Pentru zona

  Arhitectura peisagistică

  Articolul a fost citit chiar de 2317+ utilizatori
  Arhitectura peisagistică este uneori, în sensul larg al cuvântului, definită ca o combinație practică de artă și știință care include proiectarea, planificarea și amenajarea spațiilor deschise și a peisajelor pentru a atinge cele mai înalte standarde de cultură de viață urbană, care, la rândul său, se bazează pe mediu exterior cultivat. Un expert care se ocupă de acest tip de îmbunătățire a mediului se numește arhitect peisagist. Nume precum modelarea peisajului, amenajarea peisajului, planificarea parcurilor și grădinilor sunt, de asemenea, folosite pentru arhitectura peisagistică. Vom încerca să explicăm despre ce este vorba cu adevărat, ce înseamnă amenajarea peisagistică și ce fel de impact poate avea.
  Articol de specialitate 2317
  arhitectura peisagistică

  1. Ce este arhitectura peisagistică?

  Arhitectura peisagistică este o știință multidisciplinară, deoarece cuprinde planificarea și proiectarea spațiilor verzi, reperelor culturale și spații publice similare. Scopul arhitecturii peisagistice cuprinde realizările ecologice, sociale, comportamentale și de design. Aceste activități includ amenajarea teritoriului, amenajarea și proiectarea exterioară, renovarea mediului, a spațiilor deschise, rezolvarea problemei apelor pluviale, amenajarea de parcuri și zone de agrement. În plus, există infrastructură verde, proiectare și amenajare de spații verzi separate și comune, clădiri și structuri (grădini, curți, piețe, străzi și altele asemenea).

  1.1. Cu ce se ocupă arhitecții peisagiști?

  Pe lângă planurile de plantare a copacilor și plantelor și proiectarea plantațiilor sau grădinilor, arhitecții peisagiști se ocupă și de planificarea accesului la zonele verzi, adică proiectarea trecerilor și căilor care vor duce printr-un parc, grădină sau altă structură verde. Întregul concept de poteci, scări, piețe, fântâni, piese de mobilier pentru spații publice deschise, cum ar fi mese, bănci, scaune și, uneori, designul umbrarelor, platformelor și pavilioanelor depinde de ei. Pentru acestea, așa-numite obiecte nesolicitante, întrucât sunt obiecte de construcție, este nevoie adesea de ajutorul unor experți, precum arhitecți și designeri.

  1.2. Arhitectura peisagistică și alte profesii

  Arhitectura peisagistică include cunoștințe și abilități din arhitectură, construcții, botanică, horticultură, arte plastice, geografie, topografie, design industrial, ecologie, meșteșuguri și, mai ales, psihologia vieții. Un arhitect peisagist care știe toate acestea se poate ocupa de gândirea și proiectarea spațiilor verzi publice precum parcuri, drumuri, căi de acces, pasaje, căi de agrement, dar și unități rezidențiale, așezări, infrastructură publică, refacerea zonelor devastate și altele asemenea.

  Sfaturi de specialitate de la WINLAND SRL

  Cât durează procesul de la prima întâlnire cu clientul, până la începera proiectului de peisagistică?

  Data de început a proiectului de amenajarea peisagistică, în urma primei întâlniri cu clientul, este variabilă. Oferta de amenajare se transmite în maxim 2 zile de la întâlnire. Ulterior, dacă clientul dorește, se realizează și un proiect 2D-3D. După ce se aprobă proiectul, lucrările propriu-zise încep la o dată stabilită de comun acord cu clientul.

  Ce sfaturi aveți pentru cititorii noștri care se gândesc la amenajarea grădinii?

  Întotdeauna să luați în considere că amenajarea gradinii face parte dintr-un întreg - ACASĂ. Să îi acordați la fel de multa importanță, cât ați acordat și casei. Oricine vine în vizită, intră mai intâi în curte și după aceea în casă. Așa că, e vorba de prima impresie pe care o puteți face!

  ing. peisagist Onica Oleg, WINLAND SRL

  2. Arhitectura peisagistică și domeniul de activitate

  Întrucât acest tip de arhitectură este un domeniu profesional care cuprinde multe specialități, domeniul său de activitate și aplicare este foarte larg. Este parte integrantă a planificării formării, amenajării și funcționării spațiilor publice, dar sunt din ce în ce mai multe cereri de amenajare a proprietăților private. Astfel, arhitecții peisagiști, alături de arhitecții care construiesc și experții horticultori care plantează, îmbogățesc curtea și mediul înconjurător, și astfel mediul natural, toate cu scopul de a crește calitatea vieții și a mediului pentru noi toți.

