Pentru zona
    Instabilitatea prețurilor carburanților și problemele de mediu din ce în ce mai prezente, cu accent pe poluarea aerului, au determinat oamenii să se gândească la alte alternative când este  vorba de încălzire. Astfel, nu ne surprinde că încălzirea pe peleți a înregistrat  o astfel de expansiune. Cu toate acestea, situația nu este atât de roz, încălzirea pe peleți având anumite dezavantaje. În continuare evidențiem părțile pozitive și negative ale acestui combustibil.
    Articol de specialitate 61
    încălzire cu peleți
    Avem 1423 executanți pentru domeniul Centrala pe peleti:

    Ce sunt peleții?

    Înainte de a distinge avantajele și dezavantajele încălzirii pe peleți, trebuie  să definim înainte acest combustibil și să spunem cum este împărțit.

    Peleții sunt un combustibil solid obținut printr-un proces tehnologic special de măcinare, uscare și presare a diferitelor biomateriale,  fiind utilizat pentru încălzire. Există două tipuri de bază de peleți: peleți din lemn și agropeleți.

    Agropeleții se fac din reziduuri vegetale: prin presarea paielor de soia (tulpini uscate de soia), grâului, tijelor de porumb. Deși sunt mai ieftini decât lemnul, au o putere termică mai mică și sunt necesari mult mai mulți peleți în timpul unui sezon de încălzire în comparație cu peleții din lemn. Agropeleții  sunt folosiți în principal în scopuri industriale, în timp ce peleții din lemn, a căror putere termică este superioară, sunt folosiți mai mult în gospodărie și au prioritate.

    Peleții din lemn se obțin prin măcinarea, uscarea și presarea deșeurilor lemnoase. Materiile prime de bază sunt așchii din diverse tipuri de lemn - stejar, plop, fag, frasin, tei etc.

    pelet din lemn
    Peleții din  lemn se obțin prin măcinarea, uscarea și presarea deșeurilor lemnoase
    În procesul de producție a peleților nu se folosesc aditivi sau alte substanțe dăunătoare sănătății umane și mediului, un alt motiv pentru care este o alegere ecologică acceptabilă.

    Sobele pe peleți și cazanele pe peleți sunt folosite pentru încălzirea pe peleți. Cazanele sunt conectate direct la sistemul de încălzire centrală, ceea ce este ideal pentru clădirile în care există deja un anumit sistem de încălzire centrală. De asemenea, dacă aveți deja un cazan pe lemne, există opțiunea de a cumpăra și instala un arzător pe peleți.

    Un arzător cu rezervor care permite arderea peleților este montat  deasupra cazanului deja existent care arde lemne.

    Deși această opțiune este accesibilă, adică reprezintă o soluție rentabilă, este abia la început. Adăugând un arzător la o centrală existentă pe lemne nu se poate ajunge la nivelul de eficiență (grad de utilizare) pe care îl au cazanele care ard doar peleți. În plus, centrala este deja folosită de câțiva ani, așa că întrebarea este în ce stare se află. Prin urmare, un astfel de cazan poate necesita un consum mai mare de peleți, ceea ce anulează rapid economiile prin investiții inițial mici. Cea mai bună soluție este achiziționarea unui sistem nou – deși necesită o investiție inițială mai mare, cu siguranță se va amortiza pe parcursul anilor de utilizare, printr-un consum mai mic de peleți.

    Pentru încălzirea de sezon pe peleți, ar trebui să planificați aproximativ 1.000 EURO pe an, prețul peleților variază între 170 - 200 EURO/t. Cantitatea de peleți pe care o veți folosi depinde în mare măsură de puterea sobei în sine. Prețul cazanelor pe peleți variază între 1.000-1.500 EUR.

    pret peleți
    Pentru încălzirea de sezon pe peleți, ar trebui să planificați aproximativ 1.000 EURO pe an

