Pentru zona

    Montare gresie și faianță

    Articolul a fost citit chiar de 1661+ utilizatori
    În ciuda faptului că montarea plăcilor ceramice pare a fi o muncă ușoară, acest lucru nu este deloc adevărat. În cazul în care nu aveți nicio experiență în domeniul montării plăcilor ceramice, vă recomandăm să angajați un montator profesionist și experimentat pentru a vă executa aceste lucrări. Numai în acest fel, vă veți garanta un rezultat bun, de care să fiți mulțumit. Plăcile ceramice sunt foarte apreciate ca pardoseală și ca placaje ale pereților, fiind foarte frecvent folosite în special în băi și în bucătării. În cele ce urmează, vă prezentăm pe scurt aspectele principale, de care se ține seama la montarea plăcilor ceramice.
    Articol de specialitate 1661
    montare gresie faianta

    1. Suprafața pe care se montează plăcile ceramice

    Plăcile ceramice pot fi montate pe aproape orice tip de suprafață, singura condiție fiind ca aceasta să fie portantă, uscată, nivelată și curată. Deci, suprafața trebuie să fie în prealabil curățată de orice particule desprinse de pe ea și nivelată cu o masă autonivelantă. În cazul în care această suprafață este foarte absorbantă, pe ea trebuie să se aplice un grund pentru gresie, care va face ca plăcile ceramice să adere mai bine pe suprafață. În camerele foarte expuse la acțiunea apei și a aburilor – băi și bucătării – suprafețele, pe care urmează a se monta plăcile ceramice, trebuie să fie tratate cu o substanță de impermeabilizare.

    2. Măsurătorile care preced montarea plăcilor ceramice

    După pregătirea suprafeței-bază, urmează măsurătorile și efectuarea unui plan privind modul de așezare a plăcilor ceramice în cameră. În primul rând, este necesar să se măsoare cu precizie dimensiunile suprafețelor, pe care se vor monta plăcile ceramice, pentru a calcula de câte plăci este nevoie. Dar, atenție! Atunci când se calculează cantitatea de plăci ceramice, este întotdeauna necesar a se adăuga o marjă de aproximativ 10% pentru eventualele plăci reziduale. Pentru un aspect final frumos al plăcilor ceramice, se utilizează o coardă de zidărie, care se întinde pe linia mediană a camerei, paralel cu pereții laterali. Primul rând de plăci ceramice se montează în mijlocul camerei, chiar lângă coarda încordată. Următorul rând de plăci se montează de-a lungul peretelui. Vă recomandăm, să așezați mai întâi plăcile pe suprafața uscată, fără a utiliza adeziv, pentru a putea face eventuale corecții, acolo unde este necesar. Doar atunci când sunteți mulțumit de aspectul final al plăcilor, puteți adăuga adezivul. Dacă așezați plăci ceramice identice pe podea și pe pereți, este bine să țineți cont de faptul, că plăcile se montează pe podea numai după montarea plăcilor pe pereți. Atunci când montați plăci ceramice pe podea, trebuie să executați rosturi identice cu cele de pe pereți, pentru a obține un aspect armonios și uniform al întregii camere.

    2.1. Montarea plăcilor pe diagonală

    Pentru a da un aspect dinamic și viu camerei, nu este întotdeauna necesar a monta plăcile în paralel cu pereții acesteia. De fapt, plăcile montate pe diagonală schimbă în mod semnificativ dinamica camerei. Dar, montarea plăcilor pe diagonală este mai solicitantă și mai costisitoare, deoarece produce mai multe materiale reziduale. Aceste plăci reziduale vor fi în proporție de până la 15-25%. Deci, dacă doriți o montare pe diagonală a plăcilor, atunci trebuie să cumpărați o cantitate mai mare de plăci ceramice. Atunci când plăcile se montează pe diagonală, totul depinde de unghiul de așezare. Alegerea clasică este montarea plăcilor conform unui unghi de 45°. Acest unghi se obține montând plăcile conform liniilor ce unesc colțurile opuse ale camerei - diagonalelor. Plăcile ceramice mai pot fi montate și conform unor unghiuri mai mici sau mai mari de 45°.  Dar, în aceste cazuri trebuie să se verifice în prealabil efectul vizual, care urmează a se obține printr-o astfel de montare. Înainte de a începe montarea plăcilor ceramice pe diagonală, desenați un plan detaliat al montajului. Începeți montarea pe diagonală din centrul camerei (punctul de intersecție a diagonalelor camerei) sau în partea cea mai vizibilă (de exemplu, începeți de la ușă).