  2.1. Domenii ale arhitecturii peisagistice

  Arhitectura peisagistică este o activitate profesională indispensabilă în multe domenii ale științei și practicii; astfel, acești arhitecți pot participa la proiecte pentru găsirea soluțiilor conceptuale pentru parcuri noi, infrastructură publică și așezări, precum și pentru dezvoltarea pe termen lung, managementul apei meteorice (retenții, grădini pluviale, acoperișuri verzi, refacerea apelor subterane, reabilitarea mlaștinilor), amenajarea teritoriului, instituțiilor publice, grădinilor botanice și zoologice, rezervațiilor naturale, drumurilor verzi, zonelor pietonale, locurilor și facilitaților de recreere (terenuri de golf, locuri de joacă, săli de sport, parcuri tematice). Domeniul lor de activitate include așezări urbane și rezidențiale, instituții de stat, parcuri industriale, amenajarea peisajului pe proprietăți publice și private, facilități de transport, inginerie civilă și infrastructura acesteia, destinații turistice, grădini istorice, baraje, lacuri de acumulare, centrale electrice, evaluarea impactului asupra mediului, sfaturi privind managementul terenului, planificarea și dezvoltarea coastelor și nenumărate alte subiecte - într-un cuvânt, tot ce ține de principiul proiectării ecologice a exteriorului pe termen lung, și care este foarte influențat de procesele naturale și de acțiunea umană.

  3. Experți în arhitectură peisagistică

  Gama de activități ale arhitecturii peisagistice este cu adevărat largă și de aceea au apărut numeroși experți cu specialitate restrânsă. Managerii, designerii de interior și exterior și mulți alți experți sunt implicați în întregul proces de realizare a unor astfel de proiecte.

  Managerul peisagist, de exemplu, se ocupă de consilierea privind managementul pe termen lung și îmbunătățirea unui spațiu din punct de vedere al silviculturii, agriculturii și protecției. Un designer peisagist este o persoană care se ocupă cu planificarea și cercetarea unei anumite zone, potențialele de recreere sau exploatarea terenului. Persoana care se ocupă de acoperișuri verzi este specializată concret în gândirea și proiectarea grădinilor pe acoperișuri plate, arhitectura durabilă și crearea de habitate. Toți ceilalți oameni de știință sunt specialiști în ramurile lor înguste legate de plante, sol, apă, adică geomorfologie și multe altele. Oamenii de știință încorporează din ce în ce mai mult criteriile de mediu și rezultatele cercetării în proiectele lor ca factori foarte importanți.

   Arhitectura peisagistică include planuri de plantații, alei, scări, piețe și terase
  Arhitectura peisagistică include planuri de plantații, alei, scări, piețe și terase

  4. Cât costă un proiect de arhitectură peisagistică?

  Trebuie avut în vedere faptul că arhitectura peisagistică (în ciuda exclusivității și a valorii adăugate) nu este costisitoare, contrar credințelor comune. Prețul depinde de mărimea, complexitatea terenului, capacitatea arhitectului peisagist și tipul și vârsta plantelor. Plantele rare, exotice, sunt mai scumpe decât cele locale, la fel ca și cele mai vechi, deja crescute, sănătoase și avansate. Acest lucru este valabil mai ales pentru copacii care nu pot costa la fel ca un răsad, o plantă tânără sau un copac întreg, format. În funcție de acești parametri, prețurile pot fi ajustate în funcție de finanțe.

