Pentru zona

    Arhitectura peisagistică

    Articolul a fost citit chiar de 4253+ utilizatori
    Arhitectura peisagistică este uneori, în sensul larg al cuvântului, definită ca o combinație practică de artă și știință care include proiectarea, planificarea și amenajarea spațiilor deschise și a peisajelor pentru a atinge cele mai înalte standarde de cultură de viață urbană, care, la rândul său, se bazează pe mediu exterior cultivat. Un expert care se ocupă de acest tip de îmbunătățire a mediului se numește arhitect peisagist. Nume precum modelarea peisajului, amenajarea peisajului, planificarea parcurilor și grădinilor sunt, de asemenea, folosite pentru arhitectura peisagistică. Vom încerca să explicăm despre ce este vorba cu adevărat, ce înseamnă amenajarea peisagistică și ce fel de impact poate avea.
    Articol de specialitate 4253
    arhitectura peisagistică
    Avem 724 executanți pentru domeniul Peisagistică:

    1. Ce este arhitectura peisagistică?

    Arhitectura peisagistică este o știință multidisciplinară, deoarece cuprinde planificarea și proiectarea spațiilor verzi, reperelor culturale și spații publice similare. Scopul arhitecturii peisagistice cuprinde realizările ecologice, sociale, comportamentale și de design. Aceste activități includ amenajarea teritoriului, amenajarea și proiectarea exterioară, renovarea mediului, a spațiilor deschise, rezolvarea problemei apelor pluviale, amenajarea de parcuri și zone de agrement. În plus, există infrastructură verde, proiectare și amenajare de spații verzi separate și comune, clădiri și structuri (grădini, curți, piețe, străzi și altele asemenea).

    1.1. Cu ce se ocupă arhitecții peisagiști?

    Pe lângă planurile de plantare a copacilor și plantelor și proiectarea plantațiilor sau grădinilor, arhitecții peisagiști se ocupă și de planificarea accesului la zonele verzi, adică proiectarea trecerilor și căilor care vor duce printr-un parc, grădină sau altă structură verde. Întregul concept de poteci, scări, piețe, fântâni, piese de mobilier pentru spații publice deschise, cum ar fi mese, bănci, scaune și, uneori, designul umbrarelor, platformelor și pavilioanelor depinde de ei. Pentru acestea, așa-numite obiecte nesolicitante, întrucât sunt obiecte de construcție, este nevoie adesea de ajutorul unor experți, precum arhitecți și designeri.

    1.2. Arhitectura peisagistică și alte profesii

    Arhitectura peisagistică include cunoștințe și abilități din arhitectură, construcții, botanică, horticultură, arte plastice, geografie, topografie, design industrial, ecologie, meșteșuguri și, mai ales, psihologia vieții. Un arhitect peisagist care știe toate acestea se poate ocupa de gândirea și proiectarea spațiilor verzi publice precum parcuri, drumuri, căi de acces, pasaje, căi de agrement, dar și unități rezidențiale, așezări, infrastructură publică, refacerea zonelor devastate și altele asemenea.

    Sfaturi de specialitate de la WINLAND SRL

    Cât durează procesul de la prima întâlnire cu clientul, până la începera proiectului de peisagistică?

    Data de început a proiectului de amenajarea peisagistică, în urma primei întâlniri cu clientul, este variabilă. Oferta de amenajare se transmite în maxim 2 zile de la întâlnire. Ulterior, dacă clientul dorește, se realizează și un proiect 2D-3D. După ce se aprobă proiectul, lucrările propriu-zise încep la o dată stabilită de comun acord cu clientul.

    Ce sfaturi aveți pentru cititorii noștri care se gândesc la amenajarea grădinii?

    Întotdeauna să luați în considere că amenajarea gradinii face parte dintr-un întreg - ACASĂ. Să îi acordați la fel de multa importanță, cât ați acordat și casei. Oricine vine în vizită, intră mai intâi în curte și după aceea în casă. Așa că, e vorba de prima impresie pe care o puteți face!

    ing. peisagist Onica Oleg, WINLAND SRL

    2. Arhitectura peisagistică și domeniul de activitate

    Întrucât acest tip de arhitectură este un domeniu profesional care cuprinde multe specialități, domeniul său de activitate și aplicare este foarte larg. Este parte integrantă a planificării formării, amenajării și funcționării spațiilor publice, dar sunt din ce în ce mai multe cereri de amenajare a proprietăților private. Astfel, arhitecții peisagiști, alături de arhitecții care construiesc și experții horticultori care plantează, îmbogățesc curtea și mediul înconjurător, și astfel mediul natural, toate cu scopul de a crește calitatea vieții și a mediului pentru noi toți.

