Pentru zona

    Amenajarea grădinii și a curții: planificare și plantare

    Articolul a fost citit chiar de 1341+ utilizatori
    Amenajarea lotului din jurul casei trebuie să fie atentă și cuprinzătoare, cu un concept detaliat și precis elaborat, dacă doriți ca șederea dvs. să fie plăcută și confortabilă. Planul complet al peisajului, pe lângă speciile de plante propuse, include toate elementele cheie, care pot fi, de asemenea, scăzute sau adăugate continuu. Este important ca schimbarea acestor elemente să nu perturbe estetica sau funcționalitatea exteriorului.
    Articol de specialitate 1341
    proiectarea grădinii
    Avem 723 executanți pentru domeniul Peisagistică:

    1. Liniile directoare pentru amenajarea unei grădini

    1.1. Prezentare generală a locației

    Amenajarea spațiului din jurul casei începe cu un tur al terenului și un plan de amenajare a lotului bine gândit și cuprinzător; prin urmare, este întotdeauna recomandabil să solicitați ajutorul unui expert, arhitect peisagistic, care va putea evalua situația actuală și va sugera soluții optime. Lucrul cheie în acest tur și evaluarea locației este de a vedea toate potențialele, punctele forte și punctele slabe, terenul în sine, precum și modul posibil de realizare. Numai cu o astfel de stare de fapt evaluată, este posibilă dedicarea satisfacerii dorințelor și nevoilor clientului, deoarece numai în acest fel grădina va deveni un loc dorit și preferat pentru un sejur plăcut. Un rol important în luarea unei decizii privind plantarea îl are analiza locației soarelui pe baza căreia este determinată partea însorită și umbrită a curții. Dacă casa este orientată corespunzător și încadrată cu împrejurul mai larg, grădina va putea fi amplasată pe partea de sud, unde există cea mai mare lumină în timpul zilei. Plantarea de verdeață ar trebui să fie proiectată astfel încât plantele să obțină suficientă lumină și căldură, dar astfel încât soarele să nu le ardă.

    1.2. Plan de amenajare a lotului din jurul case

    Crearea unui plan de amenajare a peisajului se referă la potrivirea dorințelor locuitorilor și a stilului lor de viață cu posibilitățile oferite de terenul în sine. Vă recomandăm să scrieți sau să schițați ideile despre tot ceea ce ați dori să aveți în curte. În ceea ce privește scopul părților din grădină, există întotdeauna mai multe opțiuni, deoarece spațiul poate fi folosit pentru relaxare și odihnă, pentru joacă și diverse activități de agrement și este bine să țineți cont de nevoile copiilor și / sau ale animalelor de companie.

    1.3. Peisaj în stil casă

    Este inutil să spunem cum curtea și casa ar trebui să fie, în sens arhitectural, stilistic, estetic, dar și funcțional, un tot armonios. Ar trebui să se țină seama de faptul că toate materialele, elementele, formele, culorile etc. sunt armonizate și că exteriorul și interiorul se află într-o relație logică. Nu orice stil de decorare este potrivit pentru fiecare casă, adică curtea și spațiul din jur ar trebui să înfrumusețeze și să facă viața mai confortabilă la fel de mult ca și casa dvs. și împrejurimea mai îndepărtată, să păstreze valorile tradiționale, dar și mediul natural.

     Planificarea grădinii, curții sau grădinii cu legume include o serie de elemente, de la ziduri de sprijin sau scări la iazuri și plante
    Planificarea grădinii, curții sau grădinii cu legume include o serie de elemente, de la ziduri de sprijin sau scări la iazuri și plante

    2. Flori, legume, fructe - plan peisagistic

    2.1. Amenajarea părților curții în funcție de scopul lor

    Planificarea grădinii înseamnă luarea în considerare a elementelor pe care vi le-ați dori în mediul vostru apropiat. Elementele despre care vorbim sunt denumite în mod colocvial curte din față și din spate, care au părți precum alee, terasă sau verandă, garaj sau loc de parcare, paturi de flori, pavilion, grădină de legume sau livadă, dar și loc de joacă sau teren de sport, în funcție de dorințele dvs. și preferințe. Termenul de lot din jurul casei înseamnă întregul spațiu de locuit din jurul casei și toate elementele enumerate se află într-o conexiune funcțională și / sau logică cu acesta. Orice plan de peisaj implică aproape întotdeauna plantarea de plante, flori și copaci, așa că ar trebui să vă gândiți la speciile care vă plac și care ar putea prospera.

