Pentru zona
    Cărămida este unul dintre cele mai vechi materiale de construcție. Datorită aspectului său plăcut și natural, versatilității și accesibilității, precum și proprietăților mecanice și fizice bune, este, de asemenea, una dintre cele mai populare. Zidăria a fost destul de perfecționată, așa că astăzi, pe lângă fațadele clasice, „pline” din cărămidă, este posibil să se creeze numeroase modele, forme, culori și motive care conferă vechii fațade din cărămidă o notă de modernitate și creativitate.
    Articol de specialitate 485
    cladiri moderne din caramida
    Avem 3937 executanți pentru domeniul Zidărie:

    O casă clasică din cărămidă, dar ceva diferită

    O casă frumoasă, clasică din cărămidă a arhitectului David Chipperfield, deși construită cu materiale tradiționale, arată modern și contemporan. Acest lucru se datorează liniilor curate și volumelor abstracte care conferă clădirii un anumit mister.

    La primul etaj, orientat spre drum, fațada este complet închisă, în timp ce parterul este complet deschis către grădină, la care se poate ajunge prin terase și ferestre panoramice. Pe lângă fațada clasică, decorul casei sunt căi și alei pavate cu cărămizi, la fel și scara a fost construită din acestea. Această casă este o adevărată dovadă a modului în care o fațadă din cărămidă poate fi întotdeauna actuală și elegantă, indiferent de schimbările de tendințe, stiluri și idei.

    Sursa: David Chipperfield Architects, foto: Christian Richters (via: https://arquitecturaviva.com)
    Sursa: David Chipperfield Architects, foto: Christian Richters (via: https://arquitecturaviva.com)

    Cărămidă neagră

    Dacă nu vă feriți de îndrăzneală și doriți să vă exprimați atitudinea deja de la prima vedere, optați pentru o versiune modernă și clasică de cărămidă roșie - cărămidă neagră. O astfel de fațadă va ieși în evidență în împrejurimile sale, dar în același timp va părea sinceră și liniștită, deoarece cărămida este un material natural cu revărsări de lumină și umbră. O fațadă de cărămidă neagră va părea, așadar, puțin mai gri în zilele însorite decât în ​​zilele ploioase și cu ceață.

    Cărămizile negre sunt o alegere excelentă dacă vreți să evidențiați locuința, în același timp să se îmbine subtil cu casele din jur. Biroul Sloven Arhitektura d.o.o. a proiectat combinația cu parterul din lemn, creând astfel un contrast bun dintre materialul întunecat și rece cu cel luminos și cald.

    caramida-neagra.jpg

     

    Sursa: Arhitektura d.o.o.; foto: Miran Kambic (prin www.archdaily.com)
    Sursa: Arhitektura d.o.o.; foto: Miran Kambic (prin www.archdaily.com)

    Cărămidă gri

    Dacă ți se pare că clasica cărămidă roșie este prea previzibilă și ți se pare că negrul este monoton, cărămida gri ar putea fi o alternativă excelentă. Nenumărate nuanțe și tranziții tonale oferă multe posibilități: de la foarte deschis (aproape alb) până la aproape negru. Cărămida gri este adesea o alegere mai bună decât roșul clasic, deoarece este mai apropiată, de fapt, se potrivește mai bine cu culorile clădirilor din jur, care sunt în mare parte tencuială sau beton gri sau alb. O astfel de casă din cărămidă se potrivește deosebit de bine în contextul înconjurător.

    caramida-gri.jpg

     

     Sursa: OFIS; foto: Tomaž Gregorič (via www.architectonic.com)

    Sursa: OFIS; foto: Tomaž Gregorič (via www.architectonic.com)

    Arhitectură modernă și cărămizi colorate

    Cu exemple de utilizare a cărămizii gri și negre, este cu siguranță timpul pentru o a treia opțiune - cărămidă albă. Cărămida albă este extrem de elegantă și perfectă pentru încăperile mai mici, ai căror pereți trebuie să rămână deschiși la culoare pentru a părea vizual mai mari. Cărămida albă, pe de altă parte, este mult mai versatilă decât pereții albi. Are o textură specifică, există și îmbinări între cărămizi individuale... Toate aceste caracteristici ale cărămizii aduc spațiului textura și varietatea în locul zidurilor simple albe.

    caramida-alba-atrium.jpg

     

     Sursa: KGDVS; foto: Bas Princen (prin http://officekgdvs.com)

    Sursa: KGDVS; foto: Bas Princen (prin http://officekgdvs.com)

    Cărămida și realizarea reliefului

    Deși, aproape toată lumea cunoaște și este obișnuită cu etapa clasică de așezare a cărămizilor, tocmai de aceea se pierde adesea din vedere faptul că este un material de construcție foarte „recunoscător” - permite jocul cu metodele și variantele de lucru, deci se poate spune că există atât de multe combinații matematice cât și opțiuni. Cărămizile pot fi aranjate orizontal, vertical, diagonal, circular, în rânduri trase înăuntru sau proeminente, cu „vârf” – orice vă gândiți, iar fiecare parte a fațadei poate fi diferită. Un bun exemplu al tipului de relief care poate fi realizat cu cărămizi este Fundația ISL din Maroc, unde părțile individuale ale clădirii și exteriorul sunt separate vizual prin diferite modele realizate prin aranjarea cărămizilor pe o bază de beton.

    caramida-portocalie.jpg

     

     Sursa: Studio KO; foto: Dan Glasser (prin www.archdaily.com)

    Sursa: Studio KO; foto: Dan Glasser (prin www.archdaily.com)

    Cărămida ca singurul material de construcție

    Cărămizile sunt de obicei folosite ca placare a fațadei. De fapt, însuși termenul „fațadă de cărămidă” spune clar că nu este o structură de susținere, ci un cofraj. Roeselare Architects a proiectat o casă care este realizată în întregime din cărămidă - pe lângă fațadă, are și acoperiș din cărămidă și terasă din cărămidă. Părțile individuale sunt evidențiate doar prin stivuirea diferită a cărămizilor - orizontal pe fațadă și vertical pe terasă.

