Pentru zona

    Protecția țevilor împotriva înghețului - cum și de ce se face?

    Una dintre cele mai frecvente probleme care apar în casele noastre în perioada mai rece a anului este înghețarea țevilor. În cazul în care țevile nu sunt protejate preventiv și se produce înghețarea acestora, iar apoi dezghețarea necorespunzătoare, vor fi necesare intervenții majore, care reprezintă o cheltuială materială semnificativă. Prin urmare, subiectul nostru de astăzi este protecția țevilor de îngheț, pentru că este mai bine să prevenim decât să vindecăm.
    Articol de specialitate 338
    tevi inghetate
    Avem 2982 executanți pentru domeniul Instalator sanitar:

    Țevile îngheață mai ales în încăperile care nu sunt încălzite sau în casele de vacanță în care nu se locuiește mult timp. Dacă apa îngheață în țevi, acestea se extind și crapă, iar când gheața începe să se topească, apa se scurge din fisuri, provocând probleme.

    Țevile pot nu numai să înghețe, ci și să crape din cauza frigului.

    Pentru a preveni înghețarea apei în țevi și potențiala crăpare a acestora și scurgerea apei, puteți lua anumite măsuri. Nevoia de protecție împotriva înghețului apare cel mai adesea la țevile de apă și cele sanitare.

    Protecția preventivă a conductelor împotriva înghețului:

    Aveți atenție la temperatura din casă

    Asigurați-vă că păstrați încăperile din casa dumneavoastră încălzite în mod continuu în zilele mai reci, chiar și atunci când sunteți plecați. În caz că trebuie să călătoriți, termostatul ar trebui să fie cel puțin la minimum pentru a preveni înghețarea țevilor. Tehnologia modernă sub formă de termostate inteligente vă va ajuta foarte mult să controlați încălzirea atunci când nu sunteți acasă.

    Tehnologia modernă sub formă de termostate inteligente vă va ajuta foarte mult să controlați încălzirea atunci când nu sunteți acasă
    Tehnologia modernă sub formă de termostate inteligente vă va ajuta foarte mult să controlați încălzirea atunci când nu sunteți acasă

    De asemenea, este recomandat să lăsați ușa elementului de sub chiuvetă deschisă pe timpul nopții, precum și cea de mai sus dacă aveți un boiler de apă cu tur. Acest lucru va permite căldurii să intre înăuntru și să ajungă la țeavă.

    Izolați țevile

    Izolarea țevilor este o modalitate cheie de a preveni înghețul acestora în perioada mai rece a anului. Aceasta este cu siguranță o investiție mult mai mică în comparație cu costul înlocuirii unei țevi crăpate.

    Oamenii folosesc tot felul de materiale pentru a proteja țevile din casa lor de îngheț. Adesea în acest scop folosesc cârpe vechi pentru a acoperi țevile, dar aceasta nu este o metodă sigură, adică nu reprezintă o protecție termică suficientă. Cea mai bună alegere este să folosiți polistiren, care s-a dovedit a fi un material de izolare termică excelent. De asemenea, izolația din spumă de polietilenă se dovedește a fi o alegere foarte bună. În acest fel, țevile trebuie protejate preventiv, înainte să apară temperaturile scăzute.

    Nu uitați de izolarea termică a apometrului. Dacă apometrul se află într-un loc expus la temperaturi scăzute, cum ar fi curțile, subsolurile, garajele sau încăperile care nu sunt încălzite, este necesar să se așeze ceva material termoizolant peste el, precum vată minerală, polistiren sau paie.

    Închiderea alimentării cu apă

    În clădirile care sunt ocupate doar periodic, precum căsuțele în care nu există consum de apă în perioada de iarnă, se recomandă închiderea alimentării cu apă și scurgerea apei din instalații, precum și controlul instalațiilor și a apometrului, astfel încât instrumentul de măsurare să nu înghețe şi să nu se crape țevile.

    Utilizarea cablurilor de încălzire

    Sunt o soluție simplă și eficientă pentru a preveni înghețarea lichidelor în interiorul țevilor și rezervoarelor. În acest scop pot fi folosite cabluri de încălzire cu putere constantă sau cabluri de încălzire cu autoreglare.