    2.1. Domenii ale arhitecturii peisagistice

    Arhitectura peisagistică este o activitate profesională indispensabilă în multe domenii ale științei și practicii; astfel, acești arhitecți pot participa la proiecte pentru găsirea soluțiilor conceptuale pentru parcuri noi, infrastructură publică și așezări, precum și pentru dezvoltarea pe termen lung, managementul apei meteorice (retenții, grădini pluviale, acoperișuri verzi, refacerea apelor subterane, reabilitarea mlaștinilor), amenajarea teritoriului, instituțiilor publice, grădinilor botanice și zoologice, rezervațiilor naturale, drumurilor verzi, zonelor pietonale, locurilor și facilitaților de recreere (terenuri de golf, locuri de joacă, săli de sport, parcuri tematice). Domeniul lor de activitate include așezări urbane și rezidențiale, instituții de stat, parcuri industriale, amenajarea peisajului pe proprietăți publice și private, facilități de transport, inginerie civilă și infrastructura acesteia, destinații turistice, grădini istorice, baraje, lacuri de acumulare, centrale electrice, evaluarea impactului asupra mediului, sfaturi privind managementul terenului, planificarea și dezvoltarea coastelor și nenumărate alte subiecte - într-un cuvânt, tot ce ține de principiul proiectării ecologice a exteriorului pe termen lung, și care este foarte influențat de procesele naturale și de acțiunea umană.

    3. Experți în arhitectură peisagistică

    Gama de activități ale arhitecturii peisagistice este cu adevărat largă și de aceea au apărut numeroși experți cu specialitate restrânsă. Managerii, designerii de interior și exterior și mulți alți experți sunt implicați în întregul proces de realizare a unor astfel de proiecte.

    Managerul peisagist, de exemplu, se ocupă de consilierea privind managementul pe termen lung și îmbunătățirea unui spațiu din punct de vedere al silviculturii, agriculturii și protecției. Un designer peisagist este o persoană care se ocupă cu planificarea și cercetarea unei anumite zone, potențialele de recreere sau exploatarea terenului. Persoana care se ocupă de acoperișuri verzi este specializată concret în gândirea și proiectarea grădinilor pe acoperișuri plate, arhitectura durabilă și crearea de habitate. Toți ceilalți oameni de știință sunt specialiști în ramurile lor înguste legate de plante, sol, apă, adică geomorfologie și multe altele. Oamenii de știință încorporează din ce în ce mai mult criteriile de mediu și rezultatele cercetării în proiectele lor ca factori foarte importanți.

     Arhitectura peisagistică include planuri de plantații, alei, scări, piețe și terase
    Arhitectura peisagistică include planuri de plantații, alei, scări, piețe și terase

    4. Cât costă un proiect de arhitectură peisagistică?

    Trebuie avut în vedere faptul că arhitectura peisagistică (în ciuda exclusivității și a valorii adăugate) nu este costisitoare, contrar credințelor comune. Prețul depinde de mărimea, complexitatea terenului, capacitatea arhitectului peisagist și tipul și vârsta plantelor. Plantele rare, exotice, sunt mai scumpe decât cele locale, la fel ca și cele mai vechi, deja crescute, sănătoase și avansate. Acest lucru este valabil mai ales pentru copacii care nu pot costa la fel ca un răsad, o plantă tânără sau un copac întreg, format. În funcție de acești parametri, prețurile pot fi ajustate în funcție de finanțe.

    Planul de amenajare completă a împrejurimii casei este foarte important nu numai din cauza esteticii, ci și din cauza economisirilor de bani și timp. Un plan de amenajare bine conceput, chiar și în faza de proiectare a casei, permite lucrări de terasament în timp util, adică săpături, instalarea colectoarelor de ploaie, linii pentru instalații electrice de iluminat exterior, posibilă încălzire prin pardoseală a parcării sau garajelor, amenajarea arborilor și florilor, sisteme de udare și altele asemănătoare. Fiecare excavare și relocare ulterioară va necesita mai mult timp și costuri mai mari. Arhitecții peisagiști percep între 1500 și 5000 RON pentru realizarea unor astfel de planuri. Pe lângă planurile pentru răsaduri, aceste planuri includ colectarea și drenarea apelor pluviale, canalizări, cămine de vizitare, capace și canale; în plus, există planul de scări și ziduri de sprijin, parcări, poteci și borduri și iazuri sau bazine. Prețul unui astfel de plan este de aproximativ 2500 RON. Planul plantației, amenajarea aleii și platourilor, proiectul de amenajare a spațiului din jurul casei se realizează la scara 1: 100

    Daca vă hotărâți pentru ajutorul de la arhitecții peisagiști, ne puteți contacta și la Daibau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 4253
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Peisagistică?

    Avem 724 executanți pentru domeniul Peisagistică:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 724 executanți pentru domeniul Peisagistică
    8.9
    0

    SGS ZENY STYLE SRL


    8.9
    0

    KUBO INVESTMENTS SRL


    8.9
    0

    KO.LOR. LANDSCAPE DESIGN S.R.L.


    8.9
    0

    INSP SRL