Pentru zona

    Ce izolație este mai bună – Polistiren extrudat de 2, 3 sau 5 cm grosime?

    Articolul a fost citit chiar de 1268+ utilizatori
    Când vine vorba de montarea izolației într-o clădire nouă sau în timpul renovării, polistirenul expandat și extrudat sunt cele mai mult alese dintre materialele izolante dure. În general, sunt asemănătoare cu produsele finale, dar diferă prin modul de producție, caracteristici și aplicare. Polistirenul extrudat este cel mai eficient ca izolație în medii umede și unde se așteaptă sarcină mai mare, deoarece este foarte durabil. Greutatea sa specifică este mică, așa că nu încarcă construcția și este ușor de montat. La fel ca polistirenul expandat, este produs în plăci care sunt ușor de manevrat și sunt impermeabile, deși nu ignifuge.
    Articol de specialitate 1268
    polistiren extrudat izolatie
    Avem 381 executanți pentru domeniul Materiale de construcții:

    1. Ce este polistirenul extrudat?

    Polistirenul extrudat, pe piață mai bine cunoscut sub numele de plăci XPS, adică o componentă de plastic cu o structură densă cu celule închise umplute cu aer, motiv pentru care este excelent pentru hidroizolarea termică a fundațiilor, încăperilor și podelelor subterane și plate, acoperișurilor unde se așteaptă o sarcină mai mare.

    Extrudarea este un proces continuu de prelucrare a stirenului care produce produse profilate din plastic și cauciuc. Masa de plastic, cel mai adesea sub formă de pulbere sau granulat la care se adaugă diverși aditivi (în funcție de scopul produsului final), prin încălzirea la temperaturi ridicate se topește și se transformă în stare lichidă fără a adăuga gaz. Așa se obține așa-numitul lanț de polistiren, un polimer extrem de dur și stabil care este omogenizat, plastifiat și în final turnat în forma dorită în procesul de producție ulterioară. Când vine vorba de izolație, aceasta este realizată sub formă de plăci.

    Tehnologia de producție a polistirenului extrudat este de așa natură încât se consumă mai puțină energie, ceea ce îl face mai eficient energetic, nu conține substanțe nocive și, în final, poate fi reciclat, ceea ce contribuie la conservarea mediului natural.

    1.1. Avantajele polistirenului extrudat

    • rezistent la apă,
    • material izolant termic excelent pentru placarea exterioară și interioară,
    • rezistență mecanică ridicată, ceea ce îl face stabil, rezistent și durabil (deci ideal pentru podele din garaje, spații industriale, de producție sau depozitare),
    • stabil în diferite condiții climatice și la temperaturi extreme - nu îngheață, nu putrezește,
    • este ușor de procesat și montat, cu acesta se lucră repede,
    • nu se schimbă de-a lungul anilor - nu își schimbă proprietățile sau dimensiunile, nu se deformează,
    • poate fi reciclat.

    1.2. Dezavantajele polistirenului extrudat

    Conform standardizării europene a materialelor de construcție, acesta aparține clasei E fiind inflamabil normal. Totuși, este combustibil și de aceea se montează în locuri mai puțin expuse riscului de incendiu.

    2. Ce tipuri de polistiren extrudat există și pentru ce sunt acestea?

    Polistirenul extrudat este un material dezvoltat tehnologic cu scopul de a înlocui caracteristicile pe care polistirenul expandat nu le are. De aceea este impermeabil, cu dimensiuni stabile care nu sunt influențate de schimbările de mediu sau de temperatură, cu densitate mai mare, și deci mai puternic, mai durabil și mai rezistent, și nu putrezește. Singurul dezavantaj este dat de faptul nu este rezistent la foc, așa că se montează acolo unde riscul de izbucnire a incendiului este minim.

    Datorită tuturor caracteristicilor care îl deosebesc, este un material extrem de calitativ pentru termoizolații și hidroizolații exterioare și interioare.

