Pentru zona

    Izolarea casei, centrală solară sau pompă de căldură?

    Cum pot face casa mea mai eficientă energetic? - este o întrebare pe care majoritatea oamenilor și-o pun când văd facturile de la curentul electric. Facturile lunare reprezintă o mare „lovitură” pentru portofel, mai ales în perioada de iarnă, adică în sezonul de încălzire, dar nici suma care trebuie alocată în lunile de vară, când ne răcorim cu ajutorul unui aparat de aer condiționat, nu este neglijabilă. Eficiența energetică poate fi obținută prin izolarea corectă și temeinică a casei, a centralelor solare de acoperiș și a pompelor de căldură. Care dintre soluțiile oferite este cea mai bună?
    Articol de specialitate 497
    eficienta energetica
    Avem 2052 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    Pe lângă prețul instabil al energiei, problemele ecologice, în primul rând poluarea aerului, au declanșat reflectarea tot mai frecventă cu privire la soluțiile eficiente din punct de vedere energetic. Arderea combustibililor fosili emite cantități mari de gaze și particule nocive în aer. Arderea cărbunelui, de exemplu, pe lângă emiterea gazelor care creează efectul de seră, produce și o cantitate semnificativă de dioxid de sulf, gazul care este „vinovat” pentru ploile acide.

    Soluțiile cel mai des menționate sunt izolarea clădirii, în primul rând fațada și acoperișul, montarea panourilor solare fotovoltaice, care folosesc energia solară ca sursă de energie, și o pompă de căldură - fie că este vorba de varianta apă-apă, sol-apă sau aer-apă, unde primul cuvânt indică de unde provine căldura, dar al doilea cuvânt subliniază unde este condusă. Vom compara beneficiile acestor trei soluții pentru a ajunge la concluzia care este cea mai eficientă.

    Pompa de căldură - eficiența energetică

    O pompă de căldură poate fi definită ca o modalitate de încălzire eficientă energetic și ecologică. Îndeplinește cele mai importante criterii: asigură un consum mai mic de energie, adică economii pe termen lung, rentabilitate rapidă a investiției, simplitatea utilizării, a întreținerii și rapiditatea instalării.

    Cum funcționează pompa de căldură? Sistemul folosește căldura din mediu și o transformă în energie și o sursă de căldură. Prin urmare, eficiența pompelor de căldură se bazează de fapt pe principiul transferului de energie din spațiul exterior către obiectul care este încălzit.

    Pompa de căldură atrage căldură din mediul natural, adică energia solară acumulată în elementele naturale.
    O pompă de căldură poate fi definită ca o metodă de încălzire eficientă din punct de vedere energetic și ecologic
    O pompă de căldură poate fi definită ca o metodă de încălzire eficientă din punct de vedere energetic și ecologic

    Principala caracteristică a pompelor de căldură, care le-a făcut, fără îndoială, atât de populare, este consumul mai mic de energie în comparație cu sistemele convenționale de încălzire, ceea ce are ca rezultat costuri lunare mai mici.

    Sfaturi de la INDEPENDENT ENERGETIC S.R.L.

    Care este misiunea și viziunea firmei dvs. în domeniul pompelor de căldură?

    Misiunea firmei noastre este de a oferi soluții de încălzire și răcire sustenabile, eficiente și accesibile, utilizând cele mai avansate tehnologii disponibile în domeniul pompelor de căldură. Ne angajăm să îmbunătățim confortul locuințelor și clădirilor comerciale, reducând în același timp impactul asupra mediului prin reducerea emisiilor de carbon și promovarea surselor de energie regenerabilă.

    Vizunea noastra:  Ne dorim ca Independent Energetic să devină liderul pieței naționale în domeniul pompelor de căldură. Ne propunem să educăm și să inspirăm comunitățile în privința beneficiilor utilizării pompelor de căldură și să contribuim semnificativ la tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon.


    Ce tipuri de pompe de căldură oferiți și care sunt principalele diferențe între ele?

    Comercializăm pompe de căldură AER APĂ, de tip MONOBLOC, SPLIT și HIDROTANK (Pompe cu boiler încorporat care ocupă un spațiu redus). Diferențele de funcționalitate sunt aproape insesizabile. Dacă ne rezumăm strict la încălzire, pompa de căldură monobloc ocupă un spațiu mai restrâns, aceasta fiind compusă doar din unitate externă.


    Ce economii pot anticipa clienții la facturile de energie după instalarea unei pompe de căldură?

