Pentru zona

    Care izolație de fațadă este cea mai bună – polistiren expandat cu o grosimea de 5, 8, 10 sau 12 cm?

    Articolul a fost citit chiar de 643+ utilizatori
    Polistirenul expandat este un material de frunte în industria construcțiilor de zeci de ani în ceea ce privește frecvența și varietatea utilizării. Polistirenul expandat face parte din așa-numitele materiale izolante dure cu care se lucră și se manevrează mai ușor, așa că acestea sunt câteva dintre motivele popularității sale, atât în construcțiile noi, cât și în renovări, reabilitări sau adaptări. Totuși, ca și în evaluarea oricărui alt produs, relația dintre calitate, utilitate și preț joacă un rol decisiv și se poate spune că este mai mult decât favorabilă.
    Articol de specialitate 643
    polistiren expandat 5 cm
    Avem 387 executanți pentru domeniul Materiale de construcții:

    1. Ce este polistirenul expandat?

    În cei mai simpli termeni, este vorba de spumă de polistiren expandat, sau mai bine cunoscut EPS - un tip special de plastic obținut prin creșterea volumului granulelor de polistiren de 40 sau mai multe ori. Acest lucru are ca rezultat bile goale umplute cu aer, care reprezintă 98% din masa de polistiren. Datorită cantității mari de aer cuprins în structura celulară din care nu are ieșire, polistirenul expandat este ușor și un excelent izolator.

    2. Ce tipuri de polistiren expandat există și pentru ce se folosesc?

    În funcție de scopul polistirenului expandat, timpul de expansiune al polistirenului este ajustat în producție și astfel devine mai rar sau mai dens, adică mai moale sau mai dur. Cu cât expansiunea este mai lungă, cu atât polistirenul este mai dens. La sfârșitul acelui ciclu, acesta este compactat în plăci care sunt în general standardizate la o dimensiunea de 50x100 cm, în timp ce grosimea lor, din nou, este determinată în funcție de scopul lor.

    Plăcile de polistiren expandat arată la fel și sunt marcate cu linii roșii, albastre și negre pentru diferențiere. Plăcile din polistiren expandat pentru fațadă sunt marcate cu roșu; polistirenul mai moale, semi-dur, folosit în așa-numitele panouri sandwich pentru construcția pereților, tavanelor, acoperișurilor înclinate și mansardelor este marcată cu albastru. Cele mai dure, adică plăcile de polistiren expandat tare presate utilizate pentru construcția uscată a pardoselilor sunt marcate cu negru, deoarece sunt cele mai rezistente și pot rezista la o sarcină de până la 20 KPa și, în același timp, sunt suficient de elastice pentru a nu se crăpa. Pentru polistirenul expandat este importantă rezistența la compresiune. Există EPS 50 până la EPS 200. 

    Tipuri de polistiren expandat Grosime și preț
    EPS 50 5 cm, 51 RON/bax
    EPS 70 10 cm, 60 RON/bax (5 plăci)
    EPS 200 8 cm, 120 RON/bax

    3.  Polistiren expandat de 5 cm, 8 cm, 10 cm sau 12 cm

    În producția industrială și pe piață se găsesc placi cu grosimea între 1 cm și 30 cm. Nu s-a ales gamă atât de mare datorită ofertei mai bogate, ci și datorită aplicației mai flexibile. Acolo unde este posibil, este cel mai ușor să montați cea mai groasă placă pentru a accelera și a ușura întreaga lucrare. Totuși, în practică, nu este atât de ușor de realizat. Suprafețele complet drepte și plane, cele mai potrivite pentru acest tip de aplicație sunt fațadele și podelele. Orice altceva necesită „ajustări”, adică adaptare. Din acest motiv, prin combinarea plăcilor de diferite grosimi se obține izolarea cu volumul dorit, iar în final întreaga suprafață este realizată bine atât din punct de vedere estetic, cât și profesional.

    Recomandarea Comisiei Europene pentru eficiența energetică prevede că grosimea ideală a izolației este de 12 cm. Este clar, desigur, că plăcile mai groase, cu densitate mai mare, sunt mai bune izolatoare termice și fonice.

    Montarea este cea mai ușoară pe clădirile noi, unde pentru aceasta există condiții de proiectare și de construcție. La noi însă, izolația "cea de zece" este cea mai des întâlnită, fie independent, fie în diverse combinații cu plăcile de polistiren expandat de alte grosimi.

