Pentru zona
    Unul dintre factorii cheie pentru obținerea eficienței energetice într-un spațiu rezidențial sau comercial, adică pentru reducerea facturilor lunare la încălzire și răcire, este izolarea. Izolarea mansardei este deosebit de importantă, iar în restul textului ne ocupăm de alegerea corectă a materialelor pentru aceasta.
    Articol de specialitate 238
    izolatie mansarda
    Avem 686 executanți pentru domeniul Izolație mansardă:

    Este bine cunoscut faptul că izolația, dacă este de grosimea potrivită și montată corect, reduce pierderile de căldură iarna și previne supraîncălzirea încăperii vara. Ca urmare, vom folosi mai puțină energie pentru încălzire în perioada mai rece a anului, dar pornim aerul condiționat mai rar în zilele însorite. În plus, clădirea rezidențială sau comercială în sine va avea o durată de viață mai lungă și va rezista mai bine la fluctuațiile de temperatură.

    O cantitate mare de energie este „disipată” prin acoperiș. Știați că până la 30 la sută din căldura din interior se poate pierde din cauza absenței izolației sau grosimii insuficiente a izolației sau a instalării necorespunzătoare a acesteia? Aceasta înseamnă că aproape o treime din energia utilizată pentru încălzirea/răcirea încăperii se pierde prin mansarda neizolată. Izolarea optimă a mansardei oferă, prin urmare, un potențial imens de economisire a energiei sau o ședere plăcută în ea. Nu uitați - eficiența energetică nu este doar un scop, ci și o obligație.

    Izolarea mansardei corect realizată mărește economia de energie a spațiilor rezidențiale și comerciale, indiferent de perioada anului.

    Există cinci motive de bază pentru care este necesară izolarea mansardei: prevenirea transferului de căldură, economisirea banilor la facturile lunare, creșterea eficienței energetice a proprietății, îmbunătățirea confortului de locuit, reducerea emisiilor de gaze nocive.

    Transformarea unei mansarde în spațiu de locuit este o modalitate excelentă de a se obține metri pătrați de suprafață valoroasă. Oamenii recurg adesea la acest lucru din cauza extinderii familiei, atunci când doresc să părăsească casa (transformând podul într-un birou de acasă), sau pentru camera de oaspeți.

    Transformarea unei mansardă în spațiu de locuit este o modalitate excelentă de a se obține metri pătrați de suprafață suplimentară valoroasă
    Transformarea unei mansardă în spațiu de locuit este o modalitate excelentă de a se obține metri pătrați de suprafață suplimentară valoroasă

    Totuși, pentru majoritatea oamenilor, mansarda servește la depozitarea lucrurilor vechi care se folosesc rar, de fapt ca o cămară practică.

    Dacă facturile lunare sunt destul de mari, dar tot vi se pare că în interior nu este suficient de cald în timpul lunilor de iarnă, în timp ce vara este nemaipomenit de cald, evident că este necesară izolarea mansardei. Însă, chiar dacă majoritatea oamenilor sunt conștienți de beneficiile montării izolației, un număr mare de clădiri rezidențiale din România încă nu au o izolație adecvată, iar izolarea mansardelor lipsește în special, deoarece este folosită mai ales doar pentru depozitarea lucrurilor. Prin urmare, ajungem la următoarea întrebare:

    Este necesară izolarea mansardei și atunci când nu este folosită ca spațiu de locuit?

    Răspunsul este fără echivoc - absolut da! Mansarda trebuie izolată, fie că este folosită ca spațiu de locuit sau ca pod.

    Deși a existat o tendință evidentă în ultimii ani ca mansardele să fie adaptate în spații de locuit și birou, un număr mare de clădiri au mansarde care fie nu sunt folosite, fie sunt folosite ca loc pentru depozitare în care nu este prevăzută locuirea oamenilor pe o perioadă lungă de timp.

    În orice scop ar fi folosită, mansarda trebuie izolată. Primul și motivul de bază pentru aceasta este că altfel o mare parte a energiei termice va fi irosită.

    Dacă nu se folosește ca spațiu de locuit, există două cazuri: un spațiu de mansardă care nu este folosit pentru că este inaccesibil și scund, sau un spațiu de mansardă care este folosit exclusiv pentru depozitarea lucrurilor, ceea ce presupune doar o scurtă ședere a oamenilor. Aici, energia este de fapt pierdută prin ultimul panou de la mezanin. Prin urmare, accentul trebuie pus pe ultimul panou de mezanin (doar construcția mezaninului este izolată față de spațiul încălzit), protejând în același timp spațiul inferior (care este folosit în scopuri rezidențiale) de pierderile de căldură.

    Mansarda trebuie izolată, fie că este folosită ca spațiu de locuit sau ca pod
    Mansarda trebuie izolată, fie că este folosită ca spațiu de locuit sau ca pod

    De asemenea, există o diferență în izolarea unui pod care nu este folosit deloc și a unuia care este folosit ca loc pentru depozitare. În cel de-al doilea caz, izolația este mai complexă pentru că atunci podeaua este folosită ocazional sau mai des. Vata minerală este recomandată în acest scop, dar pe piață se găsesc plăci izolante speciale din vata bazaltică pentru construcții de pardoseli și tavane suspendate neîncălzite.