    2.2. Planificarea petrecerii timpului în aer liber

    Nu este necesar să subliniem că scopul principal al amenajării curții este de fapt să rămânem în aer liber, într-un mediu care face plăcere tuturor simțurilor, așa că spațiul de lângă casă cumva iese întotdeauna în prim plan, ca o extindere a camerei de zi sau a sufrageriei. Acest aspect permite membrilor familiei să comunice direct între exterior și interior, deși spațiul poate fi complet separat, mai departe de casă, dacă curtea este suficient de spațioasă pentru o astfel de soluție. Pentru ca șederea în aer liber să fie exact așa cum doriți, nu trebuie să uităm de o protecție adecvată împotriva intemperiilor, așa că, în acest sens, se recomandă un pavilion verde, o bucătărie de vară acoperită sau o terasă lângă casă. Un loc minunat de odihnă poate fi creat sub o pergolă, înconjurată de plante târâtoare sau alte specii, care creează umbră. Factorul de bază și cel mai important în planificarea unei astfel de grădini este așa-numită orientarea în spațiu. Aceasta înseamnă, de fapt, că partea din curte unde va fi locul de odihnă ar trebui să fie orientată spre sud, astfel încât să existe întotdeauna suficientă lumină și căldură pentru o ședere plăcută pe tot parcursul anului sau în cea mai mare parte a anului. Planificarea peisajului de calitate înseamnă și atenția la fiecare detaliu, inclusiv la faptul că întregul spațiu disponibil trebuie împărțit chiar în funcție de orientare.

    Sfaturi de specialitate de la CONSTANTINESCU TEODORA-CRISTIANA

    Exista mai multe stiluri de amenajare a spațiilor verzi. Care sunt cele mai populare în România?

    Amenajarea grădinilor sau a spațiilor verzi, în general, este asemănătoare amenajării de interioare. Asta înseamnă compoziții care sunt de fapt modalități ingenioase de exprimare, unde culorile și texturile oferă un model definitoriu pentru ambianță. Grădinile moderne, indiferent de stilul ales, sunt tratate ca o extensie a casei iar compoziția este dictată de satisfacerea nevoilor recreative ale oamenilor. Am realizat grădini și terase tradiționale pentru oameni entuziaști de regulă, unde sunt amestecuri de plante, flori sălbatice, plante cu fructe și legume, arbuști și arbori, obiecte decorative cu linii simple, clasice, desfășurate conglomerat pe zone. Cel mai apreciat este însă un stil contemporan, ușor de obținut care creează “grădina familială”, asta pentru că oferă fiecărui membru al familiei partea de recreere dorită. Conceptul de “mai multe grădini, într-una” oferă perfect acest lucru. Astfel, “gradina de pietriș”, de regulă poziționată pe zona de acces, și care nu necesită o întreținere riguroasă face preludiul pentru celelalte zone verzi, de relaxare, de răsfaț culinar sau doar de tranziție între acestea.
    Eu, personal, tratez fiecare grădină în funcție de personalitățile beneficiarilor, căutând să introduc întotdeauna elemente decorative pentru efectul “WOW” și fără îndoială fiind prezentă și amprenta personalității mele ca decorator.

    Care sunt cele mai frecvente greseli la amenajarea curtii de dimensiuni mici?

    Cea mai des întâlnită și discutată de către specialiști este neîncadrarea într-un stil anume, dar, din punctul meu de vedere, nu reprezintă o greșeală atâta timp cât oferă beneficiarilor confort și plăcere. Greșeală de amenajare devine în momentul în care beneficiarii nu se regăsesc în spațiul propriu, caracteristica ambianței, a locului “de acasă” lipsește sau fluxul este îngreunat. Asta se întâmplă de regulă când nu dăm atenție sau nu etapizăm amenajarea unei grădini sau terase, când replicăm o imagine dintr-o revistă sau dintr-un site de specialitate înainte să evaluam spațiul, evaluare de structură, de dimensiuni și de poziție cardinală sau geografică. Lipsa elementelor decorative sau a elementelor de legatură, cromatică și distribuirea volumelor fac grădina să devină neatractivă astfel spațiul de afară este evitat și rămâne doar spațiu de tranziție între trotuar, casă și vecinătate. Compozițiile haotice și lipsa de identitate au același efect și asupra spațiilor publice cât au asupra spațiilor rezidențiale doar că în cazul spațiilor private intervine o altfel de emoție.

