Pentru zona

    Fațada - tot ce trebuie să știți

    Articolul a fost citit chiar de 928+ utilizatori
    Fațada protejează clădirea de factorii de mediu nefavorabili, dându-i în același timp un aspect frumos.
    928
    37207955 m

    1. Ce trebuie să știți înainte de a alege sistemul de fațadă al casei

    Fațada protejează clădirea de factorii de mediu nefavorabili, dându-i în același timp un aspect frumos.

    Fatada1.1 Informațiile cele mai importante, pe care trebuie să le obțineți înainte de a vă renova fațada casei sunt următoarele:

    - obțineți informații de specialitate cu privire la izolația cea mai adecvată pentru casa dumneavoastră;

    - interesați-vă cu privire la prețul execuției diferitelor tipuri de fațadă pe metru pătrat;

    - alegeți stratul final al fațadei dumneavoastră - consultați-vă în această privință cu un arhitect sau cu un specialist în vopsele;

    - aflați, dacă puteți obține o subvenție pentru execuția fațadei

    - planificați ca execuția fațadei să fie realizată în perioada anului, în care condițiile de mediu sunt optime pentru acest tip de lucrare (temperatura aerului, precipitațiile, lumina solară).

    1.2 Obținerea unei subvenții din Fondul pentru Mediu pentru fațadă – dacă clădirea va avea izolație exterioară

    Pentru a obține o subvenție din Fondul pentru Mediu pentru renovarea sau execuția fațadei casei, trebuie să îndepliniți condiția ca sistemul de fațadă să aibă cel puțin 18 cm de izolație termică. Puteți obține o subvenție și dacă imobilul dvs. este deja echipat cu izolație termică și îi adăugați o izolație termică suplimentară.

    Fondul pentru Mediu subvenționează până la 20 % din cheltuielile recunoscute ale investiției (dar nu plătește mai mult de 12 EUR/m2). Dacă imobilul dvs. se află în una din zonele care au adoptat Ordonanța privind calitatea aerului, puteți obține chiar și o subvenție de până la 50% din valoarea investiției. Persoanele defavorizate pot obține chiar și un stimulent financiar, în valoare de 100% din costurile recunoscute ale investiției.

    Fondul pentru Mediu nu recunoaște toate cheltuielile investiției. Din cheltuielile acceptate fac parte: costul cumpărării și al montării sistemului de fațadă, costul schelelor folosite, eliminarea și nivelarea tencuielii existente, montarea hidroizolației, demontarea pervazurilor vechi ale ferestrelor, prelucrarea obloanelor și cumpărarea și montarea noilor pervazuri ale ferestrelor.

    Subvenția nu se poate obține doar pentru un apartament sau un etaj al unui imobil cu mai multe apartamente. Execuția fațadelor este subvenționată doar în cazul imobilelor construite înaintea anului 2003. Imobilele ilegale trebuie să fie legalizate înainte de depunerea cererii de subvenționare.

    Cererea de subvenționare se depune la Administrația Fondului pentru Mediu înainte de începerea lucrărilor la fațadă. Execuția trebuie să fie realizată în termen de 9 luni de la primirea subvenției. În același timp, se poate primi și un credit de la Administrația Fondului pentru Mediu.

    Beneficiarul subvenției poate fi o persoană fizică (proprietarul imobilului, proprietarul unui etaj al unui imobil, titularul dreptului asupra imobilului sau chiriașul, dacă dispune de acordul scris al proprietarului)

    Administrația Fondului pentru Mediu oferă consiliere gratuită și asistență judiciară pentru pregătirea cererii de primire a subvenției.

    2. Fațada și izolația exterioară - alegerea executantului

    Majoritatea persoanelor se ocupă de execuția fațadei casei o dată sau de două ori în viață. Mulți executanți profită de acest lucru și de lipsa de experiență a clienților, realizând execuții de slabă calitate, nerespectând termenele și comunicând defectuos cu clienții. Deseori, aceștia încheie complet comunicarea cu clienții după finalizarea și achitarea lucrărilor, pentru a nu primi reclamații din cauza defectelor constatate ulterior. Deci, este foarte importantă alegerea unui executant de fațade de încredere. Cel mai bine este să trimiteți lista lucrărilor dorite mai multor firme. După ce le primiți ofertele, faceți o selecție a acestora și rugați executanții aleși să vă trimită un document cu lucrările lor de referință și cu datele de contact ale clienților avuți până la acel moment. Executanții de pe portalul Daibau sunt verificați și testați. Calitatea muncii lor este dovedită de evaluările făcute de către clienții pentru care au lucrat, publicate în profilurile lor. După ce ați ales executantul, semnați neapărat un contract cu el.

