Pentru zona

    Întreținerea gazonului: cosit, udare, fertilizare și aerare

    Cine nu și-ar dori iarbă englezească frumoasă în fața casei? Cu toate acestea, cu excepția cazului în care este artificială, pentru a arăta așa cum este în reclamă, iarba, ca toate celelalte plante, trebuie hrănită cu mare grijă. Cositul este una dintre sarcinile mai simple, dar necesită totuși înțelegerea și cunoașterea unor sarcini precum udarea, fertilizarea și compostarea. Multe depind de uneltele folosite, așa că am cercetat aceste probleme mai detaliat.
    Articol de specialitate 90
    intretinerea gazonului
    Avem 381 executanți pentru domeniul Amenajări grădini:

    1. Cositul ierbii

    Un gazon frumos și ordonat necesită tundere și fertilizare regulată. Primul cosit al ierbii primăvara se face înainte ca iarba să devină luxuriantă. Pentru ca gazonul să arate egal și uniform, acesta trebuie tuns din diferite direcții, cu lame suficient de ascuțite, așezate la o înălțime de 3-4 cm deasupra solului. Tundeți devreme dimineața sau mai târziu seara și udați iarba după cosire. Nu tăiați niciodată plantele cu mai mult de o treime din înălțimea lor într-o singură tăietură. Tundeți săptămânal sau o dată la două săptămâni, în funcție de rata de creștere, vreme, climă și, bineînțeles, perioada anului. Tundeți iarba chiar și atunci când este uscată, deoarece va pierde mai puțină apă, dar nu și atunci când temperaturile sunt mai mari de 28˚C. Pentru tunderea ușoară și calitativă aveți nevoie și de o mașină bună de tuns iarba.

    2. Mașini de tuns iarba

    2.1. Motocositoare

    Motocositoarea de tuns iarba este un echipament indispensabil pentru menținerea unui gazon îngrijit. În funcție de dimensiunea gazonului, o mașină de tuns iarba pe benzină va fi, cel mai probabil, suficient de puternică. Atunci când curtea se află pe teren abrupt, cositul va fi mai ușor cu o mașină de tuns iarba autopropulsată. Motocositoarea de tuns iarba aruncă direct înapoi pe gazon iarba tăiată sau într-un coș care este atașat la spate și golit după lucru. Se recomandă o dată pe sezon întreținerea mașinii de tuns iarba cu motor.

      Mașinile de tuns iarba cu motor sunt excelente pentru suprafețe mai mici și iarbă mai deasă

    Mașinile de tuns iarba cu motor sunt excelente pentru suprafețe mai mici și iarbă mai deasă

    2.2. Mașini de tuns iarba electrice

    Mașinile de tuns iarba electrice sunt similare ca formă și funcționare cu mașinile de tuns iarba motorizate, cu excepția faptului că au un motor electric în loc de un motor cu ardere internă. Mașina electrică de tuns iarba este conectată la sursa de alimentare printr-un cablu. În timpul cosirii, trebuie avut grijă să nu deteriorați cablul.

    2.3. Mașini de tuns iarba cu acumulator sau cu baterie

    Mașinile de tuns iarba fără fir funcționează cu energie electrică, iar acumulatorul, adică bateria, asigură funcționarea fără cablu electric, ceea ce este adesea o deranjare atunci când lucrați cu mașini de tuns iarba electrice. O singură încărcare a bateriei permite mai multe ore de cosit. Pe lângă mașinile de tuns iarba autopropulsate, sunt disponibile și mașinile de tuns iarba fără fir.

    2.4. Mașini manuale de tuns iarbă

    Mașinile de tuns manuale sunt potrivite pentru gazon mai mic sau terenuri foarte abrupte. Sunt foarte simple și nu necesită o sursă suplimentară de energie, astfel încât au costuri reduse de întreținere și o durată de viață lungă. O mașină de tuns iarba manuală taie iarba cu ajutorul a două lame rotative, care sunt puse în mișcare prin mișcarea mașinii de tuns iarba (lucru cinetic).

    2.5. Trimmere

    Mașinile de tuns sau trimmerele cu motor sunt utilizate pe terenuri denivelate și greu accesibile, care nu pot fi prelucrate de mașinile de tuns cu roți. Trimmerele taie perfect buruienile, iarba, tufișurile tinere sau copacii. Aceste mașini de tuns iarba pot fi pe benzină sau electrice.

    2.6. Mașini de tuns iarba robotizate

    Tăierea ierbii nu a fost niciodată mai ușoară, deoarece mașinile de tuns iarba inteligente, robotizate, o fac singure. Robotul de tuns iarba este pornit automat și golit automat. Cu ajutorul senzorilor, mașinile de tuns iarba robotizate evită terenurile neaccesibile, apa, copacii și plantele pe care nu vreți să le tundeți.