    Și dacă țevile totuși au înghețat?

    Dacă țeava îngheață, există mai multe moduri de a o dezgheța. În primul rând, este important să verificați dacă țeava s-a putut crăpa în timpul înghețului. Dacă apa vine doar picătură cu picătură când întoarceți robinetul sau nu există deloc apă (și nu există nicio problemă cu alimentarea cu apă), acestea sunt semne clare că țevile de apă au înghețat.

     Dacă apa iese doar picătură cu picătură atunci când deschideți robinetul sau dacă nu este apă deloc, țevile sunt probabil înghețate

    Dacă apa iese doar picătură cu picătură atunci când deschideți robinetul sau dacă nu este apă deloc, țevile sunt probabil înghețate

    Regula de bază este că țeava trebuie dezghețată încet și treptat, pentru că dacă greșiți undeva, țeava se va sparge și va apărea o problemă. Nu uitați să închideți robinetul principal de apă în timp ce dezghețați țevile înghețate, deoarece acestea se pot crăpa în orice moment.

    Partea înghețată a conductei trebuie încălzită și astfel dezghețați țevile înghețate. Nu trebuie să faceți acest lucru folosind o flacără deschisă, deoarece există posibilitatea de incendiu și deteriorarea țevii.

    Lăsați robinetele deschise și continuați încet cu dezghețarea, pentru că astfel apa, pe măsură ce se topește, va putea ieși și presiunea din interiorul țevilor va scădea. În acest scop, puteți folosi un uscător de păr sau alte surse de căldură precum încălzitoare sau radiatoarele. Începeți să dezghețați de la robinet spre zona înghețată.

    Veți ști că țevile nu mai sunt înghețate când presiunea apei este restabilită. Este important să rețineți că ar trebui să păstrați sursa de căldură (uscător de păr, încălzitoare) la o distanță suficientă de țeava înghețată, astfel încât țeava să fie caldă, nu fierbinte. În acest fel, țeava va putea rezista la diferența de temperatură. Un alt lucru important - la dezghețarea țevii, uscătorul de păr ar trebui să fie pe cea mai joasă putere.

    Țevile înghețate pot fi dezghețate și cu ajutorul prosoapelor înmuiate în apă caldă. De asemenea, puteți folosi haine vechi în loc de prosoape. Principiul este simplu: înfășurați țeava înghețată și turnați ușor un prosop cu apă caldă pentru a o dezgheța. Este important ca apa să fie cu adevărat caldă, nu fierbinte, pentru că în acest caz țevile se pot crăpa.

    ​Când dezghețați țevile, ar trebui să aveți în vedere încă un lucru: țevile de plastic se pot topi dacă le expuneți la temperaturi ridicate, așa că este nevoie doar de aer cald sau abur pentru a le dezgheța.

    Dacă o țeavă sparge, veți avea nevoie de ajutorul unui instalator care o va înlocui corespunzător. Nu este recomandat ca o persoană care nu este expertă să accepte această sarcină. Cât va lua instalatorul pentru acest serviciu va depinde de distanța dumneavoastră, de accesibilitatea țevilor, dar și de meșterul însuși.

    Dacă o țeavă se sparge, veți avea nevoie de ajutorul unui instalator care o va înlocui corespunzător
    Dacă o țeavă se sparge, veți avea nevoie de ajutorul unui instalator care o va înlocui corespunzător

    Dacă aveți nevoie de lucrări de instalații sanitare și sunteți în căutarea unui meșter de încredere și cu experiență, puteți solicita ajutor la daibau.ro, complet gratuit, rapid și simplu. Trebuie doar să completați cererea de pe site-ul nostru și în curând meșterii vă vor contacta cu o ofertă potrivită.

    Articol de specialitate 338
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Instalator sanitar?

    Avem 2982 executanți pentru domeniul Instalator sanitar:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 2982 executanți pentru domeniul Instalator sanitar
    8.9
    4

    NTZ PRO CONSTRUCT SRL


    8.9
    1

    KIS INSTAL & HOLE SRL-D


    8.9
    0

    BLACK BAT GRUP S.R.L.


    8.9
    0

    SIMCO TERMO INSTAL SRL