Pentru zona

    Izolarea termică a acoperișului - cum să izolați corect acoperișul

    Articolul a fost citit chiar de 1062+ utilizatori
    Tipul de izolare a acoperișului depinde dacă este vorba de o clădire nouă sau de o renovare. Izolarea acoperișului se face de obicei din interior, dar trebuie avut grijă ca acoperișul să fie ventilat, astfel încât să nu se acumuleze umezeala. Cea mai bună alegere la construirea sau la renovarea unui acoperiș este izolația minerală dură sau moale. În opinia noastră, izolarea eficientă a acoperișului se poate face în 5 pași.
    Articol de specialitate 1062
    izolare termica mansarda
    Avem 685 executanți pentru domeniul Izolație mansardă:

    1. Izolarea termică a acoperișului este foarte importantă

    Să clarificăm mai întâi câteva fapte de bază. Un sfert din căldura dintr-o casă neizolată se pierde prin acoperiș. Izolarea unei mansarde, a unui pod, acoperiș înclinat sau plat este o modalitate eficientă de a reduce pierderile de căldură și de a reduce facturile de încălzire. Atunci când este montată corect, izolația acoperișului ar trebui să fie rentabilă de câteva ori mai mult în perioada proiectată de 40 de ani. 

     Chiar un sfert din toată căldura din casă se pierde prin acoperiș, așa că montarea corectă a izolației termice în acoperiș este cu adevărat importantă

    Aproximativ un sfert din toată căldura din casă se pierde prin acoperiș, așa că montarea corectă a izolației termice în acoperiș este cu adevărat importantă

    2. Izolarea acoperișului pentru veri mai plăcute

    Izolația previne pierderea căldurii din spațiul de locuit, astfel încât spațiul de la mansardă va fi mai cald iarna și mai răcoros vara. Acest aspect este foarte important pentru apartamentele la mansardă, pentru că altfel ați fi nevoiți să răciți excesiv încăperile cu aer condiționat, întrucât acoperișul se încălzește cel mai mult vara și încăperile de sub el sunt întotdeauna cele mai calde. Izolarea termică a acoperișului realizată corespunzător asigură un mediu de locuit plăcut în toate anotimpurile.

    3. Izolarea termică a acoperișului cu un acoperiș ventilat

    3.1. Tipuri de izolație pentru acoperiș

    Majoritatea acoperișurilor din clădirile noi și clădirile mai vechi sunt ventilate, astfel încât umiditatea să se poată evapora și să nu pătrundă în straturile mai adânci ale structurii. Există trei modalități mai comune de izolare a acoperișului, care diferă în principal prin alegerea tipului de material izolator, mai exact, tipul de vată de sticlă sau vată de piatră și foliile sau membranele adecvate pentru acoperiș.

    3.2. Izolarea termică a acoperișului influențează ventilația acoperișului

    Consecința inevitabilă a montării unei izolații bune pe casă este că aceasta „respiră” mai puțin. Atunci când transferul de căldură dintr-un spațiu mai cald într-un spațiu mai rece este împiedicat. Pot apărea probleme cu umiditatea și condensul. Însă, dacă termoizolația și toate detaliile sunt executate corect, aceste probleme pot fi evitate, pentru că umiditatea și condensul sunt cauzate numai în cazul creării punților termice. Punțile termice sunt o eroare de construcție prost executată.

    „Dacă la momentul de față aveți punți termice în casă, le puteți reabilita cu succes cu o izolare termică corespunzătoare.”
     Izolarea acoperișului se poate face cu vată de sticlă sau vată bazaltică
    Izolarea acoperișului se poate face cu vată de sticlă sau vată bazaltică

    4. Cum se izolează acoperișul

    Privind din exterior spre interior, construcția acoperișului constă dintr-un înveliș de acoperiș, grinzi de susținere a acoperișului, transversale și contra-lamele, folie impermeabilă, umplutură cu vată de piatră sau de sticlă, o membrană impermeabilă la vapori, eventual pâslă ca suport și în cele din urmă, plăci din gips-carton, cunoscute mai frecvent sub numele de Knauf cu care se închide structura acoperișului. Cea mai comună și în același timp cea mai bună modalitate de a instala izolația termică se realizează prin montarea și așezarea corectă a fiecăruia dintre aceste elemente.