    CONSTANTINESCU TEODORA-CRISTIANA

    2.3. Plantări: flori, legume, fructe

    Conform afinităților gospodăriei, în jurul casei pot fi plantate flori, legume sau fructe. Tuturor plantelor le place lumina și căldura și ar trebui să fie plantate pe partea însorită, dar există și cele care preferă umbra. Nu este niciodată exclus să ai lângă plante o fântână cu jgheab sau vreo altă sursă de apă. Paturile de flori sunt de obicei plantate mai aproape de casă, într-un loc care poate fi văzut de pe balcon sau terasă, astfel încât mirosul plăcut să se răspândească prin spațiul în care vă petreceți cea mai mare parte a timpului. Dacă optați pentru o grădină de legume, încercați să o aranjați astfel încât să fie cât mai greu accesibilă pentru dăunătoarele culturilor agricole. Acest lucru se poate realiza și prin plasarea unui gard sau a unei plase dens țesute.  

     Locurile separate, ascunse pentru gândire sau meditație vor îmbogăți și mai mult peisajul
    Locurile separate, ascunse pentru gândire sau meditație vor îmbogăți și mai mult peisajul

    3. Cele mai importante elemente ale planificării grădinii

    3.1. Planificare: cărare

    Cărările sunt un element important al oricărei curți, deoarece permit o conexiune între părțile individuale. Dispunerea și direcția cărărilor ​​trebuie să fie astfel încât să ofere o comunicare funcțională și semnificativă. De aceea sunt de obicei așezate în așa fel încât să reprezinte delimitarea între unitățile individuale ale curții, cum ar fi, de exemplu, peluze și paturi de flori sau plantații de legume și arbori. În curțile mai mici, trebuie avut în vedere faptul că așadar, calea nu ar trebui să conducă direct în mijloc, deoarece împarte optic, adică reduce spațiul deja mic.

    3.2. „Colțuri tematice”

    În funcție de preferințe, amenajarea spațiului din jurul casei poate însemna și crearea de „colțuri tematice” care să fie „locul său preferat” pentru fiecare membru al familiei. Poate fi un loc pentru aprins focul, pentru un iaz, o piscină, un pavilion de yoga, o bucătărie de vară și altele asemenea. De exemplu, vă puteți crea propriul colț de relaxare cu o masă, un fotoliu sau o bancă și un plantaj de flori parfumate sau un colț de lectură unde să vă puteți scufunda în lectura preferată la umbra verdeții. Posibilitățile pentru o astfel de amenajare a spațiului sunt numeroase, în funcție doar de spațiul disponibil și de buget.

    3.3. Iluminat

    De asemenea, iluminatul este considerat un element important care trebuie inclus în orice planificare sistematică a exteriorului. Aceasta se referă în primul rând la căile de acces la casă, cărări, terasă și, eventual, garaj și terenul de sport. Nu este nevoie ca iluminatul să fie complicat sau costisitor; de exemplu, este suficient un bec pe terasă, astfel încât să puteți sta pe ea mult timp în noapte. În plus, rețineți că iluminatul puternic poate deranja gospodăriile din jur.

     Când intenționați să plantați o grădină, lăsați un spațiu gol pentru activități de agrement
    Când intenționați să plantați o grădină, lăsați un spațiu gol pentru activități de agrement

    4. Cât costă amenajarea lotului din jurul casei?

    Prețul unui plan profesional de amenajare a peisajului variază de la 1.500 lei la 5.000 lei, în funcție de dimensiune, numărul de elemente și cerințele clientului și se face pe o scară de 1: 100.

    5. Cât costă plantarea de verdeață?

    Dacă decideți să lăsați plantarea grădinii sau a grădinii cu legume profesioniștilor, există numeroși executanți la dispoziția dumneavoastră. Prețurile sunt diferite, dar comparabile. Plantarea necesită mai întâi o vizită a unui expert, care va dura o oră sau două, atâta timp cât este nevoie pentru a inspecta locația și a face un acord preliminar. Prețul lucrărilor de peisaj, adică răsaduri și lucrări, depinde de complexitatea cerințelor, lucrările necesare, dimensiunea parcelei și speciile de plante pe care le alegeți.

    Dacă decideți să decorați grădina, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dvs. cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 1341
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Peisagistică?

    Avem 723 executanți pentru domeniul Peisagistică:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 723 executanți pentru domeniul Peisagistică
    8.9
    0

    GAZONUL VERDE S.R.L.


    8.9
    0

    COZMINCĂ OANA CAMELIA PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ


    8.9
    0

    UNIC GARDEN STYLE SRL


    8.9
    0

    9H BIROU ARHITECTURA SRL