Pentru zona

    Când se realizează o dolie pe acoperiș?

    Articolul a fost citit chiar de 988+ utilizatori
    Când acoperișul este în două ape, iar suprafețele plane sale sunt uniforme, cu greu pot apărea probleme majore cu drenajul. Când aveți de-a face cu acoperișuri cu mai multe ape, pante, sistemul de drenaj trebuie planificat cu atenție. Foarte des este necesar să se monteze, adică să se realizeze o dolie, mai ales acolo unde suprafețele plane ale acoperișului se întâlnesc ca suprafețe concave. Există mai multe moduri de a realiza o dolie: deschisă, închisă și cu dublă împletire, precum și aprofundată și neaprofundată.
    Articol de specialitate 988
    dolie acoperis
    Avem 619 executanți pentru domeniul Jgheaburi si burlane:

    1. Ce este o dolie?

    Dolia este un tip special de canal care apare la joncțiunea concavă a două planuri de acoperiș. Dolia este un element foarte important al acoperișului, deoarece creează un canal intern prin care curge apa meteorică de pe părțile superioare ale acoperișului. Deoarece în canalul respectiv se scurg cantități mari de apă, acesta trebuie executat cu mare atenție pentru ca acoperișul să nu se scufunde. O dolie montată necorespunzător poate fi cauza unor scurgeri grave în podul casei. De obicei se desfășoară pe interior, de la coamă până la streașină, unde planurile acoperișului se intersectează la un unghi mai mare de 180°. Cu toate acestea, există și alte cazuri când trebuie să recurgeți la montarea unei dolii. Un astfel de caz este atunci când două planuri de acoperiș sunt unite prin lungimea cosoroabei.

    Dolia este un element necesar pentru acoperiș atunci când montați țigle sau acoperiș metalic
    Dolia este un element necesar pentru acoperiș atunci când montați țigle sau acoperiș metalic

    2. Dolia - tipuri de materiale

    2.1. Profil din aluminiu ca dolie

    Dolia din aluminiu este de o calitate puțin mai bună și, prin urmare, mai scumpă. De obicei este lăcuită și uscată într-un cuptor. Este produsă în diferite culori, adesea roșu cărămidă, maro sau gri. Desigur, o veți alege pe cea care se potrivește cel mai bine aspectului acoperișului vostru. Puteți cumpăra dolii gata făcute, cum ar fi, de exemplu, dolii pliante, ale căror linii permit plierea peste acoperiș pe ambele părți.

    Așadar, pentru că dolia produsă în fabrică este de fapt o șină profilată cu ieșiri în stânga și în dreapta, aceasta este pusă pe acoperiș prin fixarea de șipcile acoperișului ( se folosesc cleme) sau de cofrajul doliei.

    „Dolia poate fi realizată din diferite metale, dar de obicei se realizează ca șină, profil din aluminiu sau tablă zincată.”

    2.2. Dolie ca profil galvanizat 

    De asemenea, puteți opta pentru tabla zincată, care este de obicei din oțel. Adesea, acest profil este protejat cu o acoperire sau poliester de înaltă calitate. Tabla zincată este în primul rând mai accesibilă, dar are o durată de viață ceva mai scurtă. Acest tip de tablă este ușor de modelat, și se pot realiza profile de diferite forme, precum litera S. Doliile de această formă pot fi montate direct pe grinzile de susținere, astfel încât nu este nevoie de realizarea unei substructuri speciale.

     Profilul galvanizat strălucește ca dolie strălucește la soare și strică aspectul acoperișului casei, așa că nu îl recomandăm
    Profilul galvanizat strălucește ca dolie strălucește la soare și strică aspectul acoperișului casei, așa că nu îl recomandăm

