În continuare:
- 1. Tervol - vată minerală
- 2. Vată de sticlă
- 3. Care este nivelul de izolare a vatei bazaltice și care este conductivitatea termică a vatei de sticlă?
- 4. Umiditate și vata pentru izolare
- 5. Inflamabilitatea izolației
- 6. Vată minerală bazaltică sau de sticlă? Sănătatea mai presus de toate!
- 7. Vată minerală de sticlă - preț
- 8. Vată minerală bazaltică – preț
1. Tervol - vată minerală
Vata bazaltică și vata de sticla diferă prin compoziție, dar și prin metoda de producție. Vata minerală bazaltică este formată din bazalt și diabaz, care se dizolvă la o temperatură de 1600 ° C cu adăugarea de cocs. Amestecul dizolvat este apoi prelucrat în continuare și se adaugă un liant pentru a da duritate. Din fibrele astfel formate sunt realizate straturi de vată minerală bazaltică. Vata minerală bazaltică este apoi transformată în plăci izolante. Vata minerală bazaltică Tervol este făcută din minerale diabaz și amfibolit. Izolația termică din tervol nu este așadar dăunătoare pentru mediul natural și poate fi reciclată.
2. Vată de sticlă
Producția de vată de sticlă începe în cuptor. Nisipul de cuarț și sticla reciclată sunt topite în cuptoare speciale, iar amestecul rezultat este turnat în rotoare. Fibrele sunt apoi extrase din amestec și fixate cu un liant. Din fibre sunt apoi făcute straturi de vată de sticlă, care sunt tăiate și împachetate în rulouri.
Sfaturi de specialitate de la OCEAN ART DESIGN SRL Ce trebuie luat în considerare înainte de alegerea sistemului izolator? Sunt multe aspecte de care trebuie să ținem cont când alegem sistemul izolator al fațadei, în primul rând zona unde construim, la fel sunt foarte importante și temperaturile maxime și minime ale zonei. Ventilația centralizată joacă un rol important pentru că o casă bine izolată nu mai respiră așa de usor iar ventilația cu recuperare de căldură face diferența la confort și costul energiei pentru încălzire în timp de iarnă și răcire în timp de vară. Izolația acoperișului sub șarpantă este cel mai important. Acolo se pierde majoritatea energiei. Pentru un rezultat cât mai eficient este indicat să lucrați cu un specialist în termoizolații împreună cu arhitectul casei. Vată minerală bazaltică sau de sticlă? Care este recomandarea dvs? De ce? Recomandăm vata minerală bazaltică pentru că are eficiență mai mare de izolare termică. Nu arde, este ignifugă. Evident mult mai bună față de vata de sticlă. Chiar dacă prețul este puțin mai ridicat merită diferența de cost pentru eficiența energetică și siguranta la incendiu oferită. Hayrettin Cetinturk, OCEAN ART DESIGN SRL |
3. Care este nivelul de izolare a vatei bazaltice și care este conductivitatea termică a vatei de sticlă?
Materialele au densități diferite și, în acest caz, afectează și celelalte proprietăți ale acestora. Vata minerală bazaltică are o densitate mai mare, astfel încât rezistența la foc este mai mare, dar și duritatea. Densitatea materialului afectează și conductibilitatea, iar pentru vata minerală bazaltică este adevărat că densitatea acestuia, cu cât este mai mare, cu atât conductivitatea termică este mai mică și pierderile de energie sunt mai mici. Densitatea optimă a vatei minerale bazaltice este între 50 și 80 kg/m³, iar în acest caz, conductibilitatea sa termică este între 0,035 și 0,040 W/mK.
Cu vata de sticlă este puțin diferit. Cu cât este mai mare densitatea sa, cu atât conduce mai bine căldura. De obicei, se folosește vată de sticlă cu o densitate între 10 și 100 kg/m³, care are o conductivitate termică între 0,045 și 0,032 W/mK.
4. Umiditate și vata pentru izolare
Vata minerală de sticlă, precum și vata minerală bazaltică nu sunt rezistente la umiditate de la sine. În timpul producției, la ambele li se adaugă un aditiv special, care protejează de umiditate. În ambele materiale, apa este reținută în interiorul fibrelor; aceasta nu este o problemă atunci când sunt instalate astfel încât să se usuce cât mai repede posibil. Nici vata minerală bazaltică și nici vata de sticlă nu trebuie instalate în locuri expuse la umezeală.
5. Inflamabilitatea izolației
Ambele materiale sunt incombustibile deoarece atât vata minerală bazaltică, cât și vata de sticlă au un punct de topire al fibrelor la o temperatură de peste 500 ° C, deci sunt în clasa A1 de incombustibilitate. Pentru așa-numitele locuri cu expunere mare la foc, vata minerală bazaltică este și mai bună pentru că are un punct de topire mai mare.
6. Vată minerală bazaltică sau de sticlă? Sănătatea mai presus de toate!
Mulți oameni cred că vata minerală bazaltică și vata de sticlă sunt dăunătoare sănătății. Este adevărat că materialele nu sunt complet naturale, dar cercetările au arătat că nu sunt periculoase. Se recomandă folosirea unei protecții, mănuși si ochelari de protecție la aplicarea ambelor vate întrucât bucățile mici și praful fin irită pielea. Ambele materiale sunt folosite, mai ales, pentru izolarea fațadelor. Vata bazaltică, adică vata minerală este de obicei sub formă de plăci, iar vata de sticlă este cumpărată în rulouri.
7. Vată minerală de sticlă - preț
Prețul vatei de sticlă Baudeman Izo 42 Duo, 2 x 6000 x 1200 x 50 mm este de 4,72 lei/m2.
8. Vată minerală bazaltică – preț
Vata minerala bazaltică Isover PLE Plus 1000 x 600 x 100 mm costă 28,06 lei/m2.
Dacă decideți să instalați izolație, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.
Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.