Pentru zona

    Pompe de căldură: recuperare, încălzire și răcire

    Articolul a fost citit chiar de 1133+ utilizatori
    Toată lumea știe despre pompele de căldură care încălzesc aerul și apa menajeră, în timp ce pompele reversibile care permit răcirea sunt ceva mai puțin cunoscute. Cu toate acestea, recent li s-a alăturat un al treilea grup - pompele de căldură care sunt combinate cu un sistem de ventilație și recuperare. Aici vorbim despre caracteristicile lor cheie.
    Articol de specialitate 1133
    pompe de caldura
    Avem 2038 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    1. Ce sunt pompele de căldură pentru apă caldă menajeră și cum sunt?

    Pompele de căldură pentru apa caldă menajeră sunt dispozitive inovatoare care utilizează surse de energie regenerabilă pentru încălzirea spațiului și a apei în gospodării. Acestea lucrează pe principiile caracteristice pompelor de căldură - folosind procese fizice naturale din mediu (aer, pământ și apă) extrag căldură și o transferă la sistemul de încălzire, adică la pregătirea apei calde. Acest lucru asigură utilizarea eficientă a energiei din natură, reduce utilizarea altor surse, emisiile de gaze nocive și scade costurile.

    2. Ce avantaje oferă pompele de căldură pentru apă caldă menajeră?

    2.1. Pompa de căldură pentru apă caldă menajeră este eficientă din punct de vedere energetic

    Primul avantaj al unei pompe de căldură pentru apa caldă menajeră este cu siguranță eficiența energetică ridicată. Aceasta înseamnă un consum mai mic de energie electrică pentru aceeași cantitate de căldură produsă și - ca urmare - costuri semnificativ mai mici de încălzire a apei calde.

    2.2. Nu dăunează mediului natural și sunt ecologice

    Tehnologia pompelor de căldură este una dintre cele mai acceptabile, ecologice și durabile de pe piață. Pompa de căldură sanitară folosește resurse naturale regenerabile precum aerul, apa sau solul pentru funcționarea sa. Faptul că reduce emisiile de CO2 cu până la 60% poate fi luat ca exemplu.

    2.3. Pompa de căldură pentru apă cladă menajeră are o durată lungă de viață

    De asemenea, pompele de căldură pentru apa caldă menajeră sunt fiabile și durabile, deoarece necesită mai puține piese în mișcare, ceea ce le prelungește durata de viață. Cu întreținere adecvată și servicii regulate, va funcționa perfect chiar 20 de ani sau mai mult.

    Sfaturi de specialitate de la NIBAS INSTAL S.R.L.

    Ce sunt și cum sunt clasificate pompele de căldură?

    Pompa de căldură reprezintă un ansamblu de echipamente de instalații care își propune să "pompeze" căldură dintr-un mediu mai rece într-un mediu mai cald. 
    Expresia "pompă" face referire la faptul că în mod natural, căldura este transferată dintr-un mediu mai cald spre un mediu mai rece (în mod natural).
    Ceea ce generează transferul de căldură în cazul menționat, este diferența de temperatură dintre cele două medii.
    Astfel, cu ajutorul unui sistem frigorific, pompa de căldură stoarce căldura din mediul rece, și o transferă în mediul cald (În cazul răcirii, procesul este inversat:) cu un consum de energie electrică (pompa de căldură învinge principiul termodinamicii menționat mai sus).
    Componentele principale ale sistemului frigorific sunt:

    1. Dispozitivul de laminare - aici agentul frigorific este laminat - presiunea lui scade, fiind pregătit pentru vaporizare.
    2. Vaporizatorul - aici agentul frigorific își schimbă starea de agregare: lichid - gaz (preia energie termică din mediul rece, în cazul încălzirii)
    3. Compresorul - îl putem numi generator de căldură, acesta consumă energie electrică pentru a comprima vaporii de agent frigorific

    4. Condensatorul - aici agentul frigorific își schimbă starea de agregare: gaz - lichid (cedează energie termică mediului cald, în cazul încălzirii)

    Pompele de căldură (PdC) sunt clasificate după:
    1. Mediul din care extrag căldură: aer, sol, apă
    2. Mediul spre care pompează căldura: aer și apă.
    Astfel avem: 
    a. PdC aer - apă (extrage căldura din aer și o transferă în apă - agent termic pentru încălzire/răcire)
    b. PdC aer - aer (aici avem AC-urile obișnuite)
    c. PdC sol - apă (captează energia din sol și o transferă agentului termic pentru încălzire/răcire) - pot fi colectori orizontali sau verticali.
    d. PdC sol - aer 
    e. PdC apă - apă (captează energia termică din apa din pânza freatică/lacuri/puțuri și o transferă agentului termic pentru încălzire)
    f. PdC apă - aer.