    2.7. Tractorașe de tuns gazonul

    Tunderea suprafețelor mari poate fi o sarcină foarte obositoare. Pentru gazon mare și în mare parte netede, este rezonabil să cumpărați un tractoraș de tuns gazonul care vă permite să stați în timp ce tundeți. Cu diverse accesorii, mașina de tuns tractoraș este utilă și pentru aerisirea ierbii sau îndepărtarea zăpezii.

    3. Udarea ierbii

    Iarba tăiată scurt este mult mai susceptibilă la uscare decât iarba înaltă netăiată. Cu toate acestea, nu ar trebui să exagerați nici cu udarea. Udarea prea des reduce densitatea rădăcinilor, făcând iarba mai puțin elastică. Când udați, folosiți aproximativ 20 de litri de apă pe metru pătrat, astfel încât umiditatea să pătrundă la cel puțin 20 cm adâncime. Udați iarba dimineața sau seara, iar cel mai bun moment este imediat după cosire. La temperaturile mai mari de 25˚C, udați iarba în fiecare săptămână, iar la temperaturile mai scăzute cel puțin o dată la două săptămâni. Vânturile puternice și cerul senin sunt factori speciali, dar chiar și atunci, nu udați iarba mai mult de două ori pe săptămână.

     Udarea regulată este cheia pentru iarba luxuriantă
    Udarea regulată este cheia pentru iarba luxuriantă

    4. Aerisirea ierbii

    În fiecare primăvară iarba trebuie bine aerisită. Acest lucru face solul afânat și permite oxigenului să ajungă mai ușor la rădăcini, îmbunătățind astfel starea bună a gazonului. Aerisirea gazonului se poate face manual, cu furca, tălpile cu crampoane ale pantofilor sau cu scarificatoare/aerator de iarbă. După aerare, îndepărtați frunzele moarte, mușchiul și alte resturi. În timpul aerării, asigurați-vă că solul nu este prea umed și că iarba nu este prea mare.

    5. Fertilizarea ierbii

    Iarba poate fi hrănită cu îngrășăminte naturale sau artificiale. Fertilizarea naturală a ierbii sau fabricarea propriului îngrășământ prin compostare poate ajuta foarte mult.

    5.1. Îngrășământ

    Cel mai bun moment pentru a fertiliza iarba este primăvara devreme, de îndată ce zăpada se topește și iarba începe să devină verde. Cei mai buni sunt îngrășămintele rapide cu azot, fosfor și potasiu. Ar trebui să repetați hrănirea în mai și iunie. Vara, evitați fertilizarea excesivă și aveți grijă de umiditatea suficientă a solului. Îngrășămintele pentru iarba de vară conțin mai puțin azot și fosfor și mai mult potasiu. Toamna, puteți hrăni iarba cu îngrășăminte care conțin mai mult fier și oligoelemente, ceea ce va permite o creștere mai bună primăvara și o rezistență mai mare la îngheț.

    5.2. Mulcirea ierbii

    Contrar gândirilor populare, este bine să lăsați iarba tăiată pe gazon. În acest fel, nu veți elimina substanțele nutritive, iar mai multă umiditate se va reține în sol. Rezultatul va fi o verdeață luxuriantă și sănătoasă. Cu cât bucățile de iarbă sunt mai mici, cu atât efectele pozitive vor fi mai bune, așa că alegeți mașini de tuns iarbă care au această funcție. Singurul dezavantaj este că iarba tăiată strică aspectul gazonului la câteva zile după tundere.

    5.3. Iarba de compostare

    Unele peluze trebuie să fie perfecte, să zicem terenurile de fotbal și terenurile de golf. În aceste cazuri, iarba tăiată trebuie neapărat îndepărtată. Cu toate acestea, chiar și atunci când vine vorba de așa ceva, nu aruncați iarba tăiată, ci compostați-o. Compostul poate fi întotdeauna folosit pentru fertilizarea ocazională a gazonului.

    6. Tunderea ierbii - prețul amenajării gazonului

    Cât costă cosirea? Prețul cositului depinde de mărimea gazonului, de înălțimea ierbii și de varietatea terenului. Cosirea se plătește între 0,5 și 1,5 RON/m2. Grădinarii se ocupă de echipamente, de cosit și de îndepărtarea deșeurilor biologice.

    Dacă decideți să vă amenajați și să vă întrețineți gazonul, ne puteți contacta la daibau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, precum și executanții și producătorii cu care cooperăm și care vor răspunde la cererea dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vizualiza informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 90
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Amenajări grădini?

    Avem 381 executanți pentru domeniul Amenajări grădini:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 381 executanți pentru domeniul Amenajări grădini
    8.9
    0

    HIWATERS SRL


    8.9
    0

    CORAL BUSINESS CONSULTING SRL


    8.9
    0

    GREEN SPOT SRL


    8.9
    0

    EXCLUSIVE GARDEN S.R.L.