    Sfaturi de specialitate PERFECT ARRANGEMENT SRL

    1. Există posibilitatea de a se monta gresie peste gresie, fără a mai fi
    necesară inlăturarea plăcilor vechi. Care este precedeul în acest caz?
    Recomandați acest precedeu?

    Se poate monta gresie peste gresie numai dacă gresia care este deja montată se prezintă bine, mai exact este lipită bine și nu sună a gol, atunci se poate monta fară probleme bineințeles cu o amorsă specială aplicată țnainte și un adeziv care permite acest montaj. Noi recomandam acest procedeu dacă se respectă cele de mai sus și dacă nu suntem condiționati de inălțime.

    2. Prețurile plăcilor ceramice diferă foarte mult. Care este diferența
    dintre plăcile ieftine și cele scumpe? Care este recomandarea dvs?

    Este normal sa fie o diferență de preț când vorbim de calitate, contează foarte mult și unde este fabricată acestă gresie și ce categorie de calitate este.
    Diferențele dintre cele ieftine și cele scumpe sunt:

    - dimensiunile nu corespund 
    - duritatea plăcii
    - diferențe de nuanță
    - planeitate
    Noi recomandăm gresia de calitate chiar dacă costa mai mult în timp nu veți  regreta.

    3. Cât este de importantă calitatea adezivului?

    Calitatea adezivului este foarte importantă. Dacă adezivul nu este de calitate atunci toată lucrarea este compromisă, în concluzie nu vă zgârciți la adeziv.

    Burtoiu Claudiu, PERFECT ARRANGEMENT

    3. Tăierea plăcilor ceramice

    Pentru tăierea cu succes a plăcilor ceramice, se folosește o unealtă specială pentru plăci ceramice. Astfel, plăcile pot fi tăiate cu precizie și părțile nefolositoare desprinse cu mâna sau cu un clește. Plăcile care vor împrejmui conducte trebuie să fie decupate respectiv perforate milimetru cu milimetru. Pentru perforarea rotundă a plăcilor se poate folosi și un burghiu. Uneltele cu care se taie ceramica pot fi periculoase. Nu le utilizați, dacă nu aveți suficientă experiență în a le manipula.

    taiere gresie
    Tăierea plăcilor ceramice

    4. Adezivul pentru lipirea plăcilor

    Durabilitatea plăcilor depinde și de alegerea corectă a adezivului, cu care acestea sunt lipite respectiv montate. Adezivul se alege atât în funcție de tipul plăcilor, pe care intenționați să le montați, cât și în funcție de suprafața pe care plăcile se montează. Plăcile mai mari sunt mai grele și, deci, ele necesită un adeziv mai puternic, cu aderență mai mare. Plăcile pot fi fabricate din materiale diferite. Fiecare material necesită un adeziv compatibil. Apoi, trebuie să se ia în considerare tipul camerei. Pentru camere cu oscilații mari de temperatură (de exemplu: saune, băi) este nevoie de adezivi termorezistenți pentru ceramică. Pentru camere cu niveluri ridicate de umiditate, cum ar fi băile sau piscine, este nevoie de un adeziv ceramic hidrofug. Pentru suprafețe exterioare sau camere neîncălzite, se utilizează adezivi pentru material ceramic rezistent la îngheț. O pungă de adeziv costă undeva până la 8 euro, iar consumul de adeziv este de aproximativ 1 pungă pentru 4 metri pătrați de plăci ceramice. Atunci când cumpărați adeziv, acordați atenție datei de expirare a acestuia și utilizați mortarul deja umed imediat sau în cel mult patru ore de la amestecarea adezivului cu apă. Urmați instrucțiunile producătorului pentru a pregăti amestecul. Pentru asigurarea durabilității plăcilor ceramice, este crucial ca adezivul să fie de calitate și să fie pregătit corespunzător.

    5. Cum se montează plăcile?

    Adezivul pentru plăcile ceramice se aplică pe podea și se împrăștie pe suprafața acesteia cu o mistrie cu dinți. Plăcile ceramice se așază pe stratul de adeziv, apăsând ușor pe ele și bătându-le cu un ciocan de cauciuc. La așezarea plăcilor ceramice, se folosesc distanțieri din plastic, care asigură păstrarea unei distanțe uniforme între plăci și, deci, rosturi identice. După montarea plăcilor ceramice trebuie să se aștepte cel puțin 12 ore, pentru ca adezivul de sub ele să se întărească respectiv să se usuce.

