Pentru zona

    Jgheaburi: cantitatea de precipitații și dimensiunile jgheabului

    Articolul a fost citit chiar de 909+ utilizatori
    În timpul construcției unei clădiri noi, scurgerea apei de pe acoperiș trebuie, printre altele, să fie proiectată corespunzător, deoarece acest lucru este foarte important. Canalele și țevile de drenaj, adică jgheaburile, trebuie să fie amplasate în locuri precis definite și să aibă dimensiuni adecvate. Dimensiunile corecte ale jgheabului sunt cruciale pentru drenarea adecvată a apei de ploaie.
    Articol de specialitate 909
    jgheaburi dimensiune
    Avem 613 executanți pentru domeniul Jgheaburi si burlane:

    1. Dimensiunile jgheabului - cantitatea de precipitații, dimensiunea și panta acoperișului, numărul de jgheaburi

    Dimensiunile jgheaburilor depind, în primul rând, de cantitatea așteptată de precipitații și de dimensiunea și planul pantei acoperișului. Dimensiunile țevilor de drenaj și a jgheaburilor depind și de numărul acestora, adică de felul de structură care se va realiza.

    Dimensiunile pot fi calculate, aproximativ, dacă se presupune că pentru 1 m2 de acoperiș trebuie să existe 1 cm din suprafața țevii de jgheab.

    De exemplu, dacă planul suprafeței acoperișului este de 150 m2, este necesar un jgheab cu o suprafață de 150 cm2 în diametru, ceea ce înseamnă aproximativ 168 mm sau Ø165. Metoda de calcul descrisă este aproximativă, doar pentru a vă face o idee despre ce mărime este vorba; la construirea unei clădiri noi, dimensionarea jgheabului trebuie făcută conform calculului corespunzător.

    2. Dimensiuni jgheabului - calcul precis

    Înainte de intrarea în realizarea dimensionării adecvate, va fi necesar să se calculeze suprafața  acoperișului din plan și să se planifice debitul scurgerii, precum și poziția jgheaburilor. Când începe dimensionarea jgheaburilor în timpul construcției clădirii, trebuie luată în considerare și cantitatea medie de precipitații din România. De fapt, se ia cantitatea maximă de precipitații care cade în 5 minute într-un interval de cinci ani.

    Cantitatea medie anuală de precipitații în România oscilează între 750 mm și 2.000 mm.

    Deci, mai întâi trebuie să avem informații despre dimensiunile planului de etaj ale acoperișului și apoi despre cantitatea de precipitații pentru un anumit loc. Dacă suprafața bazei acoperișului clădirii este de 150 m2 și se află în centrul României, coeficientul de scurgere este de 7,5 l/s. Informațiile legate de precipitații aferente zonei dumneavoastră, și alte informații climatice puteți afla pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.

    În continuare, este necesar să se calculeze dimensiunea diametrului jgheabului având în vedere coeficientul de 7,5 l/s. Dimensiunea aproximativă a diametrului jgheabului din exemplul nostru este de aproximativ Ø180.

    Pentru scurgerea între 2,5 și 3, Ø100 este suficient, 3,5 până la 4 Ø125, pentru 4,5 până la 6, Ø150 și pentru 6,5 până la 7 Ø160.
    Calculul exact al cantității de apă stătătoare și dimensiunile jgheaburilor se calculează de către arhitect sau proiectant în cadrul documentației de proiect, la obținerea autorizației de construire.

    3. Forma și dimensiunile jgheabului

    Apa meteorică este drenată de pe acoperiș în jgheaburi și apoi, cel mai adesea, se varsă în sistemul de canalizare prin țevile de scurgere. Jgheaburile pot fi semicirculare sau unghiulare.

    3.1. Jgheaburi semicirculare - dimensiuni

    Și la noi se folosesc cel mai des jgheaburi semicirculare de diferite dimensiuni, care se măsoară în lățime desfășurată. „Lățimea desfășurată” este un termen profesional folosit pentru a calcula dimensiunile țevilor de drenaj și a jgheaburilor - dacă țeava semicirculară ar fi aplatizată, adică îndreptată, s-ar obține așa-numita lățime desfășurată. Lățimea minimă desfășurată a jgheaburilor standard este de 25 cm, și există și lățimi desfășurate de 28 cm, 33 cm, 40 cm și 50 cm. Lungimea maximă a jgheabului este de 600 cm.

    Dacă jgheaburile nu sunt curățate în mod regulat, circulația se va reduce și va exista riscul de blocare
    Dacă jgheaburile nu sunt curățate în mod regulat, circulația se va reduce și va exista riscul de blocare

    3.2. Jgheaburi pătrate sau dreptunghiulare - dimensiuni

    Dimensiunile jgheaburilor dreptunghiulare sunt aproximativ egale cu dimensiunile jgheaburilor semicirculare de 25 cm, 28 cm, 33 cm, 40 cm și 50 cm lățime desfășurată. Totuși, jgheaburile pătrate sunt oarecum diferite de jgheaburile semicirculare, deoarece jgheaburile pătrate sunt făcute astfel încât să fie și marginea streșinii, adică placa de margine a acoperișului. Sunt plasate de la 10 cm la 15 cm sub acoperiș. Panta jgheabului pătrat se realizează în direcția scurgerii de apă.

    4. Dimensiunile standard a unui jgheab

    Lățime desfășurată 25 cm - diametrul jgheab 11,6 cm – secțiune transversală jgheab 52,8 cm2.

    Lățime desfășurată 28 cm - diametrul jgheab 13,3 cm - secțiune transversală jgheab 69,5 cm2.

    Lățime desfășurată 33 cm - diametrul jgheab 15,7 cm - secțiune transversală jgheab 96,8 cm2.

    Lățime desfășurată 40 cm - diametrul jgheab 19,2 cm - secțiune transversală jgheab 144,7 cm2.

    Pe lângă dimensionarea corectă, este necesară și montarea profesională a jgheaburilor
    Pe lângă dimensionarea corectă, este necesară și montarea profesională a jgheaburilor

    5. Dimensiunea jgheabului și suprafața acoperișului

    Diametrul jgheabului și a țevii de scurgere trebuie să corespundă suprafeței acoperișului. Dacă acoperișul are aproximativ 25 m2, atunci un jgheab cu un diametru de 7 cm și țevile de drenaj cu un diametru de 5 cm sunt suficiente pentru acesta. Dacă acoperișul are o suprafață mai mare de 100 m2, atunci este nevoie de jgheaburi cu un diametru de 10 cm și mai mult și țevi de drenaj cu un diametru de 12,5 cm și mai mult. Pentru a preveni revărsarea apei peste fațadă în timpul precipitațiilor, marginea exterioară a jgheabului trebuie să fie cu unul până la doi centimetri mai jos decât marginea interioară. Panta către țeava de scurgere ar trebui să fie de la jumătate de centimetru la un centimetru pe un metru de lungime.

    Articol de specialitate 909
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Jgheaburi si burlane?

    Avem 613 executanți pentru domeniul Jgheaburi si burlane:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 613 executanți pentru domeniul Jgheaburi si burlane
    9.5
    0

    BRT EXPERT ROOF S.R.L.


    8.9
    0

    CESO ACTIV GOLD CONSTRUCT S.R.L.


    8.9
    0

    IDEAL PGP BUILDINGS SRL

    11
    8.9
    0

    MONTAJ TOTAL ACOPERISURI S.R.L.