Pentru zona

    Cazane pe peleți și rumeguș sau cazane pe lemne - ce să alegeți?

    Articolul a fost citit chiar de 593+ utilizatori
    Cazanele pe biocombustibil sunt o soluție simplă, ecologică și accesibilă pentru încălzirea locuinței dumneavoastră. În funcție de tipul de biocombustibil, cazanele pe lemne, rumeguș și peleți diferă. Le-am cercetat avantajele și dezavantajele.
    Articol de specialitate 593
    cazane pe peleti
    Avem 1417 executanți pentru domeniul Centrala pe peleti:

    1. Cazane pe peleți

    Cazanele pe peleți sunt o soluție foarte populară, potrivită atât pentru încălzirea prin pardoseală, cât și pentru încălzirea cu radiatoare, deoarece distribuția sarcinilor termice ale cazanului permite conectarea directă a sistemelor de încălzire cu temperatură joasă (încălzire prin pardoseală) și temperatură înaltă (încălzire prin radiator) la cazan. Peleții se produc din reziduuri de lemn uscate corespunzător, care pot fi dozate cu precizie în camera de ardere, motiv pentru care cazanele pe peleți se caracterizează prin randament extrem de ridicat, dimensiuni reduse, dozare automată a materialelor și curățare automată a schimbătorului de căldură și a grătarului de ardere.

    „Cele mai bune cazane pe peleți folosesc și căldura de condensare a vaporilor de apă din gazele care apar ca produse secundare ale arderii, ceea ce permite o eficiență de 100%.”

    2. De ce încălzirea pe peleți?

    2.1. Diferența dintre cazane pe peleți și sobe pe peleți

    Cazanele pe peleți sunt o alternativă ecologică la gaz, ulei pentru încălzire și motorină. Există o diferență importantă între sobe și cazane pe peleți: sobele se află mai mult în sufragerie și preiau funcția de șeminee. Cazanele pe peleți sunt cel mai adesea montate în încăperile ajutătoare și utilizate pentru încălzirea centrală.

    2.2. Obținerea peleților

    Trebuie subliniat un fapt foarte interesant: nu este necesară tăierea copacilor pentru a se obține peleți. Peste 90% din acest combustibil pentru foc sunt deșeuri obținute în timpul producției de lemn și produse aferente, cum ar fi rumeguș, deșeuri de lemn și făină de lemn. Prin urmare, este un tip de combustibil de foc extrem de dorit, acceptabil pentru mediu și comunitate, care promovează atât economia locală, cât și economia circulară. Cazanele pe peleți sunt dispozitive pentru așa-numita modalitate de încălzire neutră în CO2, care, împreună cu toate celelalte avantaje, este și rentabilă.

    2.3. Trecerea de la un cazan pe derivate de petrol la un cazan pe peleți

    Dacă doriți să înlocuiți cazanul cu uleiul de încălzire sau altă sobă cu combustibil procesat cu un cazan pe peleți, nu vor fi necesare modificări ample și costisitoare. Doar rezervorul de combustibil lichid trebuie înlocuit cu o zonă de depozitare care trebuie să fie construită special și suficient de mare pentru a stoca rezerva anuală de peleți. Subsolurile sunt de asemenea potrivite pentru depozitare, deoarece peleții nu este sensibili la umiditate.

    Un cazan pe lemne într-o cameră de ardere controlată asigură utilizarea maximă a lemnului de foc
    Un cazan pe lemne într-o cameră de ardere controlată asigură utilizarea maximă a lemnului de foc

    3. Cum sunt construite cazanele pe peleți?

    Un cazan tipic pe peleți este compus dintr-o carcasă durabilă, o cameră de ardere rezistentă la căldură și destinată arderii combustibilului, un mecanism care umple camera cu peleți și o transportă în camera de ardere, protejând în același timp sistemul de lovitura focului returnabil. Pe lângă aceste componente, există și un sistem de îndepărtare a cenușii și un schimbător de căldură cu autocurățire, iar aceste tipuri de dispozitive au de foarte multe ori o magazie încorporată pentru o anumită cantitate zilnică de peleți. Peleții se introduc în el automat prin siloz și fără praful nedorit.