    Izolarea podului nefolosit se face prin izolarea podului între spațiul de sub placă și cel care se folosește în scop rezidențial. Când mansarda este folosită pentru locuire și muncă, se izolează structura acoperișului.

    Dacă acoperișul va fi izolat din interior sau din exterior va depinde de starea mansardei și a acoperirii acoperișului în sine, sau de suprafața spațiului util din interiorul mansardei. Se poate spune însă că izolația se montează din exterior la renovarea mansardei ocupate sau la reînnoirea acoperișului. Când nu este nici unul din cazuri, este întotdeauna mai bine să plasați izolația pe interior, adică între și sub grinzile acoperișului.

    Izolație mansardă - polistiren sau vată minerală?

    Pe piață se găsesc diverse materiale termoizolante, deci se impune întrebarea – ce material să alegeți?

    Eficacitatea izolației va depinde de alegerea materialului de izolație în sine, de grosimea stratului acestuia și de montarea corectă a acestuia în structură.

    Materialul folosit la izolarea mansardei trebuie să îndeplinească anumite criterii: să aibă caracteristici termice optime, adică să conducă cât mai puțin căldura pentru a fi cald iarna, dar plăcut vara, ferit de căldură; să permită încăperii să "respire", să fie incombustibil (rezistent la foc), să aibă un raport calitate-preț satisfăcător, să fie durabil și să nu se modifice cu timpul.

    În funcție de originea materiei prime, materialele izolatoare sunt împărțite în minerale - vată bazaltică și de sticlă și organice - polimeri și materiale naturale.

    În țara noastră, în cele mai multe cazuri, clădirile sunt izolate cu polistiren din două motive principale - prețul mai mic al polistirenului și o montare mai ușoară, dar, prin urmare, mai rapidă. Totuși, apare o nouă întrebare - Sunt spuma de polistiren sau vata minerală mai bune când vine vorba de izolarea mansardelor? În primul rând, vom spune mai multe despre materialele în sine pentru a face o paralelă.

    Vata minerală de sticlă și vată bazaltică

    Vata de sticlă este fabricată din sticlă spartă, reciclată, nisip de cuarț și materiale de legare. Vata bazaltică, așa cum sugerează și numele, este produsă din rocă de origine eruptivă și sedimentară. Vata minerală de sticlă și vata bazaltică sunt considerate izolatori excelenți datorită unui număr de avantaje care le disting. Sunt permanente, neschimbătoare de-a lungul anilor. Sunt potrivite în perioada de iarnă datorită coeficientului lor scăzut de conductivitate termică, dar sunt potrivite și pentru perioada de vară - datorită structurii fibroase și a capacitații de acumulare a căldurii previn supraîncălzirea mansardei în zilele caniculare. De asemenea, sunt complet stabile termic, punctul lor de topire este abia la peste 700 de grade.

     Vată minerală de sticlă
     Vată minerală de sticlă
     Vată minerală bazaltică

    Vată minerală bazaltică
    Datorită structurii lor fibroase, absorb bine sunetul, iar aceste vate minerale asigură o bună izolare fonică, adică asigură o acustică dezirabilă. Un alt avantaj - reprezintă materiale incombustibile.

    Polistiren

    Polistirenul, sau mai exact polistirenul expandat, este un material izolant obținut prin procesul de expandare a polistirenului. Este o alegere frecventă a unui executant local datorită prețului scăzut, montării simple, rapide și durabilității.

    Polistirenul este, de asemenea, un excelent izolator termic datorită structurii sale celulare. Conține doar 2% polistiren și până la 98% aer care rămâne prins în interiorul celulelor, ceea ce permite polistirenului să păstreze această proprietate pentru o lungă perioadă de timp.

    Polistirenul este un material ușor cu o greutate volumetrică redusă - 15-30kg/m3. Se caracterizează prin proprietăți mecanice relativ bune, absorbție scăzută de apă și permeabilitate foarte scăzută la vapori de apă.

    Polistiren
    Polistiren

    Izolația mansardei cu polistiren sau vată minerală?

    Vata bazaltică are avantaj în izolarea optimă a mansardei. Deși ambele materiale sunt considerate excelente izolatoare termice, vata bazaltică are beneficii suplimentare de oferit.

    În comparație cu polistirenul, vata bazaltică are o permeabilitate mai bună la vapori, astfel încât camera „respiră” și se eliberează excesul de umiditate, adică permite aburului din interior să iasă în exterior, prevenind astfel condensul. De exemplu, polistirenul oferă de 30 până la 40 de ori mai multă rezistență la trecerea vaporilor de apă decât vata bazaltică. Un alt beneficiu este comportamentul în caz de incendiu - majoritatea vatei minerale de pe piață are clasa A1 ca material neinflamabil. Vata minerală bazaltică este obținută din piatră naturală, ceea ce o face să se topească la temperaturi de peste 1000 de grade, dar polistirenul își schimbă proprietățile la 80 de grade.

