Pentru zona

    Cherestea încleiată; grinzi de lemn lamelare

    Articolul a fost citit chiar de 860+ utilizatori
    Dezvoltarea și îmbunătățirea producției adezivilor chimici a rezultat în numeroase tipuri și feluri care au cele mai diverse proprietăți și aplicări. Astfel, unele tipuri de adezivi speciali au început să fie folosite în industria lemnului și repede și-au găsit aplicația în construcții. Grinzile din lemn încleiate sunt extrem de utile deoarece sunt realizate din material natural, dar se remarcă și prin rezistența și capacitatea portantă mare. Prin urmare, ecologic și funcțional sunt acceptabile.
    Articol de specialitate 860
    cherestea
    Avem 385 executanți pentru domeniul Materiale de construcții:

    1. Ce este lemnul încleiat?

    Lemnul este unul dintre cele mai vechi materiale de construcție. Totuși, acest lucru nu înseamnă că fiecare lemn are în mod automat caracteristici care corespund cerințelor structurii și construcției, cum ar fi proprietățile mecanice - flexibilitate, rezistență la tracțiune și la torsiune, adică rezistență la presiune și așa mai departe. Din această cauză, multe tipuri de lemn prezintă anumite dezavantaje și, prin urmare, nu sunt de dorit, nici utile în construcții. Soluția sunt procesele tehnologice moderne, care în primul rând pot prelucra tipurile inutilizabile de lemn și compozitele din lemn, astfel încât să devină utilizabile pentru construcții.

    O astfel de procedură este lipirea lemnului, care ajustează structura lemnului și îi îmbunătățește semnificativ proprietățile mecanice. În construcții, cele mai cunoscute și mai utile sunt grinzile și plăcile din lemn încleiat care pot fi folosite pentru a acoperi distanțe mult mai mari și chiar acționează ca elemente structurale ale diferitelor tipuri de poduri și hale.

    1.1. Grinzi încleiate sau lemn masiv?

    Printre altele, o grindă de lemn încleiată este mai stabilă dimensional și mai puțin predispusă la deformare. Prin adăugarea adezivului, proprietățile sale mecanice sunt îmbunătățite, acestea fiind cele mai mari slăbiciuni ale lemnului. Multe tipuri de lemn nu sunt potrivite structural pentru construcții, dar problema apare și cu omogenitatea structurală; pentru că lemnul (înainte de a fi tăiat) este un material viu care crește și se dezvoltă, în funcție de condițiile exterioare și interioare, se poate produce creșterea și formarea neuniformă a arborelui, ceea ce are ca rezultat o structură neomogenă și mai puțin stabilă a trunchiului. Prin lipire, aceste neajunsuri sunt depășite, ceea ce îmbunătățește și mai mult proprietățile cherestelei. Trebuie spus că doar cele mai bune părți din lemnul masiv sunt alese pentru lipire, în timp ce restul este îndepărtat, adică folosit în alte ramuri ale industriei de prelucrare a lemnului.

    „Grinzile și plăcile din lemn încleiate pot acoperi distanțe mult mai mari în comparație cu lemnul masiv.”

    2. Care sunt avantajele grinzilor încleiate?

    Grinzile din lemn încleiate sunt realizate din material natural, frumos, de înaltă calitate și puternic, care poate fi și reciclat. Astfel de elemente se disting prin caracteristici precum rezistența ridicată și greutatea redusă a construcției. Procesul de construcție poate fi accelerat prin utilizarea unor astfel de grinzi și suporturi, dar rămâne și posibilitatea unor modificări ulterioare ale construcției.

    Grinzile încleiate sunt, de asemenea, rezistente la foc, deoarece conduc căldura de 300 până la 400 de ori mai încet decât oțelul. În caz de incendiu, învelișul exterior arde, se întărește și acționează ca protecție împotriva focului, protejând miezul, adică stratul de susținere al elementului din lemn, de prăbușire. Prin urmare, elementele de construcție din lemn rezistă focului mai mult decât oțelul, care începe să se topească imediat ce atinge o anumită temperatură, în ciuda straturilor de protecție.

    3. Grinzi încleiate și producție

    Pentru producția grinzilor din lemn încleiate, trebuie utilizat lemnul de înaltă calitate și uscat, al cărui conținut de umiditate nu depășește 15%,  cel mai adesea este molidul. Lemnul de molid are un alt avantaj -  fiind deja uscat, mai târziu, cu vremea, nu apar noi crăpături. Pentru îmbinarea grinzilor se folosește un adeziv special incolor, astfel încât îmbinările dintre părțile individuale să nu fie vizibile deloc.

    Prin lipire, se obțin proprietăți mai bune ale cherestelei decât cele ale lemnului masiv
    Prin lipire, se obțin proprietăți mai bune ale cherestelei decât cele ale lemnului masiv

    4. Unde se folosesc grinzile din lemn încleiate?

    Grinzile lipite sunt folosite în construcții în diverse scopuri. Din acestea se realizează structuri pentru streașină sau acoperișuri. Aceste grinzi și plăci sunt utile pentru ridicarea blocurilor și caselor rezidențiale, precum și a clădirilor comerciale și a clădirilor industriale. Grinzile lipite sunt folosite și pentru construcția de poduri și alte facilități de infrastructură. Când vine vorba de clădiri prefabricate din lemn, există dimensiuni care reprezintă limitări tehnice. Din acest motiv, chiar și în construcțiile prefabricate, astfel de grinzi sunt tot mai mult utilizate, ceea ce permite realizarea de clădiri de dimensiuni mai mari.

