Pentru zona

    Tipurile de pompe de căldură și prețul acestora

    Articolul a fost citit chiar de 3143+ utilizatori
    Pentru că prețul energiei este din ce în ce mai ridicat, tot mai mult se folosesc sursele alternative de încălzire, care sunt mai puțin nocive pentru mediul înconjurător și mai ieftine. Bineînțeles, că pentru a putea reduce costurile cu încălzirea, sunt necesare o execuție bună a sistemului de încălzire și o izolație termică adecvată a obiectului. În majoritatea cazurilor însă, iarna este nevoie de o încălzire suplimentară. Pompele de căldură folosesc energie gratuită din mediul înconjurător, funcționând pe baza diferențelor de temperatură existente în mediu. Astfel, sursele de energie ale pompelor de căldură sunt: pământul, apa subterană sau aerul. Prin folosirea unei pompe de căldură se reduc cheltuielile cu încălzirea chiar și cu 75 %, singura cheltuială fiind cea cu energia electrică necesară pentru funcționarea pompei de căldură.
    Articol de specialitate 3143
    1
    Avem 2027 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    1. Tipurile de pompe de căldură

    În funcție de modul de funcționare, pompele de căldură pot fi de 3 feluri, și anume: de tip apă-apă, pământ-apă și aer-apă. Eficiența pompelor de căldură - adică raportul dintre energia folosită și cea obținută - este exprimată de coeficientul de performanță (COP). Deci, cu cât mai mare este acest coeficient, cu atât mai performantă este pompa de căldură. Coeficientul de performanță al pompelor de căldură de tipul aer – apă variază între 3,4 și 4; cel al pompelor de căldură de tipul apă – apă atinge valori între 5,2 și 6,2, iar coeficientul de performanță al pompelor de căldură de tipul pământ -apă este între 4,4 și 5.

    Așadar, cele mai eficiente pompe de căldură sunt cele de tipul apă-apă. Dacă aveți la dispoziție o sursă de apă, atunci puteți opta pentru o astfel de pompă de căldură. Pe locul al doilea se situează pompele de căldură pământ-apă. Pentru acest tip de pompă este nevoie de o suprafață mare de teren pentru rețeaua de țevi. Această suprafață trebuie să fie de aproape două ori mai mare față de suprafața de încălzit a obiectului. Pompele de căldură de tipul aer – apă se folosesc cel mai frecvent, pentru că nu necesită nici existența unei surse de apă și nici a unei suprafețe mari de teren. Un factor important pentru alegerea tipului pompei de căldură o constituie zona de funcționare, care trebuie să fie adecvată cu condițiile noastre meteorologice, adică cu valorile de temperatură înregistrate, care variază între -20°C in +35°C.

    2.jpg

    Sfaturi de specialitate de la VENTCLIMA SRL

    Este adevărat că pompele apă-apă sunt mai eficiente decât cele sol-apă și aer-apă? De ce?

    Pompele de căldură aer-apă preiau energie din mediul exterior pentru a încălzi locuința chiar dacă temperaturile sunt scăzute.
    Pompele de căldură aer-apa nu necesita o investiție majoră, deoarece căldura este preluată din mediul exterior și nu necesita conectarea la o sursa de apă sau forajul solului.  Acest tip de pompă de caldura este mai ușor de exploatat, funcționează și pe răcire și costurile de întreținere sunt reduse.

    Pompele de căldură apă-apă folosesc ca sursă pentru producerea căldurii apa subterană din stratul freatic. 
    Se poate folosi apa din râuri și lacuri ca sursă alternativă pentru încălzire. 
    Pompa de caldura apă-apă este mai eficientă decât aer-apă deoarece are o eficient sporită indiferent de temperatura exterioara și un consum de energie electric mai redus. 

    Pompele de căldură sol-apă folosesc energie geotermală. Solul în timpul verii înmagazinează căldura și astfel o putem folosi în timpul iernii pentru a produce căldură în locuință. Pompele de căldură sol-apă mențin o temperatură constantă a sursei rezultând o eficiență de căldură a pompei de căldură.

    Cât sunt de populare pompele de căldură în România? Cât de des aleg românii acest sistem de încălzire?