    Cât costă însă celelalte cazane pe biomasă și cât costă în general încălzirea altor tipuri de biomasă? Încălzirea cu brichete pe o bază anuală costă la fel ca și încălzirea pe peleți - aproximativ 180 EURO/t. Brichetele de lemn pentru ardere sunt realizate din deșeuri de lemn presate în bușteni cilindrici. Prețul sobelor pentru brichete este între 500 si 900 EURO. Există și resturi din lemn care sunt cele mai accesibile - prețul lor variază de la 5 la 8 EURO/m3. Când vorbim de lemn de foc, prețul acestuia depinde de procedura de prelucrare, sezon, tipul de lemn și furnizorul însuși. Acesta variază, în medie, între 40 și 60 EURO/m3. Încălzirea cu lemne este cea mai ieftină și costă între 500 si 700 EURO pe an. Prețul unei sobe pe lemne fără ventilator este de la 1.000 EURO în sus, iar centralele cu ventilator de la 1.200 EURO în sus.

    Cu toate acestea, este important de subliniat că încălzirea pe peleți este cea mai eficientă din punct de vedere energetic. La ardere, peletul eliberează 17-20 MJ de energie pe kilogram. Brichetele de lemn sunt ceva mai ieftine, dar și mai puțin eficiente. Rumegușul și așchiile de lemn au o valoare energetică de aproximativ 15 MJ/kg.

    Când vine vorba de costurile de încălzire pe peleți, acestea depind foarte mult de următorii factori: cât spațiu este încălzit, la ce temperatură este încălzită camera, dar și dacă clădirea este izolată (prin închiderea punților termice pe acoperiș, fațadă sau lemn prin care se pierde căldura, vom reduce costurile de încălzire). De asemenea, prețul încălzirii pe peleți va fi afectat de transportul în sine, adică de distanța dintre furnizorul/producătorul de peleți și casa dumneavoastră (costul transportului).

    Dacă sunteți în căutarea unor antreprenori profesioniști cărora le-ați încredința instalarea și deservirea ulterioară a unui cazan pe biomasă, puteți solicita ajutor la daibau.ro, complet gratuit, rapid și simplu. Trebuie doar să completați cererea de pe site-ul nostru și în curând contractorii vă vor contacta cu o ofertă potrivită.

    Și acum mai multe despre avantajele și dezavantajele încălzirii pe peleți:

    Încălzire pe peleți – avantaje

    Încălzirea pe peleți necesită mai puțină muncă

    Toți cei care au folosit cărbune și lemn pentru încălzire știu foarte bine cât timp este nevoie pentru a pregăti combustibil, cum ar fi, de exemplu, tăierea și stivuirea lemnelor, aducând bușteni în șopron. În plus, aceste metode de încălzire creează multă murdărie.

    Încălzirea pe peleți se caracterizează prin arderi rare. Și anume, sobele pe peleți au rezervoare integrate care trebuie umplute la câteva zile (în funcție de tipul dispozitivului, dimensiunea rezervorului, suprafața de încălzit, eficiența energetică a clădirii și temperatura exterioară). Prin urmare, cazanul sau soba pe peleți poate funcționa câteva zile după ce rezervorul este umplut cu peleți, fără reumplere.

    La cazane și sobele pe peleți, nu este nevoie de iluminare regulată, ca în cazul sobelor pe lemne. Pot funcționa zile întregi fără încălzire, iar temperatura este menținută automat.
    sobă pe peleți

    Cazanul sau soba pe peleți poate funcționa câteva zile după ce rezervorul este umplut cu peleți, fără reumplere

    Este necesar doar să curățați periodic arzătorul de cenușă și zgură, care sunt incomparabil mai puține decât atunci când curățați un cazan sau o sobă cu lemne. Un număr mare de cazane pe peleți au în ele un sistem de autocurățare.

    Arderea peleților lasă o cantitate mică de cenușă. Pentru peleții din lemn variază între 1 și 2%, iar pentru agropeleți între 3 și 6%.

