Pentru zona

    Biomasă: cazane pe peleți, sobe pe lemne

    Articolul a fost citit chiar de 1771+ utilizatori
    Există numeroase moduri de încălzire a clădirilor, printre care încălzirea cu cărbune, petrol, gaz sau electricitate este considerată standard. Unele dintre aceste surse sunt limitate, în timp ce altele provoacă o poluare mare. În plus față de aceste standarde, există surse alternative, dintre care așa-numita biomasă este cea mai cunoscută. Biomasa include multe surse naturale de energie, dar în acest text ne vom ocupa de cazane și sobe pe peleți, lemn și deșeuri din lemn.
    Articol de specialitate 1771
    biomasa
    Avem 1422 executanți pentru domeniul Centrala pe peleti:

    1. Biomasă

    1.1. Ce este biomasa?

    Termenul de biomasă din dicționarele actuale de protecție a energiei și a mediului se referă la toate substanțele care pot fi utilizate pentru încălzire și care sunt de origine organică. Acestea sunt în principal substanțe de origine vegetală. Biomasa, de exemplu, reprezintă lemnul care este cea mai comună și răspândită sursă de energie, în special în țările bogate în păduri. Alte substanțe care sunt clasificate în biomasă sunt paiele, plantele cu creștere rapidă sau industriale și deșeurile organice. Biomasa este, de asemenea, biogaz și biodiesel. Biomasa este o sursă de energie alternativă, naturală și regenerabilă. După cum se știe, producția de energie a devenit foarte periculoasă pentru mediul înconjurător, existența și sănătatea omenirii, așa că există din ce în ce mai mulți indivizi, dar și organizații, care propagă biomasa ca sursă de energie, în special lemnul.

    Din păcate, România nu mai este o țară bogată în păduri; mai puțin de 1/3 este împădurit și, în ciuda planurilor și programelor de acțiune, numărul și dimensiunea pădurilor nu au crescut de ani de zile - dimpotrivă. Potrivit planului pentru împădurire, România ar fi trebuit să dețină 45% din teritoriul împădurit până în 2020, dar a rămas la 28-29% de ani de zile. Chiar dacă aceste planuri vor fi realizate într-un viitor previzibil, lemnul pentru prelucrare (cel planificat pentru tăiere) este destinat în principal industriei lemnului (amenajări interioare, tâmplărie, parchet, elemente de construcție etc.) și numai restul lemnului și cel de calitatea inferioară poate fi utilizat pentru biomasă.

    2. Sobe pe lemne

    2.1. Caracteristicile sobelor pe lemne

    Sobele pe lemne oferă o modalitate de economisire cu această încălzire, deoarece energia obținută prin arderea în cazane și sobe pe lemne este foarte ieftină. În cazane și sobe pe lemne, desigur, se utilizează lemnele, peleții și deșeurile din lemn, astfel încât această metodă de încălzire este deosebit de rentabilă dacă aveți mai multe hectare de pădure. Cazanele și sobele pe lemne sunt un cost inițial puțin mai mare, dar investiția va da roade în câțiva ani, deoarece datorită lor în fiecare iarnă veți economisi mulți bani pentru încălzire.

    2.2. Sobe pe lemne și cazane

    În cazanele și sobele moderne, se pot folosi bușteni, buturugi, brichete sau peleți, precum și deșeuri lemnoase tăiate în bucăți mai mari sau mai mici. Singurul lucru care contează este ca acest combustibil să fie este uscat. Cazanele și sobele cu focare funcționează în așa fel încât o anumită cantitate de combustibil necesită o anumită cantitate de oxigen; dacă procesul are loc corect, eficiența încălzirii este maximă și, astfel, eficiența dispozitivului. De obicei, astfel de cazane sau sobe pe lemne sunt instalate împreună cu ventilatoarele pentru a egaliza consumul de combustibil și producția de căldură, ceea ce este o problemă cu sobele și cazanele de acest tip.

    Există cazane și sobe pe lemne care au arzătoare cu așa-numitele camere de ardere inferioare. Aceste dispozitive constau dintr-un focar situat în partea inferioară și un schimbător de căldură. Astfel de dispozitive pot doza atât combustibilul, cât și rata de ardere.

    Există, de asemenea, un tip special de dispozitiv pe lemne în care procesul de ardere este reglat de un ventilator suplimentar. Cu un astfel de cazan sau sobă, este instalat un ventilator care crește presiunea, adică combustibilul este introdus în partea superioară a dispozitivului, iar focarul este în partea de jos. Ventilatorul creează o presiune suplimentară în camera superioară, astfel încât gazele să treacă prin deschiderea focarului în camera inferioară fierbinte. Utilizarea unui astfel de cazan sau sobă este foarte eficientă, deoarece se creează o cantitate minimă de cenușă. De asemenea, este important să spunem că termostatul reglează funcționarea ventilatorului.

