Pentru zona

    Tavan din cărămidă: cum se realizează un planșeu ceramic din blocuri?

    Articolul a fost citit chiar de 1643+ utilizatori
    Tavanele din cărămidă, de fapt, produsele din argila arsă, erau cândva foarte comune, dar astăzi sunt înlocuite cu sisteme mai noi și mai sofisticate din punct de vedere tehnic. Un tavan din cărămidă se poate face prin realizarea unei construcții semi prefabricate. În primul rând, se așează suporturile, adică grinzile, iar apoi golurile dintre ele sunt umplute cu așa-numitele blocuri planșee, de fapt, blocuri cu goluri care sunt realizate special în acest scop, iar în final se toarnă beton între acele elemente. Acest tip de tavan din cărămidă se numește planșeu ceramic.
    Articol de specialitate 1643
    tavan din blocuri
    Avem 3931 executanți pentru domeniul Zidărie:

    1. Tavan din cărămidă cândva

    1.1. Tavanul din cărămidă nu este o invenție nouă

    Vechii romani au fost mari constructori și datorită lor știm numeroase soluții la problemele din construcții. Printre acestea, cu siguranță una dintre cele mai semnificative este construcția unui arc, care era necunoscut în Grecia antică, de unde romanii au luat multe invenții din construcție. Așa-numitele buiandrugi plasate ca suporturi de siguranță deasupra tuturor deschiderilor din clădiri (ferestre, uși), au fost așadar întotdeauna din piatră sau din lemn, ceea ce a făcut posibilă depășirea unor deschideri mai mici. Totuși, romanii au fost cei care au inventat construcția arcuită, element care de atunci a permis deschideri mult mai mari și a facilitat construirea numeroaselor clădiri care astăzi sunt considerate monumente grandioase ale măiestriei lor. Invenția arcului a făcut posibilă încă o realizare, și anume, utilizarea cărămizii care înainte era folosită doar pentru construirea pereților, dar care a început să fie folosită și pentru realizarea tavanelor.

    „ Alături de blocurile din piatră, cărămida a devenit un element de construcție ideal pentru structurile arcuite și, spre deosebire de piatră, este ieftină și ușor de produs.”

    Unele dintre cele mai faimoase, conservate tavane din cărămidă și realizări istorice ale clădirilor sunt cu siguranță cele de la Băile Caracalla. Vorbim despre băile termale din orașul vechi, a căror construcție era în întregime din cărămidă, ceea ce înseamnă că aveau și tavane arcuite din cărămidă. Rămășițele acestor băi minunate și uriașe pot fi văzute și astăzi la Roma. Chiar și clădirile mai mari și mai importante din acea epocă, precum Colosseumul, ale cărui subsoluri erau construite exclusiv din cărămidă, nu aveau un astfel de tavan.

    1.2. Tavanul de cărămidă al Termelor lui Caracalla

    Unele dintre cele mai faimoase tavane conservate din cărămidă și realizări istorice din construcții sunt cu siguranță cele de la Termele lui Caracalla. Vorbim despre băile termale din orașul vechi, a căror construcție era în întregime din cărămidă, ceea ce înseamnă că aveau și tavane arcuite din cărămidă. Rămășițele acestor băi minunate și uriașe pot fi văzute și astăzi la Roma. Chiar și clădirile mai mari și mai importante din acea epocă, precum Colosseumul, ale cărui subsoluri erau construite exclusiv din cărămidă, nu aveau un astfel de tavan.

