Pentru zona

    Terase adaptate la sezonul de iarnă al unităților de alimentație publică  

    Terase adaptate la sezonul de iarnă au făcut posibil ca condițiile de vreme rece să nu mai dicteze funcționarea unităților de alimentație publică. Pe lângă faptul că oferă o extindere a spațiului, terasele adaptate la sezonul de iarnă oferă posibilitatea să vă bucurați de aer liber, dar într-un spațiu cald și adăpostit. În acest fel, oaspeților unităților de alimentație publică li se asigură un confort mai mare, pe tot parcursul anului. Așadar, în cele ce urmează, investigăm - cum sunt realizate terasele adaptate la sezonul de iarnă pentru unitățile de alimentație publică, dar și cum sunt reglementate prin lege?
    Articol de specialitate 88
    grădini de iarnă
    Avem 424 executanți pentru domeniul Montaj ferestre:

    Terasele adaptate la sezonul de iarnă au numeroase beneficii și îmbunătățesc funcționarea  unităților de alimentație publică. În primul rând - prelungesc sezonul. În perioada verii, majoritatea ne dorim să fim în aer liber și să ne bucurăm de razele soarelui, iar grădinile unităților de alimentație publică sunt mereu pline. Când vremea se înrăutățește, oaspeții „se mută” înăuntru, ceea ce presupune că în perioada mai rece a anului, unitățile de alimentație publică pot găzdui un număr mai mic de persoane (doar mesele care sunt înăuntru). Cu toate acestea, acest lucru se rezolvă cu ușurință prin vitrarea grădinii. Nu mai este nevoie să introduceți mese și scaune înăuntru cu primele semen ale toamnei.

    ”O grădină de vară poate deveni cu ușurință o grădină adaptată la sezonul de iarnă, oferindu-vă  mai mult spațiu pe tot parcursul anului.

    S-ar potrivi fiecărei unități de alimentație publică dacă și-ar putea folosi grădina, oricât de mare ar fi aceasta, chiar și în perioada mai rece a anului. Mai multe locuri și capacități extinse pe parcursul anului permit, în consecință, un trafic mai mare (mai mulți oameni pot sta în acea unitate de alimentație publică în timpul zilei), ceea ce aduce profituri mai mari.

    ”Grădinile de iarnă oferă mai mult confort vizitatorilor, ceea ce face ca unitățile de alimentație publică să aibe  oaspeți obișnuiți.

    Unele unități de alimentație publică folosesc terase vitrate pe timp de iarnă, pe lângă vizitele regulate, pentru a organiza sărbători private. Dacă cineva nu are nevoie de întregul local, poate închiria doar grădina de iarnă. În acest fel, oaspeții sărbătorii private vor fi despărțiți într-un fel și nu va fi necesară închiderea restului unității de alimentație  publică din această cauză.

    Grădinile de iarnă bine vitrate vor reduce pierderile de energie termică , dar și nivelul zgomotului, ceea ce este deosebit de important dacă restaurantul este situat într-un loc aglomerat, cu trafic intens.

    S-a ajuns la concluzia că vitrarea grădinii, adică transformarea unei grădini de vară într-o grădină de iarnă, dă roade de mai multe ori. Totuși, apare întrebarea - ce sistem de vitrare să folosiți? Cum să încălziți grădinile de iarnă?

    terasă de sticlă
    O grădină de vară poate deveni cu ușurință o grădină de iarnă, care oferă mai mult spațiu pe tot parcursul anului

    În primul rând, ne vom uita la ce spune legea.

    Cum reglementează legea terasele adaptate la sezonul de  iarnă?

    Grădinile de vară și de iarnă nu pot fi amplasate peste tot, există anumite linii directoare pe care unitățile de ospitalitate trebuie să le respecte.

    Grădina unei unități de alimentație publică este o unitate temporară de montare-demontare care se desfășoară în unitatea de alimentație publică, și este amplasată pe suprafețele determinate de această decizie. Grădina poate fi formată din una sau mai multe părți care pot fi deschise sau închise. Grădina de vară sau iarnă poate funcționa tot anul și este formată din mese și scaune și, dacă este necesar, o copertină, o platformă de podea, un gard, o jardinieră, iluminat, un panou pentru afișarea meniurilor și a listelor de prețuri.

    De asemenea terasele pot fi amplasate în zone publice și în alte zone, care sunt: 1. Zone publice: zone publice de circulație (stradă, zonă pietonală determinată în condițiile legii etc.);zone verzi publice (parc, parc-padure etc.) și zone publice ale blocului. 2. Alte zone: suprafețe libere ale ansamblului - parcele de construcție a clădirilor cu destinație publică, suprafețe libere de parcele de construcție a clădirilor cu alte destinații; porțiuni deschise ale clădirii destinate pietonilor (colonade, pasaje, etc.) și terenuri de construcție neamenajate până la utilizarea în conformitate cu documentul de planificare. Pe zonele publice, grădina se amplasează cu acordul entității care administrează, folosește și întreține zona publică, iar pe alte zone, gradină se amplasează cu acordul proprietarului, adică al utilizatorului zonei pe care este plasată.

    grădina de iarnă a unei unități de alimentație publică

    Grădinile de vară și de iarnă nu pot fi amplasate peste tot, există anumite linii directoare pe care unitățile de ospitalitate trebuie să le respecte

    Grădina de vară sau iarnă  trebuie să aibă o formă de bază simplă și dimensiuni adecvate pentru instalarea și utilizarea funcțională a elementelor de grădină. O grădină de tip deschis nu poate avea o lățime a bazei mai mică de 0,7 m, iar o grădină de tip închis o bază cu dimensiuni mai mici de 3,0 m x 4,5 m”.