  Planul de amenajare completă a împrejurimii casei este foarte important nu numai din cauza esteticii, ci și din cauza economisirilor de bani și timp. Un plan de amenajare bine conceput, chiar și în faza de proiectare a casei, permite lucrări de terasament în timp util, adică săpături, instalarea colectoarelor de ploaie, linii pentru instalații electrice de iluminat exterior, posibilă încălzire prin pardoseală a parcării sau garajelor, amenajarea arborilor și florilor, sisteme de udare și altele asemănătoare. Fiecare excavare și relocare ulterioară va necesita mai mult timp și costuri mai mari. Arhitecții peisagiști percep între 1500 și 5000 RON pentru realizarea unor astfel de planuri. Pe lângă planurile pentru răsaduri, aceste planuri includ colectarea și drenarea apelor pluviale, canalizări, cămine de vizitare, capace și canale; în plus, există planul de scări și ziduri de sprijin, parcări, poteci și borduri și iazuri sau bazine. Prețul unui astfel de plan este de aproximativ 2500 RON. Planul plantației, amenajarea aleii și platourilor, proiectul de amenajare a spațiului din jurul casei se realizează la scara 1: 100

  Daca vă hotărâți pentru ajutorul de la arhitecții peisagiști, ne puteți contacta și la Daibau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

  Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

  Articol de specialitate 2317
  Autorul: Revista Daibau

  Cum v-au fost de folos aceste informații?


  Idei de amenajare a casei

  O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

  CĂUTAȚI EXECUTANȚI BUNI PENTRU DOMENIUL PEISAGISTICĂ?