    3. Tipuri de fațade

    3.1 Tipurile cele mai folosite de sisteme de fațadă

    3.1.1 Fațada de contact

    Majoritatea caselor au fațade de contact, care pot avea straturi subțiri sau groase. Fațada de contact este un sistem de fațadă, care se aplică direct pe zidul portant în mai multe straturi. Stratul final al fațadei de contact este întotdeauna un strat de tencuială, care se poate aplica fie pe zidul portant, fie pe izolația termică. Deci, în acest fel se execută fațadele tencuite izolate sau fațadele tencuite neizolate.

    3.1.2 Fațada placată

    Fațada placată este un sistem de fațadă, în care zidul portant și stratul final al fațadei sunt separate (între acestea se află o construcție intermediară). Fațadele placate pot fi ventilate (atunci când există aer între zidul portant și stratul final) sau neventilate.

    Fațada ventilată

    Straturile care alcătuiesc fațada ventilată sunt: zidul portant, plăcile izolatoare autoportante (hidroizolatoare și izolatoare termic și fonic),  un strat de ventilare de minim 4 cm și plăcile exterioare. Zona intermediară de ventilare servește uscării umidității produse prin condensarea aburilor de apă, care se emană din construcție. În timpul verii, acest canal de ventilare ajută la reducerea încălzirii clădirii.

    Fațada neventilată

    Straturile care alcătuiesc fațada neventilată sunt: zidul portant, izolația și plăcile exterioare. Pentru că plăcile exterioare (din cărămidă, lemn, aluminiu etc.) se află chiar lângă izolație, este important a se alege un material care să respingă apa și să fie permeabil la aburi, pentru ca umiditatea rezultată în urma condensării să nu rămână în stratul izolator.

    3.2 Materialele folosite pentru placarea fațadei

    3.2.1 Fațada tencuită

    Fațadele tencuite se împart în fațade tencuite neizolate (așa-numitele fațade clasice) și fațade tencuite izolate.

    Fațadele clasice se întâlnesc cel mai frecvent la casele vechi, declarate monumente istorice. Aceste case necesită fațade rezistente din punct de vedere mecanic, fără izolație termică. Zidurile exterioare ale acestor obiecte nu sunt hidroizolate. Montarea unei izolații termice pe zid, ar împiedica ca acesta ”să respire” și să elimine umiditatea capilară. Tencuiala clasică este alcătuită din trei straturi: un strat aplicat prin pulverizare, un strat de tencuială grosieră și un strat de tencuială fină, înălbit cu vopsea de var sau vopsea de silicat (este important ca vopseaua ”să respire”!). Liantul tencuielii trebuie să fie în mod obligatoriu pe bază de var, ca să faciliteze uscarea zidurilor și pe partea exterioară.

    Fațada tencuită izolată este un sistem de fațadă alcătuit din mai multe straturi, în care izolația termică are atât rolul de a proteja termic, cât și de a susține stratul final (mortarul cu rol de adeziv și tencuiala finală). De obicei, se folosesc plăci din polistiren expandat sau lamele din lână minerală. Aceste sisteme de fațadă pot avea straturi subțiri sau groase.

    Plăcile izolatoare ale fațadelor cu straturi subțiri sunt lipite și fixate pe zidul portant, iar peste ele se aplică un strat subțire de tencuială cu grosimea de 3-6 mm, în care se incorporează o plasă de armatură din fibre de sticlă. Apoi se aplică o tencuială decorativă subțire cu grosimea de 2 mm. Fațada de contact cu straturi subțiri se execută atât la casele nou construite, cât și pentru reabilitarea unor clădiri vechi, zidite din diferite materiale de construcție.

