Tuturor ne este cunoscută următoarea situație pe timpul iernii: geamuri aburite, aer înfundat, mulți vapori de apă și oglinzi de baie aburite, ca să nu mai vorbim de mirosuri amestecate. Pentru a ști cum să rezolvăm problema condensului în locuință, trebuie mai întâi să stabilim ce este condensul și ce îl provoacă.
Ce este condensul?
Procesul de creare a condensului poate fi explicat în cel mai plastic mod cu următorul exemplu: când scoatem o sticlă de apă din frigider, pe ea se formează picături. Condensul apare atunci când aerul cald și umed intră în contact cu o suprafață semnificativ mai rece, cum ar fi geamul ferestrelor. La acest contact, temperatura aerului începe să scadă brusc și, odată cu aceasta, scade și capacitatea sa de a reține umiditatea și se formează pe suprafața rece sub formă de condens.
”În timpul condensării, are loc o tranziție de la o stare gazoasă la o stare lichidă - vaporii de apă din aer creează picături de apă la contactul cu o suprafață rece.
De ce apare condensul?
Există două motive pentru care apare cel mai adesea condensul: umiditatea excesivă a aerului din cameră, adică cantitatea excesivă de umiditate și suprafețele reci din interiorul clădirii.
”Condensul apare din cauza unui nivel ridicat de umiditate care răâane în spațiu o perioadă îndelungată și este rezultatul unei sarcini permanente.
O diferență prea mare între temperatura exterioară și cea interioară este un motiv clar pentru condens.
De ce condensul apare cel mai des iarnă?
Răspunsul la această întrebare poate fi găsit în propoziția anterioară. În lunile de iarnă, aerul exterior este aspru și rece, iar spațiile interioare se încălzesc, așa că de fiecare dată când temperatura exterioară scade, vaporii de apă se condensează pe partea interioară a sticlei.
”Aerul cald din cameră conține mai multă umiditate decât aerul rece din exterior și atunci când aerul umed din interior intră în contact cu suprafața rece a sticlei, se formează condens.
Al doilea motiv este cu siguranță lipsa ventilației și, prin urmare, prezența mai mare a umidității în aer. Nivelul excesiv de umiditate în spațiile de locuit în timpul iernii este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă locatarii.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale condensului?
După cum spuneam, condensul apare din cauza umidității ridicate a aerului și a suprafețelor insuficient încălzite și este ușor de concluzionat că cele mai frecvente cauze sunt lipsa ventilației și izolației, cu accent pe punțile termice.
O ventilație bună a spațiilor de locuit este de o importanță cheie pentru cea mai bună calitate posibilă a vieții în acestea. Permite circulația aerului, reglarea umidității, reduce concentrația de microorganisme dăunătoare și praf... Absența sau ventilația necorespunzătoare duce la acumularea de umiditate. Dacă vaporii de apă care se produc în spații închise nu au posibilitatea de a ieși afară, se produce condensul.
Un nivel ridicat de umiditate este prezent în special în băi și bucătării, deoarece în aceste încăperi se generează cea mai mare cantitate de abur și nu există suficient debit de aer proaspăt. Pe lângă faptul că strică aspectul întregului interior, umiditatea provoacă și numeroase probleme de sănătate, inclusiv probleme respiratorii și reacții alergice. În plus, umiditatea excesivă continuă poate duce la deteriorarea structurală a clădirii, ceea ce va necesita reparații costisitoare și va reduce valoarea proprietății în sine.
”Descoperirea cauzei umezelii este primul pas către soluționarea eficientă a acesteia.
Umiditatea ridicată a aerului în spațiile închise este cauzată de activitățile casnice zilnice, precum spălarea și uscarea rufelor, gătitul, menținerea igienei personale. Știați că o familie de patru persoane produce în medie aproximativ 10 litri de aburi pe zi? Și pentru opt ore de somn, doi adulți produc 0,64 litri de vapori de apă?
”Ființele vii - oamenii în timpul proceselor metabolice și respirației, dar și plantele prin procesul de transpirație - duc la un nivel crescut de umiditate.
Se poate întâmpla ca umezeala să rămână prinsă în construcția și structura clădirii (schelet), din cauza uscării insuficiente a materialelor de construcție.
