Pentru zona

    Pavele din beton, plăci din beton spălat, cuburi din granit – pe care să le aleg?

    Articolul a fost citit chiar de 5280+ utilizatori
    Pentru pavarea suprafețelor exterioare - a curților, trotuarelor, aleilor sau teraselor- putem folosi pavele de diferite forme sau culori. Ce ați alege: plăci din beton spălat, cuburi de granit sau pavele de beton? Adecvarea tipului de pavele utilizate depinde în principal de stilul clădirii, de suprafața pavată și de împrejurimile extinse ale locului.
    Articol de specialitate 5280
    pavaj curte

    1. Pavele pentru terase și curți

    1.1. Formele pavelelor

    Pavelele pot fi pătrate, dreptunghiulare, hexagonale, cu forme speciale sau o combinație de mai multe forme. Cu toate acestea, ele sunt mari fabricate astfel încât cu ele să se creeze zone continue, care pot avea suprafețe mari. Cel mai simplu de montat sunt pavele cu forme simple, cum sunt, de exemplu cele pătrate sau dreptunghiulare. De asemenea, puteți alege între pavele cu margine ascuțită sau cu margine teșită. Pavele cu margini ascuțite pot fi montate fără contact vizibil și cu rosturi mai mari.

    1.2. Grosimea pavelelor

    Dimensiunile pavelelor pot fi, de asemenea, foarte diferite. Mărimile obișnuite sunt între 10 cm și 30 cm. Există însă și pavele cu dimensiuni mari de 60 cm sau mai mult. Avantajul pe care îl prezintă pavelele mari este că se montează repede. Dar, acestea sunt mai scumpe și mai grele. Grosimea standard a pavelelor este de aproximativ 5 cm.

    1.3. Materialele pentru pavare

    Cel mai adesea, pavelele sunt fabricate din beton, dar puteți alege și pavele din piatră sau din lemn. Pavelele din beton sunt cele mai ieftine. Și totuși, prețul nu ar trebui să fie singurul criteriu folosit pentru alegerea pavelelor. Materialul din care sunt fabricate trebuie să se potrivească cu casa respectiv clădirea dumneavoastră, cu stilul arhitectural și mediul natural în care locuiți. De exemplu, unele pavele se potrivesc pentru stilul de arhitectură clasic, altele pentru stilul modern și altele se potrivesc cu mediul natural. În situația în care casa dumneavoastră este foarte modernă și locuiți la oraș, o alegere bună ar fi pavelele moderne din beton sau din beton spălat.

    Sfaturi de specialitate de la ALEX PAVAJ GARDEN S.R.L.

    Este posibilă montarea pavelelor pe o suprafața deja betonată, sau trebuie îndepărtat betonul existent?

    Da, este posibilă montarea pavelelor pe o suprafață deja betonată doar cu condiția ca nivelul pavajului să nu depășească anumite cote (uși, porți acces auto, acces în locuință, anexa). 

    Cum întreținem pavajul?

    Durata de viață a pavajului vibropresat este de 20-25 ani. Întreținerea acestuia trebuie făcută cu substanțe speciale pentru beton și să nu fie presărată sare în perioada rece pentru dezghețare.

    ALEX PAVAJ GARDEN S.R.L.

    Plăci de grădină umblabile
    Plăci de grădină umblabile

    2. Pregătirea tamponului în vederea pavării

    Indiferent de tipul de pavele ales, înainte de montarea pavelelor trebuie să se execute în mod corespunzător tamponul. O atenție deosebită trebuie să o acordăm execuției tamponului, mai ales atunci când pe suprafața pavată se va circula cu autovehicule. Și aceasta pentru că, dacă tamponul nu este executat corespunzător, există pericolul afundării suprafeței pavate. Iată cum se pregătește suprafața, care urmează a fi pavată: Mai întâi, trebuie să se facă săpături respectiv să se excaveze suprafața până la adâncimea de 40 cm. Apoi, peste suprafața excavată se aplică un strat de nisip cu granulație mică, de aproximativ 2 cm și un alt strat – care are, de obicei, grosimea între 25 și 45 cm - format din nisip cu granulație mare. Peste acest din urmă strat trebuie  să se monteze o folie de drenaj. După aceea, se adaugă un strat de drenaj din nisip, cu grosimea de 4 cm. Atunci când începem să montăm pavele, trebuie să ne asigurăm că acestea nu sunt prea apropiate unele de altele, pentru că trebuie să lăsăm loc pentru rosturi. La sfârșit, rosturile se acoperă cu nisip fin și se presează pavelele cu o placă vibrantă.