 • Peisagistică Bucureşti
 • Peisagistică Cluj-Napoca
 • Peisagistică Constanţa
 • Peisagistică Dumbrăveni
 • Peisagistică Iaşi
 • Peisagistică Timişoara
 • Peisagistică Alba Iulia
 • Peisagistică Arad
 • Peisagistică Bacău
 • Peisagistică Baia Mare
 • Peisagistică Bârlad
 • Peisagistică Bistriţa
 • Peisagistică Botoşani
 • Peisagistică Brăila
 • Peisagistică Braşov
 • Peisagistică Buzău
 • Peisagistică Călăraşi
 • Peisagistică Craiova
 • Peisagistică Deva
 • Peisagistică Drobeta-Turnu Severin
 • Peisagistică Focşani
 • Peisagistică Galaţi
 • Peisagistică Giurgiu
 • Peisagistică Hunedoara
 • Peisagistică Mediaş
 • Peisagistică Oradea
 • Peisagistică Piatra-Neamţ
 • Peisagistică Piteşti
 • Peisagistică Ploieşti
 • Peisagistică Râmnicu Vâlcea
 • Peisagistică Reşiţa
 • Peisagistică Roman
 • Peisagistică Satu Mare
 • Peisagistică Sfântu Gheorghe
 • Peisagistică Sibiu
 • Peisagistică Slatina
 • Peisagistică Slobozia
 • Peisagistică Suceava
 • Peisagistică Târgovişte
 • Peisagistică Târgu Jiu
 • Peisagistică Târgu Mureş
 • Peisagistică Tulcea
 • Peisagistică Turda
 • Peisagistică Vaslui
 • Peisagistică Zalău
 • Peisagistică Abrud
 • Peisagistică Adjud
 • Peisagistică Agnita
 • Peisagistică Aiud
 • Peisagistică Aleşd
 • Peisagistică Alexandria
 • Peisagistică Amara
 • Peisagistică Anina
 • Peisagistică Aninoasa
 • Peisagistică Ardud
 • Peisagistică Avrig
 • Peisagistică Azuga
 • Peisagistică Babadag
 • Peisagistică Baia de Aramă
 • Peisagistică Baia de Arieş
 • Peisagistică Baia Sprie
 • Peisagistică Băile Govora
 • Peisagistică Băile Herculane
 • Peisagistică Băile Olăneşti
 • Peisagistică Băile Tuşnad
 • Peisagistică Băileşti
 • Peisagistică Bălan
 • Peisagistică Bălceşti
 • Peisagistică Balş
 • Peisagistică Băneasa
 • Peisagistică Baraolt
 • Peisagistică Bechet
 • Peisagistică Beclean
 • Peisagistică Beiuş
 • Peisagistică Berbeşti
 • Peisagistică Bereşti
 • Peisagistică Bicaz
 • Peisagistică Blaj
 • Peisagistică Bocşa
 • Peisagistică Boldeşti-Scăeni
 • Peisagistică Bolintin-Vale
 • Peisagistică Borşa
 • Peisagistică Borsec
 • Peisagistică Brad
 • Peisagistică Bran
 • Peisagistică Breaza
 • Peisagistică Brezoi
 • Peisagistică Broşteni
 • Peisagistică Bucecea
 • Peisagistică Budeşti
 • Peisagistică Buhuşi
 • Peisagistică Bumbeşti-Jiu
 • Peisagistică Buşteni
 • Peisagistică Buziaş
 • Peisagistică Cajvana
 • Peisagistică Calafat
 • Peisagistică Călan
 • Peisagistică Călimăneşti
 • Peisagistică Câmpeni
 • Peisagistică Câmpia Turzii
 • Peisagistică Câmpina
 • Peisagistică Câmpulung
 • Peisagistică Câmpulung Moldovenesc
 • Peisagistică Caracal
 • Peisagistică Caransebeş
 • Peisagistică Carei
 • Peisagistică Cavnic
 • Peisagistică Căzăneşti
 • Peisagistică Cehu Silvaniei
 • Peisagistică Cernavodă
 • Peisagistică Chişineu-Criş
 • Peisagistică Ciacova
 • Peisagistică Cisnădie
 • Peisagistică Codlea
 • Peisagistică Comăneşti
 • Peisagistică Comarnic
 • Peisagistică Copşa Mică
 • Peisagistică Corabia
 • Peisagistică Costeşti
 • Peisagistică Covasna
 • Peisagistică Cristuru Secuiesc
 • Peisagistică Cugir
 • Peisagistică Curtea de Argeş
 • Peisagistică Curtici
 • Peisagistică Dăbuleni
 • Peisagistică Darabani
 • Peisagistică Dărmăneşti
 • Peisagistică Dej
 • Peisagistică Deta
 • Peisagistică Dolhasca
 • Peisagistică Dorohoi
 • Peisagistică Drăgăneşti
 • Peisagistică Drăgăneşti-Olt
 • Peisagistică Drăgăşani
 • Peisagistică Dragomireşti
 • Peisagistică Eforie
 • Peisagistică Făgăraş
 • Peisagistică Făget
 • Peisagistică Fălticeni
 • Peisagistică Făurei
 • Peisagistică Feteşti
 • Peisagistică Fieni
 • Peisagistică Fierbinţi-Târg
 • Peisagistică Filiaşi
 • Peisagistică Flămânzi
 • Peisagistică Frasin
 • Peisagistică Fundulea
 • Peisagistică Găeşti
 • Peisagistică Gătaia
 • Peisagistică Geoagiu
 • Peisagistică Gheorgheni
 • Peisagistică Gherla
 • Peisagistică Ghimbav
 • Peisagistică Gura Humorului
 • Peisagistică Hârlău
 • Peisagistică Hârşova
 • Peisagistică Haţeg
 • Peisagistică Horezu
 • Peisagistică Huedin