    De exemplu, la noi, acoperișul este acoperit cel mai adesea cu vată minerală pe interior, peste care se pune o folie permeabilă la vapori, iar totul se „închide” cu polistiren expandat de 5 sau 8 cm grosime, în funcție de tipul și construcția acoperișului. În plus, la renovarea clădirilor mai vechi, unde există diverse și numeroase restricții, unde pereții trebuie izolați din interior, cea mai potrivită este utilizarea plăcilor din polistiren expandat de 5 cm. Ele realizează o izolare termică și fonică eficientă, taie punțile termice și nu iau prea mult din volumul interiorului, adică din spațiu util.

    Pereții despărțitori interiori sunt foarte adesea din panouri sandwich umplute cu polistiren expandat de 5, 8 sau 10 cm și izolator. În astfel de cazuri, nu există motive raționale pentru a monta panouri prea groase, deoarece pereții respectivi nu vor fi niciodată expuși influențelor externe. Ele servesc ca pereți despărțitori și ca suport pentru instalații, așa că în astfel de construcții, 5 sau 8 cm grosime de polistiren expandat este suficient.

    Același lucru este valabil și pentru fațade. Desigur, este mai ușor în construcții noi și când pereții exteriori sunt drepți. Aici, polistirenul expandat pentru fațadă cu o grosime de 10, 12 sau 15 cm poate fi plasat imediat, și chiar mai gros dacă este nevoie de acesta, iar apoi se poate realiza stratul final al fațadei. Dacă este vorba de clădiri cu socluri, sparte sau poligonale, cu balcoane proeminente sau ferestre semicirculare, cu glafuri sau pergole, precum și clădiri vechi, suprafața se va nivela cel mai ușor dacă primul strat de plăci este mai subțire, să zicem 1 sau 2 cm și apoi se pune un al doilea rând de plăci mai groase de 5, 8 sau 10 cm.

    Experții sfătuiesc că nu trebuie exagerat cu grosimea polistirenului expandat de fațadă. Polistirenul expandat mai subțire și mai dens este un izolator la fel de bun pe cât este cel mai gros și mai puțin dens. Acestea sunt nuanțe tehnice, iar nici diferența de preț nu este prea mare.

    În cele din urmă, polistirenul expandat cel mai gros și cel mai greu, cu rezistență mare la compresiune, grosimea de 15 cm în sus, este utilizat în construcțiile uscate ale podelelor. Este suficient de greu pentru a rezista la o sarcină normală care este de așteptat în camerele de locuit, dar și suficient de elastic pentru a nu se crăpa sub povară.

    placi-polistiren-expandat-5-cm.jpg

    În orice caz, este întotdeauna recomandabil să consultați un expert care va ști să vă recomande tipul și grosimea polistirenului expandat. Veți investi banii mai rațional și veți avea mai multe șanse să obțineți ceea ce doriți - o casă bine izolată, care va dura zeci de ani.

    4. Polistiren expandat – preț

    Tipuri de polistiren expandat Preț
    Polistiren expandat pentru fațade EPS 70

    3 cm, 59 RON/bax

    5 cm, 59 RON/bax

    8 cm, 59 RON/bax

    10 cm, 59 RON/bax

    12 cm, 60 RON/bax

    Polistiren expandat pentru pereți interiori, balcoane, terase EPS 50

    3 cm, 51 RON/bax

    5 cm, 51 RON/bax

    8 cm, 51 RON/bax

    10 cm, 51 RON/bax

    12 cm, 52 RON/bax

    Polistiren expandat pentru acoperișuri, pardoseli cu circulație intensă EPS 100

    3 cm, 88 RON/bax

    5 cm, 88 RON/bax

    8 cm, 88 RON/bax

    10 cm, 88 RON/bax

    12 cm, 89 RON/bax

    Articol de specialitate 643
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Materiale de construcții?

    Avem 387 executanți pentru domeniul Materiale de construcții:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 387 executanți pentru domeniul Materiale de construcții
    8.9
    0

    POINT ARCHITECTS SRL


    8.9
    0

    VERKER TRADE SRL


    9.9
    0

    ACOPERIS DE TOP BUSINESS S.R.L.


    8.9
    0

    FANTECH SRL

    MARE