Pentru zona

    Construcții ușoare fără autorizația de construire

    Articolul a fost citit chiar de 1333+ utilizatori
    Conform legii 50/1991 actualizată 2020, la articolului 11 este precizat că „se pot executa fără autorizație de construire/desființare […] lucrări care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor”. Aici putem aminti reparațiile, compartimentările, introducerea de rețele de comunicație, construcții funerare, structuri ușoare, construcții în zone protejate, reparații în zone protejate, schimbări de destinație în zone protejate, rețele comunicații, prospectare, branșamente, sisteme fotovoltaice. Clădirile, adică construcțiile ușoare sunt cele mai simple, din punct de vedere al construcției, deoarece nu necesită calcule statice sau tehnice și de construcții. Astfel de clădiri nu sunt destinate locuirii și nici nu influențează mediul natural.
    Articol de specialitate 1333
    constructii usoare
    Avem 833 executanți pentru domeniul Autorizație de construire:

    1. Construcții ușoare

    Puteți începe singuri construcția unei astfel de clădiri, dacă aceasta va servi propriilor nevoi; poate fi construită și în timpul unei construcții noi, cu faptul că executantul ar trebui să primească informații despre locație din care să se vadă că o astfel de construcție nu contravine cu planul urbanistic al executantului. În general, vă recomandăm să vă informați întotdeauna despre reglementările aplicabile fie în municipiul dumneavoastră, fie la inspecția competentă pentru a avea informațiile corecte și pentru a evita orice inconvenient.

    2. Construcții ușoare - distanța față de vecini, dimensiuni, utilizare și design

    Conform Legii privind distanța i lucrările intermediare cerute pentru anumite construcții și lucrări și plantații, fiecare proprietar trebuie să respecte distanța minimă față de linia de hotar, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. 

    2.1. Construcții ușoare - distanța față de linia de hotar

    Conform prevederilor din Codul Civil, art. 612, cu privire la distanța dintre două proprietăți, aceasta trebuie să fie de 60 cm față de linia de hotar, adică brazda sau linia care desparte cele două proprietăți. Derogarea de la distanța minimă este posibilă doar dacă ambele părți sunt de acord. Acest acord trebuie exprimat printr-un înscris autentic, în prezența notarului.

    2.2. Construcții ușoare - utilizare

    Toate clădirile clasificate pot fi folosite exclusiv în scopurile pentru care au fost construite, așa că acest lucru este valabil și pentru construcțiile ușoare. Deci nu trebuie să contravină destinației specificate în certificatul de urbanism.

    2.3. Construcții ușoare - dimensiuni

    Având în vedere aspectul, materialele și dimensiunile admise, construcțiile ușoare cu caracteristicile lor nu trebuie să iese în evidență cu nimic sau să strice aspectul general al mediului. La fel, atunci când se fac adăugări la o clădire existentă, acea parte adăugată nu trebuie să se abată de la clădirile deja construite nici în ceea ce privește proporțiile, dimensiunile sau culoarea și nici în alte caracteristici de design - cu alte cuvinte, trebuie să urmeze tipologia a tot ceea ce există în mediul înconjurător.

     Autorizația de construire nu este necesară pentru o construcție ușoară cu dimensiuni mai mici decât cele prescrise
    Autorizația de construire nu este necesară pentru o construcție ușoară cu dimensiuni mai mici decât cele prescrise

    3. Exemple de construcții ușoare

    Acestea sunt unele exemple de construcții ușoare care nu necesită autorizația de construire:  lucrări de construcții funerare subterane şi supraterane, lucrări pentru amplasarea de structuri ușoare demontabile pentru acoperirea terenurilor de sport existente sau destinate desfășurării evenimentelor culturale lucrări pentru amplasarea de structuri ușoare demontabile pentru acoperirea terenurilor de sport existente sau destinate desfășurării evenimentelor culturale care vor fi realizate în baza unui aviz de amplasare.  montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități; lucrări pentru amplasarea de tonete şi pupitre acoperite sau închise, destinate difuzării şi comercializării presei, cărţilor şi florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundaţii şi platforme, în suprafaţă de maximum 12 mp, în baza avizului de amplasare şi care nu determină congestionarea sau blocarea traficului pietonal pe trotuar, fără racorduri şi/sau branşamente la utilităţi urbane, cu excepţia energiei electrice. 

    4. Conectarea la infrastructură

    Obiectele, construcțiile ușoare pot fi conectate la infrastructură. În funcție de tipul racordării necesar: energie electrică, apă sau canalizare - se depune o cerere la administratorul acelui tip de infrastructură pentru obținerea avizului conform reglementarilor care se aplică în zona respectivă.

    5. Lucrări la structura portantă a casei existente

    În timpul construcției unei construcții ușoare, precum și pentru lucrările de întreținere, structura portantă a clădirii deja existente nu trebuie atinsă. În cazul în care structura portantă a clădirii este atinsă din orice motiv (reconstrucție, suprastructură etc.), calculele și verificările statice și de construcție trebuie repetate, deoarece prin lege acestea se numără printre lucrările de reconstrucție. Apoi, pe baza noului proiect, trebuie solicitată o nouă autorizație de construire.

    Sursele:

    Legea 50/1991 actualizata 2020.

    Art 612 Distanţa minimă în construcţii, Codul Civil. Parte integrantă din Lege 287/2009

    Dacă decideți să ridicați o construcție ușoară, ne puteți contacta la daibau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, precum și executanții cu care cooperăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vizualiza informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 1333
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Autorizație de construire?

    Avem 833 executanți pentru domeniul Autorizație de construire:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 833 executanți pentru domeniul Autorizație de construire
    9.9
    0

    COLER IREN ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ


    8.9
    0

    9H BIROU ARHITECTURA SRL


    8.9
    0

    LEVNIC DESIGN SRL


    8.9
    0

    CESO ACTIV GOLD CONSTRUCT S.R.L.