Pentru zona

    Centrală termică pe pelete. Prețuri

    Articolul a fost citit chiar de 1041+ utilizatori
    Pentru a ne încălzi apartamentul sau casa, putem folosi diferite tipuri de biomasă, cum ar fi: culturi energetice, deșeuri biologice sau biomasă lemnoasă. Toate acestea sunt combustibili utilizabili pentru centralele termice pe combustibili solizi. La arderea lemnului, se eliberează energia, pe care copacii au asimilat-o din mediul înconjurător și de la soare de-a lungul vieții lor. Pentru arderea diferitelor tipuri de biomasă lemnoasă se folosesc diferite aparate de încălzire. Pe lângă centralele termice pe bușteni și pe așchii de lemn, foarte frecvent se folosesc și centralele termice pe pelete.
    Articol de specialitate 1041
    pelete

    1. Pelete de lemn

    Peletele de lemn sunt reziduuri de lemn prelucrate, care au fost măcinate în rumeguș și comprimate. Densitatea lor energetică este mai mare decât densitatea buștenilor sau a așchiilor de lemn. Peletele au, de obicei, formă cilindrică, diametrul cuprins între 0,5 și 1,5 m și lungimea de până la 3 cm. Pot fi cumpărate în diverse pachete cu greutatea de până la aproximativ 50 kg. Peletele sunt o alternativă bună la combustibilii fosili.

    1.1. Prețul încălzirii cu pelete

    Dintre toate tipurile de biomasă, pelete dau randamentul energetic cel mai ridicat. Dar, acestea au un preț mai mare decât buștenii și așchiile de lemn. Care este prețul peletelor? Prețul pentru încălzirea cu pelete a unei case unifamiliale medii este de aproximativ 5849 RON/an.

    Sfaturi de specialitate de la FURGON SERV SRL

    Care sunt avantajele/dezavantajele centralelor pe peleți?

    Avantaje: Centralele pe peleți se montează în general acolo unde nu este gaz și reprezintă o alternativă la centralele pe lemn. Sunt complet automatizate. În funcție de mărimea rezervorului de pelet, acesta va trebui încărcat de la minim o săptămână dacă rezervorul este mai mic, până la maxim 2 luni dacă rezervorul este mare. Arderea este controlată, iar randamentul centralelor este foarte bun.
    Dezavantaje: Este necesară o cameră separată pentru centrală și trebuie curățată din când în când.

    Cât de des trebuie curățat cazanul?

    În funcție de calitatea peleților, arzătorul cazanului se curăță o data la câteva zile, cel mult o dată pe săptămână. Cazanul se curăță minim o data pe an.

    Cât de importantă este calitatea peleților pentru funcționarea corectă a cazanului?

    Calitatea peleților este foarte importantă. Un pelet foarte bun face ca centrala să funcționeze perfect, fiind suficientă o curățare săptămânală.
    Un pelet slab calitativ poate să blocheze arzătorul și de doua ori în 24 de ore.

    Gheorge Paladi, FURGON SERV SRL

    2. Centrale termice pe pelete

    Peletele pot fi arse în diferite tipuri de sobe, centrale termice și șemineuri. În general, arderea peletelor este posibilă în cuptoare cu o putere de 5 kW sau peste. Deci, cu o sobă mai mică se pot încălzi numai anumite camere, iar cu o centrală termică putem încălzi toate încăperile casei. În general, centralele pe pelete sunt alegere populară a consumatorilor.

    Centrala termică pe pelete încarcă automat peletele din rezervor în cuptor.
    Centrala termică pe pelete încarcă automat peletele din rezervor în cuptor.

    2.1. Centrale termice pe pelete cu rezervor

    Centrala termică conține un sertar de depozitare a peletelor, în care pot fi depozitate între 15 kg și 65 kg de pelete de lemn. Centrala termică are un cuptor, în care peletele sunt arse. Între aceste două elemente se află o secțiune intermediară, prin care peletele sunt transportate automat din rezervor în cuptor. Procesul de ardere a peletelor este asistat de un ventilator, care reglează cantitatea de aer furnizat și implicit combustia. Centrala termică are și o unitate electronică, senzori și contoare, care facilitează funcționarea sa automată. Centrala termică pe pelete funcționează în mod similar cu centrala termică pe așchii din lemne. Diferența constă în faptul că o centrală termică pe pelete necesită de aproximativ patru ori mai puțin spațiu de depozitare a combustibilului față de o centrală termică pe așchii de lemn.

    3. Prețul unei centrale termice pe pelete

    După cum s-a menționat deja, există mai multe tipuri de aparate de încălzire pe  pelete, cu puteri de ardere diferite. De aceea, prețul acestora variază foarte mult. O centrală termică pe pelete costă, în general, între 9749 RON și 24373 RON. O sobă destinată  încălzirii unei camere are o putere de 5 kW, în timp ce o centrală termică care încălzește întreaga casă are puterea de până la 50 kW.

    4. Centrala termică combinată - pe pelete și lemne

    Există centrale termice, care funcționează atât pe pelete, cât și pe lemne. Acestea au cam același preț ca centrala termică pe pelete sau centrala termică pe lemne . Există mai multe tipuri de centrale termice combinate. Cele mai simple nu permit arderea simultană a lemnului de foc și a peletelor. În schimb, modelele mai avansate au cuptoare separate: unul pentru lemne și unul pentru pelete. În marea lor majoritate, aceste centrale termice favorizează arderea cu un regulator de tiraj natural. Cele mai bune modele insuflă aer proaspăt cu ajutorul unui ventilator, asigurând astfel o combustie optimă. Singurul dezavantaj pe care îl prezintă centralele termice combinate este acela că au o eficiență de ardere ușor mai mică. Prețul unei centrale termice de pelete și pe lemne variază între 17061 - 29247 RON.

    Articol de specialitate 1041
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Centrala pe peleti?