Pentru zona

    Pașii de la cumpărarea terenului până la începerea construcției

    Românii sunt de multă vreme o națiune de constructori. Mulți decid să-și construiască propria casă, care să fie adaptată stilului lor de viață și ca atare să îmbunătățească calitatea, confortul și plăcerea de a locui în propria casă. Am ajuns la concluzia că unii pași de la idee și până la realizarea unui astfel de angajament necesită o explicație mai detaliată, așa că ne-am ocupat de aceasta, pentru a vă ușura acest proces destul de anevoios.
    Articol de specialitate 429
    pasii de la idee la realizare
    Avem 834 executanți pentru domeniul Autorizație de construire:

    1. Dorințele dumneavoastră

    1.1.  Întocmiți o listă cu idei

    Totul începe cu idei și cu voința de a le realiza. În primul rând, trebuie să vă întrebați de ce vă doriți o nouă casă: poate din cauza măririi familiei, un hobby, să vă apropiați de natură... Astfel de întrebări, sau răspunsurile la ele, vor fi punctul dvs. de plecare pentru a face liste, pentru că vă va ajuta si arhitectul pe care îl angajați. Gândiți-vă ce așteptați de la casă și ce fel de stil de viață vi se potrivește – preferați să fi afară, în interior, lângă oraș, în natură etc. Faceți o listă cu încăperile ideale pe care le doriți și  toate detaliile despre ele – precum, de exemplu, un șemineu în living sau acces direct la baie din dormitor, ieșire pe terasă...

    1.2.  Faceți un tabel de intenții și costuri

    Luați în considerare nevoile și hobby-urile dvs. - de exemplu, dacă schiurile pentru întreaga familie, echipamentul și recuzita pentru mai multe persoane sunt voluminoase, deci necesită un loc special pentru depozitare și păstrare, deși o parte din garaj poate servi la fel de bine. Puteti alege între construcția clasică, unde nu există limite ale dorințelor dvs. sau puteți  alege dintre modelele de case prefabricate, care acum chiar au cât mai multe sunt firme care se ocupă de ea. Vom scrie mai multe despre avantajele și dezavantajele diferitelor metode de construcție într-unul dintre articolele următoare.

    2. Locația

    2.1. Acordați atenție poziției și orientării obiectului pe teren

    Locația terenului este aproape cea mai importantă, deoarece va afecta mulți alți factori ai calității locuinței. Unul dintre factorii cheie este orientarea parcelei și expunerea la soare - deschiderea spre est, sud sau vest este foarte recomandată, dar evitați parcelele orientate spre nord. Încearcă să prevedeți câte ore de lumină solară veți avea pe zi și dacă veți avea soare, mai ales iarna. Soarele afectează starea de spirit a chiriașilor și consumul de energie!

    Acordați atenție accesului pe drumurile principale și proximității de instituții publice sau disponibilității unor servicii, precum grădinițe, școli, magazine. Parcela trebuie să aibă acces corespunzător la drumul municipal, iar toată infrastructura trebuie să fie în apropiere - apă, electricitate, telefon, eventual și canalizare.

    2.2. Cumpărați un teren amenajat

    Dacă aveți ocazia, cumpărați un teren amenajat, pentru că astfel veți economisi foarte multe costuri. Verificați posibilitatea construirii pe teren și solicitați informații despre amplasarea în unitatea administrativă competentă. Informațiile privind locația conțin toate condițiile, reglementările și restricțiile privind construcția pe o anumită parcelă. Astfel veți ști ce și cât puteți construi, iar arhitectul dumneavoastră va avea nevoie de acel document ca bază pentru proiectarea conceptuală a casei.

    După ce ați decis cu privire la achiziționarea unui teren și soluționați toate documentele relevante, veți avea nevoie de un studiu al terenului sau un studiu geodezic.

    Sondajul geodezic va arăta relieful terenului și al infrastructurii, de care arhitectul are nevoie ca bază pentru elaborarea  planului.
    Pasii proiectarii
    Modelele  și vizualizările 3D sunt astăzi  atât de realiste încât vă putețiimagina cu ușurință cum va arăta casa dvs

    3. Căutați un arhitect și o soluție conceptuală 

    3.1. Angajați un arhitect bun

    V-ați notat ideile, sunteți proprietarul parcelei, aveți informații despre locație și un sondaj geodezic. Este timpul să găsiți un arhitect autorizat care să vă pregătească documentația de proiect pentru a obține autorizația de construire. Dacă v-ați hotărât pentru o casă din prefabricate, documentația este întocmită de obicei de firma care le oferă. Dacă vă hotărâți pentru o construcție clasică, puteți alege între planuri tipice sau originale.

    Planurile standardizate sunt mai ieftine, deoarece permit foarte puțină personalizare și în multe cazuri potențialul proprietății nu poate fi utilizat în mod corespunzător sau nu se potrivesc situației.