    5. Grinzi lamelare încleiate – BSH

    Acest tip de cherestea este produs prin lipirea unor bucăți mai mici de lemn - lamelă - într-o singură unitate. Glulam este un lemn de calitate care este cel mai des folosit pentru realizarea elementelor constructive, liniare, unde lungimea grinzii este mai mare decât secțiunea transversală a acesteia. Regula este că direcția fibrei este aceeași și că merge de-a lungul elementului. Astfel de piese pot fi elemente independente sau părți ale unor sisteme structurale mai complexe, cum ar fi cele cu arcade și grinzi, chiar șine sau tije.

    5.2. Care sunt avantajele lemnului lamelar?

    Cheresteaua lamelară are numeroase avantaje față de lemnul masiv. Cheia este libertatea de design pe care o oferă. Grinzile lamelare permit realizarea unor forme geometrice mai complexe, cum ar fi diferite arcuri, dar o grindă din lemn încleiată își poate schimba chiar și înălțimea pe lungime. În plus, în comparație cu lemnul masiv, are o rezistență mai mare și este mai dur; pe de altă parte, permite o mai mare precizie a construcției, deoarece materialul grinzii încleiate poate fi ajustat în funcție de sarcină - acolo unde se așteaptă mai multă, se folosește o grindă încleiată de calitate mai bună și mai puternică, dar acolo unde este de așteptat mai puțină, se poate folosi lemn de calitate mai slabă. Optimizarea și economisirea construcției pot fi astfel cu adevărat eficiente.

    O altă proprietate importantă a materialului este o rezistență mai mare la umiditate, ceea ce duce la mai puțină întindere și modificare structurală, asigurând o durată mai lungă. Nu trebuie uitat că lemnul lamelar, datorită tuturor proprietăților care îl deosebesc, poate acoperi dimensiuni incomparabil mai mari decât o grindă din lemn masiv.

    „Chiar și  intervalele  extreme pot fi acoperite cu grinzi lamelare încleiate - până la 100 m!”

    5.3. Grinzi lamelare încleiate și dezavantaje

    Toate grinzile încleiate sunt realizate numai din lemn și adeziv. Adezivul este un produs sintetic și se obține din substanțe chimice, motiv pentru care poate rezista chiar și la cele mai dure condiții meteorologice și la insecticide puternice. Adezivilor li se adaugă adesea fungicide și insecticide, care nu sunt dăunătoare sănătății, dar utilizarea lor nu este recomandată în cazurile în care astfel de acoperiri rămân deschise și vizibile chiar și în interior.

    „Un alt dezavantaj îl reprezintă straturile de protecție împotriva umezelii, care adesea distrug complet aspectul natural al lemnului și influențează foarte mult aspectul final al grinzilor din lemn.”
     Cheresteaua stratificată este cunoscută sub mai multe denumiri: KLH, CLT, Xlam...
    Cheresteaua stratificată este cunoscută sub mai multe denumiri: KLH, CLT, Xlam...

    6. Lemnul încleiat încrucișat - CLT sau KLH 

    6.1. Grinzile încleiate încrucișate sunt multifuncționale

    Grinzile încrucișate sunt similare cu grinzile BSH, dar cu o diferență cheie. Și anume, fibrele nu merg în aceeași direcție, ci direcția lor alternează în straturi: paralel cu latura mai lungă, dar și cu latura mai scurtă. Acest lucru are ca rezultat un lemn care este la fel de puternic în toate direcțiile și poate rezista la sarcini în toate direcțiile. Mai mult, este mai rezistent la deteriorări mecanice decât BSH, prin urmare, este și ceva mai scump.

    Grinzile lipite încrucișate au fost extrem de populare în ultimii ani datorită versatilității lor. Ele acționează de obicei ca un element constructiv, în principal ca grinzi și stâlpi, dar există și pereți CLT masivi, care acționează simultan ca element constructiv și ca barieră. Când vine vorba de pereți CLT, nu mai vorbim de o structură de lemn normală, scheletică, ci de o construcție din lemn care permite construirea de pereți masivi, ceea ce reprezintă o realizare tehnologică unică.

    7. Cât costă grinzile din lemn încleiate?

    Trebuie avut în vedere că sunt cele mai scumpe materiale de construcție și, prin urmare, reprezintă o cheltuială semnificativă. Lemnul este, de asemenea, un material pentru construcții care s-a scumpit enorm în ultimii ani din cauza crizei corona – chiar și până la 100%! Prețul grinzilor și căpriorilor din lemn lamelar (stratificat) este în prezent între 3.900 și 4.200 RON/mc.

    Articol de specialitate 860
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Materiale de construcții?

    Avem 385 executanți pentru domeniul Materiale de construcții:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 385 executanți pentru domeniul Materiale de construcții
    8.9
    0

    CONSTRUCT ASU SRL


    8.9
    0

    COFFFEE WORK SRL


    8.9
    0

    DOMENIUL VERDE S.R.L


    8.9
    0

    EZEKIEL INPENSAS S.R.L.