Pentru zona

    Termenele pentru obținerea autorizației de construire și construirea unei case

    Articolul a fost citit chiar de 996+ utilizatori
    Construirea unei case este un pas important în viață, care necesită nu doar mulți bani, ci și mult timp, răbdare și dăruire. Fiecare viitor proprietar se întreabă cât va trebui să aștepte autorizația de construire și alte decizii, aprobări și autorizații, precum și cât va dura construcția în sine. De aceea am decis să aruncăm o privire mai atentă asupra cronologiei construcției clădirii, de la idee până la finalizare, de fapt, momentul mutării așteptat cu nerăbdare.
    Articol de specialitate 996
    construirea casei
    Avem 834 executanți pentru domeniul Autorizație de construire:

    1. Termene pentru obținerea autorizației de construire

    1.1. Județul unde solicitați permisul

    Autorizația de construire se emite pe baza documentelor depuse autorităților competente, nu mai târziu de 30 de zile de la data când cererea s-a înregistrat. Dacă se constată că documentația nu este completă, aceasta se va trimite înapoi solicitantului în maxim 5 zile lucrătoare de la data înregistrării, cu menționarea deficiențelor și a elementelor necesare completării acesteia. În acest caz, termenul pentru emiterea autorizației este de maximum 30 de zile de la data depunerii documentației complete.

    Autorizațiile de construire sunt emise de către președinții consiliilor județene, de primarul general al municipiului București sau de primari, și anume:

    a).  de președinții consiliilor județene, cu avizul primarilor, pentru:
    –  investițiile care se aproba de Guvern;
    –  investițiile care se realezează în extravilanul comunelor, inclusiv anexele gospodărești ale exploatațiilor agricole;
    –  investițiile care se află pe terenuri care depășesc limita a doua sau mai multor unități administrativ-teritoriale;
    b). de primarii municipiilor sau orașelor, pentru construcțiile și lucrările de orice fel din intravilanul și din extravilanul acestora, cu excepția celor prevăzute la lit. a);
    c) de primarul general al municipiului București, pentru toate construcțiile și lucrările din intravilan și din teritoriul administrativ al municipiului București, prevăzute la lit. a) si b), precum și de primarii sectoarelor municipiului București, pentru toate categoriile de construcții și amenajări urbanistice din cadrul sectoarelor, stabilite de Consiliul General al Municipiului București, la propunerea consiliilor locale ale sectoarelor;
    d) de primarii comunelor, cu avizul structurilor de specialitate din cadrul consiliilor județene, pentru construcțiile și lucrările care se execută în intravilanul localităților, cu excepția celor prevăzute la lit. a).

    1.2. Complexitatea planului arhitectural

    Obținerea unei autorizații de construire este legată de timpul pe care arhitectul îl va petrece pentru dezvoltarea soluțiilor conceptuale, documentația de proiect și planuri. Dacă alegeți un plan standard, puteți economisi ceva timp, dar nu vă sfătuim să faceți asta, întrucât construiți o singură dată în viață și merită efortul de a obține o locuință conform dorințelor, dimensiunilor și nevoilor voastre. Din practică se știe că angajaților administrativi din municipiu care eliberează autorizații de construcție le este greu să înțeleagă sau să interpreteze planurile arhitecturale mai complexe, de aceea adesea solicită explicații suplimentare de la arhitect sau solicitant, ceea ce prelungește durata totală de procesare a cazului. Se poate chiar întâmpla ca aceștia să respingă documentația ca fiind inadecvată, deși este de fapt bună și completă.

    2. Solicitarea autorizației de construire

    Solicitantul autorizației de construire/desființare este persoană fizică sau juridică care deține un titlu asupra imobilului și care atesta dreptul de proprietate (de exemplu: contract de vânzare-cumpărare, de schimb, de donație, certificat de moștenitor, act administrativ de restituire, hotărâre judecătorească etc.), sau a unui contract de concesiune, contract de cesiune, contract de comodat, contract de închiriere (numai pentru construcții cu caracter provizoriu, cu acordul expres al proprietarului de drept). Solicitarea emiterii unei autorizații de construire/desființare se poate face direct de către deținătorii titlului asupra imobilului sau de investitori, sau prin intermediul unui împuternicit, care a fost desemnat în condițiile legii, poate fi consultantul, proiectantul, sau altă persoana fizică sau juridica autorizată, având ca obiect de activitate managementul sau proiectarea lucrărilor de construcții.

