Pentru zona

    Ventilația în unitățile de catering - de ce este necesară?

    Pandemia de covid,  precum și subiectul din ce în ce mai frecvent al poluării aerului, au dus la acordarea unei atenții mult mai mari ventilației spațiilor închise. Ventilația poate fi definită ca reînnoirea aerului în încăperile închise destinate locuinței și lucrului, aerisire și este necesară în special acolo unde locuiește un număr mare de persoane. De aceea subiectul acestui text este ventilația în unitățile de catering.
    Articol de specialitate 163
    Ventilarea în unități de catering
    Avem 1641 executanți pentru domeniul Tubulatură ventilație:

    De ce este necesară ventilația în unitățile de catering?

    Aerul curat este necesar pentru fiecare ființă pentru dezvoltarea normală a funcțiilor vitale. În camerele închise, în special în cele în care stau un număr mare de persoane, calitatea acestuia poate fi discutabilă.

    Este deosebit de dificil să se mențină calitatea aerului la un nivel satisfăcător în unitățile de alimentație public.  Un număr mare de vapori care apar în timpul preparării alimentelor (în timpul prelucrării tehnice, alimentele eliberează numeroase evaporări, mirosuri care afectează negativ calitatea aerului din interior), particulele de grăsime și alți compuși chimici se deplasează prin aer în încăperile închise. În perioada mai rece a anului, este afectată și de încălzire - aerul devine uscat datorită acțiunii elementelor de încălzire și există, de asemenea, unul dintre cei mai mari dușmani ai aerului curat - fumul de tutun, care este prezent în unitățile de catering mai mult decât în orice alt loc.  De asemenea, agenții chimici de curățare pot elibera anumite substanțe nocive în aer, iar frecvența curățeniei este semnificativ mai mare în unitățile de alimentație publică decât în ​​clădirile rezidențiale, atât datorită frecvenței mai mari a oamenilor, cât și a utilizării mai frecvente a bucătăriei - este necesar pentru a curăța în fiecare zi aragazul, chiuveta, grătarul, mașina de spălat.

    Pe lângă faptul că oaspeților nu le va fi plăcut să stea într-o cameră care este plină de diferite mirosuri, adesea neplăcute de la prepararea alimentelor, fum de tutun (deși în majoritatea unităților de catering spațiul este împărțit în zone pentru fumat și nefumători, din cauza lipsei  unei ventilații adecvate, fumul se răspândește în toată încăperea), absența ventilației poate avea efecte negative asupra sănătății persoanelor care lucrează în acele unități de alimentație publică. Acestea variază de la probleme de respirație ușoare până la probleme de sănătate mai grave la persoanele cu probleme respiratorii, cum ar fi astmul, bronșita, alergiile. Prin urmare, schimbul de aer în spații închise, cu accent pe facilitățile de catering, este condiția primordială pentru un sejur de calitate în acestea.

    Ventilarea restaurantelor
    În unitățile de catering ste deosebit de dificil să se mențină calitatea aerului la un nivel satisfăcător 

    Când vremea este frumoasă afară, spațiile pot fi ventilate într-o oarecare măsură prin deschiderea ferestrelor și ușilor, dar în lunile de iarnă acest lucru nu este posibil. Apoi se pot observa consecințele absenței sau utilizării incorecte a ventilației - aerul devine înfundat și afumat într-un timp foarte scurt.

    Prin urmare, ventilația în unitățile de alimentație publică este reglementată prin lege. Regulamentul privind condițiile și modalitatea de desfășurare a activităților de catering, modalitatea de prestare a serviciilor de catering, clasificarea unităților de catering și cerințele tehnice minime pentru amenajarea și dotarea spațiilor de catering prevăd că  „Trebuie asigurată ventilație naturală sau artificială în toaleta pentru oaspeți. Dacă în toaleta pentru oaspeți este prevăzută ventilație naturală, ferestrele trebuie să fie din sticlă opacă sau cu posibilitate de protecție din exterior”. De asemenea, baia din cameră trebuie să aibă ventilație naturală sau artificială, respective  aceleași condiții pentru o baie comună. Totodată și ventilația naturală sau artificială trebuie asigurată și în toaleta comună și comună. cabină de toaletă . Dacă se asigură aerisire naturală a băii și a toaletei, adică a toaletei, ferestrele trebuie să fie din sticlă opacă sau cu posibilitate de protecție față de vederea din exterior. Aceleași condiții se aplică și în etnoturism, unde  baia dintr-o gospodărie turistică rurală are ventilație naturală sau artificială.