Condensul apare cel mai adesea în clădirile care nu sunt bine izolate. Grosimea insuficientă a izolației termice și îmbinările prost executate ale ferestrelor, ușilor și fațadelor vor crea suprafețe reci. O punte termică este un punct de trecere excesivă sau de transfer de căldură, cauzat de izolarea cu grosime insuficientă și de tâmplărie prost executată, adică îmbinări necorespunzătoare între diferite materiale. Punțile termice sunt cele care duc la condens și pierderi de căldură și sunt una dintre cele mai mari probleme din punct de vedere al eficienței energetice.
Oamenii înșiși contribuie la crearea condensului cu intenția de a economisi. Și anume, mulți decid să oprească încălzirea în timpul nopții sau să o reducă mult, ceea ce face ca pereții să se răcească, iar când temperatura crește din nou dimineața și începe încălzirea, schimbarea dintre cald și rece va duce la condens. Condensul apare și atunci când oamenii își încălzesc locuința doar parțial, adică doar anumite încăperi, ceea ce duce la răspândirea umezelii din încăperile calde în camerele reci și formarea de condens
Părerea că condensul are loc numai în clădirile mai vechi, cu siguranță, nu este justificată. Condensul apare adesea în clădirile noi, cu grosimea izolației adecvate și tâmplărie nouă care etanșează bine și împiedică schimbul de aer exterior și interior. Deci care este problema? În acest caz, problema este ventilația insuficientă, ceea ce duce la suprasaturarea aerului cu umiditate.
”Ferestrele moderne, care sunt închise ermetic, împiedică schimbul natural de aer și trecerea umezelii.
Cum se poate rezolva condensul?
În primul rând - asigurați o ventilație adecvată. Aerisiți în mod regulat încăperile prin deschiderea largă a ferestrelor, de cel puțin trei ori pe zi timp de 10-15 minute. Ventilația naturală este cea mai ieftină modalitate de a asigura circulația aerului.
Cu toate acestea, ventilația naturală nu este cea mai bună soluție energetică, și deci nici economică, nici ecologică în lunile de iarnă, deoarece aerul din interior se răcește într-o clipă. În acest caz, sunt necesare sisteme de ventilație. Astăzi, sistemele de ventilație cu recuperare sunt din ce în ce mai frecvente. Acestea sunt sisteme prin intermediul cărora încăperile sunt ventilate mecanic, dar în așa fel încât aerul cald de ieșire transferă o parte din energia termică, adică încălzește aerul proaspăt care intră, care este de o temperatură semnificativ mai scăzută. În acest fel se reduc pierderile de căldură care s-ar produce prin ventilația naturală.
Cât costă sistemele de ventilație? Prețul aproximativ al ventilației mecanice cu recuperator variază între 1.500 si 2.500 EURO, în funcție de mărimea casei.
Dacă sunteți în căutarea unor profesioniști cărora le-ați încredința instalarea, și ulterior întreținerea sistemului de ventilație, puteți solicita ajutor la daibau.ro, complet gratuit, rapid și simplu. Trebuie doar să completați cererea de pe site-ul nostru și în curând companiile profesionale vă vor contacta cu o ofertă potrivită.
”Când gătiți, porniți hota și în baie folosiți un ventilator. Dacă puteți, nu vă uscați rufele în interior. Acest lucru va limita acumularea de umiditate.
De asemenea, puteti influența reducerea condensului prin încălzirea uniformă a spațiului de locuit, dar și printr-o mai bună izolare a clădirii, astfel încât pereții fațadei să nu fie reci. În plus, alegerea tâmplăriei de înaltă calitate și instalarea corectă a acesteia sunt de o importanță crucială pentru a nu crea punți termice.
”Ferestrele montate necorespunzător, cu ventilație insuficientă, combinate cu o cantitate mare de vapori de apă, reprezintă o combinație ideală pentru apariția condensului.
Pentru o fereastră standard din PVC cu geam dublu, va trebui să cheltuiți de la 90 la 160 EURO/m2, iar pentru una medie din aluminiu de la 150 la 300 EURO/m2. Pentru o fereastră din lemn cu geam termopan, pervaz și montaj, veți cheltui de la 100 la 180 EURO/m2.
Ce cauzează condensul?
Umiditatea condensată după un anumit timp provoacă formarea mucegaiului. Mucegaiul este foarte persistent și greu de îndepărtat. Mucegaiul de condens apare mai întâi în locurile cele mai reci ca urmare a punților termice.
”Prezența continuă a umezelii pe perete permite sporilor de mucegai să se dezvolte și să se transforme în mucegai.
Mucegaiul are un aspect, miros neplăcut și poate fi foarte dăunător sănătății, mai ales persoanelor cu probleme respiratorii.