Pentru zona

    Termostate – care este temperatura ideală în spațiile interioare?

    Articolul a fost citit chiar de 1154+ utilizatori
    Vă este prea cald în casă vara și prea frig iarna? Nu știți cum să vă setați termostatul? Atunci când planificați să vă montați un sistem de încălzire sau răcire în casă, este necesar să aflați pentru ce temperaturi a fost proiectat imobilul. Temperatura de proiect este o valoare stabilită prin lege, care diferă în funcție de anotimp și scopul clădirii. Ne vom concentra asupra temperaturii de proiect a clădirilor rezidențiale. Această valoare indică, ce temperatură se recomandă în spațiile interioare.
    Articol de specialitate 1154
    termostat

    1. Setați termostatul pentru anotimpul iernii

    În anotimpul iernii, temperatura optimă a spațiilor interioare este de 22°C. Această temperatură trebuie să fie asigurată în intervalul de timp, în care oamenii se află și se mișcă în interiorul locuinței. Această temperatură este temperatura optimă, care nu vă afectează sănătatea. În timpul iernii, temperatura de proiectare în spațiile de locuit nu se modifică în funcție de temperatura exterioară. La determinarea valorii temperaturii de proiectare, se iau în considerare diferențele de temperatură dintre spațiile exterioare și cele interioare. Temperatura de proiect este determinată cu ajutorul unor cadre medicale calificate, care cunosc care este temperatura adecvată pentru lucru și mișcare în spațiile de locuit și care este diferența de temperatură recomandată dintre spațiile exterioare și cele interioare. Prin urmare, iarna setați termostatul la 22°C.

    2. Temperatura ideală pentru perioada verii

    În lunile de vară, temperatura de proiect și temperatura optimă în spațiile de locuit sunt de 26°C, fiind acceptate și temperaturile de până la 28°C. Spațiile interioare cu temperaturi mai ridicate trebuie să fie răcite. Răcirea camerelor se poate face cu: ventilatoare, aparate de climatizare sau un sistem de ventilație. Pe timpul funcționării sistemului de climatizare trebuie să se închidă ferestrele și să se coboare storurile. Vara, este necesar să ne asigurăm ca nu cumva să ne supraîncălzim corpul.

    Sfaturi de specialitate de la HOLY HEAT SRL

    Care sunt avantajele folosirii unui termostat?

    Utilizarea unui termostat pentru controlul temperaturii unui spațiu are multiple avantaje. Primul este confortul creat, având temperatura dorită constantă (sau aproape dorită), indiferent de variațiile temperaturii exterioare. Totodată permite crearea a mai multor regimuri de temperatură zilnică, normală sau economică în funcție de destinația habitatului (birou, locuință, etc) și dorința utilizatorului.  Fără un termostat este aproape imposibilă asigurarea unei temperaturi constante în încăpere, modificând doar temperatura agentului termic, lucru ce ar trebui făcut la intervale de cc 30 de minute, ținând cont de variația temperaturii exterioare. Pentru acest lucru sunt automatizări ce țin cont de temperatura exterioară, măsurată cu o sondă, astfel temperatura agentului termic fiind direct corelată cu temperatura exterioară. Și în acest caz, pentru o temperatură ambiantă cu precizie mai bună se monitorizează și T ambiantă cu o altă sondă de tempetatură interioară, aceasta având rolul de a integra alături de cea de exterior și ceea ce se petrece în încăpere, nelegat de T exterioara (indicatorul cu impactul cel mai mare asupra T interioare), în speță :- aport de caldură suplimentar în funcție de numărul persoanelor din încapere sau a unor aparate ce generează în subsidiar caldura (frigidere, Tv, aragaz, cuptor, iluminat classic…), - pierderile termice normale ale spațiului sau cele ocazionale generate de aerisire, etc.

    Un alt avantaj foarte important al utilizării termostatului este economia de combustibil. Din experienta de peste 30 de ani în domeniu am constatat că prin utilizarea unui termostat se economisește min 30% combustibil în principal datorită corelarii proaste dintre T exteriaoră și T ambiantă și a inerției termice a clădirii.