    E de menționat faptul că nu toate pompele de căldură sunt reversibile (pot să facă și cald și frig). 

    Ne puteți oferi un exemplu al principiului de funcționare a pompei de căldură?

    Cel mai bun exemplu de pompă de căldură este frigiderul.
    Știm cu toții că, în ciuda expresiei folosite în mod uzual "intră frigul", frigul nu există.
    Senzația de frig este dată de transferul căldurii dinspre mediul cu o temperatură mai ridicată spre mediul cu o temperatură mai scăzută (senzația de frig = absența căldurii, pierderea căldurii).
    Astfel, un frigider, nu poate face frig. Frigul nu există deci nu poate fi creat. 
    Frigiderul este o pompă de căldură care pompează căldura din interior la exterior. 
    Astfel putem obține o temperatură scăzută la interior.
    La fel funcționează și o pompă de căldură folosită pentru încălzirea locuințelor. Singura diferență între frigider și PdC este sensul transferului de căldură.
    Frigiderul pompează căldură de la interiorul lui, la exterior (în încăperea în care este plasat); PdC pompează căldură din mediul exterior (aer, apă, sol) în mediul interior (agent termic lichid sau aer). 

    Ce tip de pompe de căldură recomandați și montați cel mai des?

    Cel mai des sugerăm clienților pompa de căldură aer-apă, sigur, ținând cont și de zona termică în care se află imobilul.
    Justificarea acestor sugestii ține de consumul de energie, de costul de investiție al sistemului, de modul în care se prepară apa caldă menajeră, de fiabilitatea sistemului, de capacitatea echipamentelor electrice de a-și modula puterea etc.

    Dl. Ing. Sabin Negru, NIBAS INSTAL S.R.L.

    3. Investiția într-o pompă de căldură pentru apă caldă menajeră

    3.1. Câtă energie se poate economisi în medie?

    Economiile prin folosirea pompei de căldură pentru apa caldă menajeră depind de mai mulți factori precum locația geografică, dimensiunea și izolația clădirii și sursa de energie aleasă. Cu toate acestea, economiile pot varia între 30% și 50% în comparație cu sistemele de încălzire tradiționale. Această diferență semnificativă în consumul de energie este resimțită și pe o perioadă lungă de timp ca o reducere mare a costurilor de exploatare.

    3.2. Când se plătește o pompă de căldură pentru apă caldă menajeră?

    Pompele de căldură pentru apa caldă menajeră se caracterizează printr-o perioadă scurtă de recuperare a investiției - în medie aproximativ 6 ani - în funcție de prețul de achiziție, sursa de energie și costurile de exploatare. De asemenea, nu este cu nimic mai important să se țină cont de opțiunile de luare a subvențiilor de stat sau stimulente care pot grăbi perioada de recuperare a investiției.

    Investiția într-o pompă de căldură pentru apa caldă menajeră este de aproape 2 ori mai mică față de colectoarele solare, și nu există probleme cu energia - de exemplu, iarna când sunt mai puține zile însorite, apă caldă este întotdeauna disponibilă.
    Pompele de căldură pentru apă caldă menajeră oferă apă caldă la costuri mai mici ​
    Pompele de căldură pentru apă caldă menajeră oferă apă caldă la costuri mai mici

    4. Cât de puternică trebuie să fie pompa de căldură pentru apa caldă menajeră?

    O familie de patru persoane folosește în medie între 200 și 300 de litri de apă caldă pe zi, adică între 50 și 60 de litri de persoană. Temperatura apei calde menajere este de obicei de aproximativ 40°C. Pentru a încălzi o astfel de cantitate de apă la temperatura dorită, este nevoie de 10 până la 14 kWh de energie electrică. Pompele de căldură pentru apa caldă menajeră sunt proiectate astfel încât să poată funcționa prin preluarea de la 6 până la 8 kWh de energie direct din încăperea în care se află și transformând-o în energie pentru încălzirea apei. Încăperea în care se află pompa de căldură este deci răcită cu 3 până la 5°C. Pe lângă apa caldă, pompele pentru apa caldă menajeră permit și răcirea subsolurilor, cămărilor alimentare sau atelierelor unde sunt dorite temperaturile mai scăzute.