    Rămășițele Termelor lui Caracalla pot fi văzute și astăzi la Roma
    Rămășițele Termelor lui Caracalla pot fi văzute și astăzi la Roma

    2. Tavan modern din cărămidă: planșeu ceramic

    Există o mare problemă cu cărămida, care este vizibilă cel mai bine la realizarea unui tavan din ea. Deoarece reprezintă unități de o anumită formă, dimensiune și greutate, sunt perfecte pentru structurile verticale, dar nu și pentru cele orizontale, cum ar fi un tavan. Spre deosebire de grinzile din lemn, cărămizile sunt destul de scurte și nu pot fi îmbinate fără un liant. Deci, din punct de vedere tehnic, singura soluție pentru un tavan din cărămidă a fost o construcție arcuită. Cu toate acestea, odată cu progresul tehnologiei, acest lucru oarecum s-a schimbat. Cărămida este combinată cu betonul armat, cel mai bun material pentru construcțiile orizontale. Așa a fost creat planșeul ceramic, un hibrid din cărămidă și beton armat, care îmbină proprietățile pozitive ale ambelor materiale

    „Tehnologia construcțiilor s-a schimbat radical în ultimele decenii. Astăzi, construcțiile arcuite și tavanele din cărămidă reprezintă o construcție solicitantă din punct de vedere tehnic, dar mai presus de toate, necesită mult timp, spre deosebire de numeroase tehnici mai noi, precum instalarea planșeelor ceramice.”
     În trecut, existau doar tavane arcuite din cărămidă
    În trecut, existau doar tavane arcuite din cărămidă

    3. Instalare planșeu - caracteristici tehnice

    3.1. Planșeu ceramic hibrid

    S-ar putea spune că planșeul ceramic combină cele mai bune caracteristici ale blocurilor și betonului armat. Prin urmare, sistemul hibrid oferă mai multe proprietăți pozitive decât cele două materiale în mod individual. Planșeul ceramic este parțial prefabricat, ceea ce înseamnă că o parte a structurii este un produs semifinit, mai precis, un produs finit din fabrică care este utilizat în forma finală în timpul construcției, în timp ce o parte a structurii trebuie realizată pe șantier. Desigur, blocurile sunt la fel produse din fabrică, iar între ele se toarnă ulterior betonul.

    3.2. Avantajele planșeului ceramic

    Avantajele instalării planșeului ceramic sunt numeroase. Printre principalele sunt:

    • Planșeul ceramic este un substrat ideal pentru tencuielile de tavan.
    • Permite o execuție mai simplă a instalațiilor electrice.
    • Nu necesită șapă sau alte materiale utilizate pentru turnarea betonului.
    • Datorită caracteristicilor argilei arse ca material, tavanul are o izolare termică mai bună.
    • Din cauza blocurilor, greutatea proprie a structurii tavanului este mai mică decât greutatea proprie a tavanului din beton armat. Acest lucru este de dorit mai ales la renovarea clădirilor mai vechi, care ar putea fi influențate static de o modificare a grosimii și, prin urmare, a greutății plăcii de mezanin.
    • Planșeul ceramic permite o mai bună execuție a detaliilor îmbinărilor cu elemente orizontale și, astfel, mai puține punți termice.
    • În medie, se folosește cu 40% mai puțin beton decât la realizarea unei plăci de beton armat. Acest tip de construcție este și mai favorabil din punct de vedere ecologic datorită ponderii mari de blocuri și                  proporției mai mici de beton.
    • Planșeul ceramic reglează mult mai bine umiditatea din cameră.

    3.3. Caracteristicile negative ale planșeului ceramic

    Ca orice altă construcție, planșeul ceramic are dezavantajele sale, care sunt, în general, minime în comparație cu alte sisteme de construcție. Planșeul ceramic are unele puncte slabe, cel principal fiind prețul puțin mai mare în comparație cu placa de mezanin din beton armat. De asemenea, grosimea totală a ansamblului planșeului este adesea mai mare decât grosimea multor plăci din beton armat. Aceasta nu este o problemă dacă este o clădire nouă, unde înălțimea camerelor este adaptată acesteia, dar poate fi un obstacol în clădirile mai vechi cu tavane joase, unde cu fiecare centimetru în plus, micșorează și mai mult calitatea vieții.