    Pompa de căldură poate atinge un COP (Coeficient de performanță) de până la 5:1, mai exact are nevoie de 1kW electric pentru a produce 5 termici. Randamentul este influențat de temperatura exterioară, acesta poate scădea până la 2:1 la temperaturi extrem de reci. Ca să înțelegem diferența, o centrală pe gaz sau curent are randament de 1:1 indiferent de temperatura exterioară. Când vine vorba de consum, cea mai rentabilă situație este aceea când clientul are deja instalat un sistem fotovoltaic, dacă este prosumator acesta poate avea costuri spre zero în sezonul rece. Dacă beneficiarul dorește înlocuirea unei centrale pe gaz cu o pompă de caldură, consumul în lei pe lună este similar. Dacă beneficiarul dorește înlocuirea unui cazan pe lemne sau peleți cu o pompă de caldură, costurile lunare financiare sunt undeva la jumătate cu o pompă de căldură.


    Există anumite tipuri de clădiri sau locații care sunt mai potrivite pentru instalarea unei pompe de căldură?

    Da, cel mai bun randament îl au pompele de căldură care funcționează prin încălzire în pardoseală dar se poate scoate randament bun și pe instalațiile cu încălzire în calorifere sau ventiloconvectoare. De asemenea, pompa de căldură poate furniza și apă caldă menajeră și răcire pe timpul verii. Sunt cele mai complexe echipamente din lume la ora actuală care pot genera caldură, răcire și apă caldă menajeră cu zero emisii de carbon.


    Care sunt costurile implicate în instalarea și întreținerea unei pompe de căldură pe termen lung?

    Costurile de instalare cu tot cu echipament pornesc de la 15.000 RON și pot ajunge până la 50- 60.000 ron în funcție de marcă și putere. Pe termen lung nu implică mentenanță deosebită, este indicat de făcut un service cu o firmă specializată care costă cateva sute de lei pe an.

     

    Cum contribuie un sistem fotovoltaic la creșterea eficienței unei pompe de căldură?

    Sistemul fotovoltaic este elementul care salvează cei mai mulți bani în timpul funcționării unei pompe de căldură, practic energia produsă în timpul anului este folosită la încălzire în timpul iernii. Avem nenumărați clienți care au atins independența energetică folosind un sistem fotovoltaic și pompă de căldură.


    Ce economii suplimentare pot anticipa clienții atunci când folosesc o pompă de căldură alimentată de energie solară?

    Se pot face automatizări ca pompa să funcționeze mai mult dacă este producție solară, pentru prosumatori cea mai eficientă situație este consumul de curent în timp real (autoconsumul), în acest mod se poate seta pompa de căldură să funcționeze mai mult pe timpul zilei când avem protecție solară iar pe timpul nopții să stea în stand by.


    Cum poate un client să determine dacă o astfel de investiție combinată este fezabilă pentru proprietatea lor?

    Când facem o dimensionare pentru o pompă de căldură este necesar să analizăm foarte detaliat următoarele aspecte: suprafața, înălțimea camerelor, gradul de izolație a pereților, gradul de izolație a tavanului, suprafața vitrată, tipul de instalație termică, tipul de branșament, numărul de persoane care locuiesc în casă.
    Cel mai bine este să ne contacteze, iar în urma discuției cu unul din specialiștii noștri îi putem îndruma să facă cea mai bună alegere. Ne găsiți la Daibau, pe independent-energetic.ro și pe pagina de facebook.

    Dl. Daniel Tanasie, INDEPENDENT ENERGETIC S.R.L.

    Cele mai mari economii le veți realiza dacă optați pentru un sistem care oferă încălzirea și răcirea spațiilor și încălzirea apei. În felul acesta, veți „omorî trei muște dintr-o lovitură” – pentru că pe lângă o încăpere plăcut încălzită în lunile de iarnă, aparatul de aer condiționat va fi lăsat uitării, dar dacă încălziți apa cu ajutorul unei pompe de căldură, veți realiza economii semnificative. O șesime din energia folosită iarna este cheltuită pentru încălzirea apei. Știați că o pompă de căldură pentru încălzirea apei în gospodărie este cu siguranță cea mai ieftină modalitate de a furniza apă caldă? Depășește chiar și colectoarele solare, care se află pe locul doi. Pentru comparare, prețul pentru încălzirea apei cu ajutorul unei pompe de căldură, în raport cu utilizarea energiei electrice, a gazului sau a uleiului pentru încălzire, este cu până la 70% mai mic.

    După cum am menționat mai sus, pompa de căldură se caracterizează prin întoarcerea rapidă a banilor investiți. Dacă alegeți un sistem potrivit și acesta va fi instalat corespunzător și veți urma instrucțiunile producătorului, sursele financiare investite vor fi returnate în 5 ani. Aceasta este o rentabilitate mai rapidă a investiției în comparație cu alte metode alternative de încălzire - sisteme solare, peleți etc. Pe lângă economia pompei de căldură, indiferent de tipul pe care îl alegeți, aveți și durata de viață a acesteia, care este estimată la 25 de ani. Are întreținere foarte simplă, dar pe piață puteți găsi și sisteme îmbunătățite care sunt programate astfel încât pompa de căldură să pornească cu mai puțină putere și să se oprească atunci când se atinge temperatura dorită, consumul fiind gestionat într-un mod și mai eficient.