    3.2. Idee de proiect

    Arhitectul va crea mai întâi un proiect conceptual. Proiectul de concept este baza pe care arhitectul va crea apoi, în conformitate cu intențiile dumneavoastră, planuri sau documentații mai detaliate pentru o autorizație de construire. Proiectul conceptual conține planuri și secțiuni cu amenajarea tuturor încăperilor și amplasarea clădirii pe teren, dar structura nu a fost încă definită în detaliu, iar dimensiunile și dimensiunile camerelor individuale pot fi încă modificate. După soluția conceptuală aprobată, urmează elaborarea unor planuri mai detaliate.

    3.3. Soluția conceptuală reprezintă un mic procent din investiție

    Având în vedere că planul conceptual reprezintă un mic procent din valoarea investiției (de obicei în jur de 2-3%) și are o influență decisivă asupra aspectului final al casei și asupra confortului locuinței, vă recomandăm să vă decideți asupra unui plan individual.  Angajarea unui arhitect de calitate este cheia aici, deoarece pe piață există mulți care oferă planuri individuale foarte ieftine, a căror calitate este mai mult decât discutabilă. Căutați referințe de designer. Mergeți la un interviu cu cel puțin trei, care ar trebui să vă pregătească și oferte, apoi decideți care este persoana care pare cea mai convingătoare sau care inspiră cea mai mare încredere. Prețul nu ar trebui să fie singurul calificativ.

    După ce v-ați  hotărât în privința unui arhitect și ați semnat contractul de documentație a proiectului, începe procesul de planificare. Un bun arhitect trebuie să țină cont de dorințele tale și să îți explice clar ce este posibil și ce nu este posibil pe baza informațiilor despre locație. În funcție de cerințele și limitările dumneavoastră în domeniu, acesta vă va pregăti câteva soluții conceptuale, pe care apoi le veți completa și revizui împreună în una sau mai multe întâlniri.

    Instrumentele software moderne permit vizualizarea 3D a viitoarei case, astfel încât ideea poate arăta deja 90% la fel ca designul final. Comunicarea dintre dvs. și arhitect trebuie să fie permanentă.
    Pasii planului
    Având în vedere că ideea reprezintă doar 2-3% din investiție, merită să angajați un arhitect bun și să vă decideți asupra unui plan original.

    4. Întocmirea documentației de proiect, obținerea acordului și a autorizației de construire

    Planul conceptual stă la baza întocmirii unei documentații mai detaliate și permite obținerea condițiilor proiectului, soluțiilor, avizelor sau obținerea acordului (alimentare cu apă, electricitate, comune...) ce trebuie anexat proiectului necesar obținerii autorizației (documentație pentru autorizație de construire). Un arhitect autorizat trebuie să se ocupe de aceasta.

    4.1. Documentație pentru autorizație de construire

    Documentația pentru o autorizație de construire este destinată desfășurării procedurii administrative în unitatea administrativă, care, pe baza proiectului și a plății taxelor de utilități și a contribuțiilor către municipalitate, vă va elibera o autorizație de construire pentru obiectul dorit, care conține:

    -          COPERTA PROIECTULUI,

    -          PLANURI ARHITECTURALE,

    -          PLANURI DE FACILITARE ȘI PLAN DE DEMONTARE sau declarația proiectantului privind adecvarea structurii și construcției unității,

    -          PLANURI DE INSTALARE ELECTRICĂ ȘI ECHIPAMENTE ELECTRICE,

    -          PLANURI DE INSTALAȚII ȘI ECHIPAMENTE MECANICE,

    -          PLANURI DE TELECOMUNICAȚII,

    -          ALTE PLANURI DE CONSTRUCȚIE: studiu de fizică a construcțiilor, planuri de racordare rutieră, plan canalizare,

    Proiect: despre securitatea împotriva incendiului, fizica construcțiilor, studiul geodezic al stării existente, proiect geomecanic.

    4.2. Proiect de execuție

    Arhitectul întocmește apoi documentația de execuție cu planuri detaliate și detalii de implementare de care antreprenorul are nevoie pentru construcție. Pe baza acestei documentații, antreprenorul poate pregăti o estimare pentru implementare. Dacă totul merge așa cum trebuie, întregul proces de creare a unui plan conceptual, documentație de proiect și obținere a autorizației de construire durează 3-6 luni. Apoi puteți începe să vă construiți noua casă.

    Autor: revista DaiBau

     

    Articol de specialitate 429
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Autorizație de construire?

    Avem 834 executanți pentru domeniul Autorizație de construire:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 834 executanți pentru domeniul Autorizație de construire
    8.9
    0

    RE-ACT NOW ARCHITECTURE SRL


    8.9
    0

    PACONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    OCEAN 2000 SRL


    8.9
    0

    WEBERBAU SRL