Pentru zona

    Izolarea termică a acoperișului sau izolarea acoperișului din interior

    Izolarea adecvată a acoperișului este foarte importantă, deoarece în cazurile în care nu este nu a fost făcută corect, în lunile de iarnă se consumă mult mai multă energie pentru încălzire decât este necesar, la fel ca și vara când încăperile din mansardă sunt supraîncălzite, deci se cheltuiește prea mult pentru răcire.
    Articol de specialitate 363
    izolarea termica a acoperisului
    Avem 684 executanți pentru domeniul Izolație mansardă:

    1. Structura acoperișului, căpriori și grinzi

    Izolația principală a acoperișului este materialul termoizolant, iar acoperișul este izolat suplimentar cu un strat de aer, adică un canal pentru circulația aerului. Materialul termoizolant este întotdeauna plasat între căpriori și grinzi de acoperiș și cel mai adesea sub acestea. Izolația poate fi plasată și deasupra grinzilor, în funcție de cât de eficientă energetic doriți să fie clădirea.

    Acoperișul este protejat de efectele intemperiilor printr-un înveliș de acoperiș, care are propria sa substructură, iar sub acesta există un canal de aer. Restul acoperișului este protejat de un acoperiș secundar, care este permeabil la vapori și asigură drenarea umezelii din clădire.

    Sub acoperișul secundar se află un rând de grinzi între care se așează izolația termică. Sub grinzi este introdus de obicei un rând de contra-lamele  între care se introduce și material izolator. Pe partea inferioară, pe lângă izolație, este plasată o barieră de vapori sau o membrană, iar sub aceasta se află stratul interior de finisare.

    2. Izolarea acoperișului deasupra grinzilor sau izolarea acoperișului între grinzi?

    Izolația termică este aproape întotdeauna instalată între grinzi. Grinzile au în general între 16 si 18 cm, deci stratul de izolație plasat între ele este de aceeași grosime. La postarea izolației termice între grinzi, aceasta trebuie dispusă astfel încât să nu se creeze punți termice. Acest lucru înseamnă practic că trebuie acordată o atenție deosebită legăturilor dintre stratul de termoizolație și pereți, luminatoare, coșuri de fum și alte elemente de construcție și structură, astfel încât să nu rămână nicăieri goluri. Totul trebuie să fie bine umplut și compactat.

     Vată de sticlă între grinzi
    Vată de sticlă între grinzi

    Pentru ca acoperișul să fie într-adevăr bine izolat, este necesar un strat suplimentar de izolație, sub sau deasupra grinzilor. De regulă, acest strat de material este plasat între contra-lamele de sub grinzi. Grosimea întregului strat de izolație a acoperișului trebuie să fie de cel puțin 25 cm și se recomandă până la 30 cm. Astfel, grosimea stratului dintre contra-lamele este de la 7 la 14 cm, in functie de grosimea stratului final de termoizolatie al acoperisului. Izolație suplimentară poate fi, de asemenea, plasată deasupra grinzilor. Prin aceasta metoda se pune termoizolatia deasupra grinzilor, mai exact, deasupra cofrajului care le acoperă.

    3. Izolarea acoperișului deasupra grinzilor

    Izolarea termică a acoperișului deasupra grinzilor este o metodă mai puțin obișnuită de izolare a acoperișului în țara noastră, deși are numeroase avantaje. Totuși, acest lucru se poate face doar cu o înlocuire completă a acoperișului, deci este efectuată în mare parte în timpul unei renovări complete. Se folosește în principal la clădirile în care nu există loc de izolare între și/sau sub grinzi, sau trebuie menținută înălțimea existentă și structura vizibilă a acoperișului. Presupune montarea izolației la exteriorul acoperișului, peste grinzi, pentru a crea o barieră termică între acoperiș și mediul exterior.

    3.1. Izolarea acoperișului deasupra grinzilor - avantaje

    • din interior rămâne aspectul original al acoperișului;
    • nu se pierde înălțimea interioară a spațiului - deoarece izolația este plasată la exterior, același volum și suprafață utilă rămân în interior;
    • eficiență energetică îmbunătățită - izolarea deasupra grinzilor asigură o izolare termică excelentă, deoarece nu există pierderi de căldură;
    • risc redus de umiditate - montarea izolației deasupra grinzilor reduce riscul de condens și, astfel, apariția mucegaiului și umezelii.
    Izolație termică deasupra grinzilor - structura rămâne vizibilă
    Izolație termică deasupra grinzilor - structura rămâne vizibilă

    3.2. La montarea izolației termice deasupra grinzilor, trebuie luate în considerare câteva aspecte cheie:

    1. Alegerea materialului de izolație potrivit - alegerea materialului de izolație va depinde de factori precum eficiența termică, spațiul disponibil și buget.
    2. Ventilație adecvată - ventilația este cheia pentru a preveni umezeala în spațiul acoperișului.
    3. Barieră de vapori - trebuie montată o barieră de vapori pe partea inferioară a izolației pentru a preveni pătrunderea umezelii în spațiul acoperișului. Acest strat este deosebit de important pentru izolarea deasupra grinzilor, deoarece izolația este expusă condițiilor meteorologice.
    4. Montarea profesională - izolarea acoperișului deasupra grinzilor necesită o muncă profesională, deoarece este un proces complex care necesită o atenție deosebită la efectuarea detaliilor. Montarea corectă este necesară pentru a asigura eficiența izolației.

    4. Concluzie

    Izolarea termică adecvată a tuturor părților acoperișului este foarte importantă, deoarece în caz contrar s-ar folosi mult mai multă energie pentru încălzire în lunile de iarnă, în timp ce spațiul mansardei s-ar supraîncălzi vara. Izolarea termică a acoperișului deasupra grinzilor este, în comparație cu termoizolarea dintre grinzi, o metodă mai eficientă din toate punctele de vedere, mai ales în clădirile mai vechi unde de obicei nu există loc pentru izolație la interior. Această metodă de operare oferă multe avantaje, inclusiv eficiență energetică îmbunătățită, risc redus de umiditate și deteriorări cauzate de aceasta și păstrarea aspectului original al acoperișului.

    Articol de specialitate 363
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Izolație mansardă?

    Avem 684 executanți pentru domeniul Izolație mansardă:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 684 executanți pentru domeniul Izolație mansardă
    9.6
    0

    GABOR L. ION PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ


    8.9
    0

    AKTIV DESIGN BYG S.R.L.

    Nr 46
    8.9
    0

    BASAJ CONSTRUCT 2016 SRL


    8.9
    0

    SL ELITE CAPITAL GROUP S.R.L.