    Distanțieri pentru rostuirea uniformă a plăcilor.
    Distanțieri pentru rostuirea uniformă a plăcilor

    6. Rostuirea plăcilor ceramice

    După ce adezivul se întărește, urmează ultima parte a montării plăcilor ceramice, care constă în rostuirea plăcilor. Masa folosită pentru realizarea rosturilor trebuie să fie amestecată conform instrucțiunilor producătorului. Aceasta se aplică în diagonală pe plăci, cu ajutorul unui ștergător de pardoseală din cauciuc sau a unei mistrii cu o căptușeală de cauciuc, umplând cu ea toate golurile dintre plăci. Suprafața trebuie să fie ștearsă de mai multe ori, pentru a umple complet toate spațiile goale dintre plăci, până la nivelul acestora, astfel încât să se obțină o suprafață netedă și plană. La sfârșit, se îndepărtează reziduul de mortar de pe plăcile ceramice cu ajutorul unei mistrii umede, cu o căptușeală spongioasă. Buretele trebuie să fie înmuiat de mai multe ori în apă curată. În cazul în care pe plăcile ceramice rămân pete de ciment, acestea pot fi îndepărtate cu ușurință cu un produs special de îndepărtare a cimentului. Și oțetul obișnuit ajută pentru aceasta. Golurile din colțuri și margini nu se chituiesc, ci se acoperă cu bandă adezivă și se sigilează cu silicon elastic special.

    6.1. Montarea plăcilor ceramice fără rosturi

    Montarea plăcilor ceramice fără rostuire este posibilă, dar, în acest caz trebuie să se ia în considerare apariția unor anumite dezavantaje. Dacă doriți să montați plăci ceramice lipite una de alta, fără rosturi, trebuie să utilizați numai plăci rectificate. Rectificarea este un proces special, prin care marginile plăcilor sunt șlefuite pentru a li se crea un anumit unghi, care reduce aspectul neuniform rezultat atunci când plăcile se montează fără rosturi. Trebuie să știți, că plăcile ceramice se sfărâmă și se dezlipesc de suprafața-bază mai repede, dacă nu au rosturi între ele. Deci, lipsa rosturilor duce la micșorarea duratei de viață a plăcilor ceramice.

    7. Prețul montării plăcilor ceramice

    În finalul articolului, menționăm și prețul montării plăcilor ceramice, atât pentru cazul în care suprafețele de montare sunt  deja pregătite și materialul cumpărat, cât și pentru cazul în care montatorul profesionist prestează un serviciu complet, adică pregătește suprafețele, pe care urmează a monta plăcile ceramice, și cumpără toate materialele necesare.

    7.1. Prețul montării plăcilor ceramice pe suprafața pregătită, fără livrarea materialului

    Prețul aproximativ pentru montarea de plăci ceramice cu dimensiuni standard, pe o suprafață deja pregătită și fără furnizarea materialului, este de 50 RON/m2.

    7.2. Prețul montării plăcilor ceramice, incluzând pregătirea suprafețelor și materialul

    Prețul aproximativ al achiziționării și montării plăcilor ceramice de podea în spații interioare (plăci de calitate I., clasa de preț mediu, montare în ciment - adeziv acrilic de 0,5 cm grosime - și rostuire) este de 110 RON/m2.

    Supliment:

    L-am întrebat pe unul dintre experții noștri asociați care este procesul de chituire și sunt ce produse speciale sunt folosite pentru asta? El a răspuns că folosește în primul rând produsele de chituire Sopro și PCI, care sunt produse germane. La chituirea placilor, chitul se aplică cu mișcări diagonale de la o parte la alta în ambele sensuri, cu mistria de cauciuc. Este foarte important ca rosturile să fie bine umplute, lăsate câteva minute, apoi șterse cu un burete. Deoarece plăcile sunt într-o varietate de culori în funcție de dorințele clientului, este important pentru estetică ca și culoarea rosturilor să fie cât mai asemănătoare.

    Daca vă hotărâți sa montați placi ceramice, ne poti contacta și la Daibau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 1661
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Montaj gresie și faianță?