    Precizăm că în baza Regulamentului privind condițiile tehnice și de altă natură pentru amplasarea obiectelor și dispozitivelor în spațiul public, proiectarea elementelor grădinii de vară și de iarnă se face astfel încât grădina ca formă, dimensiuni, material și culoare să reprezinte un tot armonios și funcțional; are forme simple, reglare înălțime clar definită; conține elemente transparente și materiale de o culoare neutră, redusă și este în conformitate cu caracteristicile și valorile estetice ale clădirii în fața căreia este amplasată și spațiului în care se află. Elementele grădinii de vară și de iarnă ar trebui, în ceea ce privește dimensiunile, greutatea, interconexiunile și instalarea: să permită asamblarea, demontarea și transportul rapid; nu deteriorați suprafața pe care sunt amplasate, obiectele de decorare și amenajare ale acelei suprafețe și verdeața din jur, prin fixarea acestora sau în alt mod și să fie adecvate și sigure pentru mișcarea nestingherită a copiilor, bătrânilor și persoanelor cu dizabilități.

    De asemenea, amenajarea  grădinii de vară și de iarnă se face astfel încât obiectivele comunale (stâlp de iluminat public, hidrant, puț de control (puț) etc.) să fie la o distanță sigură față de grădină și să fie disponibile nestingherite, utilizarea și întreținerea cel puțin pe o parte, de preferință pe partea laterală a căii de acces. În cazul unei grădini de vară care este amplasată la sol fără podium, este posibilă amplasarea acesteia și pe suprafața în care se află un puț de inspecție, cu condiția ca accesul și lucrul la arborele de inspecție să fie activat.. Legea prevede că la amenajarea unei grădini de vară și de iarnă în vecinătatea unui copac, răsad, gard viu, jardiniere și alt obiect verde, trebuie activată întreținerea nestingherită a acestora.

    terasa restaurant
    Terasele adaptate la sezonul de iarnă  aduc numeroase beneficii și îmbunătățesc funcționarea unităților de alimentație publică

    Legea spune că  „Lățimea minimă a grădinii de vară și de iarnă este de 1,40 m. Distanța minimă a grădinii de vară și de iarnă de la marginea drumului trebuie să fie de 0,65 m, față de zona publică destinată parcării vehiculelor și pistelor de biciclete de 0,50 m, iar de la stația de autobuz 3,00 m. Prin excepție de la paragraful 1 al prezentului articol, lățimea grădinii de vară poate fi mai mică de 1,40 m, dacă este prevăzut un spațiu pentru pietoni de minim 1,60 m. De asemenea, în cadrul grădinii de vară nu se poate amenaja gard”.

    Grădina de vară și de iarnă poate fi amplasată în apropierea intrării auto sau pietonale în clădire, curte, pasaj sau garaj, astfel încât să fie asigurată distanța laterală minimă a grădinii de vară și de iarnă față de intrare, de 0,50 m. Grădinile de vară și de iarnă pot fi amplasate în apropierea intersecției, cu condiția să se asigure o vizibilitate adecvată a intersecției. Atunci când grădinile de vară și de iarnă sunt amplasate în apropierea monumentelor, fântânilor, fântânilor publice și fântânilor publice, distanța minimă a grădinii de vară față de obiectivele menționate este de 3,00 m.

    Cum se face o terasă adaptată la sezonul de iarnă?

    Vitrarea instalațiilor de ospitalitate, adică crearea grădinilor de iarnă, se poate face cu ajutorul profilelor din aluminiu și PVC. Cea mai obișnuită alegere sunt sistemele de glisare din sticlă, care sunt cele mai potrivite pentru dimensiuni mai mari și permit deschiderea/închiderea rapidă și ușoară a grădinii, în timp ce sunt acoperite cu un sistem de pergolă, preponderent echipat cu iluminat. Sticla călită este folosită mai ales pentru grădinile de iarnă.

    Există mai multe tipuri de sisteme de glisare

    ușă glisantă

    Cea mai comună alegere sunt sistemele de glisare din sticlă, care sunt cele mai potrivite pentru dimensiuni mai mari și permit deschiderea/închiderea rapidă și ușoară a grădinii.

    Sistemul de glisare de tip acordeon s-a dovedit a fi o soluție bună pentru vitrarea deschiderilor largi, atunci când este necesară deschiderea întregii suprafețe, fără  a ocupa mult spațiu în timpul acestei deschideri/închideri.