    2.1. Pavele pentru circulația rutieră

    Pavelele de beton sunt atât de groase, încât rezistența lor la presiune nu este deloc pusă în discuție. Mai important, este modul în care se execută tamponul. Dacă pe suprafața, care urmează a fi pavată, se va circula pietonal, atunci este necesar să facă un tampon din pietriș și nisip, cu grosimea de cel puțin 20 cm. În schimb, dacă pe suprafața pavată se va circula cu autovehicule de marfă, tamponul trebuie să aibă o grosime de minim 30 cm.

    2.2. Montarea pavelelor pe o suprafață din beton

    Pavelele pot fi montate și peste pavele vechi sau peste o placă de beton. Montarea pavelelor pe beton este extrem de ușoară. Este necesară doar curățarea suprafeței din beton, montarea pavelelor și umplerea rosturilor. Dezavantajul așezării pavelelor pe beton este că, fără spargerea betonului, nu este posibil să se efectueze lucrări sub pavele.

    Plăcile netede arată superb în orice curte
    Plăcile netede arată superb în orice curte

    3. Cuburi din granit sau pavele din granit

    3.1. Montarea pavelelor din granit

    Montarea plăcilor de granit de format mare este o muncă extrem de solicitantă, așa că încredințați-o numai executanților specializați în montarea granitului. Plăcile de granit sunt adesea curbate, iar marginile lor sunt inegale și, de aceea, acestea trebuie să fie montate cu extremă atenție. În primul rând, trebuie să fie măsurat spațiul, pentru a se stabili modul de așezare a cuburilor. Apoi urmează nivelarea șapei și aplicarea unui strat adeziv, care are scopul de a mări aderența. Plăcile din piatră sunt așezate într-un strat gros de adeziv. La anumite distanțe, este necesar să se execute rosturi între plăci, care să permită dilatarea datorată creșterii temperaturilor.

    3.2. Montarea cuburilor din granit

    Pavelele de granit sunt atât de rezistente încât au fost folosite pentru suprafețe pavate și chiar drumuri rutiere chiar înainte de inventarea asfaltului. Pentru montarea cuburilor din granit, este mai întâi necesar să pregătiți o bază de nisip bine întărită și plană. Pavele de granit pot fi așezate ortogonal, diagonal sau în arcade. Un mozaic de cuburi de granit poate fi, de asemenea, realizat folosind granit multicolor.

    3.3. Cuburi din granit - prețul

    Cât costă cuburile din granit? Prețul cuburilor din granit este de aproximativ 155,98 RON/m2.

    4. Cuburi din beton

    Pavelele din beton constituie o alegere de calitate și cu preț accesibil pentru pavarea curții. Cuburile de beton sunt rezistente la umiditate și presiune, iar montarea lor este rapidă și ușoară. Înainte de montare, pregătiți un strat de drenaj, apoi aplicați peste el un strat de pietriș întărit de cel puțin 20 cm grosime. Acesta este urmat de un strat de nivelare din nisip fin, pe care sunt așezate pavelele. Avantajul pe care îl oferă pavelele este, de asemenea, acela că ele pot fi ușor îndepărtate sau reașezate în orice moment. Pavelele din beton pot fi atât pătrate, cât și hexagonale sau triunghiulare.

    Plăci de grădină sablate
    Plăci de grădină sablate

    4.1. Pavele din beton - prețul

    Cât costă pavelele din beton? Prețul pavelelor din beton variază între 48,74 - 146,24 RON/m2.

    Pavaj de tip grilă este folosit în principal pentru parcări
    Pavaj de tip grilă este folosit în principal pentru parcări

    5. Plăci din beton spălat

    Plăcile din beton spălat sunt realizate printr-un proces special de spălare, astfel încât structura superioară să iasă în evidență. Pe lângă aspectul frumos, placa spălată păstrează toate proprietățile bune ale pavelelor de beton, inclusiv prețul. Montarea plăcilor spălate se face la fel ca montarea pavelelor din beton. Formatul obișnuit al plăcilor din beton spălat este de 40 x 40 cm.

    Plăci sau blocuri din beton spălat pentru cărare
    Plăci sau blocuri din beton spălat pentru cărare

    5.1. Plăci spălate - prețul

    Cât costă pavelele din beton spălat? Prețul plăcilor spălate este de aproximativ 9,25 RON/m2.

    6. Pavele din beton spălat, cuburi din granit sau pavele din beton – listă de prețuri

      Mărime Adecvare Preț
    Cuburi din granit 5 - 20 cm Piețe, drumuri, suprafețe publice, suprafețe denivelate. 155,98 RON/m2
    Pavele din beton Toate mărimile Adecvate pentru orice fel de suprafețe. 48,74 - 146,24 RON/m2
    Plăci spălate 40 - 60 cm Drumuri, trotuare, alei de promenadă, grădini. 29,25 RON/m2

     

    Articol de specialitate 5280
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Pavaj?