În continuare:
1. De ce are loc ventilația naturală?
Pe scurt, condițiile pentru ventilația naturală sunt asigurate de diferențele de temperatură și de vânt. Temperatura din interiorul unei clădiri este întotdeauna mai ridicată decât cea din exterior, mai ales iarna, astfel încât densitățile aerului cald și rece sunt și ele diferite. Datorită diferenței în densitatea aerului cald și rece, există o anumită diferență în presiune, care influențează mișcarea aerului. Un astfel de aer rece intră în interiorul clădirii printr-o fereastră sau o altă deschidere.
Mișcări similare ale aerului pot fi cauzate de diferențele de presiune cauzate de vânt. Se creează presiune ridicată pe partea clădirii expuse la vânt, iar presiunea scăzută pe celelalte. Diferența de aer dintre aceste părți provoacă o pătrundere mai intensă a aerului în camere.
2. Curent de aer
2.1. Ce este un curent de aer?
Toată lumea recunoaște acest fenomen - o pătrundere puternică a aerului prin cameră, care de obicei trântește o fereastră sau o ușă. Și toți știu imediat cine este de vină pentru asta - curentul. Cu toate acestea, un expert, adică o explicație științifică, spune că acești curenți accelerează și măresc fluxul de aer în interior. Pentru că merg mereu în aceeași direcție, provoacă o senzație neplăcută, așa că oamenilor de obicei nu le place să stea mai mult într-un astfel de loc.
2.2. Tipuri de curenți de aer
În principiu, există două tipuri de cureți. Prima este o consecință a proceselor naturale și a circulației aerului, iar a doua este creată mecanic. Curentul generat mecanic apare din cauza funcționării necorespunzătoare a ventilației mecanice, adică a dispozitivelor. Acest lucru se poate întâmpla din cauza proiectării slabe și incorecte a sistemului de ventilație sau din cauza deteriorării sau a defecțiunilor dispozitivelor care nu funcționează corect. Curentul natural este ușor de rezolvat, deoarece este necesară doar închiderea ferestrelor și ușilor, în timp ce acela cauzat de ventilație necesită o soluție și o reparație profesională.
2.3. Sunt curenții de aer periculoși?
Sigur ați auzit vreun proverb sau ceva asemănător, deși nu lipsesc nici glumele pe această temă. Dacă există sau nu adevăr în asta, este cu siguranță o chestiune de evaluare personală și atitudine subiectivă. Cu toate acestea, oamenii de știință spun că, tocmai pentru că suflă mereu în aceeași direcție, oamenii sunt mai incomozi și îi simt mai puternic decât sunt de fapt. Pentru că „bate în același loc” – de fapt, răcește o parte, mai mică, a corpului și asta poate provoca creșterea durerilor și simptomelor pe care le aveți deja; în plus, fluxul de aer mai rapid și mai puternic transportă mai mulți alergeni, astfel încât aceștia pot cauza unele probleme dacă sunteți deja predispuși la infecții respiratorii. Cu toate acestea, boala ca o consecință directă a curenților este puțin probabilă.
2.4. Curentul de aer poate fi util
Poate sună imposibil, dar curentul poate ajuta cu adevărat. Datorită cantității mari de aer proaspăt care vine și trece prin încăperi în timpul acestui proces, acestea pot fi ventilate foarte rapid și eficient. Acest lucru este util în special pentru ventilarea încăperilor umede, cum ar fi băile și toaletele, sau pentru eliminarea mirosurilor puternice care apar în timpul gătitului în bucătărie. Dacă trebuie să așteptați mai mult de 10 minute pentru ca o cameră să fie aerisită cu ventilație naturală obișnuită (fără a crea curenți), curentul o va ventila în doar câteva minute. În același timp, bineînțeles, trebuie avut grijă ca ferestrele și ușile să nu se trântească sau să se blocheze.
3. Cum are loc ventilația naturală în camere?
3.1. Faceți un curent de aer
Camera poate fi aerisită adecvat cu ventilație naturală în următoarele două moduri.
