Pentru zona

    Centrale termice și sobe pe peleți

    Articolul a fost citit chiar de 1996+ utilizatori
    Puteți folosi diferite tipuri de lemn de foc pentru a vă încălzi casa, chiar și cele care sunt cunoscute sub denumirea de biomasă. Biomasa include plantele industriale și culturile energetice, deșeurile biologice și deșeurile forestiere și de gatere - într-un cuvânt, tot ceea ce este de origine naturală, dar este aruncat în timpul producției industriale și care poate arde în cuptoarele cu combustibil solid. Când lemnul, sub orice formă, arde, eliberează energie pe care a absorbit-o din mediul său de ani de zile. Diferite radiatoare sunt folosite pentru a arde diferite forme de biomasă lemnoasă. În afară de sobele pe lemne, cea mai căutată este soba pe peleti.
    Articol de specialitate 1996
    Peleți
    Avem 1417 executanți pentru domeniul Centrala pe peleti:

    1. Peleții

    Peleții sunt un tip mai nou de biocombustibil care, odată cu vârsta și creșterea gradului de conștientizare a protecției mediului și a utilizării economice a resurselor, devin din ce în ce mai populari. Există lemn și agro-peleți în funcție de materiile prime de bază din care sunt produse, și se obțin prin prelucrarea tuturor tipurilor de reziduuri lemnoase și deșeuri în producție, adică prin măcinare, uscare și presare. Densitatea energetică a peleților este mai ridicată față de densitatea energetică a lemnelor sau a așchiilor de lemn. De obicei, peleții au formă cilindrică, diametrul între 0,5-1,5 m și lungimea de până la 3 cm. Aceștia pot fi cumpărați în diferite ambalaje, cu greutatea de până la 50 kg. Peleții sunt o bună alternativă a combustibililor fosili.

    2. Centrala termică pe peleți

    Peleții pot fi folosiți pentru diferite sobe, șemineuri și centrale termice, fie pentru încălzirea unor încăperi individuale, fie pentru încălzirea tuturor nivelelor casei. În general, peleții pot fi folosiți pentru cuptoare cu puterea minimă 5 kW. Deci, cu o sobă mică putem încălzi numai o cameră, dar cu o centrală termică avem încălzire centrală pentru întreaga casă. Se poate spune că acesta este un tip de dispozitiv foarte popular pentru apartament.

    2.1. Centrala termică pe peleți cu depozitare

    Centrala termică are un rezervor pentru peleți, în care putem păstra între 15-65 kg de peleți din lemn. Centrala termică mai este prevăzută și cu un cuptor, în care peleții sunt arși. Între acestea se află partea intermediară, prin care peleții sunt automat transportați din rezervor în cuptor. Funcționarea centralei termice este facilitată și de ventilatorul acesteia, care reglează cantitatea de aer folosit și deci și cantitatea de combustibil ars. Centrala termică mai este prevăzută și cu un sistem electronic, senzori și instrumente de măsură, care facilitează funcționarea automată a centralei termice. Centralele termice pe peleți au o funcționare asemănătoare cu cea a centralelor termice pe așchii de lemn. Însă, centralele termice pe peleți necesită numai o pătrime din spațiul de depozitare a combustibilului necesar pentru centralele termice pe așchii de lemn.

     

    Sfaturi de specialitate de la GAMMA TOTAL INSTAL SRL

     Cum alegem centrala pe peleți?

    În primul rând o centrala pe peleți se alege, dimensionează corect ca putere/kw, în funcție de necesarul de căldură necesar locuinței, clădirii respective. O centrală pe peleți performantă cu un randament ridicat de peste 90% are arzător cu sistem automat de curațare cu grătar mobil, sau rotativ, pentru a se  preveni formarea zgurii, îndepărtarea acesteia făcându-se mult mai ușor, plus un al lucru foarte important constă într-un schimbător de căldură eficient cu mai multe drumuri de fumuri sau cu tuburi verticale, cu turbulatori ce se curăță în mod semiautomat cu maneta sau în mod automat. Un alt criteriu foarte important privind alegerea centralei pe peleți îl constituie automatizarea care trebuie să fie cât mai performantă cu posibilitatea comandări a mai multor pompe de circulație, vane de amestec cu servomotor, automatizare buffer,  ACM, termostate. Posibilitatea controlării, setării, urmăririi de la distanță cu ajutorul unui modul de internet este de mare utilitate atât pentru beneficiar, dar și pentru servisant.

    Care sunt procedurile ce trebuie efectuate la sfârșitul sezonului
    rece respectiv la începutul sezonului rece, când vine vorba despre
    centralele pe peleți?

    La terminarea sezonului de încălzire este necesară, chiar obligatorie efectuarea reviziei anuale.

    Cât consumă o centrală pe peleți pe lună?

    Consumul unei centrale pe peleți este influențat de mai mulți factori: grad de izolare locuință, tipul și randamentul centralei pe peleți, temperaturile exterioare, temperaturi dorite în locuință etc.

    Liviu Ciubotariu, GAMMA TOTAL INSTAL SRL

    3. Termoșemineu pe peleti - preț

    După cum am mai menționat, există mai multe tipuri de centrale termice pe peleți, puterea de ardere a acestora fiind variată. De aceea, prețurile centralelor termice sunt diferite. O centrală termică pe peleți costă de regulă începând de la 4.000 RON. Un șemineu destinat încălzirii unei camere are puterea 5kW, în timp ce o centrală termică are puterea de până la 50 kW.

     

    2.jpg

    4. Centrale mixte pe peleti și lemne - preț

    Centrale mixte cu peleți și lemne este combinată astfel încât să poată folosi ambele combustibile la același preț pe care l-ați plăti pentru o sobă de sine stătătoare pe peleți sau pe lemne. Există mai multe tipuri de aceste centrale combinate, deși majoritatea modelelor nu pot folosi ambele tipuri de încălzire în același timp. Ultimele modele, însă, au focare separate pentru peleți și lemne. De asemenea, la majoritatea modelelor, arderea este stimulată de regulatorul natural de debit de aer. Cele mai bune modele sunt cele care au ventilatoare încorporate care reglează arderea optimă. Singura slăbiciune a centralelor combinate este eficiența mai scăzută a arderii.

    Cât costă centralele mixte? Centralele mixte pe peleți și lemne variază între 12.000 și 19.000 RON.

    Dacă decideți să utilizați o centrală pe peleți, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde solicitării dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

     

    Articol de specialitate 1996
    Autorul: Daibau.ro

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Centrala pe peleti?

    Avem 1417 executanți pentru domeniul Centrala pe peleti:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 1417 executanți pentru domeniul Centrala pe peleti
    10
    0

    SMART CONSINSTAL SRL


    10
    1

    KIS INSTAL & HOLE SRL-D


    9.3
    0

    CRICO INSTAL CONCEPT SRL


    8.8
    0

    ACE TOTAL PRO INSTAL SRL