Pentru zona

    Economie de energie: izolarea termică a mansardei, din exterior si interior

    Problema clădirilor mai vechi este că mansardele lor nu sunt izolate deloc sau nu sunt izolate corespunzător și în aceste situații clădirile pierd multă energie. Indiferent dacă spațiul de la mansardă este circulabil sau nu, acesta trebuie să fie izolat și hidroizolat corespunzător. Poate fi izolat din exterior sau din interior, iar ambele metode de instalare a izolației au avantajele și dezavantajele lor.
    Articol de specialitate 341
    izolatia termica a podului
    Avem 681 executanți pentru domeniul Izolație mansardă:

    1. Izolarea mansardelor

    În cazul în care mansarda este parțial circulabilă și parțial inadecvată, se recomandă izolarea plăcii de tavan cu o izolație de anumită grosime care ar fi suficientă pentru protecție. Vata bazaltică sau vata de sticlă cu grosimea cuprinsă între 20 și 30 cm poate fi folosită, printre altele, pentru obținerea dorită a coeficientului de transfer al căldurii, care sa fie între ƛ=0,032 și 0,038 W/m2K. Puteți folosi plăcile din vata bazaltică sau vata de sticlă, precum și pâsla din vata de sticlă. Indiferent de tipul izolației pe care o alegeți, aceasta trebuie montată întotdeauna în două straturi, cu stratul superior deplasat la stânga sau la dreapta cu jumătate din lungimea plăcii, astfel încât marginile plăcilor să nu se potrivească nicăieri ci să se suprapună.

    2. Tipuri de izolație și modalitatea de montare

    Dacă este vorba de mansarda parțial circulabilă, alegeți plăcile mai compacte din vata bazaltică sau vata de sticlă, adică plăcile cu densitatea mai mare, care au măcar stratul superior mai compactat. De exemplu, plăcile cu o greutate specifică de 50 până la 80 kg/m3 sunt mai potrivite pentru părțile care nu pot fi circulabile, iar pentru cele circulabile trebuie folosite plăcile mai dense și mai compacte din vata bazaltică între 80 și 120 kg/m3. Atunci când se folosesc aceste plăci mai compacte, OSB sau PAL pot fi repartizate direct peste ele când vine vorba de partea circulabilă. Dacă, în același caz, vă hotărâți pentru o izolație mai puțin compactă, sub plăcile circulabile trebuie montată o substructură din șipci.

    3. Straturi de acoperiș

    Pentru a obține o imagine mai bună despre cum și unde exact se montează izolația, iată un exemplu de compoziție, adică structura și construcția unui acoperiș înclinat ventilat. Straturile acoperișului sunt aranjate de la interior spre exterior după cum urmează:

    • acoperire de tavan (din lemn sau gips-carton),
    • canal de instalații,
    • o barieră de vapori sau membrană care permite trecerea vaporilor de apă din interior spre exterior,
    • izolație termică, care poate fi amplasată sub, între și deasupra căpriorii,
    • folie secundară permeabilă la vapori,
    • lemnele de construcții pe care este așezat acoperișul, iar între ele se află un strat de ventilație pentru aerisirea structurii.
    Izolația mansardei din exterior nu necesită stricarea straturilor finale ale plafonului spațiilor interioare, astfel încât să puteți rămâne fără probleme în clădire în timpul renovării
    Izolația mansardei din exterior nu necesită stricarea straturilor finale ale plafonului spațiilor interioare, astfel încât să puteți rămâne fără probleme în clădire în timpul renovării

    4. Izolarea mansardei din exterior

    Izolarea exterioară a mansardei sau spațiului sub tavan se face cu material termoizolant special destinat pentru asta, în special termo plăci. Este o izolație termică, fonică și  antifoc foarte bună și eficientă, care mărește ușor suprafața utilă a spațiului mansardei și îndeplinește cerințele stricte ale reglementărilor privind eficiența energetică a clădirilor. Principalul avantaj al acestei metode de izolare termică a podului sau mansardei este faptul că această metodă de execuție nu necesită ruperea panourilor finisate de tavan din interior. Dacă este o mansardă rezidențială, puteți rămâne în ea tot timpul pe parcursul reparației acoperișului.

    Un avantaj suplimentar al  acestui sistem de termoizolație este că permite creșterea grosimii stratului existent de termoizolație, ceea ce contribuie la eficiența energetică mai bună a clădirii și la reducerea costurilor de aer condiționat, fără influențarea înălțimii libere a spațiului interior.