    În comparație cu polistirenul expandat, polistirenul extrudat este mai dens și, prin urmare, mai dur și mai rezistent la presiune. Greutatea sa specifică este mai mare - 30-35 kg/m3 (polistirenul expandat este de 15-30 kg/m3), iar conductivitatea sa termică este ʎ = 0,025 până la 0,033 W/mK, ceea ce este mai bune decât la vata minerală bazaltică, care este considerată cel mai bun izolator în clasa sa (pentru polistirenul expandat este 0,035-0,040 W/mK). Polistirenul expandat este permeabil la vapori, motiv pentru care clădirile izolate cu acesta pot „respira” (µ=30-70), în timp ce rezistența la trecerea aburului pentru polistirenul extrudat este de doar µ=80-250.

    În ceea ce privește tipul de polistiren extrudat, cea mai vizibilă diferență este culoarea. Cele mai des întâlnite sunt roz și verde pastel sau albastru, deși există și alte culori, în funcție de finisaj. Există 4 variante de plăci izolatoare XPS:

    • plăci cu o suprafață netedă și margini drepte,
    • plăci cu o suprafață netedă ale căror margini au trepte sau cu așa-numitul falț,
    • plăci cu suprafață nervurată și margini plate,
    • plăci cu suprafețe nervurate cu falț.

    Ce tip ale acestor plăci va fi folosit depinde de celelalte materiale cu care sunt combinate pentru o mai bună aderență și potrivire. Plăcile pliate se potrivesc unele cu altele asemenea plăcilor laminate și, prin urmare, sunt izolatori termici mai buni.

    Izolație cu polistiren extrudat

    Se folosesc pentru termoizolarea, dar și pentru hidroizolarea fundațiilor, pereților de subsol, fațadelor și pereților în mediu umed, pentru subsoluri și pardoseli industriale unde se preconizează o sarcină mai mare, pentru izolarea suplimentară a acoperișurilor plate și inversate, pentru izolarea soclului, etanșarea fațadei, marginilor de terasă, balcon.

    3. Polistiren extrudat de 2 cm, 3 cm sau 5 cm

    Deoarece polistirenul extrudat este mai bun pentru termoizolație și impermeabilizare decât polistirenul expandat în aproape toate caracteristicile sale, este clar că aplicarea sa în construcții este multiplă. Totuși, se folosește rar pentru a izola întreaga clădire, ceea ce este posibil cu polistirenul expandat. Polistirenul extrudat se utilizează în construcții noi, deși este mult mai eficient în renovări, adaptări și reabilitări ale clădirilor mai vechi, unde posibilitățile sunt în majoritatea cazurilor complet limitate de condițiile construcției existente. Deoarece plăcile de polistiren extrudat sunt uneori de două sau trei ori mai subțiri, ele reprezintă o soluție excelentă la renovarea pardoselilor sau acoperișurilor unde grosimea, adică înălțimea, nu poate fi modificată. În rest, plăcile de polistiren extrudat sunt produse în grosimi cuprinse între 1 cm și 15 cm, în timp ce lățimea și lungimea acestora sunt standardizate la 125x60 cm (plăci cu margini drepte), adică 126x61,5 cm (plăci cu margini treptate sau caneluri). Polistirenul extrudat cu o grosime de 2,3 și 5 cm este cel mai vândut pe piața noastră.

    4. Polistiren extrudat 2 cm/3 cm/5 cm – preț

    Ca și în cazul altor materiale de construcție, prețul plăcilor de polistiren extrudat depinde de tip, grosime și producător. Aceste prețuri sunt informative și înainte de a cumpăra cu siguranță ar trebui să verificați ofertele diverselor magazine și diferiților furnizori.

    Polistiren extrudat grosime Preț pe metru pătrat
    Polistiren extrudat 1 cm 11 RON/m2
    Polistiren extrudat 2 cm 13 RON/m2
    Polistiren extrudat 3 cm 19 RON/m2
    Polistiren extrudat 5 cm 32 RON/m2
    Articol de specialitate 1268
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Materiale de construcții?

    Avem 381 executanți pentru domeniul Materiale de construcții:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 381 executanți pentru domeniul Materiale de construcții
    9.5
    0

    AAS CONSTRUCT SRL


    9.5
    0

    CDD DARRICON MEX S.R.L.


    9.7
    0

    DIMAR SRL


    9.6
    0

    EXPERT PARCHET SRL