Pentru zona

    Garduri vii - plantare și întreținere

    Articolul a fost citit chiar de 886+ utilizatori
    Gardurile vii creează atmosferă specială în curți și grădini și le protejează de spațiul din exterior. Mai mult, pot fi create în diverse forme, culori și dimensiuni și, în condițiile în care le tundeți ocazional (sau angajați un profesionist să o facă), ele pot crește și înflori, fie stabil formate, fie relaxate în mod natural.
    Articol de specialitate 886
    garduri vii
    Avem 375 executanți pentru domeniul Amenajări grădini:

    1. Este timpul să plantați un gard viu

    Orice perioadă între noiembrie și martie este un moment ideal pentru a comanda un nou gard viu pentru plantare, deoarece atunci sunt disponibile răsaduri foarte tinere (plantele se vând cu rădăcini și doar câteva crenguțe, nu deja formate). Această variantă este mult mai ieftină decât să cumpărați pe timp de vară răsaduri mature de gard viu, și pe de altă parte înseamnă, că plantele vor avea nevoie de mai puțină udare și vor fi, în general, mai rezistente dacă sunt plantate înainte de sfârșitul iernii. Desigur, le puteți cumpăra în orice stadiu de creștere doriți, în funcție de nevoile dumneavoastră.

    2. Tăierea sau tunderea gardului viu

    Este adevărat, însă, că toată lumea preferă să opteze pentru un gard viu care nu necesită multă grijă și lucru în jurul lui, nici foarte multe cheltuieli. În privința aceasta – nu vă faceți griji - atâta timp cât îl puteți tunde o dată sau de două ori pe an (dacă aveți nevoie de ajutor, un grădinar cu experiență este cea mai bună alegere), sunt puține șanse ca gardul viu să devină o povară pentru dumneavoastră.

    3. Îngrijirea gardurilor vii

    Gardurile vii sunt o soluție excelentă pentru toate tipurile de curți și grădini, deoarece nu sunt pretențioase din punct de vedere al întreținerii. Asigurați-vă doar că lucrați în jurul gardului viu în perioada când păsările nu se cuibăresc în el. Deseori, iarna este cel mai bun moment pentru tunderea profundă, iar în restul anului depinde de tipul gardului viu, de perioada înfloririi ș.a.m.d. De asemenea, merită să luați în considerare condițiile date înainte de alegerea unui tip de gard viu. Gândiți-vă ce tip de sol aveți, câtă lumină va primi, dacă îl veți putea uda în perioadele secetoase etc.

    4. Garduri vii - tipuri

    Gardurile vii sunt cel mai adesea formate din tipuri de conifere cu creștere rapidă sau copaci de foioase, adică din arbuști ornamentali. Speciile de foioase, desigur, rămân toamna fără frunze, așa că în ​​perioada cea mai rece a anului nu pot fi o protecție împotriva vântului sau a frigului.

    4.1. Garduri vii cu creștere liberă

    Tipurile de arbuști și tufișuri cu creștere liberă se formează liber și sunt în mare parte plante cu flori, așa că sunt mai potrivite pentru grădinile mai mari, unde vor avea mai mult spațiu. În principiu, nici nu trebuie tunse pentru ca să nu se deterioreze frunzele și să poată înflori, așa că se modelează doar pentru a nu fi „sălbatice”. Pentru un astfel de gard viu, puteți folosi diverse plante sau arbuști cu flori, cum ar fi socul spaniol sau negru, forsythia, afinele de sud, deutzia, gutui japonez, rodie și altele asemenea.

    4.2. Garduri vii care sunt tăiate sau tunse

    Un gard viu tuns, care este mai des, poate fi folosit și atunci când există mai puțin spațiu. Tisa, chiparosul, dafinul, carpenul, fagul cu frunze roșii, păducelul și alte specii veșnic verzi sunt cele mai potrivite pentru garduri vii care sunt tăiate sau tunse. Acest tip de gard viu crește mai mult timp, chiar și până la 10 ani, pentru a fi potrivit. Dacă doriți să fie gard de grădină atunci înălțimea ideală este de aproximativ 2 m. Totuși, dacă folosiți gardul viu doar pentru a îngrădi partea dinspre stradă, acesta ar trebui să aibă o înălțime între 70 și 100 cm.

    4.3. Garduri vii cu creștere rapidă

    Un gard viu matur este de fapt cel pe care îl vedeți în imagini și pe care îl doriți în jurul casei dvs. Cu toate acestea, vă recomandăm întotdeauna să luați în considerare cum va arăta de fapt atunci când va ajunge la creștere și dezvoltare deplină. Dați prioritate aspectului dorit față de rata creșterii. Unele dintre gardurile vii cu cea mai rapidă creștere, cum ar fi Chiparos leyland , nu sunt chiar cele mai frumoase.

    Multe tipuri comune de gard viu, să zicem autohtone, sunt prunus laurocerasus rotundifolia (cireș de dafin), crataegus monogina (păducel) și tacus baccata (tisa) - cresc destul de repede și reprezintă o alegere de compromis bună. Dacă vă grăbiți și abia așteptați un gard viu „adevărat”, luați în considerare investiția în plantele ceva mai mature.

    4.4. Gardurile vii arată frumos în orice anotimp

    Dacă doriți ca gardul viu al dumneavoastră să trezească interes pe tot parcursul anului, cele mai bune alegeri sunt clasicul carpinus betulus (carpen) sau fagus silvatica (fag cu frunze roșii). Ambele sunt foioase, dar peste iarnă păstrează frunzele frumoase roșii care se dezvoltă toamna.

    Atâta timp cât puteți tunde gardul viu o dată sau de două ori pe an, există puține șanse ca acesta să devină o povară în vreun sens
    Atâta timp cât puteți tunde gardul viu o dată sau de două ori pe an, există puține șanse ca acesta să devină o povară în vreun sens

    5. Avantajele și dezavantajele gardului viu

    Avantajele unui gard viu sunt, printre altele, aspectul deosebit, dar și prețul mic. În plus, gardurile vii sunt mai durabile decât cele gata făcute. Însă, mulți consideră că dezavantajele lor sunt întreținerea regulată - tăiere, tundere, fertilizare, plivire. Pe de altă parte, trebuie să așteptați un anumit timp pentru ca acestea să crească la dimensiunea și densitatea dorită.

    Gardurile vii nu sunt o noutate. Pe lângă înfrumusețarea spațiului în toate sensurile, contribuția lor la sustenabilitate este din ce în ce mai mult apreciată. Gardurile vii sunt necesare pentru insecte, animale sălbatice și păsări atât în ​​zonele urbane, cât și în cele rurale. Este timpul ca gardurile vii să se întoarcă în orașele noastre, să-și găsească din nou locul în grădinile mari și mici ale orașului. La urma urmei, ele îmbunătățesc cu mult calitatea aerului!

    6. Întreținerea unui gard viu

    Prețul pentru întreținerea grădinii variază în funcție de tipul și volumul lucrării și, în general, este stabilit prin acord cu grădinarul pe care îl angajați. În prezent, prețurile pentru tunderea gardului viu variază între 5 – 12 Lei/m.l.

    Articol de specialitate 886
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Amenajări grădini?

    Avem 375 executanți pentru domeniul Amenajări grădini:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 375 executanți pentru domeniul Amenajări grădini
    10
    1

    XELA ONE S.R.L.


    8.9
    0

    COZMINCĂ OANA CAMELIA PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ


    8.9
    0

    BANAT GARDEN S.R.L.


    8.9
    0

    MOOD STUDIO S.R.L.