    Dacă alegeți un sistem potrivit și acesta va fi instalat corect și veți urma instrucțiunile producătorului, sursele financiare investite vor fi returnate în 5 ani
    Dacă alegeți un sistem potrivit și acesta va fi instalat corect și veți urma instrucțiunile producătorului, sursele financiare investite vor fi returnate în 5 ani

    Pompa de căldură - eficiența ecologică

    Pompele de căldură utilizează resursele naturale, regenerabile pentru încălzirea/răcirea clădirilor și încălzirea apei. Prin utilizarea pompelor de căldură, energia este doar „împrumutată” pentru utilizare, fără consecințe asupra naturii și fără pierderi care perturbă echilibrul ecologic.

    Deoarece sursele regenerabile de energie sunt necesare pentru funcționarea ei: pământul, aerul exterior și apa subterană, ea permite independența energetică atunci când prețul energiei variază.

    Pompa de căldură - preț

    Prețul unei pompe de căldură apă-apă sau sol-apă este cel mai mare și este între 32.000 și 40.000 RON fără sistem de distribuție sau suporturi, adică încălzirea cu radiatoare. Pe de altă parte, prețul pompei de căldură aer-apă este semnificativ mai mic și costă de la 20.000 RON în sus. Prețul include achiziționarea și instalarea unei pompe de 8 kW, care este potrivită pentru o casă bine izolată.

    Centrală solară - eficiența energetică

    Energia solară este o sursă de energie regenerabilă, inepuizabilă și, prin urmare, centrala solară de acasă permite satisfacerea tuturor nevoilor energetice ale unei gospodării, făcând aceeași gospodărie autonomă din punct de vedere energetic.

    O centrală solară de acasă permite satisfacerea tuturor nevoilor energetice ale unei gospodării, făcând-o autosuficientă
    O centrală solară de acasă permite satisfacerea tuturor nevoilor energetice ale unei gospodării, făcând-o autosuficientă

    În trecut, sistemele solare erau instalate pe acoperișul clădirilor care nu aveau acces la rețeaua de distribuție, cum ar fi căsuțele de vacanță și clădirile de telecomunicații situate în locații îndepărtate. Cu toate acestea, odată cu dezvoltarea tehnologiei specifice și utilizarea pe scară largă a acesteia, prețul echipamentelor solare scade rapid, iar aceste stații sunt accesibile numărului mai mare a cetățenilor. Și anume, prețul montării panourilor solare și al echipamentelor însoțitoare este mai mic cu până la 90% față de acum 10 ani.

    Acest lucru a dus la o creștere a numărului de centrale solare mai mici sau chiar mai mari. Astăzi, sistemele solare sunt instalate și pe clădirile care sunt conectate la rețeaua de distribuție a energiei electrice, iar cu ajutorul lor se realizează economii semnificative la facturile lunare. Instalarea panourilor solare fotovoltaice va asigura economii de până la 90% la facturile lunare de energie electrică.

    Centralele solare de la 3 kW la 5 kW satisfac peste 70% din necesarul de electricitate al unei gospodarii. Centrala solară, a cărei putere variază de la 5 la 10 kWp și ocupă o suprafață de 30 până la 60 m2, răspunde pe deplin nevoilor energetice ale unei gospodării medii.

    Panourile sistemului solar se instalează în doar câteva ore. Cu o instalare și întreținere corespunzătoare, o centrală solară poate dura mai mult de trei decenii.

    Centralele solare cu o capacitate de 15 kW și peste, rambursează investiția după doar șase ani.
     Instalarea panourilor solare fotovoltaice va asigura economii de până la 90% la facturile lunare de energie electrică

    Instalarea panourilor solare fotovoltaice va asigura economii de până la 90% la facturile lunare de energie electrică

    Centrala solară - eficiența ecologică

    Cu cât este mai mare nevoia de energie, cu atât este mai mare presiunea asupra mediului natural. Centralele solare sunt o soluție excelentă pentru obținerea energiei ieftine, dar curate. Pe lângă economiile semnificative în bugetul familiei, beneficiază și comunitatea mai largă.