    Polistirenul este o alegere frecventă a executanților locali datorită prețului scăzut, instalării simple, rapide și durabilității
    Polistirenul este o alegere frecventă a executanților locali datorită prețului scăzut, instalării simple, rapide și durabilității

    Datorită structurii sale, vata bazaltică este un mai bun izolator fonic - absoarbe sunetul. Acest avantaj este deosebit de evident la izolarea mansardei - va fi mai puțin zgomot din exterior, ceea ce este deosebit de important dacă spațiul rezidențial/de afaceri este aproape de căile de circulație. Un alt beneficiu care iese în prim-plan mai ales când vine vorba de izolarea acoperișului și suprafețelor curbate - vata bazaltică este mai flexibilă la instalare. Și anume, vata minerală se adaptează spațiului și umple cu ușurință rosturile, ceea ce este deosebit de important atunci când se montează izolație între coarne unde există distanțe frecvente inegale. Pe de altă parte, polistirenul aparține materialelor rigide, nu se adaptează la spațiul disponibil precum vata bazaltică și poate lăsa numeroase găuri și goluri.

    În final, dar nu mai puțin important, vata bazaltică nu își pierde caracteristicile (proprietățile fizice și izolante) în decursul timpului și nu se modifică. Deși polistirenul este, de asemenea, un material durabil, vata bazaltică oferă fără îndoială durabilitate pe termen lung.

    Materialele organice precum lâna și celuloza, care sunt suflate în acoperiș cu dispozitive speciale, pot fi folosite și pentru izolarea podului.

    Concluzie: Deși polistirenul este cel mai des întâlnit material termoizolant la noi în țară, vata bazaltică este o alegere mai bună deoarece îndeplinește pe deplin criteriile cerute pentru izolarea mansardelor. Vata bazaltică are un preț mai mare, sau chiar proprietăți mai bune, se caracterizează printr-un raport bun preț-calitate.

     Vata bazaltică este și acum preferată pentru izolarea optimă a mansardei
    Vata bazaltică este și acum preferată pentru izolarea optimă a mansardei

    Care este grosimea necesară a izolației pentru mansardă?

    Se recomandă ca grosimea întregului strat de izolație a acoperișului să fie de 30 cm, dar cel puțin 25 cm. Grosimea izolației va depinde și de clasa energetică a clădirii în sine - o casă cu consum redus de energie sau pasivă va avea cu siguranță nevoie de un strat mai gros.

    Deoarece termoizolația este plasată cel mai adesea între grinzi, dar grinzile au în mare parte 16 și 18 cm, ar fi bine ca stratul de izolație plasat între ele să fie de aceeași grosime. Când izolația termică este plasată între grinzi, aceasta trebuie montată corect, astfel încât să nu se creeze punți termice.

    Indiferent de materialul de izolare pe care îl alegeți, izolarea corectă a mansardei necesită ca toate lucrările să fie efectuate conform regulilor profesiei. Numai astfel se va putea economisi energie și se va asigura confortul maxim al apartamentului.

    Dacă aveți nevoie de executanți profesioniști cărora le-ați încredința izolarea podului, adică a mansardei, puteți cere ajutor la daibau.ro și este complet gratuit, rapid și ușor. Tot ce trebuie să faceți este să completați cererea de pe site-ul nostru și în curând executanții vă vor contacta cu o ofertă potrivită.

    Izolarea corectă a mansardei necesită ca toate lucrările să fie efectuate conform regulilor profesiei
    Izolarea corectă a mansardei necesită ca toate lucrările să fie efectuate conform regulilor profesiei

    Prețul pentru izolația mansardei

    Cât de mult va costa izolarea mansardei depinde de mulți factori: în primul rând, tipul și grosimea materialului de izolație, accesibilitatea mansardei în sine (nu este același lucru dacă este o casă sau un apartament la etajul opt fără un lift), metoda de instalare (fie că este vorba de lipire, suflare sau injecție), complexitatea lucrării (nu este același lucru atunci când izolați o mansardă simplă și un acoperiș complex plin de inflexiuni sau coame de acoperiș) sau de executantul însuși. Prețul termoizolației din vata de sticlă sau vată bazaltică cu grosimea de 25 cm, împreună cu bariera de vapori și lucrare, variază între 40 și 80 RON/m2.

    Articol de specialitate 238
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Izolație mansardă?

    Avem 686 executanți pentru domeniul Izolație mansardă:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 686 executanți pentru domeniul Izolație mansardă
    8.9
    0

    CIUC NELU-GAVRIL PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ


    8.9
    0

    ESRA EXTRA SRL


    8.9
    0

    RUMEHDI TAX S.R.L.


    8.9
    0

    FRANKSTRUCT DESIGN SRL

    F ap82