    Regulamentul privind normele tehnice de protecție împotriva incendiilor a unităților de alimentație publică prevede că sistemele de ventilație și/sau climatizare ale unităților de alimentație publică trebuie proiectate și executate în așa fel încât alegerea materialelor sistemului și montarea clapetelor rezistente la foc să prevină efectele nocive ale produselor de fum asupra persoanelor aflate pe căile de evacuare. Toate unitățile de catering trebuie să fie dotate cu sisteme de siguranță pentru ventilație sau aer condiționat care sunt folosite pentru a crea condiții sigure de evacuare, în conformitate cu prevederile reglementărilor privind proiectarea și implementarea acestor sisteme. Curățarea, întreținerea și verificarea corectitudinii elementelor sistemului de ventilație și/sau aer condiționat al unității de cazare trebuie să se facă cel puțin o dată la șase luni, iar corectitudinea clapetelor rezistente la foc și a tuturor elementelor acestora trebuie verificată o dată  la două luni, asupra căruia trebuie făcut un proces-verbal și ținută evidența. De asemenea, supapele rezistente la foc care sunt proiectate și fabricate în sisteme de ventilație sau de climatizare pot avea cel mult 30 de minute mai puțină rezistență la foc decât elementele de construcție prin care trece canalul în care sunt instalate, dar nu mai puțin de 30 min. În cazul în care se prevede instalarea a trei sau mai multe clapete rezistente la foc în sistemele de ventilație sau de climatizare, dispozitivul de închidere automată a clapetelor trebuie activat printr-un semnal de la centrala de alarma de incendiu.

    Așadar, cafenelele, restaurantele, dar și toate celelalte faciilități de catering trebuie să aibă  un astfel de sistem de ventilație care să ofere fiecărui oaspete un sejur sigur și plăcut.  Aerul proaspăt, filtrat, la temperatura corespunzătoare, trebuie să fie disponibil în orice moment.

    Cum poate fi asigurată ventilația în unitățile de catering?

    În acest scop, un sistem de ventilație cu recuperare este o alegere excelentă. Asigură o calitate excelentă a aerului în spații închise, cu economii semnificative de energie. Este un sistem de ventilație cu utilizarea căldurii reziduale (prin recuperator), care asigură un număr suficient de schimbări de aer cu preîncălzirea acestuia la temperatura corespunzătoare. În acest fel se menține microclimatul optim în incintă. Pentru a spune în cel mai plastic mod: pe de o parte, aerul viciat este aspirat din încăperi, iar pe de altă parte, este aspirat aer proaspăt din exterior.

    Sistem de ventilare cu recuperator
    Un sistem de ventilație cu recuperare este o alegere excelentă pentru ventilația în unitățile de catering

    Recuperatorul de căldură este un dispozitiv care conține un schimbător de căldură, ca parte principală, și două ventilatoare. Aerul cald folosit transferă o parte din energia sa termică în aerul proaspăt, care este rece. Intră în sistem prin grătarul de fațadă și ajunge la recuperator, unde nu există contact „fizic” între aerul uzat și cel proaspăt, transferul de căldură are loc doar în recuperator.

    Sistemul de ventilație cu recuperare transferă căldura perfect, economisind astfel energie - dacă temperatura aerului de evacuare, aer uzat este de 20 de grade, iar aerul nou, proaspăt este de 0 grade, atunci când aerul proaspăt este suflat în cameră, temperatura aerul proaspăt, cu ajutorul acestui sistem, va fi de 18 grade fără încălzire suplimentară.

    Întreținerea sistemului de ventilație cu recuperare presupune curățarea și/sau înlocuirea filtrelor uzate. Una dintre cele mai mari probleme poate fi cauzată de grăsimea acumulată, care este ușor inflamabilă. Dacă un incendiu începe într-o parte a sistemului de ventilație, acesta se poate răspândi rapid și ușor în întregul sistem și în alte părți ale clădirii. Prin urmare, este necesar să se acționeze preventiv și să se contacteze periodic experți și persoane autorizate care vor efectua degresarea sistemului de ventilație folosind diferite metode, fie curățare mecanică sau mecanică, fie metode chimice.

    Ventilarea în bucărărie
    Una dintre cele mai mari probleme cu acest sistem de ventilație poate fi cauzată de grăsimea acumulată, care este ușor inflamabilă

    Cât costă sistemele de ventilație? Prețul depinde de lungimea necesară a conductei, de numărul de ventilatoare și recuperatoare, precum și de dacă sistemul este utilizat pentru încălzire și/sau răcire. Dacă sunteți în căutarea unei firme profesioniste căreia să îi încredințați instalarea și întreținerea  ulterioară a sistemului de ventilație, puteți ti solicita ajutor la daibau.ro, complet gratuit, rapid și simplu. Trebuie doar să completați cererea de pe site-ul nostru și în curând companiile profesionale vă vor contacta cu o ofertă potrivită.

    Articol de specialitate 163
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Tubulatură ventilație?

    Avem 1641 executanți pentru domeniul Tubulatură ventilație:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 1641 executanți pentru domeniul Tubulatură ventilație
    8.9
    0

    AIR COLD TECH SRL


    8.9
    0

    PRIMTECH SRL


    8.9
    0

    HABIKON CONSTRUCT S.R.L.


    8.9
    0

    ALUMINVEST SRL