O posibilitate este ca spațiul de pe același perete exterior să aibă două deschideri, una pe partea inferioară și alta pe cea superioară. Așa se stabilește ventilația naturală cu ajutorul așa-numitului efect coș de fum. Aerul rece intră în spațiu prin deschiderea inferioară, circulă prin el și se încălzește, ceea ce îl face mai ușor, motiv pentru care se ridică și iese prin deschiderea din partea superioară a peretelui. O altă posibilitate de ventilație naturală intensivă a încăperii este fluxul diagonal de aer prin încăpere. Această metodă intră în considerare atunci când încăperile din clădire sunt poziționate, adică orientate în direcția nord-sud. În acest caz, deschiderile sunt amplasate una în partea inferioară a unui perete dintre pereții exteriori, iar celelalte în jumătatea superioară, tot a peretelui exterior, dar pe partea opusă. Și în acest caz, circulația naturală a aerului se stabilește prin intrarea acestuia prin deschiderea inferioară, înconjoară încăperea și iasă prin deschiderea superioară.
3.2. Ventilația naturală a clădirilor cu mai multe locuințe
Dacă proiectarea prevede acest lucru, multe clădiri pot fi bine ventilate în mod natural. În astfel de planuri, un anumit spațiu este lăsat intenționat în partea centrală a clădirii, astfel încât să acopere toate etajele. Aerul proaspăt ajunge apoi în partea centrală a clădirii dinspre deschiderile fațadei, înconjurând spațiul și când este încălzit se ridică și iese prin deschiderile acoperișului. Acest mod de ventilație este mai puțin intens și, prin urmare, mai puțin vizibil, iar pe oameni, în general, nu-i deranjează și în același timp, aerisește eficient întreaga clădire.
4. Canale de ventilație
Totuși, există o altă modalitate de ventilație pentru care sunt folosite și legile fizice ale circulației aerului în natură. Dar, o astfel de mișcare nu provoacă curenți de aer, așa că este considerată mai plăcută. Mai mult, această ventilație naturală este văzută ca fiind eficientă din punct de vedere energetic, adică mai durabilă, deoarece funcționează chiar și atunci când nu există ferestre și uși vizavi. Acest tip se numește canal de ventilație. Se face astfel încât aerul proaspăt să intre prin țevi metalice încorporate în perete, care duc de la fațada exterioară sub placa de mezanin deasupra subsolului, și în sus, spre încăperile casei. Fiecare canal vertical metalic conține o singură deschidere de ventilație pe un singur etaj al casei, astfel încât mirosurile neplăcute de la diferite etaje sau apartamente nu pot fi amestecate. Canalele duc în principal către zonele în care o ventilație regulată este crucială, adică spre bucătării, cămări, garaje, toalete și băi. Canalele în care sunt instalate țevile metalice sunt deja realizate în acest scop în blocuri de beton sau cărămizi, astfel încât atunci când sunt montate și tencuite, devin complet invizibile.
5. Ce ne sfătuiesc experții?
5.1. De ce aerul rău rămâne în casă?
Clădirile moderne sunt proiectate în principal astfel încât, datorită economiilor de energie și consumului eficient, să fie impermeabile, de fapt aproape ermetice. Acest lucru economisește la încălzire și răcire, dar, din păcate, creează și o lipsă de oxigen proaspăt în încăperi. De aceea aerul din apartamente este uzat, umed și are un miros neplăcut. Datorită umidității ridicate se formează mucegai, o concentrație mare de dioxid de carbon care provoacă dureri de cap, probleme respiratorii, boli...
5.2. Ce se poate face în privința asta?
În toate spațiile de locuit renovate și noi este nevoie de o soluție privind problema ventilației (înlocuirea aerului uzat cu cel proaspăt). Unele sisteme sunt potrivite în special pentru construcții noi, iar unele sunt destinate instalării în timpul renovării. Dispozitivele locale de ventilație cu schimbător de căldură sunt ușor de instalat în perete, nu necesită mari lucrări de construcție și rezolvă eficient problema de ventilație. Ele furnizează și elimină alternativ oxigenul și sunt aproape complet invizibile datorită unităților dispozitivelor proiectate modern. Dispozitivele lucrează constant la cel mai scăzut nivel de funcționare, cu excepția cazului în care umiditatea crește sau când le ridicați (manual) puterea de funcționare. Pe de altă parte, sunt ușor de curățat și întreținut deoarece toate piesele sunt ușor accesibile și trebuie doar să urmați instrucțiunile producătorului.
Dacă decideți să instalați unul dintre sistemele de ventilație naturală sau îmbunătățită, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și furnizorii și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.
Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.