Țevile verticale
Țevile de scurgere ale elementelor tehnico-sanitare, cum ar fi WC-ul, sunt instalate în casă pe orizontală și pe verticală. De obicei, placa podelei este găurită de țevile verticale și, de aceea, este bine să cunoaștem bine poziția acestora, care corespunde documentației unui bun proiect de execuție. Aceasta pentru că găurirea ulterioară a betonului și a armaturii acestuia este scumpă și necesită timp.
Pentru a reduce din cheltuielile de construire, este important a avea cât mai puține țevi verticale. Vă sfătuim, să stabiliți cu arhitectul dvs., ca toate băile să fie poziționate una sub alta. Astfel, reducem la minim numărul de conexiuni. Grosimea obișnuită a țevilor verticale din PVC este de 11 cm.
Țevile orizontale
Pe lângă execuția țevilor verticale, se realizează și execuția țevilor orizontale ale sistemului de canalizare, și aceasta pe șapă sau - și mai bine - pe izolația termică a podelei.
Țevile de canalizare au o grosime de 75 mm până la 110 mm, depinzând de echipamentul tehnico-sanitar și de sarcină. Gradul minim de înclinare a țevilor de canalizare orizontale este de 2%, ceea ce se transpune într-o înclinare de 10 cm pe o lungime de 5 metri!
De multe ori, se întâmplă să nu avem suficient spațiu în podea pentru a asigura acest grad de înclinare de 2%. În acest caz, instalația de canalizare poate fi executată într-un tavan suspendat, țevile trebuind a fi izolate fonic.
Racordul la sistemul de canalizare public
O lucrare importantă pentru execuția sistemului de canalizare al casei este racordul la sistemul de canalizare public sau la o stație de epurare mică sau la un sistem subteran de evacuare.
De obicei, un astfel de racord se execută cu țevi cu diametrul de 20 cm. Se recomandă, ca evacuările din interiorul obiectului să se facă în canale prevăzute cu capace din fontă. Țevile de canalizare trebuie să fie așezate pe o suprafață corect pregătită, altfel acestea se pot afunda, creând probleme. Adâncimea țevilor trebuie să fie sub limita de îngheț, care la noi este de aproximativ 80 cm.
Pentru racordul la sistemul public de canalizare, trebuie să depunem o documentație adecvată și să obținem acordul companiei, care administrează rețeaua de canalizare.
După încheierea lucrărilor la sistemul de canalizare al casei, executantul trebuie să testeze debitul și etanșeitatea acestuia. Sistemul nu trebuie să aibă scurgeri nedorite sau alte imperfecțiuni. Procesul-verbal, care se întocmește după testare, va fi semnat de către executant și va fi depus la organul de supraveghere.
Prețul execuției sistemului de canalizare al casei
Prețul execuției sistemului de canalizare al unei case de mărime medie, incluzând amenajările exterioare, este în jur de 20,00 EUR/m2, deci de aproximativ 8.000,00 EUR.