     Planșeul ceramic este un înlocuitor excelent pentru o placă de beton armat și este o alegere mai bună în toate sensurile, deoarece are mai puține caracteristici negative.
    Planșeul ceramic este un înlocuitor excelent pentru o placă de beton armat și este o alegere mai bună în toate sensurile, deoarece are mai puține caracteristici negative.

    4. Cum este instalat planșeul?

    4.1. Suporturi pentru planșeul ceramic

    Ca și în cazul altor structuri de tavan, trebuie mai întâi instalată structura verticală pe care va fi așezat și atașat tavanul. Când se ridică zidul portant, partea superioară a acestuia este nivelată cu mortar proaspăt, iar pe el sunt așezate grinzi precomprimate. Distanța axială dintre suporturi este dimensionată în funcție de dimensiunile golurilor care se va folosi (cel mai adesea tp16). Grinzile precomprimate din blocuri trebuie susținute de grinzi de susținere și stâlpi tot la câțiva metri. Distanța axială ideală între suporturi este de 60 cm. Acest lucru accelerează semnificativ construirea și, în același timp, nu pune în pericol, adică nu reduce capacitatea totală de încărcare. Suporturile trebuie să se sprijine de zid cel puțin 12 cm, deși fiecare centimetru în plus înseamnă o mai mare siguranță a construcției.

    4.2. Construirea cu blocuri ceramice

    După ce suporturile sunt așezate și pregătite, începe instalarea blocurilor pentru planșeu, adică blocuri ceramice. Înainte de instalarea în sine, de fapt, construcția structurii tavanului, blocurile sunt umezite. După aranjarea corectă și întărirea umpluturii, armătura se pune și pe restul peretelui vertical, iar la unele versiuni se recomandă plasarea unei plase de armare deasupra blocurilor. Apoi se toarnă beton peste structura pregătită, care este așezată fără întrerupere, sau mai precis, fără dilatări. 

    „Pentru distanțe mai mari de 3 metri trebuie montate nervuri transversale de armare, care să facă întreaga structură rezistentă la sarcini în anumite puncte.”

    4.3. Planșeul ceramic necesită conexiuni rezistente la cutremure

    În timpul formării unor astfel de structuri, în jurul plăcii din zidărie, legăturile orizontale antiseismice trebuie realizate din beton. Acest pas ar trebui gândit mai devreme - odată ce așezarea blocurilor de ceramică este terminată, trebuie plasată armătură între umplutură și restul peretelui - și atunci se va vedea adevăratul lor scop. Legătura orizontală este plasată deasupra pereților perimetrali și în același plan cu placa din blocuri. Lungimea maximă pe care o poate susține suportul planșeului ceramic este de 6-7 m, astfel încât utilizarea sa este potrivită în principal pentru construcții rezidențiale, în timp ce este mai puțin potrivită pentru construcția clădirilor publice, sportive și industriale, unde sunt necesare lungimi mai mari.

     În prima etapă de instalare a planșeului se realizează suporturi (sursa: wienerberger.si)
    În prima etapă de instalare a planșeului se realizează suporturi (sursa: wienerberger.si)
     Se adaugă umpluturi pentru planșeul din blocuri ceramice, iar în jurul perimetrului peretelui vertical se instalează armături pentru legături anti-seism orizontale (sursa: wienerberger.si)

    Se adaugă umpluturi pentru planșeul din blocuri ceramice, iar în jurul perimetrului peretelui vertical se instalează armături pentru legături anti-seism orizontale (sursa: wienerberger.si)
    Peste structură se toarnă beton și ansamblul plafonului este finalizat (sursa: wienerberger.si)
    Peste structură se toarnă beton și ansamblul plafonului este finalizat (sursa: wienerberger.si)

     

    Articol de specialitate 1643
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Zidărie?

    Avem 3931 executanți pentru domeniul Zidărie:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 3931 executanți pentru domeniul Zidărie
    8.9
    0

    ADIC BUILDING SRL


    8.9
    0

    NIZAR CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    TUDOR CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    CLASIMA CONSTRUCT SRL