    Și nu în ultimul rând, lemnul este folosit ca fel de combustibil de foc și în cazane, adică sobe cu ventilator de aspirație. Chiar și în astfel de dispozitive, ventilatorul ajută la crearea unui vid și astfel elimină gazele dăunătoare. Toate tipurile de deșeuri din lemn pot fi folosite ca un combustibil în aceste cazane sau sobe.

    2.3. Prețul cazanelor și sobelor pe lemne

    Prețul sobelor pe lemn fără ventilator este de aproximativ 5.000 lei și peste, iar cazanele cu ventilator de aproximativ 6.000 lei și mai mult.

     Încălzirea cu lemne este un mod tradițional
    Încălzirea cu lemne este un mod tradițional

    3. Sobe pe deșeuri din lemn

    3.1. În general despre sobele pe deșeuri din lemn

    Sobele pe deșeuri din lemne sunt considerate mai bune deoarece sunt mai eficiente și au o termoreglare mai bună. Eficiența energetică a acestor sobe este de până la 80-90%. Există mai multe tipuri de sobe pe deșeuri din lemn și acestea diferă de fapt în privința mărimii bucăților la care se toacă deșeurile din lemn, deși, mai precis, sunt împărțite în două grupe conform metodei de ardere.

    Primul tip de sobe pe deșeuri de lemn sunt cele cu ardere directă a lemnului de foc în focar. Cazanul este proiectat să aibă două părți. Peleții, rumegușul, spinii sau deșeurile tăiate mai mari sunt păstrate într-o cutie din care sunt introduse în focar prin tunel. Procesul de ardere este stimulat de un ventilator care reglează cantitatea de aer alimentat și, astfel, cantitatea de combustie.

    Un alt tip de sobă pe lemne este cazanul cu ardere în pre-focar, deoarece are loc în două faze. În prima fază, deșeurile de lemn ard și începe să ardă în pre-focar, apoi se arde complet în focar. Prin urmare, eficiența unui astfel de dispozitiv este maximă.

    3.2. Mașină de tocat lemn

    De fapt, mașina de tăiat mărunțește deșeurile de lemn realizând șiruri a căror dimensiune este exact ceea ce este necesar pentru sobe. Lamele din mașină pot fi așezate astfel încât toate bucățile rezultate să aibă aceeași lățime și lungime.

    Există două tipuri de tocătoare de lemn pe piață: o mașină cu lame încorporate care este umplută cu lemn și un concasor mobil încorporat în vehicule. Mașina de tăiat lemnul poate avea propriul motor sau poate funcționa cu un tractor cu motor.

    3.3. Sobă pe deșeuri de lemn - preț cazan

    Sobe și cazane pe lemne, peleți și deșeuri din lemn, cu sau fără ventilatoare, în funcție de dimensiune, putere, consum și producător variază de la 10.000 la 40.000 lei. Există și cele în care se află așa-numita sonda lambda care crește eficiența încălzirii, adică a combustiei, și astfel de dispozitive sunt printre cele mai scumpe, dar există și modele pe care sonda lambda poate fi instalată ulterior și plătiți doar pentru prețul și instalarea acesteia.

    4. Cazane și sobe pe peleți

    4.1. Cum funcționează un cazan pe peleți?

    Peleții sunt reziduuri de biomasă din lemne uscate și presate special, care au o valoare calorică ridicată. Peleții sunt arși în diferite sobe, dintre care cele mai renumite sunt: cazan central pentru peleți, insert pentru șemineu pe peleți pentru încălzirea prin pardoseală și insert pentru șemineu pe peleți pentru încălzirea camerelor individuale.

    4.2. Cazane și sobe pe peleți - preț

    Aproximativ 5.000 lei pe an ar trebui alocați pentru încălzirea sezonieră pe peleți. Cât de mulți peleți veți consuma, depinde în mare măsură de puterea sobei. Cazanul pe peleți costă între 4.000-10.500 lei. Prețul pentru livrarea și instalarea unui cazan pe biomasă, putere 25kW este de 3.000-5.000 lei.

     Cazan pe deșeuri de lemn și peleți
    Cazan pe deșeuri de lemn și peleți

    Dacă decideți să cumpărați sobe sau cazane pe lemne, peleți sau deșeuri din lemn, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dvs. cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 1771
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Centrala pe peleti?

    Avem 1422 executanți pentru domeniul Centrala pe peleti:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 1422 executanți pentru domeniul Centrala pe peleti
    8.9
    0

    BEST INSTAL THERMO SRL


    9.9
    0

    LUCA INSTAL EXPERT S.R.L.


    8.9
    0

    SOLIDON TEHNIC SRL


    8.9
    0

    DER ANDI S.R.L.