    Fațada de contact cu straturi groase este adecvată mai ales pentru clădirile nou construite. Plăcile izolatoare se fixează pe zidul portant cu ancore suplimentare, care sunt prevăzute cu suporturi pentru plasa din oțel zincat, aplicată peste ancore. Peste această plasă se aplică mai întâi o tencuială pe bază din ciment. După uscarea acestei tencuieli, se aplică tencuiala finală.

    3.2.2 Fațada cu panouri decorative din lemn

    Lemnul este un material natural și ecologic, care a fost întotdeauna folosit în mediul rural. Ca și material de placare a fațadelor, lemnul prezintă multe avantaje: izolează termic, este un material rezistent și nobil, aportă o senzație de intimitate și este ecologic. Avem la dispoziție mai multe tipuri de lemn, care sunt adecvate pentru placarea fațadelor. Iată cele mai folosite tipuri de lemn: de brad, de pin, de măceș și de stejar. Fațada din lemn facilitează execuții unicate, pentru că avem posibilitatea de a alege între: lemnul masiv și plăcile din lemn prelucrat; profilul; modul de montare (suprapunere, lipire, cu rosturi între șipci...); diferitele moduri de prelucrare a părții exterioare. Lemnul se combină frumos și cu alte materiale (piatra, sticla, tencuiala...). Pentru a împiedica apariția ciupercilor și a mucegaiului, toate fațadele din lemn trebuie să fie ventilate.

    3.2.3 Fațada cu panouri decorative vitrate

    Fațadele vitrate sunt caracteristice mai ales pentru clădirile de afaceri, dar încep a fi folosite tot mai mult și la clădirile de apartamente. Pe timp de iarnă, camerele interioare ale clădirilor se încălzesc natural prin suprafețele mari din sticlă. Partea proastă este că vara aceste clădiri se pot supraîncălzi. În timpul zilei, fațadele vitrate lasă să intre în spațiile interioare ale clădirilor foarte multă lumină și astfel nevoia de lumină artificială este mai redusă. Fațadele vitrate de calitate se adaptează dinamic la condițiile de lumină și de vreme, echilibrează pierderea de căldură, facilitează aerisirea și altele. Este important ca fațada să faciliteze controlul asupra influenței razelor solare și protecția împotriva supraîncălzirii. Rezultatele optime se obțin prin: alegerea sticlei, a copertinelor și a trapelor de aerisire adecvate. Fațadele vitrate pot avea geamuri simple sau duble (spațiul interior dintre geamuri este umplut cu aer).

    3.2.4 Fațada cu panouri decorative din piatră

    Piatra masivă a fost utilizată pentru construcții din timpuri imemoriale. La începutul secolului al XX-lea, piatra a început să se folosească pentru execuția fațadelor, sub formă de plăci subțiri. Montarea plăcilor subțiri din piatră se poate face în două feluri. Prima metodă - care este deja depășită- constă în lipirea plăcilor pe zidul portant cu un liant din ciment. A doua metodă – care se folosește la ora actuală – este folosirea acestor plăci pentru execuția unor fațade ventilate. Între pietre și construcția portantă se află construcția interioară și o ”bandă” de aer, care face ca zidul ”să respire” și ca deformările construcției portante să nu apară pe fațadă. Între plăcile din piatră ale fațadelor (care au de regulă grosimea de 3 cm) se află rosturi de dilatate, care facilitează dilatarea plăcilor în cazul creșterii temperaturii și mișcarea lor, atunci când construcția interioară portantă ”respiră”.

    3.2.5 Fațada cu panouri decorative din fibră de ciment

    Aceste plăci sunt alcătuite din fibre sintetice și un liant din ciment. Ele sunt vopsite în diferite culori și pot fi netede sau ondulate. Structura suprafeței poate fi vizibilă sau acoperită. Plăcile se fixează pe construcția interioară metalică sau din lemn, lipite una de alta sau cu rosturi între ele. Plăcile din fibre de ciment oferă numeroase avantaje: sunt ignifuge, au o durată de viață îndelungată și se întrețin ușor.

    3.2.6 Fațada cu panouri decorative din materiale sintetice

    Plăcile din materiale sintetice sunt de cele mai multe ori din sticlă acrilică, policarbonat, clorură de polivinil, polistiren și rășină poliesterică nesaturată. Sunt transparente și pot fi vopsite în numeroase culori. Pentru că sunt ușoare, nu îngreunează construcția. Se montează pe construcția interioară, facilitează crearea de modele variate, fiind disponibile sub formă de plăci, benzi și lamele.