    Termostate On /Off

    În general, termostatele noi, electronice pot fi reglate din 0,5 în 0,5 grade C și comandă furnizarea de agent termic cu un ecart de +- 0,2 grade C, iar cele mecanice, cu bimetal au un ecart de chiar +- 2grade C. Asta înseamnă că dacă setez T ambiantă la 20 grade C, termostatul va opri furnizarea de agent termic la T ambiantă de 20,2 grade C și va reporni când aceasta scade la 19,8 grade C, în primul caz, iar în al doilea, cel mecanic T ambiantă va fi de 22/18 grade C!

    Termostate inteligente

    Din această gamă nu fac parte, după cum ar crede unii, cele smart ce pot fi comandate prin WIFI, în general și acestea fiind tot de tipul On/Off. (adică pornesc sau opresc în funcție doar de T ambiantă având ca rezultat o T ambiantă situată în jurul valorii setate cu un ecart mai mare sau mai mic funcție de termostat și de INERȚIA TERMICĂ a sistemului).

    Termostatele inteligente, în prima fază lucrează ca și cele normale, după care studiază evoluția temperaturii încăperii (creșterea de după oprire și scăderea de după pornire, ambele generate de inerția termică), astfel învățând specificul instalației și modul de reacție al sistemului. Integrând aceste date termostatul va ști care este momentul la care ar începe scăderea temperaturii ambiante și pentru a evita acest lucru va comanda pornirea cu anticipație, același principiu logic folosindu-l și la oprire. Astfel, termostatele inteligente dirijează funcționarea instalației asigurând o temperatură perfect constantă, liniară, nu în “dinți de fierăstrău”, mai mari sau mai mici funcție de ecart. Din păcate sunt tot mai rare în ultimul timp deoarece prețul unuia ca acesta cu fir este mai mult decat dublu decât al unuia On/Off wireless.

    Legat de temperatura optimă ambientală pentru o locuință, niște studii europene serioase făcute cu destul de mulți ani în urmă, au concluzionat că aceasta ar fi de cca 21,8 grade C în timpul zilei iar pe timpul nopții mai redusă cu câteva grade, fapt ce face ca organismul uman să se odihnească mult mai bine. În România, am constatat că nivelul temperaturii ambientale este mai mare cu câteva grade decât cel normal iar temperatura de noapte mai mare decât cea diurnă! (pun acest lucru anormal pe seama traumelor suferite de poporul român prin înfrigurare în timpul perioadei comuniste).

    In anii ’90 am fost solicitat la reședința Ambasadorului Danemarcei pentru a găsi o soluție de control a temperaturii ambientale, aceasta devenind foarte mare în urma unor imbunătățiri aduse instalației existente. Pe o instalație veche cu circulație naturală (fără pompe) s-au montat pompe și termostat ce comanda funcționarea pompelor și arzator automat în locul celui ce il pornea fochistul. Excelența Sa, Domnul Ambasador, un om extraordinar m-a întrebat ce se întamplă și ce se poate face. I-am explicat că destul s-a spus că în România se moare de frig și l-am rugat să comunice poporului danez că acum se moare de cald… Până a doua zi când urma să îi montăm o clapetă de sens ce urma să oprească circulația naturală a agentului termic în instalație.

    Din punct de vedere economic fiecare grad ambiental în plus generează o creștere a consumului de combustibil cu cca 6-7 %.

    Florin Zmaranda, HOLY HEAT SRL

    3. Reabilitarea energetică a clădirilor

    Dacă temperatura de proiectare din locuințe nu este atinsă nici vara și nici iarna, este necesară reabilitarea energetică a clădirii rezidențiale. Cu acest scop, trebuie identificate  locurile cu cele mai mari pierderi de căldură și penetrări de aer rece. Reabilitarea energetică a unei clădiri este o lucrare complexă, care necesită o soluție profesională. Contactați firme specializate, pentru a găsi soluția potrivită pentru clădirea dumneavoastră.

    Dacă decideți să instalați, să controlați sau să înlocuiți sistemul de ventilație, ne puteți contacta la DaiBau.rs. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    1154
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Tubulatură ventilație?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.