Pentru zona

    Care sunt soluțiile pentru aerul uscat din cameră?

    Odată cu temperaturile  mai scăzute, a început sezonul de încălzire și, odată cu acesta, aerul uscat în cameră, care determină diverse probleme de sănătate. Prin urmare, mai jos ne concentrăm pe întrebarea - care sunt soluțiile pentru aerul uscat din cameră?
    Articol de specialitate 329
    aer uscat
    Avem 1641 executanți pentru domeniul Tubulatură ventilație:

    Sezonul de iarnă are fără îndoială un farmec aparte – se apropie sărbătorile de Anul Nou și de Crăciun, posibilitatea practicării sporturilor de iarnă, dar și bucuria căldurii unui cămin cald alături de cei dragi sau de o carte preferată. În perioada mai rece a anului, petrecem cea mai mare parte a zilei în interior, iar în timpul iernii, aerul din interior este în mare parte uscat, din cauza funcționării dispozitivelor de încălzire și a aerisirii insuficiente.

    ”Umiditatea optimă din casă, birou și alte spații închise în care stați ar trebui să fie de la 30-60%, ideal în jur de 45%.

    Deși se spune adesea că umiditatea ridicată a aerului provoacă numeroase probleme de sănătate, precum și apariția mucegaiului pe pereți, este important de subliniat faptul că un nivel prea scăzut de umiditate a aerului este extrem de dăunător.

    Aerul se usucă datorită tuturor tipurilor de încălzire, fie că este încălzire centrală, o sobă electrică, aerulcondiționat, încălzirea cu combustibili solizi, precum lemne sau cărbune. În timpul sezonului de încălzire, umiditatea aerului din casele noastre scade de obicei la doar 20%. Cu toate acestea, deoarece încălzirea în zilele reci este inevitabilă, trebuie găsite alternative pentru a menține un mediu sănătos.

    Ce probleme provoacă aerul uscat din cameră?

    Aerul uscat poate afecta atât sănătatea fizică, cât și psihică a oamenilor. Va afecta mai ales persoanele cu probleme respiratorii, cum ar fi astmul, bronșita și diverse alergii.

    Aerul uscat din cameră irită organele respiratorii - membrana mucoasă sau membrana umedă care acoperă organele respiratorii, nasul și gâtul, pierd umiditatea mai repede, dar se pierde și capacitatea sa de a „prinde” praful, impuritățile din aer, virușii și bacteriile pentru ca aceste particule să nu ajungă la plămâni. Prin urmare, corpul uman devine semnificativ mai susceptibil la răceli, inflamații și alte boli.

    ”Aerul uscat duce la iritabilitate și dureri în gât, dificultăți de înghițire, tuse iritantă, agravarea stării existente la persoanele cu probleme respiratorii
    dureri în gât
    Aerul uscat determină iritabilitate și dureri în gât 

    Aerul uscat din cameră nu este bun nici pentru piele. Pielea, care este cel mai mare organ uman, își pierde elasticitatea, se usucă și  crapă, se descuamează și se înroșește ușor, ceea ce duce la o senzație de mâncărime și iritație. Pot apărea dermatita atopică și modificări eczematoase ale pielii sau starea existentă se poate agrava.

    De asemenea, umiditatea scăzută a aerului are un efect negativ asupra ochilor, în special filmul lacrimal care protejează corneea de uscare. Acest lucru este vizibil mai ales dacă petreceți mult timp în fața calculatorului, pe lângă faptul că stați în camere cu aer uscat.

    Datorită uscăciunii aerului, nivelul de stres crește, ceea ce este evident mai ales în mediul de lucru. Și anume, un studiu efectuat a arătat că aerul uscat poate fi într-adevăr un indicator al nivelului crescut de stres. S-a constatat că lucrătorii care lucrau în camere cu aer uscat au avut ritmuri cardiace mai mari, ceea ce a indicat un răspuns la stres, precum și o calitate mai slabă a somnului.

    Care sunt soluțiile simple pentru aerul uscat din cameră?

    Ca soluție cea mai simplă și mai accesibilă, se impune aerisirea sau ventilația. Este o ventilație naturală care are loc sub influența diferențelor de temperatură și a vântului, fără dispozitive suplimentare. Și anume, temperatura internă, adică temperatura din cameră, este întotdeauna mai mare decât temperatura exterioară, mai ales iarna. Prin urmare, densitățile aerului cald și rece sunt diferite, motiv pentru care există o anumită diferență de presiune care afectează mișcarea aerului în sine.

    aerisire
    Cea mai simplă și mai accesibilă soluție pentru aerul uscat în cameră este aerisirea

    Aerisirea  este deosebit de importantă în lunile de iarnă pentru a menține umiditatea aerului la un nivel optim, dar și pentru a preveni răspândirea virusului în spații închise, în special în cele în care locuiește un număr mare de persoane. Aerisirea  trebuie practicată de cel puțin trei ori pe zi timp de 10-15 minute.

    ”Fluxul de aer pe termen scurt de exemplu aerisirea se practică cel mai bine dimineața înainte de a merge la serviciu, după-amiaza când ajungeți acasă și seara înainte de culcare.