    În ultimii ani in România, din dorința de a avea o locuința eficient energetic și independentă, românii aleg acest sistem tip pompă de căldură. Un alt factor care a dus la popularizarea acestui sistem a fost și mărirea prețurilor la gaz și lemn.

    Clienții se împart în 3 categorii:
    1. Cei care își doresc o casă eficientă energetic și independentă;
    2. Cei care iau în calcul mărirea prețului exagerat la lemn și nu au o rețea de gaz în zona locuinței construite;
    3. Cei care își doresc un confort sporit, vara rece, iarna cald cu un efort depus de aceștia cât mai mic și un design plăcut. 

    Ing. Radu Maftei, VENTCLIMA SRL

    2. Prețul pompelor de căldură

    Merită să folosim o pompă de căldură, dacă avem un obiect bine izolat, cu un consum anual de energie sub 50kWh/m2a. Dar, pompa de căldură se poate folosi și pentru clădiri cu consum mai mare de energie. Prețul pompelor de căldură depinde de calitate, eficiență (COP) și, bineînțeles, de tipul ales. Pompele de tipul apă-apă și pământ-apă sunt cele mai scumpe, costând între 6.000,00 EUR - 10.000,00 EUR. Aceste prețuri nu includ și costul sistemului de distribuție sau al sistemului de încălzire - în pardoseală sau cu calorifere. În schimb, pompele de căldură de tipul aer-apă sunt mult mai ieftine: pentru o astfel de pompă cu puterea medie 8kW - care este suficientă pentru o casă de locuit bine izolată - veți plăti de la 4.000,00 EUR în sus, incluzând montarea.

    Dar, cu cât vor fi reduse cheltuielile cu încălzirea în cazul folosirii unei astfel de pompe de căldură? Cheltuielile cu încălzirea vor fi de trei ori mai mici.

    Bineînțeles, că înainte de a ne decide a investi într-o pompă de căldură, ne punem întrebarea, dacă un astfel de sistem de încălzire este avantajos. Să luăm ca și exemplu o casă bine izolată, cu suprafața utilă de 180 m2 și consumul anual mediu de energie de 55kWh/m2a. Pentru încălzirea unei astfel de case se folosesc 9.900 kWh. Prețul uleiului de încălzire este de aproximativ 0,10 EUR/kW/h; deci, pentru încălzirea cu ulei a casei din exemplul nostru am plăti 990,00 EUR. Dacă am încălzi casa cu gaz, care are prețul 0,07 EUR/kWh, am plăti în total 693,00 EUR. În schimb, o pompă de căldură ne costă 0,04 EUR/kWh și deci pentru încălzirea casei din exemplul nostru cu ea am plăti 396,00 EUR. Aceasta înseamnă că investiția într-o pompă de căldură - în valoare de 6.000,00 EUR - s-ar amortiza în 9-17 ani. Aceasta dacă o folosim pentru o casă veche, la care trebuie să schimbăm sistemul de încălzire. În cazul unei case noi, investiția s-ar amortiza chiar mai devreme. Dacă mai luăm în calcul și durata de viață a pompelor de căldură, care este cam de 25 ani, putem concluziona că investiția într-o pompă de căldură este avantajoasă.

    3. Subvenția din fondul de mediu

    Pentru că pompele de căldură sunt surse de energie, care nu dăunează mediului, dacă optați pentru acest sistem de încălzire, puteți obține o subvenție din fondul de mediu, care se ridică la 25% din investiție! Mai multe despre condițiile și modul de obținere a subvenției de anul trecut am expus în unul din articolele anterioare.

    4. Câțiva furnizori de pompe de căldură

    Iată câțiva furnizori de pompe de căldură:
    Aircon, Kronoterm, Gorenje, Viessman, Dimplex, Vaillant ș.a..

    Dacă doriți să comandați montarea unei pompe de căldură, apelați la sistemul Daibau și vă vom acorda și consultanță.

     

    Articol de specialitate 3143
    Autorul: Daibau.ro

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Pompă de căldură?

    Avem 2027 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 2027 executanți pentru domeniul Pompă de căldură
    9.5
    0

    ENERGOFOR SRL


    9.2
    0

    LAURMINIC SRL


    9.2
    0

    HERA LANA INSTAL SRL


    9.2
    0

    ROSIM INSTALATII SRL