    Se poate spune că peleții ard relativ curat, mai ales în comparație cu cărbunele. Motivul constă în faptul că arderea peleților este ajutată de un ventilator care asigură un flux constant de aer către sobă. La pornirea sobei pe peleți, când elementul electric de încălzire încălzește peleții pentru a începe arderea, se produce puțin fum, totuși, odată ce soba este pornită, nu se produce fum vizibil.

    Un alt beneficiu care confirmă că încălzirea pe peleți este mai simplă decât încălzirea cu alte tipuri de biomasă este depozitarea. Peleții economisesc spațiu, au nevoie de mai puțin spațiu de depozitare în comparație cu alți combustibili solizi - aproximativ 650 kg/mc. Peleții sunt de obicei ambalați în saci de 15-20 de kilograme, astfel încât să nu se mărunțească, iar sacii de peleți se pot pune ușor și precis pe paleți, economisind astfel mult spațiu. Aceasta înseamnă că livrarea sau transportul peleților este mult mai ușoară.

    sac peleți
    Peleții sunt de obicei ambalați în saci de 15-20 de kilograme

    Peleții au o putere calorică mare

    După cum am menționat mai sus, încălzirea pe  peleți este, din punct de vedere energetic, mai eficientă decât încălzirea cu alte tipuri de biomasă. Peleții au o valoare energetică de 17-20 MJ/kg. Prin urmare, prin încălzirea pe peleți, veți putea produce o cantitate mai mare de energie termică decât cu ajutorul altor surse.

    Se caracterizează printr-o combustie bună. Emisia scăzută de monoxid de carbon are ca rezultat arderea mai lentă. Peleții se caracterizează printr-un procent foarte scăzut de umiditate (între 8 și 10%), care afectează și durata de viață mai lungă a cazanului.

    Încălzirea pe peleți asigură o independență energetic

    Peleții sunt o resursă regenerabilă, naturală, reprezintă o sursă inepuizabilă de energie, la fel ca o centrală solară care transformă energia solară în energie electrică sau o pompă de căldură care atrage căldură din mediul natural, adică energia solară acumulată în elemente naturale. Prin urmare, nu există nicio îngrijorare că va dispărea într-o zi, așa cum se poate întâmpla cu combustibilii fosili.

    În plus, peleții sunt creați prin măcinarea, uscarea și presarea biomasei - fie deșeuri de lemn, fie deșeuri de culturi agricole. Având în vedere că biomasa se găsește în natură, un număr mare de producători de peleți poate fi găsit pe fiecare piață. Așadar, puteți opta pentru un producător/vânzător local de peleți, care va reduce foarte mult costurile de încălzire pe peleți, deoarece veți economisi la transportul acestui combustibil solid. De asemenea, apropierea producătorului/vânzătorului de peleți are, pe lângă beneficii economice, un impact pozitiv asupra mediului - mai puține gaze de eșapament de la vehiculele de transport. Vorbind despre impactul asupra mediului, un alt avantaj important iese în evidență:

    Încălzirea pe peleți asigură neutralitatea CO2

    Un fapt interesant pe care probabil că majoritatea oamenilor nu l-au știut – agropeleții, care sunt produși  din rămășițele culturilor de plante de un an, atunci când sunt arse, eliberează cantitatea de dioxid de carbon pe care planta a absorbit-o în timpul vieții prin procesul de fotosinteză. Când vine vorba de peleții din  lemn, arderea lor eliberează cantitatea de dioxid de carbon absorbită de-a lungul multor ani.

    peleți
    Peleții sunt o resursă regenerabilă, naturală, reprezintă o sursă inepuizabilă de energie
    Cantitatea de dioxid de carbon eliberată în timpul arderii peleților de lemn este echivalentă cu cantitatea absorbită în timpul creșterii arborilor.

    Acest lucru este cu siguranță mult mai acceptabil decât arderea combustibililor fosili, cum ar fi gazul natural sau uleiul de încălzire, care este produs în timpul procesării țițeiului. Dacă gospodăriile  forestiere sunt gestionate corespunzător, adică dacă fiecare copac tăiat este înlocuit cu plantarea unuia nou, se obține neutralitatea CO2.