    5. Cât costă pompele de căldură pentru apa caldă menajeră?

    Prețul unei pompe de căldură pentru apa caldă menajeră depinde de mai mulți factori, dar în principiu veți plăti între 30.000 și 60.000 RON. Printre factorii cheie care influențează prețul se numără capacitatea dispozitivului, sursa de alimentare, accesoriile tehnologice încorporate și marca. Investiția într-o pompă de căldură include costurile de achiziție, instalare și eventualele ajustări ale sistemului de încălzire existent.

    6. Pompe de căldură pentru încălzirea camerei și a apei

    Încălzirea întregii case stabilește condiții complet diferite în ceea ce privește energia, față de încălzirea doar a apei menajere. În astfel de cazuri, pompa este în general conectată la un sistem de încălzire și răcire prin pardoseală, perete sau tavan. Aceasta înseamnă că este necesară o temperatură mai mare, de fapt, un nivel de temperatură de 50-60°C pentru un coeficient de performanță al pompei de căldură să fie mai mic. Sistemul trebuie să aibă și un rezervor, o pompă de debit pentru apa menajeră și alte câteva elemente.

    La montarea sistemului trebuie avut grijă ca acestea să nu se intersecteze nicăieri, pentru ca apa caldă să nu intre în sistemul de răcire și invers.

    Pompele de căldură pentru încălzirea și răcirea locuinței și apa caldă menajeră costa mult mai mult, deoarece alimentează întreaga casă. Există trei tipuri disponibile: aer-apă, apă-apă și sol-apă. Pentru pompa de căldură aer-apa, care este cea mai accesibilă, veți plăti între 14.000 și 38.000 RON.

    7. Pompe de căldură pentru încălzire și răcire încăperi și apă, ventilație

    Da, exista un tip de pompă care include toate funcțiile în același timp: încălzirea și răcirea casei, apă caldă, recuperare și ventilație. Pentru clădirile cu consum redus de energie și casele pasive, pompele de căldură cu sisteme de ventilație și recuperare sunt din ce în ce mai utilizate. Aerul proaspăt este un factor foarte important într-un mediu sănătos. De exemplu, s-a calculat că în bucătărie aerul să fie schimbat de aproximativ 15 ori pe zi, în baie și toaletă de aproximativ 7 ori, în timp ce coridoarele și încăperile mai puțin folosite să fie ventilate de 5-6 ori pe zi. Pompa cu sistem integrat de recuperare aerisește și încălzește simultan.

    Recuperatorul este cel care folosește căldura aerului uzat din încăperi pentru a încălzi aerul proaspăt provenit din mediul exterior.

    O astfel de pompă are de obicei un rezervor încorporat pentru încălzirea a 300 de litri de apă menajeră și un încălzitor electric pentru reîncălzire iarna când temperaturile sunt în minus. În acest caz, pompa funcționează în așa fel încât încălzește apa menajeră prin căldura aerului uzat ieșit, din nou datorita recuperatorului.

    Pe lângă recuperator, sistemul de ventilație cu recuperare constă dintr-un sistem de țevi PVC care drenează aerul, grile pentru scurgere și alimentare cu aer care trebuie să fie la o distanță de minim 2 m, și un colector și încălzitor care încălzesc aerul rece atunci când temperatura scade sub un nivel critic.

    Pompele de căldură sunt din ce în ce mai bune, iar noile soluții tehnice devin tot mai frecvente, așa că vă sfătuim să vă informați bine și să verificați care sistem ar fi cel mai potrivit pentru locuința dumneavoastră înainte de a lua o decizie finală.
    Articol de specialitate 1133
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Pompă de căldură?

    Avem 2038 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 2038 executanți pentru domeniul Pompă de căldură
    8.9
    0

    UNITERM INSTAL SRL


    8.9
    1

    CALMAX INSTAL SRL


    8.9
    0

    INSTALCRIS NON-STOP S.R.L.


    8.9
    0

    SOLTECH A.G. SERV SRL