    3. Dolie aprofundată și neaprofundată

    O dolie aprofundată este de fapt un canal cu o adâncime între 2 și 4 cm sub nivelul grinzilor. Dacă se face corect, apa nu poate pătrunde sub țiglele acoperișului, adică sub învelitoarea acoperișului. Cu toate acestea, dacă este o dolie puțin aprofundată, există întotdeauna riscul ca o cantitate mai mare de apă să pătrundă mai adânc în structură. Astfel, o dolie aprofundată este mult mai funcțională, dar mai puțin de dorit din punct de vedere estetic. Totuși, rețineți că în timpul construcției, funcționalitatea ar trebui să fie întotdeauna înaintea esteticii, mai ales când vine vorba de acoperișuri și hidroizolații. Pe unii proprietari, de asemenea, îi deranjează marginea tăiată vizibilă a țiglelor din jurul doliilor aprofundate. În orice caz, recomandăm utilizarea unei dolii aprofundate, adică a unui profil, iar la rezolvarea unui anume detaliu, specificul trebuie discutat cu proiectantul, care va desena detaliile doliilor după cum doriți în cadrul realizării proiectului de casă.

    4. Dolie cu împletire dublă

    Un tip special de dolii sunt cele cu împletire dublă. Când dolia este realizată din învelișul acoperișului propriu-zis și nu a fost achiziționat niciun profil metalic, atunci meșterii pentru acoperișuri așază șindrilă bituminoasă Tegolă, țiglă sau benzi de bitum în cruce, astfel încât să se obțină un „model împletit”. Acest tip de construcție a doliei este considerat mai dificil, deoarece prin împletirea pieselor de acoperiș se pot face proeminențe și, prin urmare, suprafețe neuniforme ale planului acoperișului. Pentru a evita acest lucru, părțile acoperișului trebuie introduse adânc în dolie, iar cuiele trebuie bătute la cel puțin 15 cm distanță de centrul piesei. Dacă această lucrare nu este făcută corespunzător, sub porțiuni ale învelișului acoperișului se pot forma cavități, ceea ce poate cauza probleme serioase la hidroizolație, deoarece acele părți ale acoperișului vor fi cele mai sensibile la mersul pe el și în caz de grindină.

    5. Dolie închisă

    Un alt tip de realizare sunt așa-numitele dolii închise. Sunt mai ușor de făcut și adesea arată mai drepte decât cele împletite. Cu această metodă de execuție, obțineți o acoperire care, privită de la sol, pare ca și cum țiglele se întâlnesc în linie dreaptă la mijloc, deși se află de fapt una peste alta. Procesul de realizare a unei dolii închise se realizează prin plasarea unor părți ale acoperișului, cum ar fi benzile de bitum în exemplul nostru, pe o parte la cel puțin 30 cm de mijlocul doliei, iar pe cealaltă la cel puțin 4 cm prin mijlocul doliei și se taie în același plan în mijlocul ei.

     O dolie deschisă este de obicei făcută din benzi de bitum filerizate. Este una dintre cele mai durabile tipuri de realizare
    O dolie deschisă este de obicei făcută din benzi de bitum filerizate. Este una dintre cele mai durabile tipuri de realizare

    6. Dolie deschisă 

    Ultimul tip de dolie este cea deschisă, pentru construcția căruia se folosesc cel mai des benzile de bitum cu filerizate sau elemente din tablă. Elementele de tablă, de fapt, nu sunt atât de populare datorită aspectului lor mai dur și strălucirii la soare, așa că proprietarii optează pentru benzile bituminoase. Benzile bituminoase filerizate sunt produse în multe culori, astfel încât le puteți asorta perfect cu culoarea acoperișului. Doliile deschise au anumite avantaje. Una dintre ele este drenarea mai eficientă a apei, mai puține bariere de gheață iarna și mai puține blocaje toamna din cauza frunzelor. Acest tip de realizare a doliei este așadar un mod de lucru foarte durabil și va funcționa zeci de ani, deși este adevărat că poate nu arată la fel de superior din punct de vedere estetic ca alte tipuri.

    Articol de specialitate 988
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Jgheaburi si burlane?

    Avem 619 executanți pentru domeniul Jgheaburi si burlane:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 619 executanți pentru domeniul Jgheaburi si burlane
    8.9
    0

    BBM PROLINE CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    METRONOM MOLDOVA S.R.L.


    8.9
    0

    PĂUN A. COSMIN-ALEXANDRU PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ


    8.9
    0

    GABOR J.K IOAN PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