    Sursa: Roeselare Architect (prin www.pinterest.com)
    Sursa: Roeselare Architect (prin www.pinterest.com)

    Terasă separată

    Cărămida este un material care poate fi folosit și pentru alte clădiri de pe proprietate, nu doar pentru casă. Poate fi folosit pentru a construi un pavilion foarte drăguț care să vă protejeze de privirile vecinilor și să reprezinte un colț privat în curte. Vă puteți juca cu diverse moduri de amenajare și să creați locuri mai mult sau mai puțin adăpostite, care se vor deschide spre un mediu mai frumos cu o priveliște minunată și aproape de drum sau stradă. Dacă doriți, le puteți înverzi bogat și le puteți face plăcute chiar și pentru lectura de vară la umbră.

    Sursa: breathe architecture; foto: Tom Ross (prin www.designboom.com)
    Sursa: breathe architecture; foto: Tom Ross (prin www.designboom.com)

    Fațadă din cărămidă cu goluri

    Deși cărămizile sunt de obicei stivuite pentru a forma un perete plin, există și alte moduri de construire. Lăsând spații minime între cărămizi, puteți crea forma unei plase pe fațadă care arată frumos, cu un efect dublu: lasă lumina zilei să intre în interior, iar noaptea, iluminatul „iese” din casă în stradă, din nou prin aceeași plasă. Acest tip de fațadă din cărămidă este perfect pentru acele părți ale casei care sunt direcționate spre stradă sau drum, deoarece aduce lumină în cameră și în același timp oferă intimitate.

    caramida-fatada.jpg

     

    Sursa: Tropical Space; foto: Oki Hiroyuki (prin www.dezeen.com)
    Sursa: Tropical Space; foto: Oki Hiroyuki (prin www.dezeen.com)

    Fațada din cărămidă cu rosturile accentuate

    Elementele care sunt adesea ignorate privind fațadele din cărămidă, deși nu există zidărie fără ele, sunt rosturile dintre cărămizi. Și aici există foarte multe variante, la fel ca și opțiunile de stivuire a cărămizilor. Rosturile pot fi standard, adică de câțiva milimetri lățime, deși se poate construi aproape fără ele, astfel încât cărămizile să fie în contact direct între ele, dar pot fi și evidențiate.

    Casa din imagine proiectată de Tham & Videgård Architects arată exact acest tip de chituire, când se tencuiește mai mult decât este necesar, iar chituirea devine elementul vizual principal pe fațadă. Deși casa este din cărămidă roșie, de la distanță arată ca o clădire cu o fațadă albă și accente roșii, deoarece îmbinările sunt foarte largi, și deci cele mai vizibile. Numai când observatorul se apropie destul de mult își dă seama că principalul său material de construcție este de fapt cărămida clasică.

    caramida-deschisa-la-culoare.jpg

     

    caramida-deschisa-la-culoare-gradina.jpg

     

    Sursa: Tham & Videgård Architects; foto: Åke E:son Lindman (prin www.archdaily.com)
    Sursa: Tham & Videgård Architects; foto: Åke E:son Lindman (prin www.archdaily.com)

    Cărămidă decorativă

    Este important de subliniat că astăzi, în multe cazuri, cărămida este folosită doar pentru decorare, dar nu și ca material de construcție. Acest rol este preluat fie de un alt strat de cărămidă în interior, fie de beton armat, iar în unele cazuri și de lemn. Atunci când cărămida nu este un element de susținere, ci are rolul de acoperire finală, creează un spațiu de "manevrare"  mai liber în timpul construirii și montării. Un astfel de exemplu este fațada lui Delfino din Lausanne, unde cărămizile dispuse ca un „os de pește” evidențiază casa tencuită albă și indică subtil intrarea în ea.

    caramida-peste.jpg

     

    Sursa: Delfino Lozana; foto: César Béjar (via www.dezeen.com)
    Sursa: Delfino Lozana; foto: César Béjar (via www.dezeen.com)

    Fațadă 3D din cărămidă

    Toate acestea sunt fațade clasice, simple din cărămidă, deși cu siguranță există câteva exemple mai îndrăznețe și neobișnuite. Unul dintre acestea este fațada 3D din cărămidă. Fațada 3D din cărămidă este o reprezentare a unei dune din deșert și creează un sentiment incredibil de profunzime. Acest efect este realizat de umbrele cauzate de pozițiile rândurilor scoase sau împinse de cărămizi, adică poziționarea acestora în afara planului peretelui. Cărămizile din rândul superior, scoase spre exterior, aruncă umbre asupra celor din rândul inferior, astfel încât întreaga fațadă arată dinamică și pitorească.

    caramida-dune.jpg

     

    caramida-dunele.jpg

     

    caramida-relief.jpg

     

    Sursa: Behet Bondzio Lin architekten; foto: Thomas Wrede (via www.metalocus.es)
    Sursa: Behet Bondzio Lin architekten; foto: Thomas Wrede (via www.metalocus.es)

     

    Articol de specialitate 485
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Zidărie?

    Avem 3937 executanți pentru domeniul Zidărie:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 3937 executanți pentru domeniul Zidărie
    8.9
    0

    Stefan Ve Construct S.R.L

    A3
    8.9
    0

    SEROMI CONSTRUCT S.R.L.


    8.9
    0

    BRUCO ANTREPRIZA SRL


    8.9
    0

    JOKER S CLUB SELECT S.R.L.