 • Peisagistică Huşi
 • Peisagistică Ianca
 • Peisagistică Iernut
 • Peisagistică Ineu
 • Peisagistică Însurăţei
 • Peisagistică Întorsura Buzăului
 • Peisagistică Isaccea
 • Peisagistică Jibou
 • Peisagistică Lehliu-Gară
 • Peisagistică Lipova
 • Peisagistică Liteni
 • Peisagistică Livada
 • Peisagistică Luduş
 • Peisagistică Lugoj
 • Peisagistică Lupeni
 • Peisagistică Mangalia
 • Peisagistică Mărăşeşti
 • Peisagistică Marghita
 • Peisagistică Medgidia
 • Peisagistică Miercurea Nirajului
 • Peisagistică Miercurea Sibiului
 • Peisagistică Miercurea-Ciuc
 • Peisagistică Mihăileşti
 • Peisagistică Milişăuţi
 • Peisagistică Mioveni
 • Peisagistică Mizil
 • Peisagistică Moineşti
 • Peisagistică Moldova Nouă
 • Peisagistică Moreni
 • Peisagistică Motru
 • Peisagistică Murfatlar
 • Peisagistică Murgeni
 • Peisagistică Nădlac
 • Peisagistică Năsăud
 • Peisagistică Năvodari
 • Peisagistică Negreşti
 • Peisagistică Negreşti-Oaş
 • Peisagistică Negru Vodă
 • Peisagistică Nehoiu
 • Peisagistică Novaci
 • Peisagistică Nucet
 • Peisagistică Ocna Mureş
 • Peisagistică Ocna Sibiului
 • Peisagistică Ocnele Mari
 • Peisagistică Odobeşti
 • Peisagistică Odorheiu Secuiesc
 • Peisagistică Olteniţa
 • Peisagistică Oneşti
 • Peisagistică Orăştie
 • Peisagistică Oraviţa
 • Peisagistică Orşova
 • Peisagistică Oţelu Roşu
 • Peisagistică Ovidiu
 • Peisagistică Panciu
 • Peisagistică Pâncota
 • Peisagistică Paşcani
 • Peisagistică Pătârlagele
 • Peisagistică Pecica
 • Peisagistică Petrila
 • Peisagistică Petroşani
 • Peisagistică Piatra-Olt
 • Peisagistică Plopeni
 • Peisagistică Podu Iloaiei
 • Peisagistică Pogoanele
 • Peisagistică Potcoava
 • Peisagistică Predeal
 • Peisagistică Pucioasa
 • Peisagistică Răcari
 • Peisagistică Rădăuţi
 • Peisagistică Râmnicu Sărat
 • Peisagistică Râşnov
 • Peisagistică Recaş
 • Peisagistică Reghin
 • Peisagistică Roşiori de Vede
 • Peisagistică Rovinari
 • Peisagistică Roznov
 • Peisagistică Rupea
 • Peisagistică Săcele
 • Peisagistică Săcueni
 • Peisagistică Salcea
 • Peisagistică Sălişte
 • Peisagistică Săliştea de Sus
 • Peisagistică Salonta
 • Peisagistică Sângeorgiu de Pădure
 • Peisagistică Sângeorz-Băi
 • Peisagistică Sânnicolau Mare
 • Peisagistică Sântana
 • Peisagistică Sărmaşu
 • Peisagistică Săveni
 • Peisagistică Scorniceşti
 • Peisagistică Sebeş
 • Peisagistică Sebiş
 • Peisagistică Segarcea
 • Peisagistică Seini
 • Peisagistică Sighetu Marmaţiei
 • Peisagistică Sighişoara
 • Peisagistică Simeria
 • Peisagistică Şimleu Silvaniei
 • Peisagistică Sinaia
 • Peisagistică Siret
 • Peisagistică Slănic
 • Peisagistică Slănic-Moldova
 • Peisagistică Solca
 • Peisagistică Şomcuta Mare
 • Peisagistică Sovata
 • Peisagistică Ştefăneşti
 • Peisagistică Ştefăneşti
 • Peisagistică Ştei
 • Peisagistică Strehaia
 • Peisagistică Sulina
 • Peisagistică Tălmaciu
 • Peisagistică Ţăndărei
 • Peisagistică Târgu Bujor
 • Peisagistică Târgu Cărbuneşti
 • Peisagistică Târgu Frumos
 • Peisagistică Târgu Lăpuş
 • Peisagistică Târgu Neamţ
 • Peisagistică Târgu Ocna
 • Peisagistică Târgu Secuiesc
 • Peisagistică Târnăveni
 • Peisagistică Tăşnad
 • Peisagistică Tăuţii-Măgherăuş
 • Peisagistică Techirghiol
 • Peisagistică Tecuci
 • Peisagistică Teiuş
 • Peisagistică Ţicleni
 • Peisagistică Tismana
 • Peisagistică Titu
 • Peisagistică Topliţa
 • Peisagistică Topoloveni
 • Peisagistică Turceni
 • Peisagistică Turnu Măgurele
 • Peisagistică Ulmeni
 • Peisagistică Ungheni
 • Peisagistică Uricani
 • Peisagistică Urlaţi
 • Peisagistică Urziceni
 • Peisagistică Valea lui Mihai
 • Peisagistică Vălenii de Munte
 • Peisagistică Vânju Mare
 • Peisagistică Vaşcău
 • Peisagistică Vatra Dornei
 • Peisagistică Vicovu de Sus
 • Peisagistică Victoria
 • Peisagistică Videle
 • Peisagistică Vişeu de Sus
 • Peisagistică Vlăhiţa
 • Peisagistică Vulcan
 • Peisagistică Zărneşti
 • Peisagistică Zimnicea
 • Peisagistică Zlatna
 • Romania
  DAIBAU.RO

  +40 31 630 4000

  © 2022 DaiBau.ro, toate drepturile rezervate