    Ușile glisante acordeon constau din mai multe ferestre mobile conectate prin balamale. Sistemul funcționează prin împingerea geamurilor împreună, ca un acordeon și plierea împreună.

    În lunile de toamnă și iarnă, va proteja spațiul de ploaie, vânt, căderea frunzelor și zăpadă, iar în perioada mai caldă a anului, cu sistemul său simplu, toate aripile pot fi pliate într-o parte, făcând spațiul deschis - se obține o grădină de vară. Cu toate acestea, dezavantajul sistemului de glisare de tip armonic este că nu poate asigura o etanșare bună - datorită mai multor ferestre mai mici, eficiența energetică scade. Totuși, acest lucru poate fi rezolvat prin instalarea unui sistem de rupere termică. Costurile de încălzire vor fi reduse. Prețul acordeonurilor sistemului de glisare variază de la 240 la 320 EURO/m2.

    O altă opțiune sunt  sistemele de glisare cu cinci canale care permit deschiderea maximă a sistemului 4/5. Acest sistem se caracterizează prin utilizare și asamblare simplă. Panourile de sticlă pot fi pliate din stânga și din dreapta, dar și din ambele părți în același timp. Profilul inferior are în general o scurgere pentru condens, ploaie și alte precipitații. Pe lângă vitrarea grădinilor magazinelor și teraselor, acestea sunt folosite și ca pereți despărțitori de sticlă în spațiile comerciale. Prețul sistemului este în jur de 250 EURO/m2, dar variază în funcție de metru pătrat, dimensiuni, complexitatea instalării, grosimea sticlei călite, finisarea profilului, eventuala instalare de încuietori și mânere suplimentare.

    Sistemul de sticlă ghilotină este o altă alegere populară. Acesta este de fapt un nume comun pentru un sistem de sticlă glisant vertical (capacitatea de a muta sticla de-a lungul unei axe verticale) care este o soluție excelentă pentru unitățile de ospitalitate. Principalul avantaj al sistemului de glisare cu ghilotină este că permite o vedere neobstrucționată, fără diviziuni verticale. Sistemul constă dintr-un panou fix și unul sau două panouri mobile. Controlul acestuia este posibil cu o telecomandă, ceea ce reprezintă și un mare plus.

    ”Sistemul de ghilotină este o combinație excelentă de funcționalitate și estetică și este utilizat pentru vitrarea diferitelor suprafețe.

    Prețul acestui sistem este semnificativ mai mare, variază în funcție de suprafața, dimensiunile și complexitatea instalașiei, dar în medie este în jur de 450 EURO/m2.

    Cum este încălzită grădina de iarnă a unității de ospitalitate? O alegere comună sunt încălzitoarele cu infraroșu, care emit până la 98% din energia electrică pe care o absorb sub formă de energie termică. Aceste încălzitoare nu sunt zgomotoase, de fapt funcționarea lor este foarte silențioasă, nu creează mirosuri neplăcute. Încălzitoarele cu infraroșu distribuie temperatura uniform și oferă o încălzire plăcută, fără rafale de aer cald. Având în vedere că funcționează la încălzirea obiectivelor în care este îndreptat, se recomandă amplasarea radiatorului cu infraroșu în cea mai înaltă poziție posibilă și se poate obține un suport special pentru radiatoare. Și cât costă panourile IR? Prețurile variază în funcție de putere, dimensiune și producător și variază de la 120 la 500 EURO.

    radiatoare cu infraroșu
    Cum acționează la încălzirea obiectivelor spre care este îndreptat, se recomandă amplasarea încălzitorului cu infraroșu cât mai sus posibil

    Un număr mare de unități de ospitalitate a optat pentru pergole mobile. Acestea includ în general panouri mobile din aluminiu (lamele) care pot fi reglate cu ajutorul unei telecomenzi. Acestea au adesea optiunea de umplere cu spumă pură pentru o izolare termică eficientă, precum și un sistem integrat de scurgere a apei prin jgheaburi. Prețul unei pergole va depinde de mai mulți factori, deci cele cu dimensiuni nestandard vor fi mai scumpe, iar prețul variază în funcție de material. De exemplu, o pergolă impermeabilă high-tech va costa în jur de 150-200 EURO/m2.

    pergola
    Un număr mare de unități de ospitalitate  au optat pentru pergole mobile

    Dacă căutați antreprenori care vor glazura sau construi o terasă adaptată la sezonul de iarnă sau vor monta o pergola, puteți căuta ajutor pe daibau.ro, complet gratuit, rapid și ușor. Trebuie doar să completați cererea de pe site-ul nostru și în curând meșterii vă vor contacta cu o ofertă potrivită.

     

     

    Articol de specialitate 88
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Montaj ferestre?

    Avem 424 executanți pentru domeniul Montaj ferestre:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 424 executanți pentru domeniul Montaj ferestre
    8.9
    0

    NOU CONFORT95 SRL


    8.9
    0

    RASUB CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    SĂLĂJAN PREST SERV S.R.L.


    8.9
    0

    BUTNARIU CATALIN -GHEORGHE