Pentru zona

    Geotextil sau pâsla tehnică

    Articolul a fost citit chiar de 675+ utilizatori
    Textilele speciale pentru lucrări de construcții, mai bine cunoscute sub numele de geotextile, sunt folosite în primul rând pentru stabilizarea și filtrarea solului, atât în construcții de clădiri, cât și în construcții inginerești. Este folosit mai ales pentru lucrări de terasament și horticultură.
    Articol de specialitate 675
    lână de construcție geotextil
    Avem 387 executanți pentru domeniul Materiale de construcții:

    1. Pentru ce se folosește geotextilul?

    1.1. Geotextil ca substrat

    În construcțiile inginerești, pâsla este folosită ca bază pentru lucrări de terasament, în construcția de drumuri, parcări, tuneluri și alte tipuri de construcție. Aici, geotextilele au rolul de a întări substratul, de a separa sau de a filtra solul, pentru drenaj sau protecție.

    1.2. Geotextil pentru construcții de clădiri

    Geotextilele sunt, de asemenea, folosite în construcțiile de clădiri. La fel, consolidează terenul sau îl protejează de eroziune, adică separă sau filtrează straturile de sol. Se folosește și pentru drenaj, protecție hidroizolatoare; poate fi așezat sub pardoseli laminate sau, în general, folosit pentru protejarea pardoselilor. Și nu în ultimul rând, poate fi folosit pentru a proteja suprafețele la vopsire sau ca protecție în grădini.

    geotextil
    Geotextilul servește ca strat de separare și filtrare între două straturi de sol.

    2. Ce fel de pâslă se folosește și cât costă?

    2.1. Membrane textile

    Pe piață există mulți producători și furnizori de geotextile, oferind mai multe tipuri diferite.

    Una dintre ele este o membrană geotextilă realizată în principal din polipropilenă tratată termic. Membrana este inertă din punct de vedere chimic și ecologică. Este folosită pentru a preveni pierderea stratului portant și de drenaj sau pentru a transfera sarcina pe stratul de drenaj. Materialul permite drenajul continuu și este rezistent la pătrunderea rădăcinilor plantelor. Prețul acestui geotextil este în jur de 720 RON pe rolă.

    2.2. Pâslă tehnică cu poliester adăugat

    Se poate folosi un tip special de pâslă, de fapt o membrană din polipropilenă și poliester. Materialul în sine este rezistent la baze și acizi, precum și la mucegai și bacterii. Geotextilul permite filtrarea sau separarea straturilor de sol, drenajul sau protecția. Expunerea excesivă la radiațiile UV poate determina degradarea pâslei.

    geotextil conducte
    Domeniile de aplicare ale geotextilului includ și protecția conductelor din pământ.

    3. Pâslă pentru poteci, curți și grădină

    Pâsla tehnică sau geotextilul este des folosit în curte sau grădină. Este un material care permite pătrunderea apei, împiedicând în același timp amestecarea între ele a  materialelor incompatibile. Pâsla tehnică este folosită în grădină ca strat intermediar, de exemplu, între sol și nisip pentru curte. Densitatea excelentă a geotextilului de 300 g/m2 permite așezarea pe diferite tipuri de teren. După ce este fixat și stabilit, este umplut cu materialul de suport. În același timp, pâsla tehnică oferă o protecție excelentă împotriva creșterii buruienilor, pe când în pământ permite să treacă tot de ceea ce plantele au nevoie: apă, aer și substanțe nutritive.

    „Pâsla tehnică este adesea folosită pentru a consolida terenul abrupt unde sunt sădite plante, deoarece împiedică alunecarea și împrăștierea solului, ceea ce este foarte frecvent în timpul furtunilor puternice.”

    4. Pâslă de protecție

    Pe lângă geotextile, care sunt folosite pentru fundațiile structurilor clădirilor și în grădini, există și pâslă de protecție. Este destinat să protejeze mobilierul și suprafețele interioare în timpul renovării. Pâsla de protecție este o alternativă bună la clasicul carton de protecție cu folie de polietilenă, a cărui montare este solicitantă și consumatoare de timp, deoarece fiecare strat trebuie fixat separat. Și eliminarea unei astfel de protecție este, de asemenea, mai complicată și mai lungă. Pâslă de protecție oferă o prevenire excelentă și este versatilă - poate fi folosită atât pe podea, cât și pe mobilă. Pe de o parte, este acoperită cu o folie impermeabilă care împiedică absorbția lichidului și eventuala pătrundere prin material.

    geotextil pietre
    Geotextilul poate fi folosit și ca material de combatere a buruienilor.

    5. Geotextil în role sau plăci?

    Pe piață există în principal două forme de geotextile - în role sau plăci, mai des în role. Pâsla tehnică în role este deosebit de potrivită pentru protecția podelei, deoarece pur și simplu se întinde și apoi se tăie la dimensiunea corespunzătoare. Geotextilul sub formă de plăci este folosit în principal pentru a proteja suprafețele neuniforme, cum ar fi scările, deoarece marginile și colțurile ascuțite sunt mai ușor protejate cu plăci.

    Prețul geotextilului variază după tip. Tipul de geotextil nețesut, fabricat din polipropilenă 15% și poliester 85%. Se folosește în sistemele de drenaj, pentru protejarea hidroizolației, ca substrat pentru laminat, dar și ca protecție pentru grădini. În plus, geotextilul este rezistent la găurire. Prețul acestui geotextil este în jur de 340 RON pe 150 gr/mp – 2x50 m.

    Există, de asemenea, așa-numitele geotextile nețesute din fire de polipropilenă, care sunt întărite mecanic prin jet de apă sau cu ace. Această pâslă este folosită în egală măsură în construcții de clădiri și în construcții inginerești. Îndeplinește funcția de separare, filtrare, drenare sau protecție. Prețul acestuia este în jur de 2.900 RON pe o rolă.

     

     

     

    Articol de specialitate 675
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Materiale de construcții?

    Avem 387 executanți pentru domeniul Materiale de construcții:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 387 executanți pentru domeniul Materiale de construcții
    8.9
    0

    ANDREDAP PRIM SRL


    8.9
    0

    SOWKA CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    TERASAL S.R.L.


    8.9
    0

    CONSTRUCT ASU SRL