     Termenul limită pentru procedura unificată de obținere a autorizației de construire este de 30 de zile
    Termenul limită pentru procedura unificată de obținere a autorizației de construire este de 30 de zile

    3. Timpul de construcție a casei de la excavare până la acoperiș

    Odată ce aveți în mână autorizația de construire, puteți începe construcția casei cu documentația întocmită și șeful de șantier ales. Construcția până la a treia fază durează aproximativ patru până la cinci luni. În câteva zile vor fi terminate terasamentul și placa de fundație. O săptămână este suficientă pentru a începe construirea pereților parterului și a plăcii de podea. Puteți socoti că fiecare etaj va fi construit în aproximativ două săptămâni. Lucrările de tâmplărie, acoperișuri și tablă sunt în general finalizate în jur de o săptămână, cu excepția cazului în care este o structură de acoperiș mai complexă.

    „Vă recomandăm ca atunci când planificați programul termenelor de lucru, să anticipați și o prelungire de aproximativ două săptămâni din cauza posibilității unei vremi ploioase sau reci.”

    4. Termenele limită de construcție de la început până la sfârșit

    Când lucrările brute de construcție sunt finalizate și clădirea este acoperită, încep lucrările de finalizare. Finalizarea unei case este un proces lung și durează șase până la nouă luni. Urmează executarea instalației electrice și mecanice brute, urmată de construcția pereților despărțitori. După aceea, se realizează bazele și podelele, iar dacă v-ați hotărât pentru pereți prefabricați, acestea sunt așezate pe șapa finită. După aceea, este rândul distribuțiilor de conducte și a tuturor echipamentelor și dispozitivelor pentru instalații și tencuieli. Așezarea podelelor finale și asamblarea fină împreună cu tencuiala se fac chiar la sfârșit. În acest caz, vă sfătuim cu siguranță să contactați managerul de proiect sau supervizorul de construcție pentru consultanță și ajutor, deși ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, precum și executanții și producătorii cu care cooperăm și care vor răspunde la cererea dumneavoastră cu o ofertă adecvată. Puteți vizualiza informații despre preț în calculatorul nostru.

    5. Concluzie

    Construirea unei case din zidărie de la idee până la finalizare poate dura de la un an și jumătate până la doi ani, dar cu planificare pricepută, mai ales în timpul execuției, procesul poate fi scurtat semnificativ. Termenele de construcție ale fiecărei clădiri pot fi influențate semnificativ de către arhitectul însuși cu soluțiile sale conceptuale, deoarece casele tipice cu detaliile standarde necesită mult mai puțină planificare, control și testare decât cele originale cu soluții tehnologice noi. Din păcate, nu puteți avea prea multă influență asupra termenelor de obținere a tuturor avizelor, deciziilor și documentelor de la autoritățile și instituțiile competente, așa că veți avea nevoie de multă răbdare pentru asta. Cu toate acestea, construirea unei case este cu siguranță un mare angajament financiar și de timp, dar amintiți-vă că vă construiți o casă o dată în viață, așa că se merită cu siguranță să investiți timp, bani și energie pentru rezultatul final pe care l-ați dorit.

    Articol de specialitate 996
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Autorizație de construire?

    Avem 834 executanți pentru domeniul Autorizație de construire:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 834 executanți pentru domeniul Autorizație de construire
    8.9
    0

    OCCO ARCHITECTURE SPACE SRL


    10
    0

    DUBLU V STUDIO SRL


    8.9
    0

    GRN STUDIO DESIGN SRL


    8.9
    0

    KUBO INVESTMENTS SRL