    5. Izolarea termică a mansardei din exterior - executare

    5.1. Îndepărtarea acoperișului

    Pentru a monta termoizolația din exterior trebuie mai întâi îndepărtate învelișul acoperișului și celelalte straturi ale acoperișului care se află imediat sub acesta. Prin urmare, izolarea termică a podului sau mansardei din exterior se face cel mai bine atunci când se efectuează o renovare completă sau asanare a acoperișului sau înlocuirea țiglelor.

    5.2. Montare placi termoizolante

    Plăcile de izolare sunt plasate prin căpriori pentru a evita crearea punților termice și pentru asigurarea protecției termice și protecției împotriva incendiului. Aceste tipuri de plăci sunt permeabile la vapori și oferă cea mai bună structură fizică posibilă a construcției, deoarece previne și umezeala structurii elementelor de acoperiș.

    5.3. Montarea acoperișului secundar

    După plăcile termice, se montează un acoperiș secundar, de fapt, o folie permeabilă la vapori care este amplasată peste ele. Folia trebuie să fie de mare rezistență, permeabilitate la vapori și impermeabilă.

    5.4. Montarea acoperișului (nou)

    Când ați terminat cu acea lucrare, urmează montarea finală a învelitoarei acoperișului. Dacă este vorba doar de renovarea sau asanarea izolației termice, se returnează țiglele vechi, iar dacă se face renovarea completă, atunci trebuie și o nouă învelitoare a acoperișului.

     Membrana secundară permeabilă la vapori, adică folia, trebuie să fie atașată la izolația termică
    Membrana secundară permeabilă la vapori, adică folia, trebuie să fie atașată la izolația termică

    6. Izolarea mansardelor din interior

    6.1. Izolarea din interior este adesea mai puțin favorabilă

    Deși cea mai recomandată izolare a mansardei este din partea superioară, în anumite cazuri poate fi montată și de jos. În acest caz, materialul și tipul de izolație termică și ordinea corespunzătoare a straturilor sunt și mai importante. De asemenea, este foarte important ca aceste straturi să fie bine aderate, de fapt, un contact cât mai strâns unul cu celălalt. Ordinea straturilor de așezare este aceeași ca și când se lucră izolarea de la exterior.

    6.2. Avantajele și dezavantajele izolării mansardei din interior

    Izolația podului sau mansardei din interior este defavorabilă dacă este o mansardă pentru locuit, deoarece nimeni nu dorește o reducere a înălțimii, adesea minimă sau reducerea volumului. Dacă înălțimea plafonului este o problemă, trebuie să alegeți materialul care, în ciuda faptului că este mai subțire, oferă protecție termică eficientă. Dacă înălțimea tavanului permite, poate fi montat un strat mai gros de vată bazaltică sau vată de sticlă și atunci va fi mai ușoară îndeplinirea condițiilor necesare privind protecția energetică eficientă și împiedicarea creării punților termice. Montarea izolației din interior în spațiul podului, poate fi o problemă dacă este o mansardă pentru locuit, deoarece nu poate fi locuibilă în perioada lucrărilor.

    Indiferent de tipul izolației termice ales, acesta trebuie protejat de o folie de barieră de vapori, iar toate îmbinările trebuie să fie impermeabile, de fapt, lipite cu bandă adezivă specială.

    Pe de altă parte, avantajul izolației mansardei din interior poate fi că învelișul acoperișului nu trebuie îndepărtat. Dacă învelișul acoperișului are doar câțiva ani și își servește perfect scopul, acesta nu trebuie atins, pentru că orice intervenție înseamnă riscul deteriorării țiglelor individuale sau a straturilor inferioare ale acoperișului deasupra izolației.

    7. Protecția împotriva vântului și aburului este necesară în ambele cazuri

    Oricare ar fi modul de montare a izolației termice, peste izolația termică și înainte de returnarea învelișului acoperișului, trebuie să fie amplasată membrana rezistentă la vânt și trebuie amplasată folie permeabilă la vapori. Este deosebit de important dacă este un pod sau o mansardă neîngrădită în care fluxul de aer este mărit. Plăcile din lemn permeabile la vapori se pot utiliza ca barieră, dar numai în cazul în care există o izolare mai dură și acoperiș din lemn.

    Articol de specialitate 341
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Izolație mansardă?

    Avem 681 executanți pentru domeniul Izolație mansardă:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 681 executanți pentru domeniul Izolație mansardă
    10
    1

    LAREP TEAM S.R.L.


    9.8
    0

    HOLBAN AQUA COM SRL


    8.9
    0

    ISOCELL CONSTRUCT S.R.L.


    8.9
    0

    SIDECONSTRUCTTIME. SRL