    4. Cazan pe lemne

    Cazanele pe lemne oferă o încălzire economică și sigură a locuinței, deoarece lemnul de foc este disponibil peste tot în România, iar prețul acestuia este accesibil. Cu atât mai bine dacă dețineți o pădure și puteți obține lemnul de foc în acest fel. Deși cazanele pe lemne necesită investiții inițiale mai mari decât cele pe peleți, acestea se vor răsplăti în doar câțiva ani. Când vine vorba de încălzire, veți economisi mulți bani datorită prețului favorabil al energiei și (chiar dacă sunteți proprietarul pădurii) vă veți asigura o independență energetică măcar parțială. Sobele sau cazanele pe lemne calitative sunt durabile și vă vor servi zeci de ani. Sunt destul de ușor de manevrat, dar necesită curățare și întreținere regulată și o încăpere suficient de mare pentru depozitarea lemnelor, pe care trebuie să le aveți în stoc cel puțin pentru un sezon de încălzire.

    „Încălzirea cu un cazan pe lemne contribuie la reducerea cantității de CO2 comparativ cu încălzirea cu produse petroliere lichide. Datorită tehnologiei moderne, astăzi încălzirea cu cazane pe lemne este foarte eficientă, simplă și confortabilă.”

    5. Cazane combinate pe peleți și lemne

    Un cazan pe lemne și peleți este unul dintre cele mai populare dispozitive de încălzire nu numai în țara noastră, ci și în jur, deoarece poate fi încălzit cu lemne, așchii de lemn, rumeguș, brichete, deșeuri de lemne etc. Avantajul unor astfel de cazane este că au două arzătoare care se folosesc simultan sau alternativ – de fapt, după necesitate și după combustibilul de foc din cazan. De asemenea, este foarte important ca arzătorul de peleți să poată fi adăugat ulterior, fără proceduri complicate și costuri mari. Datorită camerelor de ardere separate, se poate alege între arderea buștenilor și peleților în funcție de dorințele clientului, adică de nevoile curente. Combustibilul intră în camera de ardere printr-un furtun flexibil, un sistem de aspirație dintr-un depozit sau din depozite de diferite dimensiuni. Dacă sună complicat, nu vă faceți griji. Majoritatea cazanelor moderne permit controlul manual simplu prin comenzi și ecrane sau controlul inteligent prin telefon sau calculator.

    „Dacă aveți un cazan pe lemne și doriți să măriți capacitatea de încălzire prin adăugarea unui arzător pe peleți, acest lucru se poate face acum cu ușurință prin adăugarea echipamentului corespunzător.”
    Un cazan pe rumeguș sau peleți poate trece automat de la utilizarea unui combustibil la altul
    Un cazan pe rumeguș sau peleți poate trece automat de la utilizarea unui combustibil la altul

    6. Cazane pe rumeguș sau peleți

    Cazanele cu rumeguș sunt o soluție între cazanele pe lemne și cazanele pe peleți. Se caracterizează prin ardere curată chiar și cu diferite calități de combustibil, control al sondei lambda, transfer automat al cenușii din camera de ardere și schimbătorul de căldură în camera inferioară la recipientul de cenușă, funcționare extrem de silențioasă și emisii scăzute a gazelor nocive. Cazanele cu rumeguș sunt în general controlate prin intermediul unui ecran tactil, dar este posibilă și controlul de la distanță. Sobele cu rumeguș sunt potrivite pentru clădirile publice mici și mari, de la școli până la hoteluri, motiv pentru care experții în încălzire le recomandă cu plăcere. Desigur veți fi foarte mulțumiți de centralele cu biocombustibil pentru că sunt fiabile și funcționează eficient, sunt de lungă durată și permit economii serioase în gospodărie.

    Articol de specialitate 593
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Centrala pe peleti?

    Avem 1417 executanți pentru domeniul Centrala pe peleti:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 1417 executanți pentru domeniul Centrala pe peleti
    9.2
    0

    BLACK BAT GRUP S.R.L.


    9.9
    0

    PRICEPUTUL INSTALATII SRL


    9.7
    0

    MOLDOVAN ECOSERV SRL


    9.6
    0

    PLATIMAR SRL