, acestuia i se pot da forme variate, utilizând în acest scop matrițe.

    Plăcile din polistiren extrudat se formează, de asemenea, printr-un proces de polimerizare, prin extrudarea stirenului, fără adăugare de gaz. În cadrul acestui proces, stirenului i se adaugă diferiți aditivi, care sunt dozați într-o presă specială și topiți la temperaturi ridicate. Astfel se formează catenele de polistiren - un polimer extrem de puternic și durabil. Și polistirenul extrudat poate fi modelat în mod variat, pentru a crea o mare varietate de produse.

    2. Asemănări și deosebiri privind modul de utilizare

    Atât polistirenul expandat, cât și polistirenul extrudat sunt utilizate în construcții, pentru izolarea fonică și termică a clădirilor. Aceste două materiale se folosesc, deci, pentru termoizolarea fațadelor, în cadrul sistemelor demit, baumit și a altora. De asemenea, ele pot fi utilizate pentru protejarea termică a acoperișurilor plate și a zidurilor exterioare ale subsolurilor sau ca izolație fonică a pardoselilor dintre etaje, deoarece absorb sunetele de impact. Nu în ultimul rând, aceste două materiale pot fi utilizate pentru izolarea profilurilor ferestrelor - pentru a preveni pierderile de căldură -sau pe post de cofraj. Utilizările diferite ale polistirenului expandat și ale polistirenului extrudat se datorează faptului că acesta din urmă rezistă la sarcini mai mari și, deci, este adecvat pentru izolarea podelelor și a pardoselilor mai expuse solicitărilor. Chiar și pentru izolarea încăperilor mai umede - de exemplu a celor de la subsol - este mai potrivit să se utilizeze polistirenul extrudat. De asemenea, polistirenul extrudat mai poate fi folosit și ca hidroizolație.

    3. Proprietățile pe care le au polistirenul expandat și polistirenul extrudat

    Polistirenul expandat este un material neutru din punct de vedere chimic. El este un bun material izolator, în principal deoarece compoziția sa constă în 2% polistiren (plastic) și până la 98% aer. Prin urmare, polistirenul expandat este un material extrem de ușor și accesibil financiar. De asemenea, acesta este permeabil la vapori, inodor și neinflamabil – dar, se topește în contact cu focul. Arderea sa este extrem de periculoasă, deoarece, dacă este ars, polistirenul expandat emană gaze nocive. Dacă este expus un timp îndelungat la apă, se îmbibă și devine nefolositor. De asemenea, polistirenul expandat începe să se dezintegreze sub influența razelor ultraviolete. Conductivitatea termică a polistirenului expandat este între 0,035 și 0,04 W/mK. Polistirenul expandat are o rezistență destul de mare la compresiune, la tracțiune și la flexiune. Rezistă la temperaturi de până la 75°C.

    Polistirenul extrudat este, de asemenea, un material neutru din punct de vedere chimic și inodor. De obicei, este vopsit în mod deliberat într-o varietate de culori și este cunoscut de mulți cu culorile verde sau albastră pastel. Polistirenul extrudat XPS este mai puțin permeabil la vapori decât polistirenul expandat EPS. Este important de reținut, că polistirenul extrudat este un material inflamabil, putând fi utilizat numai în locuri, care nu sunt expuse la foc. Cu toate acestea, polistirenul extrudat este mult mai rezistent la expunerea la apă decât polistirenul expandat, pentru că datorită structurii sale celulare închise, el nu absoarbe apa. Cât de bun este polistirenul extrudat ca material izolator? Conductivitatea termică a polistirenului extrudat este de 0,025 până la 0,033 W/mK. Are o rezistență la compresiune extrem de mare, mai mare decât cea a polistirenului expandat. La fel ca polistirenul expandat, polistirenul extrudat rezistă la temperaturi de până la 75°C. În general, polistirenul extrudat este mai rezistent și mai durabil decât polistirenul expandat.

    Sfaturi de specialitate de la AMEROU TRADING & ENGINEERING GROUP SRL

    La ce trebuie să fim atenți atunci când dorim să termoizolăm fațada?

    Pe lângă materiale calitative, metoda de aplicare a materialelor și timpul de uscare sunt cele mai importante lucruri când vine vorba de izolarea fațadelor. Cu alte cuvinte, personalul ales trebuie să cunoască foarte bine aplicarea materialelor. AMEROU TRADING & ENGINEERING GROUP SRL oferă clienților polistiren EPS 100 de 10cm, adeziv, plase, decorative, schelă metalică, montaj, demontaj, verificare, autorizare, transport. 

    Prețurile depind de suprafața lucrărilor. Cu cât este mai mare suprafața cu atât prețul pe mp este mai mic.  Așadar, preturile variază de la 48e până la 60e + TVA/mp (materiale și manoperă)

    Ce alte servicii oferiți clienților?

    Clienților oferim project management, monitorizarea și raportarea investiților pentru dezvoltatori, lucrări complexe pentru sedii bancare, la cheie, analize due diligence. 

    Eng. Nitsotolis Kyriakos, AMEROU TRADING & ENGINEERING GROUP SRL

    xps-placi.jpg

    4. Polistiren expandat - prețuri

    Atât polistirenul expandat EPS, cât și polistirenul extrudat XPS pot fi cumpărate sub formă de plăci cu grosimi foarte variate. Grosimea plăcilor influențează prețul:

    • - polistiren expandat pentru fațadă, Baudeman EPS 70, 10 cm, preț 26.28 lei/m2
    • - polistiren expandat pentru fațadă, Baudeman EPS 80, 5 cm, preț  14.98 lei/m2
    • - polistiren expandat Baudeman EPS 50, 10 cm, preț 21.03 lei/m2
    • - polistiren expandat pentru fațadă, Baudeman EPS 80, 10 cm preț 29.96 lei/m2
    • - polistiren expandat pentru fațadă, Baudeman EPS 100, 10 cm preț 37.13 lei/m2

    4. Polistiren extrudat - prețuri

    Prețul plăcilor din polistiren extrudat este ceva mai ridicat față de cel al plăcilor din polistiren expandat, pentru că primul are o capacitate izolatoare mai mare și nu absoarbe apa. Prețurile:

    • - polistiren extrudat XPS Fibrostir G/BT, interior / exterior, cant falt, 5 x 60 x 125 cm, preț 27.06 lei/m2
    • - polistiren extrudat XPan Zentyss XPS, interior / exterior, cant falt, 5 x 60 x 125 cm, preț 27.43 lei/m2
    • - polistiren extrudat XPan Zentyss XPS, interior / exterior, cant falt, 3 x 60 x 125 cm, preț 16.46 lei/m2
    • - polistiren extrudat XPan Zentyss XPS, interior / exterior, cant drept, 2 x 60 x 125 cm, preț 10.97 lei/m2
    • - polistiren extrudat XPS Fibrostir G/SV, interior / exterior, cant drept, 2 x 60 x 125 cm, preț 10.82 lei/m2.

    Dacă vă decideți pentru plăci EPS sau XPS, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 2072
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Fațade case?