    Desigur, este important de subliniat că aerul prea umed este, de asemenea, nedorit și provoacă diverse probleme de sănătate și dezvoltarea mucegaiului pe pereți. Chiar și în acest caz, aerisirea este recomandată, mai ales atunci când gătiți, faceți baie, călcați sau faceți alte lucrări care au ca rezultat crearea unei cantități mari de abur. Dacă observați că ferestrele și alte suprafețe de sticlă s-au aburit, acesta este un semn clar că în casa dumneavoastră  există mai mulți vapori de apă decât ar trebui.

    Cu toate acestea, este ușor de concluzionat că aerisirea nu este o soluție atât de bună din punct de vedere al consumului de energie. Și anume, aerul aspru de iarnă va răci încăperea în câteva ore, ceea ce va necesita ca elementele de încălzire să lucreze mai mult pentru a o încălzi din nou.

    O soluție bună pentru a menține umiditatea optimă a aerului în cameră pot fi  plantele de interior. Transpirația este procesul de eliberare a apei, în timpul căruia umiditatea se evaporă din frunzele și tulpinile plantelor. Umiditatea din cameră crește din cauza transpirației. În acest scop, ficusul benjamin, ficusul, sanseveria și aloe vera s-au dovedit a fi cele mai utile.

    ficus benjamin
    Plantele de interior pot fi o soluție bună pentru a menține umiditatea optimă a aerului din cameră

    Pe lângă faptul că ajută la combaterea aerului uscat, fiecare dintre aceste plante este și un eficient purificator de aer care contribuie la calitatea acestuia, neutralizând formaldehida, benzenul, fumul de tutun, dar și absorbind radiațiile electromagnetice de la televizoare, computere, telefoane mobile și alte dispozitive.

    ”Aerul uscat poate afecta și plantele de interior, așa că îndepărtați-le de elementele de încălzire și udați-le imediat ce observați că substratul este uscat.

    Un vas cu apă pe un calorifer sau aragaz este o altă modalitate simplă de a regla umiditatea aerului. Este suficient să umpleți un recipient din ceramică sau metal cu apă și apoi să îl așezați pe un calorifer sau aragaz pentru ca apa să se evapore.

    ”Un alt sfat util: turnați câteva picături de ulei esențial de lavandă, arbore de ceai, eucalipt sau mentă în apă, va alunga oboseala și stresul și va umple camera de parfum. Această apă trebuie schimbată în fiecare zi.

    Puteți mări umiditatea din cameră rapid dacă turnați apă într-o oală obișnuită și adăugați bucăți de coajă de citrice și lăsați să fiarbă la foc mic. Ca și în exemplul precedent, pe lângă reglarea umidității aerului din cameră, va mirosi răcoritor. Dacă, în ciuda frigului, zilele sunt însorite, puteți umple vaze cu apă și le puteți așeza pe pervazuri. Sub influența soarelui, apa se va evapora încet.

    În acest scop  pe piață se găsesc diverse umidificatoare de aer care asigură o umiditate optimă a aerului. Acestea funcționează pe principiul ridicării vaporilor de apă, iar dacă optați pentru ele, este important să amplasați umidificatorul în așa fel încât să asigurați un flux suficient de aer în jurul dispozitivului, adică să nu-l pună de perete și să nu-l blocheze.

    umidificator aer
    Este important să amplasați umidificatorul în așa fel încât să asigurați un flux suficient de aer în jurul dispozitivului

    Sistemul de ventilație cu recuperare s-a dovedit a fi o soluție excelentă pentru aerul uscat din cameră. Pe lângă faptul că asigură o umiditate optimă și o calitate a aerului  în încăperi, economisește energie. Recuperarea este un proces de recuperare a căldurii, iar aerul folosit în recuperator transferă energie termică în aerul proaspăt, din exterior, care intră în cameră. Prin urmare, în sistemele de ventilație cu recuperare, aerul cald, poluat este aspirat din cameră și este suflat aer proaspăt, care este încălzit în recuperator, adică căldura este transferată din aerul evacuat în aerul admis. Acestea folosesc peste 90% din energia aerului evacuat.

    ”Recuperarea reduce nevoia de reîncălzire a încăperii și astfel reduce semnificativ consumul de energie. Consumul mai mic de energie pentru încălzire reprezintă un beneficiu semnificativ pentru mediu.
    ventilare cu recuperare
    Recuperarea este procesul de recuperare a căldurii

    Sistemele de ventilație cu recuperator variază între 2.500 și 3.500 EURO, în funcție de dimensiunea casei și de sistemul selectat.

    Dacă sunteți în căutarea unor profesioniști cărora le-ați încredința instalarea, iar ulterior întreținerea sistemului de ventilație, puteți solicita ajutor la daibau.ro, complet gratuit, rapid și simplu. Trebuie doar să completați cererea de pe site-ul nostru și în curând companiile profesionale vă vor contacta cu o ofertă potrivită.

    Articol de specialitate 329
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Tubulatură ventilație?

    Avem 1641 executanți pentru domeniul Tubulatură ventilație:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 1641 executanți pentru domeniul Tubulatură ventilație
    8.9
    0

    HOLY HEAT SRL


    8.9
    0

    RAYON CLIMA THERMIQUE SRL


    8.9
    0

    ROTA GAZ SRL


    8.9
    0

    AMBRA SERVICE SRL