    Teritoriul țării noastre are condiții bune pentru utilizarea energiei solare. În cea mai mare parte a României, numărul orelor însorite este de fapt semnificativ mai mare decât în ​​multe țări europene. Privind cifrele, energia medie zilnică a radiației globale pentru o suprafață plană în perioada de iarnă variază între 1,1 kWh/m2 în nord și 1,7 kWh/m2 în sud, iar în lunile de vară este între 5,4 kWh/m2 în nord și 6,9 kWh/m2 în sud.

    Centrala solară - preț

    În medie, se estimează că centralele solare standard pentru o casă unifamilială costă între 17.000 și 18.000 RON.

    Izolarea casei - eficiența energetică

    Inițial se referă la izolarea fațadei sau se acordă atenție și acoperișului, deoarece energia se pierde ușor pe toate părțile atunci când nu este asigurată izolația. Este bine-cunoscut faptul că peretele de fațadă, ca parte a anvelopei termice, este unul dintre cele mai semnificative elemente care influențează consumul total de energie.

     Energia se pierde ușor în toate direcțiile atunci când nu este asigurată izolația
    Energia se pierde ușor în toate direcțiile atunci când nu este asigurată izolația

    Știați că izolația termică reduce consumul de energie pentru încălzire și răcire de la 40 până la 60%? În acest fel, se economisesc bani și, de asemenea, clădirea se protejează mecanic de influențele externe dăunătoare, cum ar fi umiditatea, înghețul, supraîncălzirea, prelungind astfel durata de viață.

    Cel mai caracteristic element al fațadei sunt plăcile cu izolație ridicată - pot fi realizate din diferite materiale - EPS, adică din polistiren expandat, polistiren grafitat sau vată minerală. Plăcile sunt lipite de fațadă cu adezivi speciali. Potrivit experților, este suficient pentru o clădire să aibă o fațadă EPS din grafit de 12 cm pentru a fi eficientă energetic și ecologic.

    În cazul în care clădirea dumneavoastră nu are stratul izolator, prin ziduri cu siguranță veți rămâne fără o treime din energia produsă.

    Izolarea casei - eficiența ecologică

    Izolarea termică bună și instalată corect permite conservarea energiei, adică previne disiparea acesteia și este cel mai important factor în proiectarea și construcția clădirilor pasive, deoarece pierderile de căldură sunt minimizate.

    Montarea izolației termice la exteriorul clădirii nu numai că va reduce pierderile de energie în perioada de iarnă și va permite încălzirea optimă a casei, ci va oferi și o climă confortabilă și răcoritoare în timpul lunilor de vară, deoarece nu se va supraîncălzi. Ca urmare, utilizarea aparatului de aer condiționat, un alt consumator semnificativ, va fi redusă.

    O bună izolare a clădirilor va crea, de asemenea, condiții de viață mai sănătoase. Și anume, este folosită pentru a rezolva problemele cu condensarea aburului, care apare din cauza temperaturii scăzute a pereților și provoacă formarea de ciuperci și mucegai.

    Izolație casă - preț

    EPS - plăcile de fațadă din polistiren sunt cu 30% mai ieftine decât vata minerală. Plăcile care se montează pe fațadă au între 10 și 20 de centimetri grosime, iar dimensiunile lor sunt de 100x50 centimetri.

    Prețul fațadei depinde în primul rând de grosimea izolației. Polistirenul pentru fațadă de 10 cm grosime costă în jur de 34 RON/m2. Aproximativ 27 RON/m2 ar trebui rezervați pentru sistemul de fațadă din plăci de polistiren cu grosimea de 12 cm. Prețul pentru polistirenul expandat de 15 cm este în jur de 38 RON/m2. Pentru polistiren și mai gros, de la 20 cm în sus, prețul variază de la 50 RON/m2 în sus.

    Concluzie

    Fiecare dintre soluțiile enumerate reprezintă o alegere excelentă, cel mai bine este să optați pentru fiecare dintre ele dacă finanțele vă permit, dar dacă trebuie să vă decideți, indiferent de alegerea dumneavoastră, nu veți fi dezamăgiți. Cele trei soluții ale noastre reprezintă o investiție care se recuperează rapid și are o durată de viață lungă, dar oferă economii foarte mari la facturile lunare. În același timp, nu trebuie neglijat impactul pozitiv asupra planetei - se folosesc surse regenerabile de energie, se previne poluarea aerului, iar confortul locuirii este la un nivel și mai ridicat.

    Dacă sunteți în căutarea unor profesioniști cărora le-ați încredința executarea uneia dintre soluțiile de mai sus, puteți cere ajutor la daibau.ro și este complet gratuit, rapid și simplu. Tot ce trebuie să faceți este să completați cererea de pe site-ul nostru și în curând o firmă profesionistă vă va contacta cu o ofertă potrivită.

    497
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Pompă de căldură?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    Avem 2052 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    Serviciu gratuit
    Căutăm local
    Fără comisioane