    Încălzirea pe peleți permite controlul temperaturii

    Ultimul, dar nu cel mai puțin important avantaj este reglarea temperaturii și întreținerea acesteia. Cazanele  pe peleți au un termostat care face acest lucru ușor. Acest lucru nu este posibil la încălzirea cu lemne.

    Încălzirea pe peleți – dezavantaje

    Încălzirea pe  peleți depinde de electricitate

    Dacă cazanul pe peleți are un arzător care îl aprinde efectiv, este necesară  electricitatea pentru funcționarea lui. Prin urmare, atunci când are loc o întrerupere a curentului electric, soba sau cazanul dvs. pe peleți nu va putea funcționa, adică va opri încălzirea. În zonele rurale unde restricțiile de energie electrică sunt frecvente, este recomandabil să aveți  un sistem de alimentare de rezervă sub formă de baterii.

    Spre deosebire de cazane și sobele pe peleți, funcționarea cazanelor pe lemne este complet independentă de electricitate.
    sobă pe lemne
    Spre deosebire de cazanele și sobele pe peleți, funcționarea sobelor pe lemne este complet independentă de electricitate

    Cazanele și sobele pe peleți sunt sisteme complexe

    Un cazan clasic pe peleți este alcătuit dintr-o carcasă durabilă, o cameră de ardere rezistentă la căldură și destinată arderii lemnelor de foc, un mecanism care umple camera cu peleți ("screw-feeder") și o transportă la arzător, protejând în același timp sistemul de la așa-numitul  „reacție adversa” a focului.  Pe lângă aceste componente, există și un sistem de îndepărtare a cenușii și un schimbător de căldură cu autocurățare, iar aceste tipuri de dispozitive au de foarte multe ori o magazie încorporată pentru o anumită cantitate zilnică, de cele mai multe ori, de peleți. Deci, acestea sunt sisteme complexe care au un număr mare de părți. Aceasta înseamnă că necesită întreținere regulată cel puțin o dată pe an. Costul service-ului este de obicei în jur de 50 EURO.

    Având în vedere complexitatea  acestor dispozitive, posibilitatea apariției defecțiunilor este mai mare, în comparație cu cazanele și sobele simple pe cărbune și lemne.

    Deoarece sobele cu lemne sunt mult mai simple și mai simple, există mai puține piese care se pot rupe. Pe de altă parte, cazanele pe peleti sunt sisteme cu multe piese, care sunt mult mai complicate, iar posibilitatea defectiunilor este mult mai mare.

    Aparatele pe peleți fac zgomot

    Cazanele pe peleți sunt amplasate de obicei în zone separate, precum subsoluri sau garaje, iar zgomotul lor în timp ce sunt active nu este atât de puternic, totuși, zgomotele produse de sobele de interior pe peleți pot irita locatarii.  Cu toate acestea, astăzi pe piață puteți găsi sobe pe peleți mult mai silențioase decât modelele mai vechi. În orice caz, avantajul, când vine vorba de nivelul de zgomot, merge la sobele cu lemne, trosnitul liniștit al lemnului este considerat de mulți a fi romantic și relaxant.

    Acumularea pungilor de plastic

    Deși încălzirea cu peleți este o sursă de încălzire regenerabilă, este important de subliniat că are și un dezavantaj când vine vorba de aspectul de mediu. Producătorii de peleți le ambalează de obicei în pungi de plastic de 20 kg. Sunt folosite pentru a proteja peleții de umezeală în timpul depozitării, ceea ce cu siguranță nu este justificat din punct de vedere ecologic.

     

    Articol de specialitate 61
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Centrala pe peleti?

    Avem 1423 executanți pentru domeniul Centrala pe peleti:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 1423 executanți pentru domeniul Centrala pe peleti
    8.9
    0

    OPAC INSTAL SRL


    8.9
    0

    SOLV CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    ELMA TRADING COMP. SRL


    8.9
    0

    PROFESIONAL INDUSTRY SRL