    Secțiune transversală a izolației acoperișului
    Secțiune transversală a izolației acoperișului

    4.1. Grinzi și șipci pe un acoperiș înclinat

    Primul strat al structurii acoperișului sunt grinzile de susținere care alcătuiesc scheletul acoperișului. Peste aceste grinzi înclinate sunt așezate șipci transversale, care au sarcina de a le lega și de a le ține ferm. Așa-numitele contra-lamele merg pe sub grinzile de susținere, tot transversal, și asta completează așa-numitul grătar, adică structura acoperișului, de care sunt fixate toate celelalte straturi de izolație.

    4.2. Folie permeabilă la vapori sau impermeabilă 

    Acest element important se mai numește și acoperișul secundar, care permite trecerea vaporilor de apă din interior spre exterior, împiedicând în același timp pătrunderea apei sau a umezelii în sens invers. Astăzi, pe piață pot fi găsite numeroase feluri și tipuri de folie de înaltă calitate pentru acoperiș, iar meșterii decid în general să monteze întregul sistem de la același producător pentru compatibilitatea reciprocă cea mai bună.

    4.3. Izolarea termică a acoperișului - primul strat

    Conform cerințelor moderne de energie, acoperișul trebuie acoperit cu vată bazaltică sau de sticlă în două straturi. Primul strat de izolație este plasat între grinzile acoperișului de susținere, adică căpriori. Rolele de vată de sticlă sunt tăiate la lățimea corespunzătoare distanței dintre grinzi, apoi sunt așezate în acele spații intermediare, neavând nevoie de fixare. Izolația din acele spații este reglabilă - ar trebui să fie grosimea grinzii sau, în unele cazuri, pentru montarea mai ușoară, ceva mai groasă.

    4.4. Izolație acoperiș - al doilea strat

    Pentru ca termoizolarea acoperișului să fie realizată corespunzător sunt necesare două straturi suficient de groase de termoizolație din vată bazaltică sau de sticlă, al doilea strat fiind plasat încrucișat peste primul. 

     

    „Izolația termică pe acoperiș ar trebui să fie între 25-40 cm în total. Grosimea depinde și de clasa energetică a casei pe care doriți să o obțineți - o casă pasivă sau cu consum redus de energie are nevoie de un strat mai gros.”

    4.5. Bariera de vapori

    Un element important al izolației acoperișului este bariera de vapori, adică o folie specială care nu permite trecerea umidității în structura clădirii. Pe piață există o ofertă variată de folii și membrane, cel puțin atâtea câți și producători de materiale de construcție.

    4.6. Plăci din gips-carton pe substructură

    Stratul final în timpul construcției sau renovării acestei părți a structurii sunt plăcile din gips-carton sau mai cunoscut Knauf pe substructura de aluminiu, adică profilele, care conferă acoperișului un aspect final, deoarece închid structura. Trebuie subliniat faptul că acest tip de placă servește mai mult la completarea izolației acoperișului, dar nu are un efect semnificativ asupra izolației acoperișului în sine. De aceea nu pot fi un substitut sau un supliment pentru izolarea termică insuficientă sau prost realizată.

    5. Avantajele izolației termice a acoperișului

    Izolarea unui acoperiș înclinat se poate face rapid și ușor doar cu elemente de montaj uscate, iar avantajul acestora este compactitatea lor. Prin această metodă se realizează o stabilitate termică ridicată a acoperișului și rezistență la foc. În general, acest tip de construcție sau renovare a acoperișului contribuie foarte mult la microclimatul spațiilor de locuit.

    Articol de specialitate 1062
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Izolație mansardă?

    Avem 685 executanți pentru domeniul Izolație mansardă:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 685 executanți pentru domeniul Izolație mansardă
    8.9
    0

    ALFACONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    POINT ARCHITECTS SRL


    8.9
    0

    AGNI BI TRADING S.R.L.


    8.9
    0

    YSAPRO CONSTRUCT S.R.L.