    3.2.7 Fațada cu panouri decorative din aluminiu

    Fațadele din aluminiu sunt realizate cu plăci din aluminiu de tip ”sandwich”, fiind alcătuite din mai multe straturi sintetice și aluminiu. Sunt acoperite cu filme de protecție multistratificate, care protejează fațada de factorii nefavorabili de mediu, cum ar fi: razele UV, ploaia acidă, poluarea industrială și diferite substanțe alcaline. Avantajele oferite de fațadele din aluminiu sunt următoarele: au o rezistență deosebită având în vedere greutatea plăcilor, sunt foarte solide, se prelucrează ușor, sunt rezistente la factorii nefavorabili de mediu, se întrețin ușor și sunt versatile. Se montează pe construcția interioară metalică. Plăcile pot fi combinate și cu alte tipuri de elemente de placare a fațadelor și sunt disponibile în diferite culori.

    3.2.8 Fațada cu panouri decorative din cărămidă și fațada cu panouri decorative ceramice

    Fațadele din cărămizi ceramice sunt foarte rezistente la factorii nefavorabili de mediu și se întrețin ușor. Montarea lor poate fi vizibilă sau nu. Nu sunt foarte des întâlnite la noi. Se folosesc mai ales în zonele cu precipitații frecvente și ierni blânde, de exemplu, în Marea Britanie și în Japonia.

    4. Procedura de execuție a unei fațade de contact

    Pentru a obține un rezultat de calitate, o funcționare corectă și un aspect final frumos este foarte important, ca fațada să fie executată cu profesionalism. Factorii cei mai importanți sunt următorii:

    4.1 Condițiile climaterice optime

    Una dintre condițiile importante, care trebuie a fi îndeplinite pentru executarea unei fațade de calitate, este ca lucrările să nu se realizeze atunci când, ziua sau noaptea, temperatura aerului scade sub 5 °C. De asemenea, nu se recomandă executarea fațadei la lumina directă a soarelui și nici pe timp de ploaie și vânt puternic.

    4.2 Suprafața portantă adecvată

    Suprafața pe care se lipește sistemul de fațadă trebuie să fie foarte netedă. Pe o lungime de 4 metri, aceasta poate prezenta diferențe de nivel de cel mult 1 cm. Atunci când se aplică adezivul, suprafața de bază nu trebuie să fie umedă. În cazul construcțiilor noi, se recomandă ca suprafața de bază din beton să se fi uscat cel puțin 1 lună înainte de începerea lucrărilor la fațadă. În caz contrar, pe fațadă pot apărea crăpături și diferențe de culoare.

    4.3 Aplicarea adezivului

    Pentru a împiedica execuția unei izolații de proastă calitate și circularea aerului în timpul placării zidurilor din cărămidă sau beton, adezivul se aplică pe marginile plăcilor izolatoare. Trebuie să se aplice un strat de adeziv cu lățimea de 5 cm și cu grosimea de maxim 2 cm. Atunci când izolația se lipește pe o suprafață netedă, adezivul trebuie să aibă grosimea de 1 cm și să se aplice pe întreaga suprafață a plăcilor izolatoare. Plăcile trebuie să fie montate imediat pe zid, pentru ca adezivul să nu se usuce prea rapid, pentru că astfel plăcile vor fi prost lipite.

    4.4 Montarea plăcilor izolatoare

    Este foarte important ca plăcile izolatoare să fie montate cât mai lipite una de alta. În cazul în care apar rosturi între plăci, acestea trebuie să fie umplute cu polistiren expandat.

    4.5 Montarea ferestrelor, a pervazurilor și a altor accesorii

    Mobilierul clădirii și elementele aferente trebuie să fie montate cu profesionalism și în conformitate cu toate reglementările, pentru a nu apărea zone de pierdere a căldurii.

    4.6 Balcoane izolate

    Zonele de pierdere a căldurii apar de cele mai multe ori atunci când se execută fațadele în zona balcoanelor neizolate. Astfel, pe clădire se formează condens pe suprafețele prin care se pierde căldura, putând apărea și mucegaiul.

     

    928
    Autorul: Daibau.ro

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Fațade case?